☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Chats  (Read 53719 times)

0 Members and 46 Guests are viewing this topic.

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 19
« Reply #435 on: July 05, 2023, 07:28:50 PM »
Неизчерпаемост, бре! ::) ;D

(Аз нямам сили, нито желание да се занимавам с тези - виждам ги като ПРЕКИ И ЛОШИ ЗА МЕН конкуренти. Предпочитам да си пиша само за мене, когато мога. ЗА РАЗЛИКА ОТ ФЕЙСА - напишеш ли нещо в Уикипедия КРАЙ да си го прибереш!!! Там се пазят. В Редит май можеше да си триеш, поне преди.)

Конкретизирам, че по принцим не са лоши, но са "лоши за мен", т. е. "накърняват ми моите потенциални приходи." Да речем, пишеш нещо за науката, в която си специализирал, отделяш няколко часа, даже още 1 час, да речем, за оптимизация от различен тип (онпейдж поне, ако не и офпейдж) и накрая вместо хора (посетители; потребители) да видят (посетят) твоя сайт, като се покаже преди теб някой от онези гореспоменатите (мегаголемите) и примерно над 70% от хората отидат да четат техните материали, ти си на загуба. Едно е всички да дойдат при тебе и да изкараш, например, 1 евро на статия, а друго е да вземеш само 30 евроцента; ако екстраполиране в бъдещето това, при 100 статии разликата ти става 100 евро спрямо 30 евро... Та, в по-дълъг период от време, губиш съществено. Ето затова и казвам всеки да си пише за себе си, а не да дарява на мегаголемите, които не само че не ти плащат нищо, но и постоянно търсят начини да им даваш ти пари! Хем им пишеш съдържание безплатно, ама хем и да им плащаш?! Е, дори и да съм много богат, не виждам как бих приел едно такова положение. Ако си много богат - да пишеш безвъзмездно, да даряваш, да си милосърден към тези (които нямат нужда) е донякъде разбираемо, защото ти си подсигурен и нямаш грижи за бъдещето си откъм финанси/капитал. Обаче ако не си много богат, защо да си прахосваш време-и-труд за богатите мегаголеми, вместо да се погрижиш сам за собствените си няколко евро онлайн приходи, да речем?
-
иначе то за теб няма да е дарение защото ще ти платя нещо. но да, иначе си е вид самоконкуренция

(Правилно и точно, с една дума - самоконкуренция. Да не съм луд, че да се самоконкурирам, като и без това конкуренцията от другите е толкова силна, огромна, понякога и труднопреодолима?)

ами ок, нп, ще се боря сам

 :)
-
Добре си го решил, правилно, но аз просто няма как да пиша против себе си. Приеми го като "професионален дефект" - боли ме да пиша за богатите и да се прострелвам в крака - вместо за мен да се класира примерно "Калчо", ще се класира за Джими или за Зуки.

Не, че няма да си платиш, но аз просто ги МРАЗЯ тези и не искам да им дам и една запетайка даже. (А на тебе може и малко да ти помогне, но ПРЕУВЕЛИЧАВАШ ползите - аз вече съм го минал този път. В Редит еднократно някой ще те види. В Уикито може по 2-3 посещения на ден да докараш... Не се надявай много на тези МОНОПОЛИСТИ. Леле, в червата ги мразя! Много ни тъпчат нас, малките!)

(Това за омразата ми беше в момент, когато наистина исках да позабогатея онлайн и след появата на тези сайтове вече стана много трудоемко (не е като преди да има само индивидуални блогове, форуми и пр.), защото те (мегаголемите) поглъщат повечето потребители (и като търсене-намиране от търсачките (Гугъл, Бинг и др.), и като монополизиране, така да го нарека, на потребителите (в смисъл, че някои от тях само започват да стоят основно в един-два от тези най-големи сайтове и не се сещат да се разтърсят за нещо по-индивидуално като например нечий форум, нечий блог, нечия е-книга..., а други прекарват основната си част от времето онлайн пак там).
 Т. е. мразил съм ги в качеството си на уебмастър, на собственик на сайтове (с различна тематика и функции), от които съм се надявал да започна да печеля прилични пари. Ако не да забогатея напълно, то поне да позабогатея малко.) Чел съм и други уебмастъри да споделят подобни емоции и сходни мисли.
 Е, сега, след като вече си имам по-сериозен капитал от други източници (офлайн), онлайн приходите ми са само за хоби и развлечение, та вече гледам на всички тези мегаголеми - Редит, Уикипедия, Фейсбук (Мета) и т. н. повече като потребител т. е. без особени негативни емоции и използвайки само полезна, проверена информация от тях. Отделно, както писах, вече май нямат толкова тежест поне в резултатите на Гугъла (т. нар. СЕРП), та и това допринася за едно по-балансирано емоционално отношение към тях. ;D
)

Бори, ама ти преди бори, да ти напомня и те срязаха в Уикипедията. В Редита ще ти вдигнат кръвното на макс! А в Куората - преди писах само ЕДИН ПЪТ и ВЕДНАГА ми махнаха линка... смятай.

(Това е писано преди години. Сега нещата може и да са по-различни. Помня, че от Редита доста хора се махнаха, правиха реформи за по-сигурен интернет... Като цяло, ако ви трябва информация, винаги търсете най-осъвременената, към днешна дата (ъпдейтнатата) такава. :))

Още 1 вариант - има фирми (СЕО и/или СЕМ), които имат развити акаунти и/или наемат хора, които имат и им плащат (чрез МИКРО-то) за линкове. Там поне чиста работа - плащаш за СВЪРШЕНА работа.

А! Сетих се, че в Уикипедията май имах един стар РАБОТЕЩ профил. Може с него да опитам да ти услужа, но зависи какво си намислил - ако е само линк към сайта - може и да мине!!! ОБАЧЕ, ако е статия за сайта - ще се намери някой да я изтрият като не-енциклопедична.

Прочети пак нещата - много опит имам с тези в последните години - пресметни всичко внимателно, защото звучи лесно, но не знаеш какъв кански труд е това и накрая се намира някой келеш на 14 години да те изтрие... (Значи аз оставам като вариант за Уикипедията, че се сетих че имам там работещ профил. А за другите две - късмет, ама надали.)

Когато си готов - казвай за Уикипедията какво искаш.
-
ами целта е на първо време да пиша по всякакви други тематики, и чак когато дойде време за сайта. по добре да не ти гърмя профила, но ако не ти е нужен може да го откупя ако го даваш. то и аз имам стари и неактивни мисля
-

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 20
« Reply #436 on: July 06, 2023, 06:17:10 AM »
Някой ден науката ще измери колко точно километра е тази цялата километричност, барабар с предкилометричността. ;D :P ;)

Идеята е в статия за камери или разпознаване да се добави линк. Иначе ти какво мисли да правиш? Ако е да си направиш статия за нова фирма - веднага ще я изтрият, няма как да мине.

Има правила за енциклопедичност. Ако направиш за фирма като Чайна Мобайл - ще мине, но ако е за фирмата на Ц., ще я изтрият.  ;D

За прохождащи, нови бизнеси - хич не са склонни да дават място за известност... А и има заядливи по принцип - спомни си как те резнаха за статията ти за чая.

(скрийншот с български граждани в един китайски град) - Много булгар, много нещо там. ;D

(Булгар значи българин/българка на някои чужди езици. Свързва се и с Алеков герой, но това всеки го знае, та няма да се разпростирам. Просто го употребявам за свежест в диалога, за малко разтуха в по-обременените моменти. Нищо антибългарско или българофобско няма в това. Знайно е, че съм против всякакви фобии и дискриминации!)

 (Скрийншот от общ познат, който писал, че не го заслужават "мишките".) Той пък мигар много ценен... самочувствие без покритие.

(Не казвам, че няма някои добри качества, които съм му оценил но като цяло доста разочароващ в последните ни години на приятелство. Не ми се обяснява сега за него.)
-
аз му се обадих на онзи на лични но нищо не отговори, вероятно няма интерес. гледам че има жена от индонезия, ако се не лъжа
-
Човекът е готвач. Работи по света. Може и да има за жена индонезийка.

Ще му се обадя и аз, изглежда свестен на външност.

(Имам предвид, че беше човек, който търсеше явно помощ на новото място (Китай) и понеже изглеждаше поне свестен на външен вид, реших да му предложа помощ онлайн (съвети, упътвания и пр.), ако му се налагаше. Когато е за нещо такова - проявявал съм човечност и в най-бедните, трудни години. Обаче, често казано, избягвам контакти с хора, които определям като "несвестни". ;D Да речем криминални елементи.)
-
аха
-
Допълвам ти знанието: В Редита и подобните има гадни и долни групички, където си губят времето да споделят за "спамери" - видят ли, че си сложил фирма, веднага ще те публикуват в групата, после тръгват масови доклади, а системата може и сама да те банне, след като получиш няколко само негативни гласа/доклада. Спамофобията е голяма. Много трудно ще пробиеш, ако въобще ти се получи.
-
разбирам
-
... (статия, заглавие) - Това пиша в момента. После ще го дам. Дано да ти е полезно. (Малко в стила на баща ти "Ще ти дам книги да четеш как се говори с баща и да се учиш на етикет!"  ама има смисъл да се прочете.)

(Иначе не е заради тебе - просто днес ми се случи неприятна случка и използвам да обясня, че не всичко е цветя и рози, но и не всичко е лайна в Китай.)
-
 :) :) :)
-
При нас се оформя ужас откъм новия срок - направили са всички дечица с двойно време (но за нас няма повече часове, просто са събрали 2 класа в 1!)...

(скрийншотове)
 
Май няма да я бъде и тая работа. Сигурно още зимата ще опитвам нещо ново, вкл. и в Сингапур...

И ме е яд, че с никой не се получава! П. откара около 14 години в обещания, съученикът от Люксембург вече ще му се оформи една година докато "мисли по въпросите", при тебе също с години се заточиха нещата (което ми напомня да ти кажа пак да даваш за Уикипедията какво искаш, да го опитаме и да се види и то ще тръгне или няма да тръгне), останалото е "аморфна маса" - на заплатки и живуркане ден за ден...
-
ами и на мен ми е кофти от ситуациите но то е верига при мен от грешни избори и отиване все в лошите крайности

за уикипедия ще видя и ще кажа, по късно

ами кофти са нещата, ибда, а и ти си давай срокчета и мисли нови варианти. в сингапур дай шанс на няколко места, но така прави договорите че не ти ли хареса до два месеца на дадено място да можеш да смениш с ново
-
А, договори - мен като не ми харесва и напускам, независимо от договора - колко места в Китай съм си хващал шапката, пък все договори имаше - вдигне ли ми кръвното някой Ц.-ец - край.

(В смисъл, че те самите не си спазват договореното най-вече, т. е. те нарушават много неща в договорите, даже се чудя дали си ги четат и разбират, та в един момент някои са ставали непоносими. Разбира се, с повечето (над половината) от работодателите ми съм имал от поносими до добри отношения. Не са всички били нетърпими.)

А шансовете - давам си ги и в Хайкоу даже, сега намерих нещо с руски, но май и него няма да го бъде... Абе, без бизнес - загубена работа тя, особено с професия "преподаване на езици".
-
така е
-
За изборите - практиката показва: най-добрите избори са само 2: а) на висока заплата като Д., когато може дори и жена ти да не работи, б) бизнес като Ц. ... Няма друго измислено все още (от по-сигурните неща).
-
а и този точно вид учителство вече май не се уважава достатъчно тул

тук (т. е. в т. нар. "КНР"). Точно така и се получава с все по-засилващата се ксенофобизираност, неофеодализираност и т. н.
-
Никой особено не те уважава, ако не си човек с много пари. Ако си - вече те канят даже да говориш и каквата и тъпотия да си изръсиш - тачат я. ;D Знаеш как е... А за учителите по английски тук, у много китайци, битува мнението, че "Тоя/тая щом е учител по английски, значи за друго не става." (Не се задълбочават, че проблемът е, че трудно има работа по другите специалности - напр. учител по история в китайско училище няма как да си, нито пък да си още 101 неща - нито дават визи, нито има навсякъде специалностите)...
 Затова най-добре е човек с парите - инвестира си каквото и където си поиска.

(В изключително редки случаи може да се мерне някоя обява за учител по история или по физика, ама ще е да преподава на английски, да е от държава с официален език английски и други изисквания... като цяло, трудно се намира работа за чужденец в Китай... и все по-трудно става. Логично е да е така. Но и на кой му трябва точно в неоимперии като Китай, Русия и т. н.? Хайде, няма нужда!)

При мен: пак ми смениха програмата, ама запазиха идиотските увеличени часове (децата ще се спукат от скука)... а тъпакът от Саня този път отложи за "В началото на септември, че още не са се върнали учениците!" (По-олигофрен от този май не съм срещал в целия си опит тук.)

(Въпросният се прояви наистина олигофренски (буквално - малоумно), защото реши, че може да ни разкарваа напред-назад, да ни кара да плащаме допълнително престой по хотели, после пак да ни отлага и накрая да се сърди защо сме почнали срока на старото място, а не сме останали безработни та да го чакаме него докато се накани... По-сетне реши и въобще да не отговаря на съобщенията... малоумник същински.
 А за децата с увеличените часове - винаги е добре, когато обучаваш малки деца да не им даваш дълго време да правят едно и също (независимо дали е да гледат телевизия, да учат английски или да правят физически упражнения), за да не им става скучно и да запазват добро отношение, колкото се може, към предмета. То и с по-поотрасналите ученици също е такова положението. Сложна педагогическа ситуация.
)
-
а защо се налага увеличената продължителност на часовете
-
Смениха шефовете и новите променят всичко: слагат камери по стаите, намаляват заплатите (с изключение на моята), увеличават времетраенето на часовете... Нов началник = нови правила. Някои колежки вече напуснаха...
-
о, да, ти беше казал
-
Онзи, готвачът, обади ли ти се?

Интересно е да се види по другите сектори как е положението (макар че той ще е май в хотел, а аз имам опит и с хотелите, в Саня).
-
Не е отговарял
-

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 21
« Reply #437 on: July 06, 2023, 07:24:27 PM »
Дългост. Многост. Кажи му "километричност". ;D ;D ;D

(Скрийншот, свързан с китаистика)

Не знам дали е като ххх нещо или просто е българка омъжена за китаец. Просто да знаеш, че ти нали си ги "колекционираш" всякакви такива българо-китайски субекти.

Тея са неграмотни с тоя "тинГ-танк"... А тази женица, доколкото прочетох има някакви познания за Китай, ама нещо на ниво човек бил 2-3 години тук. Не ме удовлетвори въобще.

(Става дума, че идва от "think tank" и няма "г" в думата, както и да се транслитерира на кирилица. За тирето - отделен въпрос.
 Аз като живял около 20 години в Китай и изучавал го преди това съм с малко по-високи изисквания към китаистите, затова не съм удоволетворен бил от китаистката, за която е ставало дума в един момент. Пък, за по-начинаещите относно синологията, тя си е добра достатъчно. :) А сега, след толкова години, възможно е и да е доста напреднала, все пак тя се занимава професионално, а не любителски като мен. Никога не подценявам способността за прогрес на хората. Затова аи спестявам името й тук, понеже всичко, което е казано е било за 2018 година, а доста вода е изтекла оттогава. За това време много хора могат да се променят доста и да прогресират много. Е, понякога и да регресират. Нищо не се знае, така че коректно е нещата да са отбелязани, но и да не заклеймяване "завинаги" от сорта на "Щом по онова време не съм бил удовлетворен и хората са я критикували, значи и сега си е такава." Ами не. Не е задължително.
)
 (скрийншот) - тези са я усетили добре. Не ги знам какви са, ама са я усетили...
(За тези критики ставаше дума. Както казах - няма да пиша конкретно, защото е било преди години и оттогава може нещата да са се изменили дори към по-добро, прогресивно.)
-
(скрийншот)
Колежката психясала - нещо решила, че съм й виновен и я плаша като й казвам, че трябва да си търси работа, да спре цигарите, да отслабне... все добри неща. Та виж какво хубаво й написах вчера и днес:
(скрийншоти)
(По-натам и по-конкретно, че това си е важно и полезно за всеки.)
-A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 22
« Reply #438 on: July 07, 2023, 07:11:55 AM »
Дългост. Многост... километричност... ах...

 В отговор на погрешното разбиране, че като учиш някой да се стегне, да не се саморазрушава, си едва ли не против него... просто бях написал убедително, без да обиждам, без да овиквам, че за такова нещо се изисква благодарност, а не негативни емоции. Общо взето - в този дух.
 Събеседникът също похвали стореното:


 добре си й писал, да чете и да се учи
-
ако наистина докторът й е прав, че е с шизофрения... няма да се научи...

(Аз като потомък на две поколения занимаващи се с психиатрия и психопатология, както и като философ-антрополог с интереси конкретно към психология, психопатология, антропология и редица хуманитарни сфери на науката, подложих на съмнение онази диагноза, защото според мен става дума в нейния случай за невроза (или повече от една), а не за психоза. Но, "бъдещето ще покаже"...)

Отивам да преподавам.
-
ами правиш каквото можеш за нея

(Наистина, доста всеотдайно, като психотерапевт почти, с месеци, година..., но имаше само ограничен успех. В края на краищата постигна следното:

 • Отслабна и започна с диети, спорт. Не е с идеална фигура, но по-добре от преди.
 • Реши се да смени модния си стил. Няма да навлизам в детайли, но изглежда с 50% минимум по-добре така.
 • Последно видях, че си търси работа и, че дори е успяла да се задоми и да има нещо като фермерски малък бизнес.
) Е, по-добре от нищо, все пак... Важното е, че накрая успяхме, дори само донакъде. Защото по едно време се бях отчаял, вижте по-долу:

Да, но и много време отива в безплодни разговори - цяла зима й говоря как да слабее, как да се стяга, как да си прави кратки разходки, за да преодолее страха от излизането сред хора - говорил съм на вятъра (това време да съм го вложил в 10 статии, сега да имам поне по 1 цент отгоре на ден)...

А от утре ще проверявам и тук детските градини, ако има добри оферти... Някои плащали и по 18 000 за пълен работен ден (ама може да е кьорфишек).
-
аз съм забравил, защо има такъв страх тя?

а тя не искаше ли да идва в китайско?
-
Ами нещо е луда - въпросът е дали е само СТРАХОВА НЕВРОЗА или наистина е нещо по-сериозно като шизофрения (тя постоянно пие, налива се с алкохол и кафета, пуши, тъпче се с лекарства... и не е ясно от какво точно и какво е - НЕспасяем случай...)


(Това беше в онези години. Както казах, после постигна успехи тя. А "луда" е разговорен и непрофесионален термин (който не бива да се използва с лека ръка и безотговорно публично; в лични чатове, съм го ползвал по-дилетантски, за да е разбирамо, горе-долу, като се говори с неспециалист). Става дума за "психичноболна", която вече дори може и да се е излекувала. )

Да. Представяш ли си?! Аз точно това й писах - как човек може да иска да ходи в Китай, ако дори в собственото си място не смее да си подаде носа и няма работа да си плати за билета?!
Ненормален човек (казвам го без злоба или обида - чисто и просто: ненормална е...)
-
ами може просто да се е десоциализирала и просто да трябва да излиза повече сред хора. ако тези около нея не са подходящи трябва да опита с други
-
Трябват много работи, но положението е неспасяемо - тя не иска да промени нищо - "кефи я" да си кара на пенсията на баба си и майка си, а като умрат те, не я виждам... Това е 180 градуса на Ц. - едното дейно и експанзира (преуспява в живота), другото - се свива, имплозира и се саморазрушава.

А ние, поради лошо наследство (за разлика от двамата - тя е богата на имоти, а Ц. е богат на кеш) сме нещо по средата и не можеш да ескпанзираме, а ни трябва само едно леко побутване за начален старт...
-
ами да, така стоят нещата
-
... - това момче още незавършило, а вече голям анализатор станало из медиите в БГ... Е, що тогава се чудиш, че канят Ц.? Явно там летвата се прескача лесно.
-
явно да, щуротии

аз имам един колега от ... , той пък беше ххххх хххххххх още тогава, аз му писах дипломната работа, а после си направи фирма, и то пак не обикновена фирма а дружество като ц.-то, явно са модерни такива форми, и сега пътува, печели...
-
Това е начинът в днешно време. Другото е - късмет да имаш на свръхвисока заплата. (А разни като печелене от интернет от апп...  - тях не ги броя, защото са сигурно много голяма рядкост.)
-
да

ами онзи с някакви ххххххх се занимава, може да ти дам профила му, и все финансирания събира, свързва се с известни личности и така
-
Това да не е от типа на НПО?

Те се славят с това, че просят пари от богатите и, понякога, получават солидни финансови "инжекции".

А това да направиш нещо такова си е, като цяло, успешно, защото тук-таме има хора да се смиляват над: улични животни, сираци, гори... Обаче, там вече наистина се иска доста яко бачкане и отговорности (в тази сфера Ц.-те досадности важат с пълна сила).

Най-малкото иска се постоянно търчене напред-назад, трябва да се отчиташ добре, търсят те журналисти, доста си е публично и не е някой баш-рахат бизнес като "Шеф съм на сайт, който ми носи по 10000 на месец от Гугъл." или "Имаме 3 магазина, продавачите ги зареждат и продават, ние само събираме парите."
-
ами частна фирма с някакви такива функции... последно беше канил ххххххх хххххх някаква (слънце)
-
Ами ясно, но... ако мислиш, че ще може да инвестира нещо "в нас" - да го пробвам, но ако не е то дашните - да не губим време. (Това във връзка, че викаш да ми дадеш профила.)

А, аз паралелно да ти кажа пък че сверявам моите преподаватели как се развиват - един от тях беше просто по "Средновековна философия" и религиозна. Вече станал и поет, и фотограф... Експанзирал и той... https://bg.wikipedia.org/wiki/Цочо_Бояджиев (В случай, че не си е бил такъв и преди, но да не сме знаели (ние - студентите му). По онова време интернетът едва прохождаше дори в столицата и инфото не беше на "един клик разстояние", нямаше мобилни телефони във вида, в който ги знаете днес, а компютър (настолен) да имаш, си беше мечта и чест за повечето от нас. Имаше един колега, който ходеше някъде в университета да ползва интернет тогава и даже говореше, че освен нещата по професионалните задачи му дали да си види и някакви тенис информации онлайн. Тогава това си беше "Уау!", докато сега е нещо като "даденост" за повечето хора вероятно.)
 Мен много ми се нравят такива постепенни развития - пример: имаш си ресторант, а после до него или в него правиш магазинче за сувенири (както онзи руснак в Саня на времето)... Бавно разрастване, без излишно напрягане и с никакъв финансов риск.
-
ами без конкретна идея която да му пасва на бизнеса едва ли... аз преди пробвах да го зарибя с едни мои идеи но не стана

да
-
Ами аз също това си мисля - повечето и да са богати, няма да ти обърнат никакво внимание. Те сигурно дори на родителите си няма да дадат пари, повечето...
-
ами да  :(
-

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 23
« Reply #439 on: July 07, 2023, 10:14:21 PM »
Ех, че километричност!...

... Коментар след дискусия за човек, който се изказва неподготвен (то не е само той, де, повечето са така... за съжаление) ами с две думи - да се оправя тоз  ;D

Според мен много по-подходящ израз, заради неговото произволно писане за японци и китайци
трябва да бъде
"Да се (цензура) в (цензура) тоз!" ;D

Самоцензурирам се, защото някои може да го приемат по-тежко, отколкото е било писано като мотивация (по-скоро в кръга на шегата, а не като долнопробно хейтърстване.)

Виж как звучи 3-я български говор (те са 3: Македонски, Български и Бесарабски - всеки си е за себе си):
...

Днес намерих някакви от онези с по 12 000 до 18 000 заплати. Предлагам им парт-тайм (почасова) работа - някаква Терезка "Тц. Ние искаме само пълен работен ден.", е 'ми не става... Днес ще ходя да видя 2 други. Едно време доста по-лесно се намираше работа така, сега всеки се е стегнал и все повече и повече съжалявам, че си нямам собствен бизнес, а завися от ПРИЩЯВКИТЕ на други (законодатели, работодатели-бизнесмени)...
-
да, отвратителни са
-
Нещо като комарите - за една планина комарите не са проблем, но за една коза или за едно бебе са проблем. Ако аз бях с пари, нямаше тези да са ми проблем (щото нямаше да съм зависим от тях). То това е: проблемността е субектна - нещата, които за тебе са проблем, за онзи със стените или Ц.-ците не са никакъв проблем. ;D

(За по-просто написано, обобщавам - ако имаш пари, много от проблемите на безпаричните и бедните, не могат да те засегнат. Направо труизъм е това.)

(пример със скрийншотнато от авторска моя статийка) - нещо такова като инфо ли ще се опитваме да вмъкваме в Уикипедията (според мен, ако мине просто линк като реф./позоваване ще е голям успех!)
Пак повдигам въпроса, защото ми е много любопитно това проектче ще го бъде ли или няма отрано, за да можеш по-бързо да се ориентираш напред (то с всичко е така - колкото по-рано видиш как стоят нещата, толкова по-добре. Ето с Макао как стана - отидохме, бързо и предпазливо видяхме как е "системата" в днешно време и продължихме напред.)
-
ами то ще го бъде но не стигат сили да работя по него

иначе за н.-то нищо няма да пускаме сега, рано е
-
(Относно новина, че Китай масово изкупувал бизнеси в Португалия) - Който може го може.
-
ами връщат си за макаото

 :) :) :)
-
Аз съм сигурен, че повечето такива (богати китайци) даже ще се затруднят да отговорят на въпроса кой е владял Макао по-рано. ;D Хората в по-голямата си част са прости. Даже ти, дето не си прост, в началото си мислеше, че там е испански, а то е португалски.

Сега да ти кажа за парите - появи се пречка и няма да стане работата (в смисъл не, че ги нямаме - може още сега да ти ги пратим, защото няма да имаме проблеми до заплатите) - няма право тя да обменя и праща валута в чужбина на други хора. Ето детайли:

1. Вчера ходихме в една от банките, обясниха да отидем в най-близкия клон.

2. Днес пак отиваме, в най-близкия клон, чакаме 10 минути, накрая ни канят във ВИП-а. Това добре, но там отвориха на един компютър и й обясниха проблема: може да обмени, ако ще пътува в чужбина, ако ще издържа студент, ако ще помага на роднини - такива причини. Но просто да прати на приятели - не може, няма такава опция.

3. Онази, която ни обясняваше, накрая предложи да сме излъжели (да изберем фалшива причина), но аз съм против такива неща - в Китай затегнаха контрола върху трансферите на пари - не искам да я/ни вкарат в затвора за "валутна измама" или както се води по Наказателния кодекс. Та, опасно и не става.
-
ами ок, пращате обратно и ще мисля друг начин как да пращам. голяма тъпня, д не конентирам
-
Та, остава да ти пратим парите обратно и ти да видиш как ще пращаш (другият вариант е, ако някой друг китаец иска да лъже, но на мен ми се струва много рисковано това - а то и за теб може да е риск - представи си някой заядлив прокурор или адвоката на онзи да кажат, че ти си го СКЛОНИЛ към валутно престъпление иииии отиде коня и реката!...) Ясно, че баща ти настоява да пращаш пари (+ майка ти има нужда покрай нейните проблеми с лечение и ученици), но ти си преценявай и собствените рискове, защото това не е никак шега-работа в Китай да лъжеш държавата и то за пари!...

(В случая перифразирам "Отиде коня в реката.", с което подчертавам, че даже и самата река може да отиде. Искам да кажа, че е опасно в Китай да правиш престъпления. То след като се неофеодализира и за нещо непрестъпно, дори добро и благородно (като да отразиш протест или да протестираш срещу нещо вредно за здравето и живота) може да си навлечеш неприятности. Та, правилно съм съветвал да е колкото се може по-честно и по-законно!)
-
не настояват а няма откъде, ще намеря начин

виж там ако и каквото ви дължа за разправията

и другото пратете

ами не, те до скоро не бяха такива проклети, пак бяха но сега вече гонят висшите крайности. като искат да изгонят чужденците ще стане, няма да им се противим

(И той беше започнал да усеща все по-нелесното на това да си чужденец, не много богат, в Китай. А сега, охоооо, дори за самите китайци вече стана нелесно (и пак, особено за небогатите, разбира се). С неофеодализираните е така - Китай, Беларус, Русия, Сирия, Северна Корея, Иран... да се има "едното на ум" и то сериозно.)
-

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 24
« Reply #440 on: July 08, 2023, 05:27:29 AM »
Несвършваемост. ;D

Да, тъкмо това ти писах. Даже ако искаш ще ти пратим точно страницата да видиш как са ги ограничили (за обучение, за пътуване, за пряк роднина,... - някакви такива бяха, ако искаш да знаеш конкретно, ще ти пратим всичките, ако ти влизат в работа.)
-
знам, дават ми и на мен тази шитня да я попълвам но съм правил само веднъж
-
Ами както виждаш на самите китайци им забраниха и ограничиха - това е за борба с наркодилъри и разни лъжливи ...-ци - тази мярка поне е оправдана. Иначе за тебе препоръчаха Уестър Юниън от банката (не точно за тебе, но за чужденци по принцип, защото аз бях там и те мислеха, че за мен е цялата разправия).

О, няма да си удържаме - то общо 15 минути костваше за тези 2 дни. Ще й кажа да ти праща пълната сума.

(Колко човечно постъпвам дори и да не съм (бил) богат тогава.)

Праща след малко.
-
какво ще рече от банка? на място ли? ами да, то няма друг начин, на чужденците не дават да ползват онлайн банкиране

т.е.онлайн уестърн юниън
-
Иначе то си има много причини чужденци да не се задържат много-много тук - и обективни, и субективни: замърсяване, ограничени права... на онази американка даже цензурата й пречела. Накрая аз ще поставя май рекорда за най-дълго пребиваване.  :)
-
ами... виждаш че оставането се случва насила
-
Ами да - те мислеха сигурно, че аз съм взел парите и веднага могат да ми услужат...

Те сега облекчили отварянето на фирми от чужденци, но пак е за БОГАТИТЕ - останалото трудно се оправя... Но и то зависи кой откъде и какъв е. Едно е да си от Сингапур и да си се върнеш на развита държава, друго е да си от Северна България и да се върнеш при Т.-ЦИ, Куката (местния наркобос), циганските банди (които даже нападнаха Куката в заведение), турците с ножовете... Всеки си знае къде му е по-добре и си избира, доколкото може.

(Това е писано преди години. Не знам по-късно как са се развивали нещата и докъде са стигнали. Като става дума за турци и цигани, визирам само криминално проявяващите се, не всички. Против дискриминация на цели етноси и народи съм! За останалите - без коментар.
 А България сега си е с пъти по-добре, като цяло, от неомонархиите, където еднолично се разпореждат както си щат неомонарси и милиони хора пострадват по един или по друг начин!
)

Иначе това си беше добро - по нета праща, ти щеше и да даваш някой бонус от по 10-15 юана (колкото тя изкарва от храните онлайн) - по интернет даже не се губеше време и си беше готино бизнесче, ама опира до измама (така както са го направили) и си е риск. А на онази в банката, която вика да сме лъжели сигурно си представя нещата много глупаво или е мислела, че е само за 1 път и "ще мине метър", ама това си е живо слагане на главата в торбата.

Пратихме парите.
-
благодаря, получих
-
(Скрийншот, където стара жена казва, че всичко е (от) заеми.)

Ето ти за удобство всичките Уестърни в Шенджен (ако ще процедираш чрез тях):
...
-
дай ми ако е за удобство тези които са в China construction bank v
西丽
и ако имат телефон да попитате трябва ли нещо специално за уестърна, да не се окаже специалитет някой за чужденци че имат
аз тъкмо съм на път да се боря
мога да пратя на жена ти координати на мястото където се намирам
и съответно ако може да видите най близкото около мен
-
... - на тази Си-ли нищо няма . Само автомат ми даде. Но ето цялата:
...
...
...
...
Прати, че след половин час излизаме за урок.

В случай, че закъснееш и ние вече сме почнали за урока - ето ти по-важните неща:  търсенето става тук - map.baidu.com, а банката е 中国建设银行
-
пратих й локация
-
Видях. Ти си на същото място, където и аз съм гледал - ... . Значи най-близкото дава ...
НО това е само АТМ.
Ето ти банка:
...
Под номер 1. Сега ще я видя точно.
...
-
а в банката дали има уестърн юниън?
-
Тръгваш по ЛиъуСиен Дадао и ...

Уестърнът го дава на други места. Трябва да видя за него.
-
да, то ако няма уестърн няма за какво да ходя
-
Май само 光大 и Селскостопанската банка имаха Уестърн.
-
ясно
-
Тези са най-близките:

...
...
-
ясно, ще боря да открия
-
Ами ти първо се ориентирай по големите булеварди - намираш този и после те са на около 600 метра някъде: ...
...
-
Тръгваме. Ако нещо спешно има - пращай на телефона.
-
oki
-

Как мина процедурата?
-
утре продължавам борбата
(решимост) (решимост) (решимост)
-
 ::)  Що така?! Не стана ли с едно ходене само? Пари, паспорт, бланка за попълване и окей. Така беше по-рано. Сега какво се случва? :o
-
Нови правила са валидни навсякъде. Трябва да имам карта при съответната банка където ще ползвам услугата на уестърн юниън и за да ми направят трябва да имам осигурителен номер, какъвто в Китай нямам но можело български. Има редица въпроси - ако ида в банка където имам карта пак ли ще ми трябва осигурителен номер, и за транзакцията през уестърн трябва ли ми осигурителен номер, и като учащ как е официалната политика по въпроса с осигурителния номер, и китайските студенти имат ли такъв номер.. също не знам във всяка банка ли дават човек да попълни чуждестранен осигурителен номер или само в тая дето отидох... утре атакувам където бях днес, че днес нямаше време, иначе хорицата са любезни и няма много клиенти, ако не стане - в други ден атакувам строителната банка и така, все в един момент нещата ще се доизяснят. Жалко само че майка ми страда от всичкото но това е положението...

Иначе аз парите ги обменям на едно място, после нося на друго да пратя, та така
-
Аз даже не го знам този номер какъв е и какво осигурява... Ако ти трябва превод на някой въпрос - казвай.
-
шуей хао  било....

ами няма, то те самите не знаят, щом секретарката ми ме пита осигурявам ли се тук... а то лошо нямаше, ама ми се струва и че да искам да се осигурявам опциите за чужденци сигурно са ограничени ако изобщо съществуват... това са някакви нови и неизследвани дебри
-
А мен ми е интересно, освен китайци, филипинци, индонезийци, БЪЛГАРИ, дали някои други, от по-развитите страни пращат пари на родители? (Преди западните ми колеги никога не са казвали такъв проблем, а и самите им родители - редовно на почивки, или самите те на работа. Ако си видял обратния случай - кажи, макар че то при теб много рядко има човек от развита държава - май само 3 досега имахте.)

Да. Аз само знам, че ако имаш Зелена карта, тогава осигуряването ти е 100% като на китайски гражданин.
-
а то ти май щеше да кажеш как мога да кандидатствам, и ако случайно взема това с нещо задължава ли ме
-
Не те задължава, но лесно ще я изгубиш, ако не стоиш повечето време в Китай.
-
ами не съм запознат, съквартирантът ми праща на жена си, другото не знам
-

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 25
« Reply #441 on: July 08, 2023, 05:01:29 PM »
... Нескончаемост...

ами ще стоя ако дават пари
 ;D ;D ;D :-[

видяло се е че друг мотиватор да седя тук няма

а как се кандидатства? ако не е много сложно мога да опитам
-
Ами ти, за да кандидатстваш трябва да почнеш работа тук, после годините ги имаш, но ще трябва и да представиш влог в банката (за където работи - примерно в Хайкоу е много по-ниско от в Шенджен) и, че имаш сключен договор за квартира... това е - лесни са документите, но малко хора имат всичко това заедно. Ето аз примерно нямам парите в банката, нямам и постоянна работа.

(Не е за препоръчване, отново си казвам личното мнение, в неофеодализираните държави с едновластни ръководители (неоимператори; неоцаре). Аз вече мога да кандидатствам, но не го правя и няма да го направя, защото вече видях, преживях и не искам отново безумието не едноличната власт.)
-
ти кандидатствал ли си

ааа, значи не става

ами здраве
-
Да де: виетнамци, българи (и други недоразвити бедняшки държави). Мен ми беше интересно дали поне ЕДИН западняк праща пари на техните, защото май не.

(Тя България, в днешно време, не е от най-бедняшките държави, но си е най-бедната в ЕС, а някои, като Александър Николоски даже я спрягат и за най-слабата, върху която най-големите столици на ЕС могат да оказват успешен натиск. За справка - offnews.bg/sviat/makedonski-politik-balgaria-e-naj-slabata-darzhava-chlenka-na-es-evr-804426.html.)

Аз вече 2 пъти опитвам - все ме режат, че не ставам.

(И, както казах, след като вече бях изпълнил до едно изискванията, сам се отказах, виждайки огромния проблем с едновластието на неоимператоризирания (Си).)

Накрая сам седнах да чета законите и видях, че наистина съм прекалено беден за Зелена карта - трябва да си на постоянна работа (с раб. виза) или жена ти да има фирма - да се водиш осигурен парично (банковия влог - отделно). Абе не е за бедни.
-
ясно
-
Ами ти кандидатствай, но когато изпълниш условията. Иначе е като в Американското посолство - ще си дадеш парите и няма да те одобрят.

Трябва да видиш колко пари имаш на влог, дали покриваш минимума (примерно: по 50 юана на ден за 5 години напред- някакви такива), трябва да си вземеш стабилна квартира с легален договор, трябва да си с работна виза... И чак тогава, и сигурно ще те одобрят. (Трябва и да не си бил арестуван, но такива подробности не те вълнуват, защото ти не правиш чак такива фалове.)

Аз пък като чета новините от България - постоянно ме мотивират да не се връщам там - насилие, простотия, подчиненост на Запада, вулгарности, престъпници на всяка крачка, обезлюдени и циганизирани села...
(Уточнявам, че 1) не казвам, че всички са насилници, а че има доста насилие, което е неприятно, плашещо (дори и доста по-силни и по-богати хора от мен пострадват понякога). 2. Не казвам, че няма и образовани, ерудирани хора, но се дава много гласност на простотията по медиите (дори умишлено, за повече гледаемост/посещаемост) и това влияе лошо и на подрастващите, и на не толкова младите; няма и много възможност за противопоставяне на простотията на обществени места (някои опити завършват дори трагично). 3. За подчинеността (понякога стигаща до полуколониални равнища) - подчртавам отново, че се е оказала много по-доброто, което може да се случи, иначе сега България д е нещо като Грузия, Молдова и даже - Украйна (с неоимперии като Русия наблизо, както и други подобни от същия лагер - Беларус, Иран, Китай, Северна Корея - по-добре да си леко зависим от Запада, защото така поне вътрешно (на ниво личен живот, вътрешни работи и т. н.) съхраняваш много по-голяма свобода и избор, отколкото ако си "крепостник" в някоя от неоимпериите, да речем.). 4. Престъпността - няма какво да коментираме. Може и да има по-зле от България по света (и ги има, доста), но по моите критерии това е доста, та не ми се живее там основно по тази причина. Напатил съм се доста и пряко, и косвено от това, без да имам ни най-малка вина и да съм давал поводи. Има много работа да се свърши, за да се ограничи поне, ако не може да се овладее. Това си е проблем за много от останалите държави (демократични, полудемократични и недемократични). 5. За циганизираните села и останалите места - нямам против, ако са от онези работливите (със занаяти) цигани и/или онези цивилизовани, образовани, интегрирани в обществото (независимо от самосъзнанието им). Имам против неинтегрираните престъпни групи. Неведнъж съм споделял, че имам положителен опит няколко пъти с цигани, които са се държели и помагали по-добре от всякакви други етноси. Но негативният е факт също.)

А пари, ако в Шенджен не дават, то не знам къде дават - това си е ТОП 3 по БВП в Китай... Иначе аз ти препоръчвам нещо по-нормално като град - Шенджен ми е много противно място заради най-високата му претъпност и най-голямата му разпуснатост в Китай...

(Вече не препоръчвам нищо в Китай и всяка друга страна с еднолична, императороподобна, цезароподобна/цароподобна власт, където няма грам истинска демокрация и дори партокрацията не съществува (когато поне има вътрешнопартийна демокрация и плурализъм и, фактически, поне 10-20 човека управляват държавата, има някакъв баланс, а не е само един, неконтролируем!))
-
ами няма да мога да им удовлетворя изискванията, а и не настоявам... чакам спокойно да приключа тук нещата и ще си търся късмета другаде... тук евентуално ще запазя каквото има смисъл от контактите, ако изобщо има
-

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 26
« Reply #442 on: July 08, 2023, 09:28:58 PM »
Предкилометричност, километричност... все километричности, не са шега-работа, ех... :)

Ами те тези изисквания не са кой знае какво - сигурно навсякъде е така (тук поне нямаш изпит по езика - в Холандия да речем ще те изпитват за езика и може да те скъсат). Мисля че тук Зелената карта, засега, е много по-лесна от западните.

(С уточненията, че вече не е препоръчително заради опасностите на неофеодализираността и, че вероятно има западни, които да са по-лесни или със същата степен на трудност. Не знам точно в момента, защото отдавна не съм гледал (чел) по въпроса и не е имало някой, който да споделя по въпроса. Според мен е и твърдо неактуално вече - все казвам, все едно някой да си мисли как да ходи в Русия, например, точно като е в рашистка, неофеодална система в момента. Далече от такива и това е. Е, ако някой много му харесва - негов си избор. Да опитва.)

Ами гледай, все пак, да използваш китайския опит (с езика), докато не си го забравил и да иде на вятъра. Аз мисля, в краен случай, в Макао да видиш как е работата, в ХК, в Сингапур... Шенджен си е гадно място, както казах, едно такова некитайско, сякаш спуснато отдругаде...

(Дори там, обективно погледнато, преди ковидизацията, която и беше лакмуса на неоимператоризацията, си беше приемливо местенце за живот. Сега - щом е под властта на едноличния господар - няма значение кой град или кое село - по-добре надалеч.)
-
ами не - аз дадох шанс на региона зарад лични сантименталности, иначе ако е за професионално развитие перспективите ми са на други места  - тук могат да ме задържат само с много изгодни оферти, което се съмнявам че ще стане

езика ще го поддържам, но наистина не знам в каква работа ще ми влезе по насетне, ще видим
-
Колкото по-скоро самостоятелен БЕЗ ШЕФОВЕ, толкова по-добре. Защото моят съученик нали в най-развитото възможно място в Европа - Люксембург, и програмист, и математик, ама... доста му тежи с шефове и колеги, както го усещам... Затова и е навит на бизнес (ама е доста муден, което е друга тема).
-
за хк, макао - мога да видя, но пак  - ако е някаква суперизгодна оферта с гаранции да, иначе не
-
В никаква, ако почнеш примерно в Холандия по твоите неща - там ще трябва от нулата да учиш техния език, порядки, културни особености, и като сложиш напрежението от новата работа, едва ли ще имаш време за китайски... Затова трябва много добре да помислиш - има поговорка, руска, "преди да си намерил къде да преспиш, не си събувай обувките". Най-малкото може да си спестиш още 2-3 години лутане на неправилните места.
-
ами мисля да не уча нови езици вече, няма за кога... а и нямам интерес освен към тези към които съм вече проявил.... между другото онзи ден преглеждах дисертация на френски, то почти всичко се разбира  ;D ;D ;D
-
Ами не знам. Те искат диплома (ти имаш), стаж (ако решат, че ти е достатъчен колкото имаш), езици (тук вече всеки има собствен критерий дали говориш добре или не)...
Ама в Европа ще е по-тегаво - там бюрокрация и изисквания са много тежки, доколкото чувам. Сверявай инфото, че да няма пак проблемации...
-
да

(Винаги, ама ВИНАГИ преглеждайте и сверявайте последните информации. Нещата, в днешно време, са много динамични и за седмици, дори за дни, може да стане нещо по-бюрократично или по-лесно; да се въведе нов закон или правило... Аз редовно сверявам и не разчитам на стара информация (а тя, в днешно време, поради динамичността, както споменах, остарява много по-бързо, отколкото преди десетилетия, например)!)
-
То и аз разбирам на испански, но като трябва сам да съставяш изречения - там вече е трудното.

Ами тогава значи имаш шансове само в около 1/3 от Европата - Германия, Австрия, Швейцария, Ирландия, Британия, Русия. Не е малко, де, но все си мисля, че няма много да те изкефи там. Но, все пак, според мен - опитай на мястото с НАЙ-ВИСОКА ЗАПЛАТА (и най-добра покупателна способност, все пак).

(Ето и светкавичен пример за остаряла информация. ;D През 2018 година съм му казал на събеседника драг, че има шанс за... Русия! Сега такова нещо е толкова абсурдно (поне от гледна точка на всеки пацифист, антирашист, истински републиканец и т. н., че няма накъде повече!))
-
да
-
Пиши как върви. А онова "шуей хао", май не е точно "шуей", защото такова нещо като комбинация на китайски не може да се напише? Сигурно така си го произнасят там или ти така си го чул.
-
(скрийншот с "税号")

не знам как се чете

пуснах транзакцията, ще видим дали ще се получи
-
Правилно съм усетил, значи. Всичкото такова се чете като "-уъй" - например "шуъдзияо" - спя, "туъй" - крак и пр. Това и то е "шуъй хао".  "Шуей" е една от невъзможните комбинации в китайския. Има "шуай" и "шуъй"... Като цяло много са невъзможните комбинации.

Дано да се получи!

(Какъв всеотдаен приятел, нали? :) 8) Хем подкрепям знанията по езика, хем и давам чистосърдечно "стискане на палци", не забравяйки да се интересувам как вървят нещата, когато човек си има притеснения за нещо, както в случай с този трансфер.)

Аз тук се занимавам с детските градини на местно ниво. Засега 2 минахме и сме на ниво "Шъ видим! Чакай малко!"...

В едната директорките бяха някакви по на 22-23 години (видима възраст) - залюпени и гледащи на диво като извънземен като че да виждат и командват елитна градинка приличаща на замък, вътре даже със зайчета и папагали... А на второто място - една приветлива лелка, която по-рано ползвала някакъв пакистанец, но с доста скромни възможности (тя явно от цената малко се дръпна, защото аз тръгнах с "200" юана - не ми се търси за по-малко, защото ми трябва просто 1 място тук, че да си покрия квартира за по-нормален сън - въобще не си правя илюзии да забогатявам.

(В онзи тежък и поболяващ период, в шумния едностаен апартамент, когато никой от можещите да помогнат с начален капитал не ме съжали да услужи и да почнем да изкарваме пари заедно, наистина бях изгубил надежда за каквото и да е забогатяване. Исках просто сън. Недоспиването е нещо кошмарно и увреждащо здравето ти!)
-
да
-
您好,我现在有事不在,一会再和您联系。

Ти вчера не беше видял поне докато аз бях онлайн на Ж. новите неща. Аз този път, за първи път, не се съгласих с една сцена - Бияна живее в елитен квартал на Бо, а Ж. нарисувала къщичка в гората, но не е нищо фатално - важното е, че вече направи уникален стил - смесва разни реални обекти с рисувани, супер се получава, та това ме вдъхновява още отсега да продължа с ЧАСТ 73 :) Останаха още 28 части за довършване, та да почваме след това по-"серийно" производство.

(Въпреки страданията с недоспиването и чувството за безнадеждност, продължавах да творя, както се вижда!)
-
ами ще видя, да сме живи и здрави ии дано се получи
-
Ами не знам дали ще се получи, но Ж. с тоя талант не трябва да я губим. Пък и на мен лично ми е приятно да ми се рисуват книжките, нали обичам да пиша, като хоби, така че - аз и 10 години да няма преки печалби съм надежден.
-
да

 :)
-
готово, следващата глава е завършена. Чао, засега, че предстои скучен урок...

(Едно е да пишеш история за хора от други планети, друго е да преподаваш неща от рода на ""Писалка" е "pen", а в множествено число ("писалки") е "pens". Хайде сега да повторим няколко пъти тези думи. Я кажи как е в единствено число "писалка"?... А как ще е в множествено число?... Аха. Браво, знаеш! Сега нека да съставим по едно изречение. Аз ще напиша едно с "писалка", а ти ще напишеш едно с "писалки"...  :( Ами,... на някой може и да му е интересно, ама като години вършиш някаква такава монотонна работа, а и не виждаш покачване на стандарта си, много ясно, че няма да ти е весело и ще определяш уроците като "скучни". Има си хора, които много обичат да са точно такива педагози, "родени педагози" им казват някои, е, за тях това може да е гордост, чест, радост... Уви, аз съм честен човек та си казвам - преподавал съм отговорно, но след първите години започна все повече и повече да ми тежи, особено с недоспиването и с разни (от време на време), които ти напомнят, че си "беден даскал" и няма значение, че си завършил философия, че пишеш книги, че правиш сайтове, че си поет, че спортуваш професионално няколко спорта... нямаш ли пари - нищо не си за тях! Е, добре че вече поне малко позабогатях, опаричих се! В момента имам повече капитал отколкото повечето от тези критикари и лузъри, критикарки и лузърки, които просто не виждаха потенциала ми за забогатяване!!!)
-
 :)
-

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 27
« Reply #443 on: July 09, 2023, 04:13:39 AM »
Многост, несвършваемост...

(Скрийншотове)
Този едно време го знам като българин-шаолинец. Вече и той станал бизнесмен. За последните няколко години всеки направил някакъв бизнес... тц-тц-тц...

(И добре правят хората. Ето и конкретно, ако някой се интересува: borbabg.com/2018/06/15/hapka-ot-kitai-viktor-azmanov/)

(Друг скрийншот) - Сега разбрах защо се отказа от преводите. Тя те е уплашила с наказателната отговорност и те е засрамила, че излагаш българите. ;D :D

(Майтапим се. Човекът се отказа по съвсем други причини. Негова си работа, няма да коментирам, за да не стават клюки.)
-
да, кошмар
-
Според мен мотивацията й съвсем не е да защищава българите, а я е яд, че и хора, които не са китаисти могат да превеждат и да вземат пари дори с половинчати преводи.  ;D
Завист и злоба.

(Така преценявам мотивацията й, защото въпросната особа ми остави много неприятни, свръхегоистични впечатления, та ми е трудно да повярвам, че се мотивира от чистата защита на българското име в Китай или нещо такова. Много неприятен субект (и не само за мен, други също са споделяли негативни емоции, свърани с особата, за която стана въпрос.))

А онзи казваш, че бил добър човек, ама нещо почна и той да ме съмнява: 1) Толкова пъти му помагах за сайта със съвети (той даже сам пита) + споделях му го, а той един път не сподели моя сайт, поне малко реципрочност да има. 2) Направо се е объркал на 100% с религиите (отрича даже динозаври и еволюция), а такива хора никога не са напълно добри (много от тях заради религията могат да стигнат до какви ли не крайности - пресен пример колежката), 3) Голяма дружба с ненормалната, 4) Редовни статуси, които най-малкото минават за "странни"...
В резюме: Не бих го определил като 100% добър човек, нито като безопасен.

(Тоест, не определях въпросния като напълно добър или напълно безопасен, предвид изброените по-горе основания. Разбира се, не сме били врагове или нещо такова. Отнасял съм се уважително, заради общи, споделени интреси. Дори почтително.)


(скрийншот относно, че стремежът към лесно забогатяване (от лотария) едва ли е уместно за вярващия човек)
Значи греховно е това човек да иска да забогатее лесно. Трябва да му е "трудно"... Ех, ех, ех, религиозни тъпотии, ех...
-
то ако си много добър там акулите ще те разкъсат  :)
-
За преводите ли имаш предвид или за хазарта?
-
за (въпросния човек. (Цензурирам му името, да не стават излишни клюки.))

т.е. идеално доброта днес не се толерира и не може да оцелее дълго
-
За съжаление нещата, които посочих при него като проблеми нямат общо с личното оцеляване - напротив, те са лоши и за него. Припомням: 1) Иска помощ, а не отговаря реципрочно., 2) Склонен към ексцесии по религиозни причини, 3) Приятел с ненормалница, 4) Демонстриране на малка или по-голяма лудост в изявлянията (статусите)...
 Това не е добре за него. А ние да си имаме едно на ум.
 
Да, ама и неговото "Ти ми помогни, а аз няма да ти помогна." + останалите неща не виждам да се толерира някъде.

(Нещо не се разбрахме с тебе: Аз ти пиша конкретни проблеми, които съм открил у него, а ти говориш за доброто и лошото по принцип. Ако се зачетеш внимателно, ще видиш. Сигурно не си прочел конкретните точки. Затова ги припомням, да си имаш предвид по-натам, че и тебе така може да те метне с услуги, а после да не ти върне и половината.)
-
според мен по 1) той изобщо не знае и не си е дал сметка. за справка - невежеството ми по въпросите на авторството, навремето... за него вероятно не   важна тази реципрочност, а може дори да е свикнал повече той да бъде цитиран

по 3) - без специално да съм и приятел, но и аз нямам никакво вземане даване с нея т.е. не съм и в лоши отношения... а те си имат разни въпроси по които много спорят - примерно тези за транслитерацията на пинина...

добре е че отбелязваш, а вече всеки да си прави сметките
-
Абе толкоз тъп не е. Аз дажи съм го карал няколко пъти, давал съм му. Личи му, че не иска. А това "Свикнал повече той да е цитиран" говори за егоцентричност - също лошо качество.
 Аз ти казвам да внимаваш с него, че ми се струва недобър и рисков субект предвид какво прави, как го прави и какви ги приказва (а и близостта му с криминално-проявената хххххххх, която сама си пише, че живяла сред наркомани и крали книги).
 Резюмирам, че ако трябва да се сложи някъде в категория, той ще е по-скоро "ненадежден" и "с едно на ум".
А ти вече си преценявай.
-
и да си подбира партньорствата

аха
-
Ами казвам, да, споделям, какво съм забелязал при него като недобри неща, защото ти беше писал, че е "много добър човек" - аз също подходих така в началото с такова очакване, ама... Видях, че трябва да го поправя очакването си. (Защото то и Т. в началото беше много добър, ама видя какво стана. Е, този е нещо такова - психика, която винаги може да те изненада и то неприятно.)
-
да
-
Ами това е - ясно, че спрямо "акулите" не е добре да си много добър, но аз не съм акула - като му споделям неговите неща и ми иска съвети, е редно поне 1 път да върне жеста, ама не ще... И като му сложиш останалите особености и странности - не ми се види много "обещаващ" и си трябва с него "едно на ум"...

Вчера писах как заради агресивността срещу циганите и малкото, които искат да са българи ще се капсулират и БГ-то в бъдеще ще е Цигания.

(Това, в чисто демографски аспект, че ако продължи така тенденцията, в един момент, няма да има много българи, а ще има цигани като мнозинство (заедно с някои други етноси), та държавата може да стане Цигания, Ромия или нещо такова. Разбира се, това е чисто математическо, демографско казване.
 Основната идея бе, че циганофобията (негативизма към всеки и без изключение, който е с цигански произход) отблъсква дори и тези от циганите, които искат да са с българско самосъзнание и/или поне да са интегрирани в обществото на България.
)
-
А днес-утре мисля да напиша по въпроса как като човек няма добър старт с родителите, почти никога няма да успее и сам. Ако искаш нещо да се позовем и на тебе с ч. "Ама ти ме караш да работя?!" - кажи, ще го включа с огромно удоволствие.
-
стига да няма имена,  пиши си  :)

Спазвам го принципа - без имена, колкото да са поучителни историите. Защото то не е важно споделеното тук, ако го четете, дали е за Хасан, Драган, Мурата, Лин, Педро или Йохан, а какви са поуките, смислите, изводите, полезните неща...

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Предкилометрични 28
« Reply #444 on: July 09, 2023, 08:24:36 PM »
Многост, несвършваемост. олеле...

Да. Аз и без това избягвам имената - няма смисъл от тях.

То на мен много ми се искаше и той да може да го прочете, че то и заради него сега сме на този хал всичките, ама ще видим. Аз ще го напиша леко-завоалирано, ти реши дали си струва показването.
Аз го пиша основно като критика на баща ми и като критика на майка ми, която се самоуби.

(Става дума, пояснявам за нискоинтелигентните, които ще почнат с "Ама как може да критикуваш родители?!", че много от успелите, ако не и повечето, по честен начин, са почнали да успяват, защото освен знания и образованост, и умения, са имали и старт от родители (или други роднини). Иначе, колкото и да си образован, кадърен, можещ, ако нямаш средства да си платиш дори наем на помещение и разрешителни, то няма как да почнеш. Затова и се нарича "стартов капитал", "начален капитал".
 Ако аз бях подсигурен по-рано или събеседникът да бе, то вече да сме собственици на поне 1-2 фирмички!
)
-
да
-
Аз и за Т. пиша там, и за П., и за Ц., и за разни, които не ги познаваш. Ще се получи добре, но едва ли някой ще го осъзнае...
-
тъй, но поне да олекне
-
Е, не да олекне - да изкарам някой цент. Мен никога няма да ми олекне от капитализма и несправедливостта. :)

(За цента - надявам се като пиша статия след статия, да се насъбере толкова много съдържание, че от Гугъл рекламите да идват поне по 1-2 цента от статия на година. При плодовито писане (например 5000 статии в период на година-две), теоретично може да се очакват около 100 евро годишно (което в по-евтини държави може да е равно на всички обеди и вечери в по-скромни заведения за година или на цялото ти хранене (закуски, обеди, вечер), ако си готвиш сам и не си много лаком човек.) Просто обяснявам за какви центове е ставало дума (евроцентове), от какъв източник (Гъгъл адсенс) и за какво може да се похарчат по-смислено на по-евтините и най-евтините места по света. Да няма криворазбрано изречение.
 Сега вече не съм зависим толкова от тези приходи. Пиша си, за удоволствие и за всеки случай (да речем, че пак има пандемия, локдаунове и ти остават само онлайн приходи, ако не ти се влиза в заеми. Аз заеми от близо 10 години май нямам, а и да съм имал, те са били от рода на 100-200 лева, примерно, не някакви колосални.)
)
-
 :(
-
(Пример от статия за субективния момент в оценката колко сме зле/добре)
Това е в стил: "Колко се оценяваш от 1 до 10?"  ;D

Сигурен съм, че и Ч. много ти говори такива как той ако не бил и как той колко дал...

Баща ми още помни как носил 15 торби от Либия до България... И то аз помагах, и майка ми... Ама не брои аз колко багаж съм пренесъл из Китай за това време - поне 20 квартири съм сменил и съм носил чанти...
-
така си е, той си помни неговото

поне с пари да са били пълни  ;D
-
Ами пълни бяха с дънки и разни такива неща - продадоха малко, за 1 месец, после тези пари вместо да се вложат в магазинче бяха изядени и изпити...

(Още помня как малко след онова време започнаха свободно хората да си отварят магазини за лимонада, видеокасети под наем... Ех, ако и моето семейство бе поне толкова малко предприемчиво. Не говоря за някакви по-сложни бизнеси като онзи да строиш къщи, вили и блокове или да си собственик на финансова компания!)

В същото време Цънови точно обратното са направили - пестили са и са забогатели, завъртели са парите...
-
дам, умни родители е имал
-
(пример със скрийншотнат абзац от статия, където казвам как като родителите се погрижат, както са правили някои китайци, първо за забогатяването, то после на децата им е много лесно да продължат бизнесите и/или да си започнат свои такива и във връзка с това, че "трудът убивал"...)

Това му беше един от последните хитове "Трудът убива!"...
-
 :-X
-
Абе, не се осъзнават много, че си губят времето и, че има доста по-работни родители от тях.

Ами при тебе как мина с виното и пр. подаръци? Имаше ли ефект при шефа?

(Под въпросното губене на време имах предвид писането (даряването на съдържание безплатно) на други сайтове, основно на Фейсбука, вместо да пишеш за себе си и да изкараш поне няколко цента.

За подаръците - съветвах да подари няколко неща на шефа си, защото много от китайските шефове са свикнали да получават. Една от моите даже сама ми намекна, че колежката ми от Канада й подарила нещо, а аз още не бях. Аз лично съм виждал положителен ефект от подарък, който бях направил на друг мой китайски шеф... Всъщност, вероятно и некитайски шефове има доста, които не биха отказали подаръци... това си е човешка психология, не е само културен феномен. Дори и да не е много алчен шеф, то поне се чувства уважен като му подариш нещо... Зависи, разбира се, къде си, коя е фирмата, дали въобще има/няма правила (писани и неписани) за това... дали имаш въобще достъп до шефа си... а и, все пак, някои може да го счетат за подмазване, за корупция едва ли не... Трябва да се внимава с тези неща и да се проучват. А най-доброто, при капитализмите, е сам да си шеф, ако го можеш.
)
-
нямаше, защото не му дадох подаръка... в уейсина проведохме следния разговор - шефе, утре в офиса ли си?   -  "не", а през седмицата? -  "да". При това положение реших че не заслужава и поделих със съквартиранта ми
-
Не знам дали точно с твоя шеф има смисъл, но по принцип знам, че човек изостане ли с подаръците пред шефовете, не може да прогресира (за сравнение - негри, пакистанци, китайци - подаряват там). Струвало си е да му дадеш поне сапунче, ако виното ти се е сторило много скъпо.

(Под "негри" - без никакъв расизъм, подразбираме със събеседника хората (чернокожите) от Африка, които по онова време бяха също там.)

Аз съм останал също с такива впечатления - подаряваш ли, повече те тачат и по-лесно поне ти приемат молби/откази.

(Това твърдя и на база не само личен опит, но и от това, което съм чувал от роднини, приятели, колеги или на което съм ставал пряк свидетел в България, Татарстан (в Русия) и, най-вече, в Китай. Задочно знам и за Южна Корея и за Виетнам малко.)
-

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter

С една, която ме блокира без никакво обяснение


 С една (но не единствената), която ме блокира без никакво обяснение! Това никога не съм го разбирал - чатиш си културно, помагаш с каквото можеш и... в един момент, без дума да кажат, те блокират!

15.02.18 г., 23:08 ч.

Poznavame li se??

Привет, Ш.! Не, не се познаваме. Просто добавям в момента хора, които ми се струват интелигентни и приятни. 🙂 Съжалявам за безспокойството, ако има причинено такова!

💖:) Честита Нова (китайска) година! Тук посрещаме, в момента.

Kak taka tocno az sred hilyadite profili viv facebok sr spryahte tocno na men?

Da, znam

Vcera byahme na praznik posveten na posreshtaneto na kitayskata nova godina v inst.Konfutsiy.

Cestita da vi e!

О, не е точно и конкретно - просто добавям наред (от време на време), понеже знам, че има лимит до 5000 човека и съм си решил да го запълня. Основната ми работа е преподавател (основно английски, понякога корейски, руски, испански - за татарски няма клиенти, а турският ми е слаб; в момента уча и испански), но като хоби пиша статийки на различни теми, споделям във Фейсбука и ми е приятно, ако повече хора четат, споделят (а и така, от време на време, да поговоря с някой). От 14 години съм в КНР. Иначе съм от Русенския край (и съм израстнал в Плевен по-късно). (А "Конфуций" е навсякъде по света. 🙂 Част от "меката сила" на Китай).

(Испанският език е полезен, но по-сетне го прекъснах, защото се налагаше да наблягам повече на китайския и други езици. А за меката сила, за съжаление, не остана само с нея Китай. Сега стана и става все по-неофеодален с новия си луд и некадърен едновластник (диктатор; неоимператор) Си, който е агресивен по всякакви направления - и външно, и вътрешно, и пропагандистки, и военно... Не очаквам добро бъдеще за Китай, превърнат в "Ситай", от този долен човек!)

Мерси!

Interesno!!! Stranen podhod imate kim facebook 🙂

Съчетавам полезното с приятното. Държа няколко сайта - в един от тях публикувам това-онова (философско, историческо, ежедневно), та с повече читатели е по-приятно (иначе много не се печели - от Гугъл Адсенс рекламите идват само по 2-5 цента на ден, средно. 😂 А беше време, когато някои само от Фейсбук трафик правеха по стотици евро на ден, но "Златният век" отмина - аз дори не го хванах...)

(Наскоро си говорих със специалист по темата. Потвърди, че едно време и по 10 евро на клик е имал, но сега даже и не пази онези доходоносни сайтове. А при мен, в това отношение, има лек прогрес, но не е нещо, с което може да се изхранваш дори и в държава с по-ниски цени. Та, който тепърва започва и възлага прекалено големи надежди на това, да си опича акъла овреме! Само с това, в по-голямата част от случаите, не става!)/color]


Koi sa saytovete?

Stana mi lyubopitno 🙂

Над 15 - нищо особено. Но мога да ги изредя. 🙂

Основното е това - последните ми няколко статии - http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/

Философ съм (антрополог) и пиша за почти всичко (затова е тип "буламач").

Повечето са за средния читател има и за по-ниско образованите. Обхващам голям спектър (според очакванията и търсенето в по-големите търсачки; но понякога пиша и каквото ми е по сърце просто...)

Kide prepodavate? Kak taka st tam, a ne izbroihte kitayskiya ezik? Turskiyat na kakvo nivo e? 🙂

Filosof= ot vsicko po neshto! 🙂

Ами в Китай няма как да им преподавам китайски език (а би било интересно като идея - има една татарка, от месните - бяло момиче и преподава точно китайски на по-жълтите китайчета, уйгурчета, киргизчета в Синдзян - аз също бих могъл да съм като нея, ако отида там, но съм малко зиморничав и съм на тропическия остров Хайнан, та тук китайския си го знаят те и искат руски, английски, корейски, испански - за туристите най-вече. А иначе аз си го мога китайския - от малък го уча. 🙂 )

(Е, вече не съм, а и чуждестранният туризъм почва да намалява и дори секва на места. С долна, некадърна управия на едновластник е така. Някои го сравняват с най-некадърните, последни, императори на династии преди да се сгромолясат. Който учи история - знае.)

Турският можеше да е на много добро ниво, но уви... дядо ми го говореше много добре и то на един османски диалект, със старите думи, а не с на Ататюрк новотюркизмите. Но бях малък и не го научих от него много-много. По-късно в гимназията ни се влюбих в едно момиче-туркиня и тогава, "от само себе си" научих към 2000 думи. И сега като чета турски текст, на около 70% вдявам за какво става дума, но нямам навика да говоря и бих си го оценил на "Среден 3", не повече. (Все пак и тук няма хора, с които да се практикува.)

 (/А, в днешно време, с толкова много интернет комуникация и информация, неминуемо понаучавам и някоя нова дума на чужд език (независимо дали е турски, кхмерски, английски, китайски, корейски или някой друг език... дори някои български диалектни думи). То си е закономерен процес това. А, конкретно до турския, понеже нямам планове за Турция или някакви приятели и/или сътрудници от там, не го уча. Наблягам на други езици сега аз./)

Nyamah predvid da go prepodavate,a dali go vladeete

dishteeya mi go uci ot 2-3 godini

Hmmm

Да. Китайският ми вече е на около 95% овладян - говоримо, като разбиране и като печатане/четене (казвам "печатане", защото ръкописно не го владея, но мога да "тайпвам" йероглифи на компютъра - 比如这样的,没问题的。:) <-- ето така, без проблем. )

(А и, като говорим за 95%, които в днешно време може и да са вече около 97%, нямам предвид старокитайските, традиционните йероглифи, макар че с времето и част от тях поовладях като четмо.)

Dayte preporiki,ima li lesna formula z usvoyavaneto na kitayskiya?

В чужбина се учи трудно. Но, препоръчвам й, да гледа повече онлайн китайски анимации, детски предавания (за първо ниво), по-късно и да погледа вече новини, игрални филми. Иначе без жива реч това не е нито турски, нито корейски (алтайски езици, които се учат лесно и от хора, които владеят който и да е индо-европейски език). Китайският е тонален език и тези тонове са голям проблем... Както се казва сега - "предизвикателство" е и човек трябва сериозно поне 5 години да се посвети, защото е съвсем друга фонетика, граматика... всичко.

Az pokray neya uspyah da nauca tsifrite i Ni Hao 🙂 samo..

(Има предвид 你好-то, което значи "Здравей!" )

Имам и тема започната от години - дай на детето да прочете лека-полека и да си извади някои насоки, защото това нещо аз от 80-те години на 20-ти век го уча и "няма научаване" 🙂 .

Zhou- prepodavatelkata i v inst.Konfutaiy dosta ya hvali,no...

Да. "Ний хао" е единственото число, а за множествено е "Ний-мън хао!" (а за уважителната форма "Вие" е "Нин хао" и респективно "Нин-мън хао!") :):)
/Тези съм имал предвид: 你们好,您好,您们好./

Бравос!

Wow!!!

Ще намеря темичката със съветите ми (най-добронамерени и от практически опит - когато може, да й хвърли едно око - за какво ли не има там през годините; а иначе - да не се притеснявате и да ме питате, ако нещо мога да кажа, помогна за превод, посъветвам, разясня).

Uspyahte da me zaintriguvate, kakto pisahte po- gore az sishto predpocitam da obshtuvam s hora- nestandartni, ot koito moga da nauca tova- onova 🙂

Значи - ето я, скромен, но практически от корените на Китай труд, който съм положил от 2011 г. Дори 10% само да й влезне в употреба - ще има файда: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/eek-a-eeto-a-ktak-ek-ot-ee-ktae/
Бележки за ученето на китайски език от Гесер Курултаев

Moje li nyakoy drug link- detski animatsii,predavaniya?

Interesno ime?

И вече, каквото има конкретен или теоретичен въпрос - да пита, ще отговоря според времето и познанията си. 🙂 Няма да кажа "досадно ми е" - все пак това си ми е "втората природа" отдавна.

Kakvo oznacava?

Zvuci mi,kato..???

Да, с татарски корени сме, русчуклии.

(От най-древните, предмюсюлманските, както ми е било обяснявано и разисквано с роднини, приятели, познати. Но това няма значение. Все повече съм за интернационализма и против ултранационализмите.)
Иначе на български съм "Георги".

Момент да видя и по-нагоре, че май изпуснах нещо - словоохотливи сме. :):)

Ha ha..

Imahbkolejka sishto a tatarski koreni

ot Tsarevbrod- do Shumen

(А Царев брод си е село с наистина много интересна история - прабългари, кумани, татари..., а и западни етоси като немски преселници. Заслужава си да се прочете, ето линк (уикипедиен): https://bg.wikipedia.org/wiki/Царев_брод.)
Така, значи разбира се, че има много, но не знам в България или където живеете, дали ще има добра връзка. Най-популярното анимационно филмче с много разбираем и полезен китайски речник е за едни овчици и вълк - "喜洋洋与灰太郎" (на английски май беше "Pleasant Goat and Big Big Wolf"). Е, малко е инфантилно, но като за учене на език - прекрасно става. Да го намери в сайт, който й се зарежда по-бързо. А, ако не знае - кажи й за Байду - www.baidu.com - това е най-голямата китайска търсачка и е конкурент на Бинг и Яху тук (Гугъла ни го спряха отдавна). Там, в Байду, като напише анимация ("动画片" или просто на латиница - "donghuapian") ще й излезнат всякакви анимацийки, и да си избира. А по-късно, и към новини, към клипчета с естрадна музика, към игрални филми. Ако е упорита, ще успее.

百度一下,你就知道

(Правилни и, от сърце, насоки съм давал. Жалко, че в последно време неоимператорът разбива Китай и намаляваа желаещите да учат китайски. Тези дни един приятел, който дори живее в Пловдив, потвърди че са намалели желаещите точно за китайски около него!)

Да, осново са в Добруджа нашите хора.  Едно време е имало и на други места (примерно Татар-Пазарджик от "татари" идва, но после намалява популацията. Както и да е, да сме живи и здрави - аз съм все повече и повече космополит - откакто тук ежедневно с всякакви етноси и народи комуникирам. Понякога просто съм "човек"),

Blagodarya!

Да си човек е най- важно!

Моят малък син не ме оставя на мира..

Ще ви оставя,  за голяма моя изненада ми беше приятно да общувам с вас ( никога до сега не съм си писала с непознат,принципно игнорирам всички).

Извинявам се, че малко отсъствах - точно посрещнахме и излизах да гърмя 🙂 Не обичам суеверия и религии, но празнувам секуларно. 🙂

Благодаря за добрите думи! 🙂 Ами ще държим връзка! А каквото има за Китай или за философия, или за сайтове - винаги сте добре дошли!

Обикновено по 1 път на ден влизам тук, че е чрез ВПН и не е удобно нон-стоп.

(По онова време един приятел споделяше с мен ВПН-а си, след това напусна Китай той и останах без ВПН (не ми се плащаха грешни пари, а и лека-полека започаха ограниченията спрямо чужденците там за намиране на работа и все по-нарастващата ксенофобия, та нямаше много възможности за изкарване на пари легално.) и бях безфейсбукен, безютбен, безуикипедиен и без много други сайтове. Все повече и повече чуждестранни сайтове се блокират в Китай и, фактически, заприличва на една голяма Северна Корея. Срам и позор за Си!)

Честита година на кучето!!! Да ви е успешна и интересна!!!

Благодаря!!! Всичко добро..

Дано! 😇 И на вас в семейството така пожелава - за Новата година, и по принцип! 😇Лека вечер

Лека!
16.02.18 г., 17:05 ч.

Здравей! Сега погледах и семейните ви снимки. Предполагам, че са пресни. Ами то момиченцето ти изглежда точно на възраст, на която ще му харесат повечето анимацийки. Значи, предлагам точно това - да си пуска и да гледа анимациите - каквото схване-схване.Ако й хареса някоя думичка, да си я запише и да пита какво е, да я научи. И имам още една идея - избирай й ти лично по една фраза на седмица и по 3-4 думи на седмица, които смяташ за нужни (и, които са пропуснали в "Конфуций"). Така ще се научи наистина необходимото.

Отивам да гледам едни чудовища-2 🙂... И аз като децата... просто хванах билетчета с анимация.

* С намаление.

Лек ден!

Blagodarya! Lek den i na teb..
Zavijdam ti, ce imash vreme za filmi,pik bilonto i animatsii 🙂

Tya e 3kl,a toy dnes navirshva 2 🙂


Ti zashto si inkognito?

След като ти пратих "Лек ден" и след малко тръгнах на кино. Не знам как показва "инкогнито" при теб. Даже не знам как се настройва (опциите на Фейсбука са ми малко неясни, а и не си губя време да го разучавам детайлно.) Преди малко влезнах тук. --- Филмчето беше добро, а и е направило рекорд по продажби... Пиша една книга, обещаха ми, че ще я правят на комикс за начало, а после ако и на анимация стане, да може и ние да вземем някоя пара, няма да е лошо... От малък пиша стихове и проза... Честит рожден ден на момчето! :):) А за китайския - разни полезни думи и изрази, ако има проблем - питай да казвам всяка седмица по някой. Тя щом е едва в 3-ти клас, докато завърши ще го е научила много добре китайския език - но не трябва много да я натискате за останалите (защото български, турски, китайски, а предполагам и поне 1 западен си е много натоварване за отделен човек; а и то други неща трябва да се учат, не са само езиците... тук някои родители пращат така децата си на по няколко неща - цигулка, балет, английски, китайски шах... и накрая детето нищо не научава, а някои даже се самоубиват... Един египетски доктор на времето ме съветваше - научи 1 език добре, отколкото 5 езика лошо. И беше прав. Та и аз давам сега подобен акъл, защото, според мен, за китайския се иска по-особено "посвещаване" - само йероглифите отнемат сериозен ресурс като време за учене, запомняне и... с една дума - "зор"... Но като сте го почнали от рано - аз съм оптимист за вас! :):) )
17.02.18 г., 3:49 ч.

Tya uci i angliyski i nemski...

Minalata godina stana svetoven shampion za neynata vizrastova grupa v kategoriya scratch - programirane
.

Natovarena e,no se spryavya

Risyva intya kato t3b pravi komiksi..

Ponyakoga mi.kazva,ce iska da pravi filmce i t.n.

Mnogo obshti n3shta,stranoo!!!


Za kitayskiya ne i davame zor,na sedmitsa vednij...leka poleka..

Ако по-натам започне да прави филмчета, ще трябва да се кооперираме! 🙂 Има "много хляб" в тази работа. А и е прекрасно да се съедият в едно култура/изкуство и доход!  😊😊

Nali???

*съединят.

Просто досега не съм обръщал внимание колко много доходоносни били анимационните постижения. И сега чак се вдъхнових... Та, като чувам, че и тя има такива интереси - струва ми се перспективна като бъдеще. 😎И това е много по-възвишено, отколкото разни, които просто правят игрички и губят времето на хората и зрението на децата да се вторачват по цял ден в мобилните телефони... Така мисля аз.
17.02.18 г., 4:56 ч.

Споделям напълно твоето мнение!
10.03.18 г., 22:32 ч.

Здравей,

сетих се за теб,имаю една молба...можеш ли да ми препоръчаш състезания за деца по програмиране в немскоговорвща страна?

Странно питане към човек,занимаващ.се с философия,но все пак реших да пробвам 🙂
11.03.18 г., 1:44 ч.

Абсолютно не мога - основно само с Китай и (малко) с България се занимавам. Немскоговорещите са ми "тера инкогнита". 🙂
11.03.18 г., 2:02 ч.

Замислих се и за хора, които познавам, но няма такива, които може да помогнат - нямам приятели в такива страни, нямам даже познати там... ако мога нещо да потърся, да помогна - пиши, все пак, но пряка информация не ми е налична, за съжаление.
(А то имаше/има една, но с нея няма как да дефинирам отношенията си - приятел, определено спря да е, познавам я, но дори и за "позната" не става. Няма комуникация (за добро или лошо), та това е положението.)
15.03.18 г., 20:53 ч.

Как сте? Намерихте ли нещо?

Здр.,добре!

Не

Имаю познати там,но нямам такъв,който да става за тази цел!! 🙂

Сега се сетих за една учителка на дъщеря ми,тя е германка....ще пиша.на нея..

Как върви при теб?
15.03.18 г., 21:22 ч.

Ами, дано да намерите, щом ти е толкова важно това! ... А за мен - честно, на 100%: При мен има много хора (китайци), които ядат на корем (за друго може да няма пари, но за ядене - бол!)... Та, през годините все предлагам на хора да се включат тук да направим ресторант и да изкараме много пари (в Шанхай, примерно има успешни турски ресторанти - кебапчета, кюфтета, имам баялдъ, боза дори... печелят хората), НО случвам все на разни приятели, рода и познати, които или не искат, или не вярват и/или нямат пари да се включат. Та съм като в поговорката - "Вода гази, жаден ходи." и просто даскалувам за "жълти стотинки", докато разни младежи по на 20-25 години тук или от чужбина отварят ресторанти и стават богатички за 2-3 години... Та, с такива дертове се занимавам тук - "Защо не ми върви да намеря ортаци?!"... И преподавам скучни неща като "На китайски си го научила така, ама на английски хич не е така, ади пак да го повторим." Роботизирам се (а в същото време холандче, малайзийче, китайче, японче, корейче - правят ресторанти, слагат си мениджъри и вземат парата...) Да кажем, че живея на ръба на "средната класа".

(Все още съжалявам, че поне по онова време, до КОВИД-а, не успях с един ресторант. Сега можеше да имам доста повече средства (а и тези, които са ми помагали, все пак)... ))
Ха ха

Ка ме разсмя пак,много си духовит!!!

Не е късно,може да се появят желаещи за ортаклък,както казваш ти!

Какво ще кажеш , на първо време за един продукт, образователен,който можеждацсежвкл.в детските градини и да ичи децата на ползите от консумирането на плодовете и зешенчуците.

оффф имам проблем с клавиатурата...надявам се да си разбрал " неграмотните" ми писаници...
15.03.18 г., 22:25 ч.

То при мен е по-скоро трагикомедия (отстрани е смешно, за мен е тъжно): едни пожелаха (със зор) да се включат със символични суми като 30 лева, други се правят, че не са ме прочели (та им писах пак, че после като зареват за пари за операции в чужбина ще им припомня как не са се включили и как са ме оставили беден и мен, и тях си), трети рекоха, че наемите били много високи тук (е, то остава наемодателите да не си поискат повече 😉 , много ясно, че като си на кьоше и на главна улица, ще си искат и те колкото могат парата!)... само няколко се отзоваха (преди месеци, когато го бях обявил официално), но не събрахме капитала.... та не стана.

Видях, че е от клавиатурата. Но не разбрах - за книжка/учебник ли става дума? И каква е конкретната идейка? 🙂

Компютърна анимация с интеракция,проектът на дъщеря ми..

Тук скоро ще го вкл.в 1- 2 детски градини.

Разбирам. Ами добре е станало, щом може да се прилага... Аз през 2004, когато дойдох попаднах точно на една подобна ситуация - някаква китайка ме нае от първоначалния ми работодател (беше си издала лична книжка-учебник за детската гради) и ме влачеше понякога с автобуси по 12 часа да представя продукта си (а аз да правя демонстрации на 1-я урок). Даже при корейски малцинства ходихме, та ми остана приятен спомен. 🙂 После не ми плати и аз избягах при други работодатели (макар, че тя ме заплаши с полиция, а аз нея със съд!)... Та, искам да кажа, въпреки "лиричното" отклонение, че от мноооооого, много посетени детски градини само 1 от 10 или 1 от 8 приеха да купят. Аз в момента преподавам само в 1 детска градина + имам няколко частни ученика и ученички тук. Това мога да кажа.

Т.е. ...след лиричното отклонение,нещо се загубих в отговора..🙂

Че няма смисъл или ???

Честно,очаквах такъв отговор,првдполагах,че не са по иновативните подходи още от детската...

Просто исках да кажа, че (тук) всяка детска градина си е вече закупила някакви учебни помагала и рядко приемат нещо ново (всичко е при тях сметки до последната стотинка).

Не обичам да обобщавам, но да речем, че може да се обобщи (между приятели), че повечето китайски са стиснати и рядко дават, но очакват безплатно и да им дариш... Всяка седмица поне с 3-4 се сблъсквам такива: "Прати ми малко пари, а?", "Какъв мъж си, ако не ми купиш нещо?!"... Искат хората, но не дават... 🙂... (Вярно, че и на мен са ми давали, но малко са дашните...)

😀

И без много връзка - просто се сетих - ако си нямаш още китайско име - 圣爱 (Шън-ай - "Свещена любов" в превод.) 🙂  Тук е модерно чужденците да имат китайски имена, а китайците - чужди 🙂.

А, ако искаш и фамилия - ще ти измисля и нея 🙂...

😁

Иначе за бизнес идеи - винаги слушам с повишено внимание и си казвам честно... Преди седмица съученик искаше да внасяме стоки във Франция, но му казах да прегледа митата и малко му стана неприятно. 🙂 Мислеше си, че е лесно внос "Китай-ЕС"...

Много си забавен!!!

Явно човека не чете закон!!!

Явно е по идеите,а това за как ше се случат нещата :)))

ще го мислим!!!

Така ли? 🙂 Мерси! Аз просто съм си естествен - каквото има си го казвам. 🙂 Няма "две-три" и преструвки при мен. (А човекът - ами той завърши "Математика" и прави компютърни неща, но явно не е чел закони за внос и икономика, да. 🙂 🙂 🙂 )

Иначе при мен от 2004 до сега редовно се намират ентусиасти за внос, но като опрат до митницата в БГ или някъде другаде и... не става. Скъпо било... е, имаше един, който говореше как давал "подаръци" на митничарите, но аз чак до там не искам да стигам...

За модерното ,да си имаш.китайско име и т.н. Благодаря,че ме мислиш!!! 🙂

Много ми хареса!!!!

Ти имаш.ли си твое?? Щом си.по модните тенденции?

Да, то по-точно е така - напр. китайците, които учат руски си вземат руско име, че да ги помнят руснаците, а тези с корейския - корейско, че да са по-фамилиарни с корейците... А за чужденците - то е като "неписано правило" - "Как ти е китайското име?" (че да ме запомнят)... Най-редовно ползват тук английски имена, защото най-много учат английския.

Това с митничарите е забвно,пак.....😄

Гошям смях с теб...

Ахаммм,има си неписани правила,значи 🙂

Аз много не се влияя от "стадото", "потока", но ако някой много настоява - казвам му, че имам - ”国书“ (в превод - Ферман, държавна книга) и ме оставят на мира. :):):):):)...

Ама ти наистина си Ферман

Е, щом аз говоря сериозно и съм забавен, представям си, ако се пошегувам. 😁

в турския често я използваме

Анджък! Аз, защото много чета книги и затова реших да съм "държавна книга" (ферман). 😃

Даааааа

Определено ти и имвто сте си лика- прилика 🙂

И то звучи като ГУОШУ, почти като българското ГОШО/ГЕШО, близко до моето. Та, така... Иначе някои чужденци си измислят всякакви красиви именца - примерно там за вишни, небеса, перли... аз съм привърженик на фонетичното. :):)

На твоята дъщеря може също да й предложат да си избере име в някой период от обучението, може да й кажеш да проучва какво най-много й е по душа. 🙂

😅😂

Иначе тези имена нямат официален статус, НО да имате предвид - ако кандидатствате за китайски визи - ще трябва да ги вписвате в молбите.

Ти с това сериозно и зажавно май си на ти??!!!

Стана ми любопитно,какво ли е,когато наистина се шегуваш...

Сериозно ли?

Ами явно от трудностите в живота, накрая съм се научил малко и да го иронизирам. Приеми го като "защитна реакция". (Един казваше, че "Ако не се смее, ще лудне!") :S

Да, има една графа (до графата с името) дали имаш китайско име. И пишеш, ако имаш.

Според мен е чиста формалност.

Има изискване да се пишат в молбите ли?

Да, има поле, но ако човек няма име и не го използва в официални документи, може и да не попълва това. Все пак си е формално (и не се регистрира в нито един документ - паспорт, виза, банкова сметка - никъде). Затова казвам - добре е да имаш, ако си в Китай и китайците да не се затормозяват с "дълги имена" (то за тях всичко е дълго от по-западните и монголските, и тайландските), но официално и юридически - не е нещо важно.

Още 1 предложение за теб - 深爱 (пак подобно се изговаря - Шън-Ай и значи "Дълбока любов")... Като цяло има ли сричката "-ай" - все до любов опират нещата, най-вече. 🙂 (Аз тези неща и за детето ти ги говоря, да учи полека-лека, макар че то в "Конфуций" и с мене, и без мене, все ще се изучи, ако е редовно и щом от толкова малка е почнала.)

Аз също чрез смеха и иронизирането на действителността се успокоявам,релаксирам.

Явно си приличаме,приммен също никак не е лесно!!!

Един от малкото начини. Има още един - да пишеш нещо, ако можеш - стихове, проза... Понякога помага, поне при мен... В момента пиша книжка и ще правим комикса по нея, че се намериха ентусиасти... "сублимация" го казват в психологията (например като си ядосан вместо да се биеш, да нарисуваш картина или да напишеш разказ, да си изкараш емоциите)... --- Когато нещо искаш да споделиш и ти е тъжно - казвай, ако намериш за добре, аз мога да изслушвам и да съветвам. Работил съм преди 2 психологически работи (във вестник и в телефон на доверието)... Е, не че много може да помогна, но да знаеш и да ме имаш предвид.

Телвфон на доверието??!!!

Ама ти си като кутията на Пандора!!

(Между прочим... Кутията на Пандора е нещо, което, според митологията, съдържа много, но лоши неща. Та не е правилна метафората в случая.)
За комикса,много се радвам!!

По натам може и ние да се вкл.,че сега тя е много заета със състезания по програмиране и т.н...

Но малко се и разочаровах,че я реализираш с други...шегичка!!

Да, по едно време и на такова работих (а преди това - психологическа рубрика във вестник за съвети). 🙂

Ами за нея - специален комикс може. То ние сме само 3-ма души екип - аз пиша историята, една жена прави комикса и 1 мъж прави сайта за комикса. 🙂 Та, ако иска и тя да се опита - ще направим, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, един и с нея; не знаех, че е толкова напреднала. А и, дотогава, тъкмо ще видим дали ще има смисъл от първите. Но, и да няма - ако й е интерсно, ще й напиша историйка и да я претвори на комикс - обещавам, с радост. 🙂

А за кутията на Пандора - то от нея само злини са излизали! Сакън! Аз съм като добра кутийка - от мен само добрички неща излизат (с изключение, когато критикувам ГЕРБ! 😃)

Гледам да страня от политката, но ГЕРБ и Бойко Борисов ми действат... зле...
(Особено по онова време, заради едни ГЕРБери некадърни, да не навлизам в подробности сега!)

Ха ха ха

Философия и политика???

Нещо не.ми се връзва,ти защо се връзваш???

В Китай, да знаеш, няма много политика - еднопартийно... и хората тук поне си спестяват времето за по-добри и полезни неща - пътуват, ядат, спортуват, играят, спят... Малко хора могат да си представят едно такова АПОЛИТИЧНО общество. Сигурно само 1 от 10 000 ще ти каже нещо политическо. Много им е рахат така, честно си говорим...

(До едно време беше добре; за съжаление един-единствен окупира политиката там и... се оказва, че не е било за добро. По-добре е, когато има истинска демокрация и ръководителите може да се сменят периодично, а не да стават абсолютни диктатори и дори да правят цели неомонархии като Кимовците в Северна Корея, например.)

Така една закачака а преплитане на думите да ти направя!!

Имахме предмет "философия на политиката" - преподавателят ми каза "Ами колега, ти всичко си знаеш, освободен си от изпит." 😃...

😁

Обаче и при един американец имахме подобен предмет - там нямаше освобождаване - всичко на английски...

Всякакви такива допири има... А и Жельо Желев, както и Ахмед Доган - все са философи. Доган често вкарва философски неща в речите си, повечето хора не го разбират. Умен е.

Убедена съм,че политиката е нечистоплътно " нещо"

И е само за " специални хора",които имат " нечовешки, висши сили" , за да " оцеляват"..

Надявам се да усети нишката на ирония..

Ами права си. Политика-власт... хората се изкушават, изпокарват се... и няма изключение - виж примерно в древния Китай, древния Рим... и дори в днешно време ДПС-Дост... има ли политика/власт, става "напечено"... Ердоан-Гюлен също е добър пример... Та, права си...

Усещам, разбира се, но използвам случая да се изкажа и сериозно. 😉 🙂

Той ги вкарва умишлено,именно,за да не бъде разбран от масата...

Така е по- лесно!!:)

Пакмуспя да ме рязвеселиш.

Аз съм се усещал, че без да искам и аз понякога казвам такива неща... и също съм се чудил той от "професионално изкривяване" ли го прави или нарочно. Просто при философите е така - имахме един преподавател - още от 2-ри курс си говореше нещата така и чак по-късно почнахме (с речник) да го разбираме. 🙂

🙂

Ами ти явно си весело и ведро момиче, по природа, но просто няма много кой да те развеселява 🙂 Това си е голям "дар" в днешно време (защото повечето хора са нервни и намусени). 😃

Това е един наш сънародник - много интересен човек - политолог, намерил си жена от Япония, работещ в Китайското радио - постоянно пуска весели неща - може да ти хареса, ако искаш си го добави - преди малко коментирахме с него и един друг нещата из Китай: facebook.com/todor.radev?hc_ref=ARRjwo1YVSyhEX8JGR2QfHE4W483a-_WXK_p-z_bDZ2-tqPvnicVf-sWBL7H0mhXUQU

Todor Radev

Принципо- да,доста ае смея, но честно с годините и т.нар.житвйаки опит,малко ме промениха:(

Но се таря,онази детска,весела част са си я съхраня,че тя  ме спасява. Тя е островът,където се " крия" при бури..

старая

Това и аз говорих преди 2 дена - има хора, които са си по рождение милички, засмени, ведри, добрички, но после животът така ги озлобява, че самите те нямат избор! Никой не може безкрайно да трае...

Нещо подобно и аз мога да кажа за себе си.


Ппнякога е толкова безсмислено труден този т.нар.живот..
.,но това е друга тема..

Благодаря,че успяваш искрено да ме развеселиш,малко са хората,които могат да ме разсмеят с такава лекота!

Сега ще трябва да те оставя,че малката се върна от училищеми.ще.р3шаваме твстове за утрешните лингвистични кенгура по немски и английски ще се включи. Пожелай ни успех,да премине в нац.кръг..

Лека от мен!!!

Даже не съм си давал сметка, че го правя. :):) ... Това си ми е стил, аз в всеки така си говоря, но явно, досега никой не ме е оценил в тази светлина! 🙂 (Даже някои се сърдят, че съм бил много "прям" - това направо ме "хвърля в оркестъра", защото демек - нетактичен съм бил... ами, такъв съм си, не обичам да лъжа и лицемернича)... --------------------- А животът и аз често така си го виждам, често се депресирам (но при мен май има само 1 проблем  - да намеря пари за бизнеса и вече да усетя истинската романтика на моя си остров тук! 🙂 )... ------- Пожелавам истински успех, все пак национален кръг си е високо ниво!!!

🌜

Ахам...

Послушай сърцвто си,води се от него при вземането на бизнес рвшвния и ще видиш,че парите ще си дойдат сами...

(Честно казано, не е толкова лесно. За успешен бизнес, почти винаги, се искат много пари! Наеми, декор/обзавеждане, заплати на персонал, а и какво ли още не?...)

Споделям ти личен опит,доказал се във времето..

Колкото до това,че си забавен....може би това е допирната ни точка,аз също съм болзненп искрена и пряма,а лицемерието и лъжата не веднъж са били повод да зачеркна градяни с години  познанства дори и приятелства....много съм крайна за тези неща..

О, аз пък в това отношение (и точно на този принцип) се лиших от над 90% от моите си бивши приятели! Даже си мислих, че няма друг като мен, но ето, че имало - ти! 🙂

Мъжът ми казва,че съм изчезващ вид!!
16.03.18 г., 0:40 ч.

Ами сигурно е така. 🙂 Понякога може да се гордеем с това.
22.03.18 г., 0:34 ч.

Този виц аз съм го измислил - за китайския език, може да го покажеш на детето - тя ще разбере 🙂

http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/t425/msg36267/#msg36267

ВИЦ
29.06.18 г., 2:38 ч.

Доста изповед и за мен имаше в това интервю с Цън: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/te-ktak-eme-o/

Интервю с китайския бизнесмен Цън Цон
29.06.18 г., 3:03 ч.

Кредото есномкъм едно съвпада с моето.

Понякога съм си мислила,че нещо в мен не е наред щом като съм добре мисля за черните дни,но ....

Как си ти? Отдавна не сме се чували/ писали!

Много интересно интервю, дава повод за размисъл...

Четох със затаен дъх бих казла!!!

Ето защо е успял, няма случайни неща....,както казва той не може всеки да е успешен, това е само за онези,които могат да понесат товара и да издържат на напрежението.

Да, понаучил се е малко на мъдрост той  - аз го знам от времето, когато беше момченце. Обаче, важното е, че е случил на работливи и предприемчиви родители! Не като (повечто) от нас - БАЛКАНСКА ЧЕЛЯД - "Дай да ни е рахат на първо място!"... При китайците (повечето) е обратно - първо се трепят усърдно и се подлагат на лишения, а после рахатуват (като вече постигнат нивото на благополучност)!... --- А ние не сме се чували, защото май не сме се добавили като "приятели" - така по-рядко има информация и присещане (по асоциация). 🙂 Ако искаш - добави ме, и ще се чуваме по-често. --- Ами, предположих, че ще ти хареса интервюто. То ми е само 2-то, ама по-натам ще има и още. (Имах едно малко и АЛТРУИСТИЧНО проектче - да питам български турци за някои прости неща от живота, за да видят българските българи, че поне повечето български турци не са толкова опасни и лоши, ама не стана, защото ми отказаха 3-ма вече. Не всеки иска да се намесва в интервюта. А и не карам никой насила, де. Само казвам. 🙂 )--- Аз съм си по старому - с тази разлика, че навих един аркадаш с повече пари от мен да опитаме това лято 1 седмица на рулетката в Макао (там хазартът е законен), че мигар оттам малко пари да изкарам (в повечето случаи печеля на рулетка - около 90%)... Иначе - няма хаир - от лотарията - йок, от преподването - колкото да си платиш разходите, от интернет - жълти парички... а за инвестиция в ресторанта тук - никой не се осмелява... И така, ама поне не си губя времето - работя си здраво, спортувам си здраво и си уча здраво (все пак осмислям в живота, което и каквото мога). 🙂 Надявам се ти и твоите хора да са добре!!!... Тези дни пак ще ти се включа с това-онова, все пак - няма да се забравим, както виждаш! 🌞

Моите хора са ок...какъв е проектът ти?

Машката пак се доказа в Ирландия...

Малката

Днес представи проекта си- образователен сайт з глухонеми деца, пред децата, за които го направи и беше много вълнуващо!!!

За първи път осъзна,че всъщност трудът и, знанията и,таланта и могат и ще променят нещата...с малки крачки към големи цели 🙂

А аз нескромно.ще кажа,че се развълнувах много..

Колкото до идеята ти да покажеш/ докажеш,че сме добри.....честно стереотипите са толкова непреодолими,че бих кязала,че е мисия невъзможна....за.повечвто  т.нар. етнически българи бълг.турци или турците като цяло са виновни за всичко, дори за глобалнотп затопляне 🙂

Основният ми проект е много прост - предвид, че повечето китайци ядат много и особено ядат много чуждестранна кухня (например има почитатели както на турски ресторанти, така и на бразилски; както на японски, така и на индийски - неща, които няма нищо общо помежду си), то аз съм съм "проектирал" 🙂, ЧЕ направиш ли им тук на китайците какъвто и да е НОВ ЧУЖД ресторант, то ще е УСПЕШЕН (примерно още няма унгарски или мексикански - нещо такова ще им се стори много, ама много интересно и вкусно)...  И след това, като понасъберем пари - хайде още 1 ресторант и още 1! (Малка верига от 3 ресторанта). После 1-2 магазина за чужда стока и край - почвам да си пиша книжките (обичам да съм писател. 🙂 )... Това е, ама няма начален капитал. (Една китайка тук ми вика "Ама, батенце, как може вече да си на 42 и още да си беден?! Ама трябвало докато още си на 20 да действаш!" - права е! НО като нямаш пари, как да действаш?!... И така.) ------------------------------ За детето - ами добре е, като за възрастта - доста е по-напред от повечето си връсници; заслужава си да се гордееш! ---------- Ами така е. Просто искам да дам моя дял в това, да обясня, че всички са ХОРА и народността не означава почти нищо. И да, така е - всеки си търси нещо ЧУЖДО да му е виновно - тук, примерно, на много са им виновни японците, американците, западняците като цяло... Работата е там, че повечето хора са ПРОСТИ (без значение откдъде са) и им е лесно да търсят виновни навън - евреи, негри, руснаци, китайци, японци, турци, англичани - фобии много!... Само по-образованите (като нас), може да "седнат отстрани" и да помислят спокойно и без емоции.


И нещо, антропологично, да ти кажа - гледам ви снимките - дъщеря ти, ако е в Китай, ще я мислят за северозападна китайка - уйгурка, узбечка, дори казахка или киргизка. С тези хубави дълги очи и малко носле! 🙂 Много наподобява на Синдзянския (Туркестански) народ тук. 🙂 Поне 90% от китайците няма да я мислят за баш-чужда. Да си знаете. 🙂 (Някои се обиждат от такива заключения, ама аз съм си честен, а и лично на мен много ми допадат такива средно-азиатски черти 🙂, та с добро ти го казвам, защото видях снимките в профила. :):) )

Пак успя да ме развеселиш с дисекцията на темата антрополологичните черти 🙂

Да и аз и тя, а.и малкия сме си китайчета....

🙂

Много често се сблъсквам с въпроса, ама вие нали не ате от БГ, от къде сте?

Обобщавам, костатацията ти е ОК..🙂

Междудругото имаме покана от учителката на  малката да я посетим в Китай..

Малкият е още млад 🙂 и не знам по-натам как ще се промени, ама за нея съм сигурен. То малките дечица са малко "неясни" - примерно имат руса коса и малко носле, а после стават дългоноси и чернокоси (дори при китайците го има това - бебета със светли коси, но после потъмняват!)... Иначе - да, и двете деца приличат повече на теб! 😇

ее няма да е я близките 2 години, но слвд това може и да стане 🙂

Да те питам нещо...сега се сетих...какво знаеш за Unated World Colleges?

Знам,че и там има.

Зависи китайката откъде е. Честно казано, макар и да обичам Китай, някои места са много добри, но има и такива, които е по-добре да не посещаваш! (Просто са опасни - тении, земетресения, бунтовници... Все пак Китай е много голям и е нееднороден.)
(А, в днешно време, въобще и не съветвам да се ходи в този неофеодален Китай. По-натам, ако отново стане по-нормална държава...)
Олеле, ама аз нищо не знам за тях! 🙂 За първи път чувам за "Обединени Световни колежи" :):)... (Аз като не знам нещо, веднага си казвам.)

Ти да не знаеш нещо!!!

Бива ли!

Етпмти тема за размисъл....да ги научиш...

Ами все ме критикуват, че знам много. 🙂 И съм развил рефлекс като не знам да си казвам, че не знам някои неща. 😉... Ще проуча и ще ти пиша, близките дни.

3.08.18 г., 4:16 ч.
Изпратихте
http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/2018-(sar-macao-2018)/msg37437/#msg37437

САР Макао 2018 (SAR Macao 2018)
11.08.18 г., 0:26 ч.

Ето и от най-добрия курорт на Китай - И след Макао, (отново в) Саня. Борбата е безмилостно жестока... http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/2018-(sanya-2018-2018)/

Саня 2018 (Sanya 2018 | 三亚 2018)
23.02.19 г., 2:06 ч.

Zdravey

Може ли пак да ми кажеш китайско име за Т. редактирано, за да няма лични имена и пр.- дъщеря ми?

В неделя ще.се явява на HSK 1 и 2 🙂
15.08.23 г., 18:44 ч.

 Съжалявам за много късното включване... в процес на преместване от Китай съм.
22.09.23 г., 14:38 ч.

Най-сетне се постанових в чужбина.

В Китай стана почти неофеодализъм, с неоимператор. Даже по време на империята хората са имали там повече свободи (в доста отношения)... ужасии, почти като в Иран, Русия и Северна Корея...

За Т.:  泰拉 мисля че това ще е, но тя сама може да си избира китайски имена. Примерно с добри значения, но без да звучат подобно. Няма задължителност и правила, а и с неофициални, дори и да ги признават в паспорт отделите.

Та аз си избрах Камбоджа. Като си на линия, кажи дали искаш снимки.

И ти как си, къде си?

И... ето какво получавам за всичкото това внимание, помощ, която съм оказвал:
"This person is unavailable on Messenger." Блокирала ме... Нямам нещо да добавя.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 17591
 • SEO-karma: +801/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
About the democratic changes
« Reply #446 on: February 28, 2024, 06:49:57 PM »
Христо Тончев: Чаша ароматно кафе и носталгия по годините в които логото "Демократични промени" даваше надежди  за...
+
Нещо не се състоя, нещо се отложи за НЕопределено време! А животът тече, животът бързо прорази както констатират съседите от Запад на Драгоман.

Аз: Пак по-добре, отколкото във феодалните неоимперии Русия, Беларус, Китай, Северна Корея и др., където дори не можеш да си избираш политиците, а и влизаш в затвора за инакомислие.

A fan of science, philosophy and so on. :)

 

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.