☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MSL

1
Може и с, по-нейтив инглиш (native English), произношение. :) Например "джи" да е "джий" (защото някои си го произнасят точно така: [dʒiː]) и/или "ту" да е "тъ" (близко до варианта [tə], макар че това си е само вариант; принципно са си и двете валидни - [tu , tə]). Та, ето такива варианти:
  • Уан ту джий
  • Уан тъ джий
  • Уан ту джи (вече споменатия вариант)
  • Уан тъ джи

2
 Това с рецесията е логично и е/бе въпрос на време. В тази тема неведнъж се споменаваха такива неща.
 И ще се задълбочава кризата, защото за твърде много хора спазването на елементарните противоепидемични мерки е трудно - те, основно, не искат да ги спазват; нямат си много хабер от епидемии, пандемии, вируси, зарази; не обичат да се подчиняват на карантинните мерки... докато има такива хора, оправянето е малко вероятно (оставаме само на "милостта на коронавируса" - ако "реши" самичък да си "отиде" и на надеждата да се изобретят ефективни противокоронавирусни ваксини... или на някакво засега неизвестно "чудо").

3
Other languages / Маждрамуняк
« on: March 28, 2020, 05:08:33 AM »

Маждрамуняк


 Този неологизъм - маждрамуняк - е от мъжки род. Има родство с "маймуняк" (което пък идва от "маймун", "маймуна"). Напоследък е придобило популярност онлайн и покрай вица, ще го напиша:
 - Знаете ли какво е "маждрамуняк"?
 - Едно такова, което ходи по покривите и вика "жогръц".
 - А знаете ли какво е "феликоштерица"?
 - Жената на маждрамуняка.

 Според една от версиите, това е "малкото на червеноглавия драпалец" (източник: https://liternet.bg/publish8/nfenerski/mitichnite.htm:).
 Общо взето, хумористичен неологизъм, който, според контекста, може да се употребява в по-негативна или в по-добряшка светлина.

4
Other languages / Какво е "едно към гьотере"
« on: March 28, 2020, 03:37:03 AM »

За "едно към гьотере"


 Това съм го чувал от малък. Устойчива фраза е "едно към гьотере", щом още се използва. Тук ще обясня и какво означава. За да я разберете по-ясно и по-бързо, първо си представете по-ясни и точни неща като "едно към едно" (1:1) и "едно към сто" (1:100), това са все примери за съотношение. Става ви ясно, че "едно към гьотере" (1:гьотере, ако може така да го напишем  ;D ) също е съставено по форма като съотношение, за да изобрази нещо друго (не точно съотношение). И това другото е именно "небрежно", "безотговорно", "през пръсти", "половинчато", "неадекватно", "урбулешки". Самата дума "гьотере", според някои значи "изцяло", "всичкото". Ако това е така, буквално може да си го преведем като "едно към всичко" (подобно на "през куп за грош"). А, ако се задълбочим съвсем буквалистично, а именно, в случая - математично, то "1:всичко" си е нещо като "1 делено на безкрайност", само че понеже аз не мисля, че има истинска безкрайност (а всичкото е крайно - например имаме краен брой планети, молекули, атоми, елементарни частици...), то да речем, че "1 към всичко" (1:всичко) е нещо като "едно делено на огромно количество неща" - може да си го представим (донякъде и приблизително) като 1:999999999 например. Това е равно на около 0,000000001, а значи на почти нула (0). Много малко, несъществено, демек! Та, ето едно такова разбиране на едно към гьотере мисля, че е близко до изначалния смисъл, който се е влагал във фразата.

5
 Ресурс (който вероятно съществува), желание (политическа воля), отговорно и сътрудничещо на властите население - все фактори, от които зависи нещо такова. А за опасността от увеличаване на престъпността, примерно, и други възможни негативни последици (например самоубийства) аз още преди тази статия (съдейки по датата) съм го написал. За бунтове, работа на черно и пр., също е напълно възможно... зависи в коя държава, кой квартал, коя общност... Това са най-лошите сценарии. Знаем, че има и оптимистични сценарии за коронавирусната пандемия - примерно, че ще се самоограничи скоро, през лятото и т. н. Не може да се правят никакви точни прогнози. Нещата са динамични. Сигурното е само това, че колкото по-дълго продължи, толкова повече ще има страдащи хора и умиращи хора.
 А в момента гледам в Пакистан тълпи от хора не се съгласявали да влизат в джамиите (да спазват забраната за влизане в джамиите), та си ходят да се събират заедно за молитви; във Франция някакви спортисти (до един без маски; в Пакистан поне някои от онези религиозните бяха с маски), пак събрани заедно... Ще има доста да се намира в пандемия светът с такива хора в него! Повечето хора не са умни, това е...

6
Other languages / Какво е ":Д"
« on: March 27, 2020, 03:58:50 AM »


 За новите в нета (а и за по-опитните, които не знаят) - се използва за широка усмивка и/или за смях. Това е двоеточие с главна буква "Д". Първоначално го имаше само латинският вариант - :D (изобразява очи и засмяна уста). След това, особено, когато все повече хора започнаха да могат да използват кирилица онлайн, се появи и това кирилишкото ":Д". Обикновено, когато някой пише на кирилица (на български), за да не губи време с обръщане на латиница, използва този вариант за изразяване на смях. Някои може да го използват и по чисто пуристични/патриотични причини.

7
 Резултатът при това положение (вирусна пандемия + основно капитализъм по света) е, че доста хора ще имат намален доход, а други ще останат и без никакви доходи, което няма как да не се отрази на търговията и икономиката на света като цяло. С малки изключения, за които бе споменато вече по-преди в темата, повечето бизнеси, отрасли ще понесат загуби, а за най-бедните хора ще е първият удар. Едно е да имаш фирми и да разполагаш със спестявания от рода на 2-3 милиона долара примерно, а друго е да си с 200 долара или направо да си затънал в дългове. Колкото по-беден човек, толкова по-зле! Не знам къде какви мерки ще предприемат държавите, за да подпомогнат хората, но си трябва социално, хуманно отношение - ако не искат да дават пари, поне да дават безплатна храна и вода! Карантинирането по време на пандемия е правилна мярка, но само с него и без подкрепа на най-уязвимите (бедни, бедни и болни, и др.), много хора ще страдат, а някои и ще умрат дори без да са заразени с коронавирус. От болести и глад се умира - прост факт.

8
A man sent me an answer from an incel in a Facebook incel group. This person is named (or nicknamed? I don't know is it his/her true name) "Caleb Scott". And he/she posted that "Who wants to bet this book is filled with nothing but strawmen, and just ends up arguing with himself, thus not helping anyone."

My answer here: Caleb Scott or "Caleb Scott", if I wanted to fill a book with "strawmen", I'd prefer not to write it at all, or just write another book (as I do currently; now I'm writing my third English language e-book). Also, I don't need to argue with myself because I made my mind already and I'm sure about what I'm writing. About helping anyone, I'll be glad if the book may help at least to 60% of the incels, but even it ends up helping just 5% of them it's still much better than nothing! I wrote it honestly, with an open heart and open mind and with enough professionalism, knowledge. Thus it's possible to help. By the way, it's the cheapest possible, because I wanted to be easy to get (easy to buy) it, because as we know, many (or most?) of the incels are poor or not rich enough.

9
https://grapevine.is/news/2020/03/24/patient-infected-with-two-strains-of-covid-19-in-iceland/ - според този материал човек се е заразил с два коронавируса (с 2 разновидности на коронавирусът, който причинява КОВИД-19 (КОВИБ-19)). Става дума за случай в Исландия.

10
 По новините (сиджитиенските) видях, че вече 25% на населението на света било под някаква форма на карантина. Хубаво, но какво става с останалите 75% (отделен е въпросът кои карантини са ефективни пти въпросните 25%)? Докато на почти 100% няма мерки, работата няма да се оправи (ако коронавирусът сам не се спре или ако не се изнамерят добри ваксини за него)! Защото просто не може от 10 човека само 2-3 да са под карантина, а останалите 7-8 да си се развяват напред-назад и то без маски. Гледам известна фигура от Обединеното кралство и тя се заразила с коронавирусната инфекция, но я дават как се ръкувала с тълпа от хора без маски, а самата личност също е без маска. Видях и снимка на гласуващи в Австралия на една опашка - от 7 човека, само 2-ма с маски... По този начин няма как да бъдем оптимисти, че нещата ще се оправят с тази коронавирусна пандемия!
 Ще споделя за една моя отколешна мечта - изобретяване на супермънички нанороботи (нанороботчета), които да влизат в тялото на болните и безпроблемно, безболезнено да унищожават всякакви вируси, ракове и т. н. Ето нещо такова би спряло коронавирусния проблем! Да, ама засега това е само научна фантастика.

11
Мисля да добавя нещо по темата сега - прави впечатление колко бавно някои по света въвеждат мерките за изолация. Като прибавим към това недисциплинираните и непукистите, и самоубийците, които не искат да спазват мерките. А и като прибавим споменатото вече неносене на маски и пр. предпазни средства... положението става много песимистично за повечето по света, както е тръгнало - и то не просто заради коронавирусната болест (пандемията), а заради неизбежните икономически проблеми, които може да прерастнат в световна икономическа криза (която и да е дълбока)! И без това (преди коронавирусната пандемия) имаше търговска война между САЩ и КНР, санкции срещу Русия (и други държави), както и други фактори, които бяха неблагоприятни за световната икономика. А сега с коронавирусната пандемия нещата съвсем си отиват към световна икономическа криза, но дано да не е дълбока и продължителна, защото знаете, че най-много от това ще си изпатят бедните хора, които са мнозинството по света! :(

 Ето новина от преди малко (поне на мен ми попадна преди малко), която е във връзка, донякъде, с написаното от мен (за санкциите) - глас на разум и човечност от ООН: "ООН призова за спиране на санкциите срещу страни в пандемия" (https://segabg.com/hot/category-foreign-country/oon-prizova-za-spirane-na-sankciite-sreshtu-strani-pandemiya). Така трябва!

12
Other languages / "Коронавирусче"
« on: March 25, 2020, 04:18:48 AM »
 Попадна ми на няколко места едно умалително (но не умилително) на коронавируса - "коронавирусче" (в мн. ч. - коронавирусчета).

13
Social network | SEO - Social network / Re: Chinese style cosplayers
« on: March 25, 2020, 03:40:34 AM »
 I hope so, but this sounds like bot post or bot-like post. They're not tolerated in this forum and you'll be banned if you post like this and/or if you're going to spam.
 "This matter" is the Chinese cosplay.

14
Other languages / За хантавируса
« on: March 25, 2020, 03:28:46 AM »

За хантавируса


  Понеже има смъртен случай в Китай от хантавирус, новината за който бързо се разпространи по света, включително и на български, отварям тази тема, за да не пълне с офтопик онази за всичко за коронавируса.
 Та, засега, това което знаем е, че хантавирусът едва ли може да направи епидемия, а камо ли пандемия и не трябва да се притесняват хората и за това. Разбира се, високата лична и обществена хигиена са си най-доброто за предпазване от вируси и други патогени!
 И ето какво са хантавирусите - линк към Уикипедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8.
 Статия в Юесей Тъдей (USA TODAY): "A case of hantavirus has been reported in China. Here's why you shouldn't worry." (превод: "Случай на хантавирус беше докладван в Китай. Ето защо не трябва да се притеснявате.") https://www.usatoday.com/story/news/health/2020/03/24/hantavirus-case-china-why-not-worry-amid-coronavirus/2907736001/.

15
 Мисля да добавя нещо по темата сега - прави впечатление колко бавно някои по света въвеждат мерките за изолация. Като прибавим към това недисциплинираните и непукистите, и самоубийците, които не искат да спазват мерките. А и като прибавим споменатото вече неносене на маски и пр. предпазни средства... положението става много песимистично за повечето по света, както е тръгнало - и то не просто заради коронавирусната болест (пандемията), а заради неизбежните икономически проблеми, които може да прерастнат в световна икономическа криза (която и да е дълбока)! И без това (преди коронавирусната пандемия) имаше търговска война между САЩ и КНР, санкции срещу Русия (и други държави), както и други фактори, които бяха неблагоприятни за световната икономика. А сега с коронавирусната пандемия нещата съвсем си отиват към световна икономическа криза, но дано да не е дълбока и продължителна, защото знаете, че най-много от това ще си изпатят бедните хора, които са мнозинството по света! :(

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.