☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MSL

106
 Заприлича ми на фейк нюз (фалшива новина) това, че в Туркменистан са забранили да се ползва думата "коронавирус", а също така и маските! Понеже я виждам новината в няколко източника, които по принцип не си играят с фейкнюзаджийски неща, приемам че може би е вярно това, колкото и да не ми се иска да е вярно, защото това е поредната лудост ("ковидиотизъм"; има вече и такъв термин - на английски е covidiotism, а на руски - ковидиотизм). За използването на думата, както и да е, защото няма много да навреди, но това да ти забранят да използваш едно от най-важните средства в борбата срещу коронавирусната пандемия - маската - е престъпление срещу народа! Сюрреалистично направо! Дори през Средновековието са подхождали по-мъдро по време на епидемии и пандемии! До вчера мислех, че Швеция води по неправилно отношение, но след тази новина, определено, Туркменистан повежда с тази малоумщина по глупост!

107
Health / How To Tell If We're Beating COVID-19
« on: March 31, 2020, 04:17:02 AM »

How To Tell If We're Beating COVID-19


"How To Tell If We're Beating COVID-19" --

108
 Във връзка с призива "Stay home, Save lives" ("Стойте си вкъщи, спасявайте животи") искам да кажа, че е разумен и, че много добри са мерките за налагане на глоби на тези, които не си стоят вкъщи (нарушават карантините) и че напълно подкрепям закони, които задължават всеки да е с маска навън. А те са необходими навсякъде. Все ви пиша какви гледки виждам по света - на повечето места, повечето хора навън са без маски. Днес гледах в Япония - там са стриктни с маските и наистина почти всички бяха с маски, но дори там (в Япония) мярнах няколко човека без маски. Та, хубаво е един задължаващ закон за всички, навсякъде, понеже както се вижда, не може да се разчита на 100% съвестност (няма как всички да са съвестни) по света. Като има закони и наказания (напр. глоби), хората бързо влизат в правия път. Проблемът е, обаче, доколко освен глобите и законите, ще има и подпомагане на хората вкъщи (не всеки може да изкарва пари просто от интернет; а и да може, не е задължително да са достатъчно, колкото при офлайн работата)!

109
 Вчера гледах за пореден бунт - в някакъв тайландски затвор. Та, като стана дума за бунтове - има си/случват се и такива неща.   

110
 За "Шведския модел" в борбата с коронавирусната болест КОВИБ-19 (КОВИД-19). Не съм запознат в детайли, обаче доколкото придобих представа - много либерални мерки, нещо като полукарантина, да речем. Ако продължи така, ще гледаме как Швеция се изкачва на едно от челните, топ-места по заразени. (Сега като проверих в https://www.worldometers.info/coronavirus/, ами тя вече си е в ТОП 30 в света! На 21-во място по-точно, с 3700 потвърдени заразени (253 нови потвърдени заболели)!)
 Ако не си променят отношението (то не всички шведски учени са съгласни с тези половинчати мерки, всъщност), населението там ще има да си пати.

111
"Коронавирусъ" е форма на думата "коронавирус", която видях изписана така в текст със староруски правопис. Може да бъде и печатна грешка (когато не се добави "т" в членуваната форма "коронавирусът").

112
Разбира се, че би било добре, ако се показват и случаите като "per capita" ("на глава от населението"), но нещата са толкова сериозни, че и по този и по онзи начин, изводът е само един: трябват много сериозни мерки! За съжаление, все още има доста народ, който е навън и то без маски - давам примери с това, което видях от новините (сиджитиенските): 1) В Мали имало парламентарни избори. Гледам опашка от гласуващи. Някои с маски (браво!), но други без маски! (Лошо!), 2) Попадна ми гледка от някаква улица в Австралия - не видях нито един човек с маска! 3) Видях и английски политици, заедно, говорят нещо. Пак нито един с маска. (А в същото време премиерът им вече заболял от коронавирусната болест!) 4) Американски войници работят нещо по получаване на стока, близко един до друг, но не носят маски (имаше с ръкавици, но кел файда, като няма маска)!
 Преди малко четох, че в Иран много иранци все още пренебрегвали заповедите да си стоят по домовете (от https://novini.bg/sviat/analizi/589977)...
 Е, как въобще някой може да очаква нещата скоро да се оправят с коронавирусната пандемия?! Вярно е, че на много хора им е вече ясно какво трябва да правят и го правят (стоят си вкъщи, ако излизат носят маски, ръкавици, очила, дезинфекцират се, мият се и пр.), но в това положение 98 човека от 100 да спазват и само 2 от 100 да не спазват карантинните и хигиеничните мерки, пак е проблемно, защото този нов коронавирус е доста заразен! Знаем, че само от 1 човек може да пламне епидемия, която да препрасне в пандемия, когато става дума за толкова сериозна зараза!
 Това е положението. Един известен спортист (Кубрат Пулев) правилно е казал: "Човечеството е много назад интелектуално." (Особено се отнася до някои представители на човечеството, които не спазват хигиената, карантините и въобще противоепидемичните/противопандемичните мерки!)
 Някакъв чужденец в Китай (не е ясно откъде е - някои предполагат, че е от Латинска Америка, други казват, че бил от Пакистан. Това не е от значение, де.) се ядосал, псувал и замерил с мобилен телефон китайци, които му казали, че не носи маска! Изгонен е от Китай. Хванали и някакви 13 чужденци, които се опитвали нелегално да преминат границата през Гуанси-Джуанския автономен район. Безотговорни хора, които не искат да слагат маски, нелегални мигранти по време на пандемия... добре е, че има противодействия на такива в КНР!

113
Може и с, по-нейтив инглиш (native English), произношение. :) Например "джи" да е "джий" (защото някои си го произнасят точно така: [dʒiː]) и/или "ту" да е "тъ" (близко до варианта [tə], макар че това си е само вариант; принципно са си и двете валидни - [tu , tə]). Та, ето такива варианти:
  • Уан ту джий
  • Уан тъ джий
  • Уан ту джи (вече споменатия вариант)
  • Уан тъ джи

114
 Това с рецесията е логично и е/бе въпрос на време. В тази тема неведнъж се споменаваха такива неща.
 И ще се задълбочава кризата, защото за твърде много хора спазването на елементарните противоепидемични мерки е трудно - те, основно, не искат да ги спазват; нямат си много хабер от епидемии, пандемии, вируси, зарази; не обичат да се подчиняват на карантинните мерки... докато има такива хора, оправянето е малко вероятно (оставаме само на "милостта на коронавируса" - ако "реши" самичък да си "отиде" и на надеждата да се изобретят ефективни противокоронавирусни ваксини... или на някакво засега неизвестно "чудо").

115
Other languages / Маждрамуняк
« on: March 28, 2020, 05:08:33 AM »

Маждрамуняк


 Този неологизъм - маждрамуняк - е от мъжки род. Има родство с "маймуняк" (което пък идва от "маймун", "маймуна"). Напоследък е придобило популярност онлайн и покрай вица, ще го напиша:
 - Знаете ли какво е "маждрамуняк"?
 - Едно такова, което ходи по покривите и вика "жогръц".
 - А знаете ли какво е "феликоштерица"?
 - Жената на маждрамуняка.

 Според една от версиите, това е "малкото на червеноглавия драпалец" (източник: https://liternet.bg/publish8/nfenerski/mitichnite.htm:).
 Общо взето, хумористичен неологизъм, който, според контекста, може да се употребява в по-негативна или в по-добряшка светлина.

116
Other languages / Какво е "едно към гьотере"
« on: March 28, 2020, 03:37:03 AM »

За "едно към гьотере"


 Това съм го чувал от малък. Устойчива фраза е "едно към гьотере", щом още се използва. Тук ще обясня и какво означава. За да я разберете по-ясно и по-бързо, първо си представете по-ясни и точни неща като "едно към едно" (1:1) и "едно към сто" (1:100), това са все примери за съотношение. Става ви ясно, че "едно към гьотере" (1:гьотере, ако може така да го напишем  ;D ) също е съставено по форма като съотношение, за да изобрази нещо друго (не точно съотношение). И това другото е именно "небрежно", "безотговорно", "през пръсти", "половинчато", "неадекватно", "урбулешки". Самата дума "гьотере", според някои значи "изцяло", "всичкото". Ако това е така, буквално може да си го преведем като "едно към всичко" (подобно на "през куп за грош"). А, ако се задълбочим съвсем буквалистично, а именно, в случая - математично, то "1:всичко" си е нещо като "1 делено на безкрайност", само че понеже аз не мисля, че има истинска безкрайност (а всичкото е крайно - например имаме краен брой планети, молекули, атоми, елементарни частици...), то да речем, че "1 към всичко" (1:всичко) е нещо като "едно делено на огромно количество неща" - може да си го представим (донякъде и приблизително) като 1:999999999 например. Това е равно на около 0,000000001, а значи на почти нула (0). Много малко, несъществено, демек! Та, ето едно такова разбиране на едно към гьотере мисля, че е близко до изначалния смисъл, който се е влагал във фразата.

117
 Ресурс (който вероятно съществува), желание (политическа воля), отговорно и сътрудничещо на властите население - все фактори, от които зависи нещо такова. А за опасността от увеличаване на престъпността, примерно, и други възможни негативни последици (например самоубийства) аз още преди тази статия (съдейки по датата) съм го написал. За бунтове, работа на черно и пр., също е напълно възможно... зависи в коя държава, кой квартал, коя общност... Това са най-лошите сценарии. Знаем, че има и оптимистични сценарии за коронавирусната пандемия - примерно, че ще се самоограничи скоро, през лятото и т. н. Не може да се правят никакви точни прогнози. Нещата са динамични. Сигурното е само това, че колкото по-дълго продължи, толкова повече ще има страдащи хора и умиращи хора.
 А в момента гледам в Пакистан тълпи от хора не се съгласявали да влизат в джамиите (да спазват забраната за влизане в джамиите), та си ходят да се събират заедно за молитви; във Франция някакви спортисти (до един без маски; в Пакистан поне някои от онези религиозните бяха с маски), пак събрани заедно... Ще има доста да се намира в пандемия светът с такива хора в него! Повечето хора не са умни, това е...

118
Other languages / Какво е ":Д"
« on: March 27, 2020, 03:58:50 AM »


 За новите в нета (а и за по-опитните, които не знаят) - се използва за широка усмивка и/или за смях. Това е двоеточие с главна буква "Д". Първоначално го имаше само латинският вариант - :D (изобразява очи и засмяна уста). След това, особено, когато все повече хора започнаха да могат да използват кирилица онлайн, се появи и това кирилишкото ":Д". Обикновено, когато някой пише на кирилица (на български), за да не губи време с обръщане на латиница, използва този вариант за изразяване на смях. Някои може да го използват и по чисто пуристични/патриотични причини.

119
 Резултатът при това положение (вирусна пандемия + основно капитализъм по света) е, че доста хора ще имат намален доход, а други ще останат и без никакви доходи, което няма как да не се отрази на търговията и икономиката на света като цяло. С малки изключения, за които бе споменато вече по-преди в темата, повечето бизнеси, отрасли ще понесат загуби, а за най-бедните хора ще е първият удар. Едно е да имаш фирми и да разполагаш със спестявания от рода на 2-3 милиона долара примерно, а друго е да си с 200 долара или направо да си затънал в дългове. Колкото по-беден човек, толкова по-зле! Не знам къде какви мерки ще предприемат държавите, за да подпомогнат хората, но си трябва социално, хуманно отношение - ако не искат да дават пари, поне да дават безплатна храна и вода! Карантинирането по време на пандемия е правилна мярка, но само с него и без подкрепа на най-уязвимите (бедни, бедни и болни, и др.), много хора ще страдат, а някои и ще умрат дори без да са заразени с коронавирус. От болести и глад се умира - прост факт.

120
A man sent me an answer from an incel in a Facebook incel group. This person is named (or nicknamed? I don't know is it his/her true name) "Caleb Scott". And he/she posted that "Who wants to bet this book is filled with nothing but strawmen, and just ends up arguing with himself, thus not helping anyone."

My answer here: Caleb Scott or "Caleb Scott", if I wanted to fill a book with "strawmen", I'd prefer not to write it at all, or just write another book (as I do currently; now I'm writing my third English language e-book). Also, I don't need to argue with myself because I made my mind already and I'm sure about what I'm writing. About helping anyone, I'll be glad if the book may help at least to 60% of the incels, but even it ends up helping just 5% of them it's still much better than nothing! I wrote it honestly, with an open heart and open mind and with enough professionalism, knowledge. Thus it's possible to help. By the way, it's the cheapest possible, because I wanted to be easy to get (easy to buy) it, because as we know, many (or most?) of the incels are poor or not rich enough.

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.