☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MSL

571
Other languages / Шитня (шитни)
« on: April 24, 2019, 03:06:23 AM »

Какво значи "шитня" ("шитни")

  Вече бяха споменати тези жаргонни неологизми в този пост, а сега нека да ги дообясним. "Шитня" (в множествено число - "шитни") идва от английското "shit" (което се произнася "шит" [ʃɪt]) и означава "изпражнение", "фекалий", а в преносен смисъл - "глупост", "глупости", "лошо", "По дяволите!" и т. н. Често може да се види цензурирано изписано (набрано) като например: sh1t, sh!t, s#!t и пр. Неологизмът "шитня" се е образувал от английската дума "шит" и наставката "-ня", което го уподобява на вече съществуващите думи "пръдня", "оригня", "фусня" и други.
 Значението на думата се подразбира и припокрива с английското преносно - става въпрос за нещо лошо, некачествено, глупаво и пр.
 Членувани форми: шитнята, шитните.
 Примерно използване на този жаргонен неологизъм:
 
  • "Много шитни прочетох във Фейсбук и спрях да го ползвам!"
  • "Язък за парите, които похарчихме за тая шитня!"

572
Food / Andes (Cherry Jubilee Thins)
« on: April 23, 2019, 05:29:20 PM »

Andes

Cherry Jubilee Thins

A tasty product -- -- "Andes, Cherry jubilee thins, made with real cherries, 28 pieces." Made in USA.

573
Philosophy / Uselessness
« on: April 23, 2019, 03:59:18 PM »

Uselessness


 It was mentioned once already there. Now I'm just adding it in this thread once again: uselessness. :)

574
Other topics / Two Asian women with pretty legs
« on: April 23, 2019, 01:58:39 AM »

Two Asian women with pretty legs


 Two Asian women with pretty legs: 1. -- an Asian women with pretty legs in a bus with a cellphone. 2. -- another Asian woman with pettier legs in a fast food restaurant with two cellphones.

575

Значението на "през дедовия" или "през дядовия"


  За значението на "през дядовия" или "през дедовия". Двете се различават по това, че първото е свързано с източния български говор (и книжовния български език), а второто със западните български говори. Няма да се впускаме в етимологията на фразата, а само ще обясним с какъв смисъл (в какъв смисъл) се използва - използва се, когато иска някой да каже, че няма заинтересуваност; липсва съчувствие; липсва разбиране и пр.
 Примерно използване:
  • Праща ме, ама през дядовия му е какво ме чака там.
  • През дедовия ми е за разговора между тези двамата!

576

Фейсбукизация, фейсбукализация


 Тези думи - фейсбукизация (по-рядко - "фейсбукализация") - са производни от "Фейсбук" ("Facebook").

577
Other languages / Рийчът
« on: April 22, 2019, 02:55:15 AM »

Какво е "рийчът"


 "Рийчът" е членувана форма на "рийч" (пълен член - "рийчът", непълен член - "рийча"; в множествено число - "рийчове" - членуваната форма е "рийчовете").
 Примерно използване: "Рийчът е доста добър."; "Не ме интересува рийчът."
 За значението на думата вижте тук.

578

Володимир Зеленски е новият украински президент


  Новият украински президент е Володимир Зеленски. Източник: https://www.segabg.com/hot/volodimir-zelenski-e-noviyat-prezident-na-ukrayna и повече за този човек - https://bg.wikipedia.org/wiki/Володимир_Зеленски.

579
Internet / Another "no comment" chat
« on: April 22, 2019, 02:37:14 AM »
 Another "no comment" chat:
Quote
Why do you go here?
Where "here"?
Washington
I didn't!
Ok, sorry
??? No comment!

580
Other topics / Another ruler
« on: April 22, 2019, 02:22:11 AM »

Another ruler


 Well, just another ruler: -- a colorful, Chinese ruler with an ad.  :)

581
学习英语 / 20
« on: April 22, 2019, 12:41:30 AM »

20


  -- 1. "Good, Good morning!, Good afternoon!, Good evening!", 2. "Who, Who is he? He is Bill (Tom; Nick; Sam)., Who is she? She is Pat (Sue; Kim; May).", 3. "Hello, this is..., Hello!, Glad to meet you!".

582
Other languages / За правилните решения
« on: April 21, 2019, 11:49:36 PM »

За правилните решения

  Има една максима "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще." Трябва да избираме правилното. Отварям темата, за да стои като едно напомняне за човек, който смята, че
Quote
ами правилното решение винаги е било да се развивам у дома
+
Quote
а сега бизнес само от дома, и по възможност да не е с китайци
. Нека тази тема остане като "паметник", в случай, че по-сетне човекът реши, че това не е било "правилното решение" и, че китайците не са с нищо по-лоши от останалите националности по Земята.

583
Other languages / Черните дупки
« on: April 20, 2019, 01:49:22 PM »

Черните дупки


  Винаги ми се е струвало, че черните дупки не са това, за което се мислят/описват и по-натам, може би, ще се намерят други обяснения за тях; просто сегашните (досегашните) теории ми звучат недостатъчно логични и недостатъчно приемливи. Няма да се учудя дори, ако се окаже, че това не са дупки.

584
Food / Homemade Fried Eggs with Onion, Paprika and Parsley
« on: April 20, 2019, 02:13:40 AM »

Home-made fried eggs with onion, paprika and parlsey

-- homemade fried eggs with fried onion, with paprika and parsley.

585
 И да продължа аз с философските и полуфилософските мнения от преди много години:

 296. "Неуважение към Уикипедия? Шокиращо. Уикипедия е много по-ценна от всичките Британики на света."
  Чак пък шокиращо. Разбира се, че не питая уважение към виртуални книги, където всеки може да си пише каквото си поиска, а МОДЕРИРАНЕТО се осъществява от хора ПРИСТРАСТНИ и често без необходим ценз. Примерно се търпи да има статия за някой МАФИОТ, в същото време се делва статия за някой ПОЛИТИК и АКТЬОР... На какво прилича това? Аз съм убеден, че даже да хванеш няколко недотам образовани циганина (щото си има и някои образовани и добри цигани) от Факултето и да ги питаш "Батета, кое е по-добре да знаем за някой престъпник или за някой актьор/политик?" и те с малкото си умствен капацитет ще ти кажат кое е по-доброто и по-разумното! Да не говорим за някои частни случаи в някои отдели с мене. Имам публикувана и защитена с лиценз статия за етимологията на прабългарското самоназвание. Македонците я слагат. Руснаците я слагат. Англичаните - не. Оказва се, че модераторът на "англичаните" е българче, магистър по история, който ми отхвърля изречението, че има теория, че българ = главен народ по причина, че "И ти си обикновен магистър като мене от СУ, не мога да те цитирам."
 Уикипедия беше дълго време забранена в Китай и с пълно право. Всеки може да си пише лъжи, ако е модератор там, а, ако се появят контра- по политически причини да ги изтрива.
Британика е много по-обективна, макар и да е по-консервативна. /През последните години Уикипедия задобря в някои отношения и може да служи за източник на информация, НО винаги хората трябва да си имат едно на ум, че не всичко там може да е вярно и/или да е добре измодерирано. Нужни са сравнения с други, авторитетни източници на информация./

"Просто точно тази статия в руската Уикипедия не струва. Уикипедия не е място, където се създават текстове, там само се указва и фиксира какво е казано вече."
 Де юре, ама де факто, стой та гледай! Не за всяко твърдение искат цитат/позоваване. И не всяко позоваване/цитат се приема. За какво говорим? Че и пари проси основателят й и събра милиони долари! После било "безплатно". Друг път. Внеси ти 300 долара и чакай да ти е безплатно. Безплатно за който не даде. /А и освен парите, много хора пишат напълно безплатно, създават уникално съдържание на този сайт, което е също огромна ценност! Хем да те посещават, хем да ти пишат безплатно, хем и да искаш да ти дават пари за сайта! Нямам думи!/


"Значи просто руснаците имат объркана представа за виртуалното и това е проличало в енциклопедията. Сигурно и в другите езици е така. Просто няма достатъчно и ценна работа по въпроса, защото... въпросът за виртуалното не го заслужава."
   Какво точно им е обърканото? /А и, като се замисля, въпросът за виртуалното си заслужава работата/мисленето, защото виртуалното е все повече присъстващо в днешния свят, най-малкото./


"Не съм казал изобщо, че не ценя Уикипедия."
 
 Ама аз казвам, че не ценя, защото е източник както на обективно инфо, така и на върли дезинформации, пристрастност, субективност... /Към днешна дата, мога да кажа, че предвид задобряването на Уикипедия в едно или друго отношение, то я ценя умерено./

"Обратното — не ценя енциклопедии от вида на Британика. Имам предвид не експертността на Британика, а несвободността и затвореността й. Ако търся експертност, ще чета в Citizendium. Но не в Британика."
   Като отвориш неограничено нещо и освен много добри неща влизат и много хлебарки, комари, отрови. Свободата не е безотносително благо. /Отделен е и въпросът доколко е "свободно" в Уикипедията./


""това полу-психопатно и полу-олигофренско явление "Уикипедия""... Е след тези думи вече загубихте почти цялото ми внимание."

  Ами аз мога и ги аргументирам. В какво се състои порцията психопатност и олигофрения? В това, че не знаят кое е същественото. В това, че позволяват политическите, бизнес и емоционалните елементи да влияят над истината. В това, че си служат с ОТКРИТА МАНИПУЛАЦИЯ за набиране на средства. Размиват понятията. НЯМА КАЧЕСТВЕН КОНТРОЛ.
 Естествено, че си има модератори, които са по-добри от други. Има статии по-добри от други. Има и прекрасни неща. Но, както се казва в една китайска поговорка : "Една мишка може да развали цял казан чорба." Тоест, критиките ми към Уикипедия са обективни, субективни, а и градивни. В смисъл такъв - отчитам и полезните моменти, но казвам, че това е далеч от идеала за обективност, научност, както и за СВОБОДА. Каква свобода има, когато някой си без ценз и пълен с емоционалност, решава какво да четат МИЛИОНИ, отхвърляйки ценни неща на други СТОТИЦИ или ХИЛЯДИ? Че аз по тази логика предпочитам да ме модерират хора като Гьобелс и Розенберг, те поне имат мозък, колкото и да са проповедници на нещо неправилно. Нали знаеш поговорката - "По-добре интелигентен враг, отколкото глупав приятел!" Донякъде е правилна.
По ЗАСЛУЖАВАЩАТА СИ ТЕМА (Понеже Уикипедия не заслужава вниманието на двама относително-образовани човека до такава степен.)

"Самата думичка е въведена в компютърното описанеи не от хуманитаристите, а от програмистите. Била е различна и модерна и се е означавал свят, който само на пръв поглед е различен. "Веществеността" не е достатъчно разграничение."

  Вярно, че е програмистка думичка. Колкото до веществеността - аз питах и пак ще попитам - кое НЕВЕЩЕСТВЕНО НЕЩО не е ВИРТУАЛНО/ИДЕАЛНО ? Ако успееш да посочиш поне ЕДНО, тогава ще се замисля. Ако ли не - оставаме си на "веществото", материята. Така се работи в науката - "Ако не е развалено, не го поправяй!", "Докато няма по-добро, не сменяй старото."

 Не казвам, че "виртуално" е съвсем нова дума, говоря за въвеждането й в компютърната култура.

"Виртуалното е умозрителен свят на идеи, но не съвсем и не винаги."
  Така е, идеите са само една негова част.

"Виртуалното е реално (разбирай действително), но не съвсем и не винаги."
  Пример?


"Виртуалното е и възможна действителност, но не съвсем и не винаги (понякога на реалности, които не можем да достигнем и действаме, казваме виртуалности)."
 
 Така си е - възможната действителност е ВЪЗМОЖНОСТ, която е друга част на виртуалното, когато се мисли като възможност, но и напълно материална, ако се приеме онтологично - като налични предпоставки в непълен обем."Виртуалното е и нищо, и "всичко" и това си личи най-добре, когато попитате някой ИТ-специалист какво е. Не знае. Всъщност знае, разбира се, но не може да обясни, защото има само обща представа, без начин за репродуцирането и споделянето й, без понятие."
   
 Ами просто може да посочи примери за виртуално и ние, като философи, ще му изградим понятието. Да не се притеснява. А и не му е работата да оформя точно той понятията, ако не е и философ. /В смисъл, че може и да е ИТ-специалист (Айти-специалист; IT-специалист), който също е и философ./

"Вие казвахте за "привидността" и "измислеността", че те са критерии за разпознаване на виртуалното."
   Понякога.

"Кое е привидното в една победа в WoW?"

 В победата или в играта? Победата си е победа, играта си е виртуалност.


"И кое е измисленото в печеленето на пари от фирмена кампания в Second Life? Всичко? Нищо?"
 Символността.


 "Виртуалната реалност е нещо като изкуствения интелект. Или като дървеното желязо. Грешка — изкуственият интелект е "дървено желязо", а виртуалната реалност е по-скоро нещо като "фундаментална основа". Да не влизам в подробности ;)"
 
 Общо взето сме на едно мнение тука. Аз продължавам да смятам, че идеалното е част от реалността, базирано на материалното.

СЛЕДВА...

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.