☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MSL

871
 Да продължа...
 163. Mисля си, че разбирането е сложно нещо. Хората не могат лесно да се разбират заради различните си убеждения, нагласи, интерпретации и какво ли не. ОТДЕЛНО МНОГО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ :
а) Не е задължително (макар и да е желателно) философите да се разбират помежду си.
б) Не само философите, но и представителите на една и съща частна наука или политическо течение си имат неразбирателства.

  Забележка по конкретиката :

"Тя има очевидно неккъв много разпльокан синтаксис и има неква предишна семантика, дето е много мета, но това не може излежда да е причина да и отречем свойството семантика."

   Според Диалектическия материализъм (конкретно Георг Брутян) тука става дума не за СВОЙСТВО, а за КАЧЕСТВО. Качеството, казва Брутян, е съвкупността от всички свойства.

 164. Във връзка с това: "Далай, "дисидентството" на Желю Желев няма нищо общо с логиката. Напротив, успешната му кандидатска дисертация е по логика (за модалните категории), а онази първата, заради която го провалят е посветена на критика на Лениновото определение за материя. Чела съм тази работа (дъщерята на единия от рецензентите ни е колежка и на времето ми я даде "под дълбок секрет" :-)) и повярвай ми, нищо оригинално няма в нея, Ленин се критикува от позициите на един примитивен материализъм, типичен за 18 в.":

   Позовавам се на Желевите спомени. А, ако е лъгал и/или преувеличавал - отделна работа. НО , СЪС СИГУРНОСТ, ЖЕЛЕВ КАЗВА, ЧЕ ЛОГИКАТА СИ Е ЧАСТНА НАУКА и е искал да доразвива Диалектическия материализъм в това отношение. Иначе, че Желев е по-тъп от Ленин е безспорно.
 
 165. Хегел беше казал, че хората могат да храносмилат и без да са учили физиология. По тази логика, същото важи за философстването/мисленето. Възможно е да се прави философия и без да си навътре с формалната логика, примерно.
Иначе аз съм философ-антрополог, та нямаше как да не отгатна, че последните седмици мозъкът ти е попрепълнен с ендорфини, поради някакво влюбване. ;) И този факт го откривам само с една проста формално-логическа импликация, АМА НА БАЗАТА НА ДОСТА СЪДЪРЖАТЕЛНО познание. ;)

 166. Отново по въпроса, че интернетът си е част от реала (интернет е част от реалността; интернет е реален): И аз много съм чувствителен към предразсъдъците, които на китайски се наричат ЛЪЖО-ГЛЕД "Едностранно-глед" 偏见 (т.е. ЛЪЖЛИВА ГЛЕДНА ТОЧКА, демек)... Колкото до парадно-плакатното - ами комунист-човек, така правя. С това съм по-близко до народните маси (а те, в болшинството си, не са философски-просветени).
А сега конкретно:
1. "Как мислите, еднакво реални ли са образът на екрана и неговият оригинал?"

   ЕДНАКВО СА РЕАЛНИ - ОРИГИНАЛЪТ КАТО ОРИГИНАЛ, А ОБРАЗЪТ КАТО ОБРАЗ. Т.е. и оригинал, и неговият образ (който е ОБРАЗ-ПО-КОНВЕНЦοЯ, защото за някое насекомо, примерно той няма да е същият, разбираем образ) са РЕАЛНИ и ЧАСТ ОТ РЕАЛА. Примерно това, че отражението ми в огледалото не съм аз не значи, че отражението е нереално. То си е част от реалността, защото съществува, а и влиза в употреба.
2. "Или един още по-брутален пример - еднакво реални  ли са порното по интернет или кабеларката и онова, което вие практикувате с партньора си в леглото?"

  Еднакво са реални. Едното като ФИЛМИ, СНИМКИ. Другото като АКТ. Това, че две неща не са идентични не значи, че едното от тях е нереално.

3. "Да, Интернет съществува така, както и образите върху всеки екран - това е ясно и по него би било дебилно да спорим. Като какво съществува обаче?"
   Като СРЕДСТВО ЗА КОМУНИКАЦИЯ, най-вече (комуникация разбирана в най-широк смисъл, а не само в тесния смисъл на чатене). И фактът, че сега ти ме четеш и ме разбираш, по същия начин, по който би разбрал някой до тебе иде да покаже, че това си е напълно реално, макар и под друга форма ОБЩУВАНЕ.
4. "В крайна сметка трябва да кажете няколко думи за "реала" така, както го разбирате."
  Реалът го оставям да се разбира НЕЗАВИСИМО КАК. В смисъл както и да разбира някой реала, така или иначе, ще му докажа, че Интернетът не е нещо нереално, нито ИЛЮЗОРНО, а си е нещо като ТЕЛЕФОН или ТЕЛЕВИЗИЯ, които са си части от реалността.
5. "Ако все пак смятате, че образът на печеното пиле в предаването на Иван Звездев е също толкова реален колкото и пилето в чинията ви (респективно, че двете са еднакво реални), подозирам, че има РЕАЛНА опасност да умрете от глад..."

   ПИЛЕТО и ОБРАЗИТЕ (независимо дали са образи на пиле или на друго) са си части от реалността. Т.е. НЕЕДНАКВОСТТА ИМ ЕДНО СПРЯМО ДРУГО НЕ ГИ ПРАВИ ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО РЕАЛНИ.
  Нека да вземем по-изчистен пример, нетехнически. КОКОШКАТА и ДУМАТА ЗА НЕЯ. Това, че кокошката не е думата "кокошка", не означава, че думите са НЕРЕАЛНИ. Реални са и още как - могат даже да причиняват психогенна смърт в някои случаи (примерно казват ти, че си болен от СПИН и ти им вярваш и от стреса умираш. Това е ятрогения с психогенна смърт.) Та значи Интернетът си е реален - има си в него филми, книги, форуми, програми за общуване, където дори може ДА СЕ ГЛЕДАШ, не само да се четеш и да се чуваш, както по ВИДЕО-ТЕЛЕФОН. Така че Интернетът не е нереален, а е част и то МНОГО СЕРИОЗНА от реалността на Земята, а, може би, и на други планети, кой знае... Засега няма доказани извънземни същества, следователно няма и доказан извънземен интернет.

 167. "Има" - онтология
  "има защо да има" - логика
  "семантики" - семиотика ---> гносеология (теория на познанието).
Пряко или косвено не може да не се говори и/или да не се ползват отношенията на тези 3 дяла.
******************************************************
Колкото до МНОГОЧИСЛЕНИЯ ПРОТИВНИК, мен лично не ме смущава. Важно е не количеството, а качеството. Ако тезите са ти бетонирани, няма значение дали един или сто овена ще си счупят главите в тях. Като поговорка го измислих. :)
А за безплодните завършеци съм съгласен - честно народът не се държи градивно дору към собствените си познания/интереси. В случая "народът" е употребен в смисъл "много хора", "много народ", а не народ на определена държава.

Следва...

872
Other languages / Харесваност
« on: December 15, 2018, 02:43:22 AM »

Харесваност


  Харесваност. Какво значи това? Значи степен на харесване; доколко нещо/някой/някоя се харесва.

873
Other languages / Масаж със змии
« on: December 15, 2018, 02:39:43 AM »
 Масаж със змии (или змийски масаж) - и такъв бизнес имало! Преди малко гледах, няма майтап! Един легнал поразголен по корем. Цопнаха му 2 змии (някакви питони) на гърба и те почнаха да се движат и едната даже отиде до главата му, очите му, носа му, устата му, да го огледа, така, по-добре... (явно това е масажът).  ;D И потърсих онлайн - да, има такива масажи!
 Който няма офидиофобия (фобия от змии), може да прегледа тези картинки - всякакви змийски масажи: https://cn.bing.com/images/search?q=snake+massage+therapy&FORM=HDRSC2 ("snake massage therapy"). :)

874
Отдавна не бях виждала възрастен човек, който не може да смята елементарно до 10. Скоро ми се случи да видя. Тъжна картинка. А се има за завършено средно образование!  ???
Напомня ми за едни, които (не ги знам от коя народност са) били от някакви селски местности и се занимавали с търговия, НО понеже не можели да броят (да смятат на ниво събиране и изваждане), то искали да им се плаща точно с определената банкнота, която си я знаят колко е (например струва 5 пари, искат точно банкнота с номинал 5). По този начин не им се налага да пресмятат ресто. Хората харесвали продуктите и купували (малко са тези, които ще се възпрепятстват, че нямат точно банкнота "5" - все ще развалят пари някъде или ще уедрят пари някъде).
 Предвид, че виждам как някои търговци си докарват доход, който съперничи (явява се горе-долу същият) като на хората, които са учили доста години след средното или дори по-голям, то предполагам, че и въпросните хорица, които разпознавали само числата и банкнотите, но не можели да събират и изваждат, са си докарвали повече парички от някои, които даже логаритмуват, ама кел файда от логаритмуването им.
 Затова аз НЕ бързам да съжалявам такива, които се затрудняват със смятане от 0 до 10, защото (като едното нищо!) може да се окажат с доста по-сносен живот и възможности от нас - ерудираните, възвисените, философстващите, културните и осведомените. (Давам пример с едни подобни - сигурно и те се затрудняват с доста такива неща - ако не със смятането до 10, то с историята, химията, политологията и каквото и да е, НО хората по цял ден си правят кефа - задоволени са полово, хранително, питейно, глезят се даже с масажи, екскурзийки, маркови дрешки, превозни средства... Как става така? Ами рентиери! Имат няколко имота, дават ги под наем и готово! По цял дел си действат безгрижно, правят си каквото искат, нямат си грижи от рода на "живея в една стая и не мога да се наспивам добре!" и "как да спестя пари?" и... въобще не им пречи, че не знаят 0, 4, 10 или на колко е равно неперовото число. Сто пъти повече предпочитам да съм някой такъв и да са ми задоволени всички потребности, отколкото да знам даже какво са неща като "асамски чай" и "Теорията за множествената интелигентност", пък в същото време да съм прекариат*.)

____
* Какво е прекариат: https://bg.wikipedia.org/wiki/Прекариат.

875
Other languages / Re: Извънземните
« on: December 15, 2018, 12:35:16 AM »
 Да, някои са малко или много устойчиви на радиации, но когато около тях почти всичко друго измре се получава екологична катастрофа и вероятността всички да загинат отива къмто 100%. Например скорпионът, ако оживее, няма как да отиде да лови някъде оживелите рибки или да си направи ферма за бавноходки (в смисъл, че са микроскопични и ще му трябват в голямо количество, за да може да се засища с тях).
 За вулканите казват, че ако стане така да повишат температурата с десетки градуси (например да стане 100-200 градуса), тогава става същото - екологична катастрофа, защото почти всичко ще измре, а това, което остане няма да има какво да консумира, няма да има и време да се приспособява.
 Дори в днешно време, когато има наука, екологично самосъзнание и други механизми за самосъхранение, си е съществуване, което не е много сигурно и не много стабилно - някои даже изчисляват, че "живеем на магия" при толкова много опасности за планетата. А и да стигнем дотук сме били много, ама много големи късметлии. Затова и точно наш тип живот да се появи някъде (и да се задържи, че чак и да еволюира до мисловност) е като уцелване на джакпот. А за разни други (хипотетични) видове живот - може и да е по-лесно (или по-трудно) - нищо не се знае.

876
Other languages / Доль харъбанг и каменните баби
« on: December 14, 2018, 06:30:02 PM »

Доль харъбанг и каменните баби

Ето и това, да го има като връзка, тук: Доль харъбанг и каменните баби.

877

Пълзяща феодализация; тиха феодализация; неофеодализъм


 Има такива термини - пълзяща феодализация, тиха феодализация, неофеодализъм (новофеодализъм). Предвид последното ("неофеодализъм" или "новофеодализъм"), въпросните две ("пълзяща феодализация" и "тиха феодализация") е по-точно, в съвременен контекст, да бъдат пълзяща неофеодализация и тиха неофеодализация (с цел да се отграничават понятийно от историческите, миналите процеси на феодализация - например бавната феодализация на някоя империя).

878
Other languages / Прекрасно нощно внушение
« on: December 14, 2018, 05:54:42 AM »
 Едно прекрасно нощно внушение - като картина и звук под формата на дълго видео:   :-*

879

Втори канадски гражданин е задържан в КНР

  Както научаваме от китайските медии (CGTN, CRI; 中国国际电视台, 中国国际广播电台), втори канадски гражданин е задържан в КНР. Това е бизнесменът Майкъл Спейвър (Michael Spavor). И двамата задържани канадци са заподозрени в извършване на дейности, заплашващи националната сигурност на Китай.
 Законните права на двамата канадски граждани са гарантирани.

880
Other languages / Онлайнича
« on: December 14, 2018, 04:57:29 AM »

Онлайнича


 Онлайнича. Преди малко ми хрумна. :) В смисъл - "Стоя онлайн; онлайн съм; в интернет съм; ползвам интернет." Глагол. Спрежение: онлайнича, онлайничиш, онлайничи, онлайничим, онлайничите, онлайничат. :)

881
Other languages / Газирана краставица
« on: December 14, 2018, 01:37:17 AM »

Газирана напитка с вкус на краставица

Ето и това доживяхме да вкусим - газирана краставица  8) (газирана напитка с вкус на краставица; сода с вкус на краставица): снимка на две бутилки от въпросната безалкохолна газирана напитка.

882
Drinks / Carbonated cucumber drink "元気森林"
« on: December 14, 2018, 01:28:24 AM »

Carbonated cucumber drink

"元気森林"


-- Two bottles of "元気森林" carbonated cucumber drink (in Chinese: "青瓜味苏打气泡水").

883
Other languages / Закнижват
« on: December 14, 2018, 01:16:27 AM »

Закнижват

Днес ми попадна думата закнижват. Да го спрегнем този глагол: закнижвам, закнижваш, закнижва, закнижваме, закнижвате и (вече споменатото) закнижват:)

884
Other languages / Re: Не четете тази тема!
« on: December 14, 2018, 12:53:54 AM »
 Добре е така, всъщност. Например, ако някой търси "конституция" да му дава резултати само за "конституция", не за "кон", "с", "ти" и прочие. Все пак говорим за атомарни (неделими) смислови единици.

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.