☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

- - -

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: "Горко на бедните!", "Само със знания не става, ако си беден!" и други труизми  (Read 510 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 15700
 • SEO-karma: +638/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter

"Горко на бедните!", "Само със знания не става, ако си беден!" и други труизми

Размисли за бедността, неадекватността и невървежа на много хора при капитализма

  Аз и много мои роднини, приятели и познати, бяхме родени и възпитани в НРБ (социалистическа България). Доброто беше, че по онова време, дори и да не се възпитаваше човек в социалистичото учение и да не беше наясно много-много какво е "социализъм", "капитализъм" и др., то неминуемо виждаше и разбираше, че при социализма в България имаше БЕЗПЛАТНИ НЕЩА - напр. образованието беше безплатно, здравеопазването беше безплатно, библиотеките бяха безплатни. Наред с безплатните неща, редица други (стоки и услуги) бяха относително евтини - средният български гражданин можеше с която и да е заплата тогава да си плати всички сметки, да си купи здравословна храна, да си купи и дрехи; оставаха му и за подстригване, и за кино, и за книги/вестници/списания, че даже и за поне 1 почивка в годината.
 Малко или много по-ученолюбивите като мен знаеха, че официалната идеология е, че след време, ще се построи дори комунизъм, а това (съвсем накратко) означава, че всичко ще стане безплатно и няма да има вече нужда от пари! Вярвахме, че е възможно, виждайки как наистина по онова време в социалистическа България (а и в други държави) много от нещата наистина са безплатни или на ниски, символични цени (тип "колкото да не е без хич").

 Всичко това (безплатните и евтините услуги и стоки) доведе до едно "бизнес-успиване" у много от хората, които израстнаха в онзи социалистически строй (1945-1989) - малък процент бяха по-предприемчивите, които изкарваха някакви допълнителни пари с поправка на телевизори и радиоапарати вкъщи, свирене на сватби, ходене на работа в чужбина (в СССР, Либия, Ирак и др.)
 Неочаквано (за почти всички) социализмът в Източна Европа беше унищожен. В новите, абсолютно капиталистически условия (за всички стоки и услуги се искат пари, има безработни, има бездомни, има много работещи бедни и други такива "капиталистически екстри"), повечето хора останаха като ударени с мокър парцал! Започнахме да виждаме ситуации, за които по времето на социализма четяхме само по книги и вестници - наши съседи стояха без ток и без пари за огрев през по-голямата част от зимата, защото просто нямаха пари да си платят за тях; хора, дори такива с висше образование, оставаха безработни и някои от тях дори опираха до кофите за боклук (гюмове) - ставаха клошари; някои дори останаха бездомни...

 Нещата станаха пределно ясни, на практика, не само на теория, за нас (или поне за тези с поне мъничко акъл) -- -- ПРИ КАПИТАЛИЗМА, ЗА ДА СИ ДОБРЕ ТИ ТРЯБВА КАПИТАЛ!
 Без капитал (или по-конкретно - без пари) при капитализма, където за всичко се иска да си плащаш - училище, болница, лекарства, ток, вода, транспорт, храна, напитки, дрехи, почивки/екскурзии и т. н., няма как да си добре (здрав, със задоволени потребности), ако си беден! Беден е равно на ограниченост и несвобода - колкото по-беден е някой при капитализма, толкова по-ограничен/по-несвободен е той!

И това не се осъзнава от доста хора; тяхната неадекватност е потресаваща

  Примери на които попаднах наскоро:
 
 • Приказка за някакъв рибар, който работел само по няколко часа на ден. Един завършил икономика човек го питал защо не иска да работи малко повече, да лови повече риба, за да може да продава повече, след време да забогатее, да докара по-добър живот и да може на старини да си почива и да се наслаждава на живота. Рибарят рекъл, че той и сега се наслаждавал и си почивал.
   Простотията в случая е, че не се държи сметка за НИВОТО! Едно е да си почиваш, ако си богат, а друго е, ако си беден. Защото богатият е защитен повече от несгодите в живота - може да посрещне разходи за лечение, може да си позволи повече и по-качествени стоки и услуги, може да помогне и на повече хора в нужда (ако поиска).
   Не е все едно и също дали работиш в министерство като министър или работиш в министерство като чистач.
 • "Жалко" било да ти е цел да ставаш богат! Така рече един българин наскоро! Според тази извратена етична гледна точка е "жалко" да искаш да можеш да си плащаш за лечение (да си здрав), за образование (да си умен), за спорт (да си силен и красив), за удоволствия като екскурзии, масажи и др. (да си осигуряваш хармония и антистрес в живота)...
  Аз, като нормален човек, пък имам точно обратното впечатление - жалко е да си беден - да умираш, защото нямаш пари за операции и/или лекарства; да не може да си купиш елементарни неща като нова дреха и компютър; да не можеш да изучиш децата си (ако имаш); да не можеш това, да не можеш онова, просто, защото ЗА ВСИЧКО ИСКАТ ПАРИ!
 • Човек, който извървя немалко път в убежденията си за парите (на времето ме удивляваше с изказвания като това, че "лесните пари" не били добри пари; трябвало да се изкарват задължително с много труд и пот, за да са добри парите... сега вече разбира, че щом са легални парите, няма лошо и да са изкарани по лесен начин - например няма нищо лошо в пари, изкарани от лотарията, които минават за "лесно изкарани пари"); човек, който понесе и продължава да понася несгоди поради липса на (достатъчно) пари ме учуди с това, че се дразни от "витаещата във въздуха мисъл за пари".  А мисъл за какво да витае, при положение, че и за най-дребното, и за най-едрото се искат пари?! Много правилно и адекватно на ситуацията е да се мисли за парите (и за това как да се изкарват, спестяват, умножават), когато от тях зависи почти всичко в живота ти - здраве, храна, облекло, образование и т. н.!
   Шофьорът на автобуса няма да те пусне да пътуваш, ако не си платиш и вместо това му изпееш песничка! В сладкарницата няма да ти дадат парченце торта, ако не си платиш и вместо това им изрицитираш стихотворение! Във фитнеса няма да те допуснат да спортуваш, ако не си платиш, а вместо това им разкажеш какви мъдри неща е казал Сократ по повод на справедливостта и благочестието!
 • Препоръчвах на позната да се замисли повече за финансовото си бъдеще - все пак родителите не са вечни; няма братя и сестри (то и да има, не е гаранция, че ще я подкрепят, ако й се наложи); не работи нещо на много висока заплата. Казвам й, че ако не успява от заплата/заплати да заделя спестявания в банката и, особено, ако не й върви трудов стаж за пенсия, то е редно да помисли за някакъв бизнес. Направо ме разби с отговора си, че при тях (в един български град) бизнес правели "само мутрите" и какъв бизнес тя можело да прави?!!!
   Супер невероятно звучи в даден град и то немалък за мащабите на България всеки един бизнес да е собственост на мутри. Дори и да е вярно, дори и да допуснем, че във въпросния град няма условия за бизнес (поради мутро-причини или други възможни причини), то не е казано, че точно в собствения си град трябва да опитваш бизнес - бизнес може да се прави в други градове, в села, в други държави дори и, в края на краищата, в интернет!
 • Вече е ставало дума, но понеже сме на темата, а е много добър пример - губенето на време онлайн (губенето на време в Интернет) и пълненето със съдържание на чужди сайтове. Има милиони хора, не само в България, а по целия свят, които вместо да си направят личен сайт и да печелят от него, пълнят безплатно Фейсбук, Туитър, Уикипедия, Редит, Воут и още стотици (или хиляди!) други сайтове!
   Толкова е грешно времето, което заделяш да пишеш нещо (особено, ако пишеш добре и не копираш съдържание) да го губиш в безплатен труд за Фейсбук, Туитър и други сайтове, които не са твои и които не ти дават дори 1 стотинка за това, че си им писал/писала!!! В един момент, ако ти дотрябват пари, а нямаш, може и да ти просветне, че е било милион пъти по-добре да си използвал/-а толкова много време и писане за изкарване на пари от личен сайт (или за правене на пари по друг начин!)
 • Накрая да се спра и на групата на идеалистите (мечтатели, фантазьори, хора с "розови очила", искейписти). Това са такива хора, които смятат, че могат да са абсолютно независими от парите и капитала - прекарват времето си в четене (един философ твърдеше, че за него истинското и достатъчно щастие е просто да си чете философски книги), рисуване (с години, без да са изкарали и 1 стотинка от това), пеене (макар и не много добре, но ей-така, защото им се пее)... Макар и (много от тях) интелектуалци, интелигентни, учени хора, НЕ ИМ ИДВА И НАПОЛОВИНА СЕРИОЗНА МИСЪЛ "А, АКО МИ СЕ НАЛОЖИ ДА ИМАМ НУЖДА ОТ ПАРИ, А НЯМАМ, КАКВО ЩЕ СТАНЕ С МЕН?"
  Това са хора, които наистина живеят в илюзорен или полу-илюзорен собствен свят. Не отчитат обективната реалност, която при капитализма е, че във всеки момент може да стане нещо, за което се искат пари (а често и много пари), които като ги нямаш и може да се стигне до много големи фрустрации, неприятности, беди, ужаси! Примери - колкото искаш:
   
   а) може да си изчел и 1000 философа; да знаеш за "нещото в себе си" и "нещото за себе си", за "метафизика и диалектика", за теизъм и деизъм..., но като ти се наложи да си купиш апартамент, а нямаш пари, всичките ти висши философски знания "не чинят и 5 пари", защото за философия не дават апартаменти!

   б) може да си изрисувала и 2000 рисунки с майсторство доближаващо се до това на Леонардо и Пикасо умножени по две, но като не изкарваш пари от тях, те няма да ти помогнат, ако дъщеря ти се нуждае от скъпа операция в чужбина!

   в) може да си пееш колкото щеш, но пеенето няма да ти купи лек автомобил, за да ти спести неудобствата в междуградските рейсове, нито ще ти налее безплатен бензин в колата!

 И накрая - ДА, БЕЗ НАЧАЛЕН КАПИТАЛ НЕ СТАВА. Не може да си с 0 лева и да направиш ресторант, който да струва 200 000 лева! Не може да си със заплата от 500 лева и да направиш бизнес, който иска 1 000 000 лева инвестиция! Затова и аз още нямам бизнес, колкото и да ми се иска! ОБАЧЕ аз, поне, НЕ СПИРАМ ДА ГО ЖЕЛАЯ, ДА МИСЛЯ ЗА НЕГО И ДА ПРИКАНВАМ ПОСТОЯННО ХОРА ДА НАПРАВИМ НЕЩО, ПОНЕ, ЗАЕДНО (имам малко спестени пари, но все още трудно се намират дори хора, с които да може да се говори за правене на бизнес и да се обсъждат бизнес-идеи.) От толкова много познати, приятели, роднини, съученици, в момента, само с двама говорим по темата "какво може да се направи като бизнес и какви стъпки може да се предприемат за законно забогатяване".
 Извод: Много причини има за бедността, но една от тях е, че повечето бедни въобще не искат, не опитват и не мислят как да забогатеят!
« Last Edit: May 03, 2022, 07:22:59 PM by SEO »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 15700
 • SEO-karma: +638/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter

Малко просветление за неадекватните бедни идеалисти по паричния въпрос

 
  Нормално е, ако някой е богат да приказва как парите не са важни в живота. Когато дадена потребност е задоволена, то е нормално да се насочваш към други потребности - например като не си гладен, най-вероятно ще мислиш не за храна, а за гледане на филм или за посещение на музей. Та, както казах, не е учудващо кой знае колко, ако някой богаташ или богаташка рекат/напишат, че има много по-важни неща от парите, не всичко е пари и прочие труизми. Също не е и много учудващо, ако някой такъв човек почне да ни приказва как парите пък въобще не са нужни и въобще не трябва да се мисли за тях в днешно време. Проблем е, когато БЕДНИ хора започнат да говорят такива неадекватности. Вече съм писал по темата в "Парите ни правят по-свободни", но днес искам да подкрепя с малко конкретен снимков матерал през какви неща трябва да минават някои, когато не могат да си позволят да не отидат да изкарат пари. Вижте каква буря и какви наводнения имаше днес (12 август 2018) в Хайкоу:
Нямаше как да загубим за пореден път пари от частен урок по английски език (вече изгубихме веднъж в разгара на бурята, която днес се позавърна) и във вятър, дъжд и наводненост тръгнахме. Дори при по-богатите хора, които пътуваха с личните си автомобили, имаше проблем с придвижването, а представете си нас (и останалите пешеходци), както и горките пътни полицаи какво им е било! В такова време рискуват бедните хора да им падне нещо тежко на главата от вятъра, да попаднат в пътно-транспортно произшествие заради подхлъзнал се елетропед (най-малкото!), да хванат някоя кожна болест или друга зараза от тази мръсна вода, наводнила навсякъде! Е, хайде сега да помислим - ако човек е достатъчно богат и не му се налага да ходи на работа, няма ли да е по-добре от нас, че може да си остане вкъщи, да си поръча храна по телефона и да се наслади на нещо като книга, филм или просто да си прави упражнения/гимнастика у дома си, дори да подремне?
 Как, да му се не види, все още има толкова бедни, но в същото време неадекватни идеалисти, които глупаво твърдят, че парите нямали значение и, още по-глупаво, не полагат никакво усилие да направят поне малко повече пари?! И това във времена, когато виждат как много хора опират до ПРОСИЯ по телевизии, радиота и интернет за пари за лечение! Толкова ли е трудно да се осъзнае, че парите са гарант за по-голям избор, за по-добра здравна осигуреност, за по-комфортен живот и за толкова много "по-"?! Чак, когато им "запари на задника" (идиоматичен израз, подобен на "като опре ножа о кокала") и им се наложи да имат пари, А НЯМАТ, ще се усетят (и то не всички), че е трябвало да работят по-здраво по въпроса с изкарването на пари и забогатяването си!!! (Нямам предвид невъзможни неща като правене на бизнес, защото не всеки може да се добере до необходимия начален капитал, но говоря за по-лесни неща като намиране на допълнителна работа, спестяване на пари и т. н.)
« Last Edit: May 02, 2020, 04:39:38 AM by MSL »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 15700
 • SEO-karma: +638/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
 Някои от истините за бедността, недоимъка, невъзможностите породени от тях, вероятно, ще се осъзнаят или поне "почувстват"/"усетят" със сигурност по време на настоящата (2020 година) коронавирусна пандемия (която доведе и до глобална икономическа криза) от доста хора по света.
A fan of science, philosophy and so on. :)

 

Your ad here just for $1 per day!

- - -

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.