☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your advertisement here ($5/day, $28/week or $90/month)

Your ad here ($5/day, $28/week or $90/month)

Your ads here ($5/day, $28/week or $90/month)

Author Topic: Най-добрият оптимизатор  (Read 2273 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 10894
 • SEO - karma: +402/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Най-добрият оптимизатор
« on: January 07, 2012, 06:35:09 AM »
           

Най-добрият оптимизатор

                                        Гесер Курултаев
 
  Когато става дума за SEO, което на български е придобило популярност като "СЕО" (дори и "сео"), но което аз наричам на още по-чист български език "ОТМ" ("Оптимизация за търсещи машини"), често някои се запитват за най-добрия оптимизатор. Тази статия искам да посветя точно на тази тема, за да извлека някои определения в разбирането ни за понятието "най-добър оптимизатор" от позициите на човек, който е побеждавал в две ОТМ-състезания и, който е философ по образование.
 Ако изхождаме от предпоставката, че SEO/СЕО или ОТМ е, най-просто, способността да си изкараш сайта (блог, форум, сайт за филми, сайт - социална мрежа, музикален сайт и всичко останало от този порядък) на възможно най-първо място, на първата страница в резултатите на търсещите машини (Гугъл, Байду, Бинг, Яху, Яндекс и др.), то, очевидно, най-добрият оптимизатор би бил/била този/тази, който/която успее да постигне това класиране в резултатите (известни на английски като SERP), и успее да се задържи там. Мисля, че е ясно, че говорим за класиране по дадена дума (думи), комбинации от думи и изречения. (За да е по-ясен примера ще илюстрираме с конкретика:
например целта на класирането на първа страница и на първо място в Гугъл може да е "най-добрият оптимизатор" или просто думи, които са свързани с тематиката на сайтовете ви като: "мебели", "дограма", "филми", "Chinese", "Sport" и пр. на всякакви езици.)
 Ключовото в разбирането на това кой наистина може да се счита за добър оптимизатор (респ. добра оптимизаторка) е умението/способността за ХЕМ постигане на първенствуващо място, ХЕМ и задържането на този оптимизаторски връх за дълъг период от време (колко точно дълъг зависи от конвенциите, от потребностите на оптимизаторите и на евентуалните им клиенти).
                                                               * * *
 Може ли да се определи лесно кой е най-добрият оптимизатор (респ. най-добрата оптимизаторка)? Отговорът е: Би могло, но не е лесно. Защо да не е лесно? От какво произтичат трудностите?
 1) Не всички оптимизатори са ни пред очите. Това, че виждаме даден добре-оптимизиран сайт не значи, че знаем и кой му е оптимизаторът. Още повече, че някои сайтове се оптимизират и без целенасочена оптимизация (например са достатъчно стари, популярни, с много линкове, с добро и доста уникално съдържание, и т.н.). Вкратце - трудно ще е да съберем всички оптимизатори на едно място, макар и да е виртуално - например в някой форум като този SEO и не-SEO форум или на някоя онлайн конференция, все едно...
 2) Ако търсим най-добрият оптимизатор сред ограничен кръг от оптимизатори (това вече е напълно възможно и в рамките на осъществимото!), да речем, сред тези оптимизирали в някаква определена ниша, например за думата хикс (X) или думата игрек (Y), то също ще се появят някои трудности предвид, че когато са оптимизирали конкретните сайтове, всеки е почвал с РАЗЛИЧЕН СТАРТ. Едно е да оптимизираш нов, а друго е да оптимизираш стар сайт; едно е да имаш предимството на съответния домейн и уникално съдържание, а друго е да ги нямаш; едно е оптимизираш сайт от 2-ра страница,а друго е сайт от 42-ра или 82-ра, нали?...Много фактори са това, които влияят на постигането на крайния резултат. Ако не сте специалисти по ОТМ (SEO/СЕО), но, все пак, сте се зачели и наистина искате да разберете какво имам предвид, ще ви дам веднага една много лесна аналогия - представете си, че вместо най-добрият оптимизатор или оптимизаторка, търсим най-добрият учител (или учителка). Ако критерият е успешното класиране на учениците на изпити (класни, контролни, матури, приемни изпити, изпитвания), както за оптимизаторите е класирането на оптимизираните от тях сайтове в страниците с резултатите на търсещите машини (търсачките), то много, много лесно ще разберете как не зависи само от учителя/учителката, а и от ученика/ученичката. Не зависи само от оптимизатора/оптимизаторката, а и от сайта (не, няма да добавя "сайтката"  :), защото такава дума "сайтка", доколкото знам в българския език все още няма). Продължавайки с аналогията давам ясния приемер с 2 типа ученика - единият е гений, вундеркинд, дете-чудо, а вторият е мозъчно-недоразвит, имбецилен, изостанал в развитието си млад субект. При еднакво-добър учител, еднакво-добро обучение, ясно е, че предимството е на страната на първия ученик, а не на втория.
3) Всичко може да се реши на някое оптимизаторско състезание (аз лично съм печелил 2 досега). Там обаче, организаторите или самоорганизиращите се оптимизатори би трябвало да внимават с избора на условията, защото едни погрешно-зададени условия биха създали погрешна представа кой наистина е добър в оптимизацията като занятие.
 Съображенията в това отношение са следните:
3.1) Както вече дадох пример - зависи от сайтовете. Оптимизаторите, по време на състезание, трябва да са с еднакви сайтове (колкото се може по-еднакви, защото пълната еднаквост е невъзможна) по отношение на възраст, домейн, хостинг/скорост на зареждане, наличен линк-билдинг, съдържание и др. критерии по които напр. Гугъл класира даден сайт и, които са ни известни.

3.2) Ключовата дума или словосъчетанието, или изречението по което ще се състезават оптимизаторите трябва да се подбере така, че да има вече достатъчно много конкуренция в резултатите. Защото е много по-лесно да се класираш по дума с по-малко конкуренция (това донякъде проличава от резултатите - например, ако имате само 5-6 резултата при търсенето й, вероятно конкуренцията е пренебрежимо-малка), а друго е по дума с голяма конкуренция (напр. думата "мебели"http://www.google.bg/#sclient=psy-ab&hl=bg&newwindow=1&site=&source=hp&q=%D0%BC%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8&pbx=1&oq=%D0%BC%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8&aq=f&aqi=g4&aql=&gs_sm=e&gs_upl=13405l14315l0l14694l6l4l0l1l1l1l504l1714l2-1.0.2.1l4l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=21a768cd985acc2e&biw=1024&bih=584 е с много по-голяма конкуренция като дума с "Около 86 400 000 резултата" отколкото думата "самонавътряне"http://www.google.bg/#sclient=psy-ab&hl=bg&newwindow=1&source=hp&q=%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B5&pbx=1&oq=%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B5&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=45633l47914l1l48496l13l13l0l0l0l0l580l4764l2-1.7.3.1l12l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=21a768cd985acc2e&biw=1024&bih=584, която е само с "2 резултата"). Добре и да се знае, че думата/думите/изречението/изреченията трябва така да се подберат и състезанието така да протече разумно, етично и отговорно, че да няма опорочаване на резултатите за обикновените потребители, които наистина ще искат да намерят нещо добро и свързано с търсенето, а не просто оптимизаторски безсмислици.
 
 Извод: нямаме възможност да разберем кой е най-добрият оптимизатор докато не ги съберем всички оптимизатори на едно, дори виртуално, място + да им дадем оптимизаторско задание с възможно най-равен старт, което те да изпълнят и по резултатите да видим кой е най-добрият оптимизатор сред тях. За по-сигурно, този човек би трябвало да е победител и в следващите няколко такива, възможно най-обективни оптимизаторски състезания, с което да "закове" титлата си. Така ще знаем, че той или тя е най-добрият оптимизатор на ниво оптимизация за търсещи машини, но както във всеки занаят и тук има други качества, които може да определят Доброто у него или у нея:
-колко пари иска (цената на услугата до голяма степен е определяща в избора/оценката на хората - независимо дали става дума за оптимизатор, лекар, учител, адвокат, водопроводчик или частен пилот)
-колко е етичен/етична или морален/морална (дали си служи с така нареченото Черно СЕО (Black SEO), дали е коректен/коректна към клиентите, дали не създава проблеми на другите със спам и много други)
-колко е грамотен/грамотна (писал съм и по-рано, че се срещат оптимизатори, които още не знаят добре да пишат на родния си език без правописни грешки, а това не е предимство при правене на оптимизация, а недостатък.)
                                                          * * *

  С това завършвам своята статия за най-добрият оптимизатор, но ако вие, мили читатели, искате да добавите нещо, ще се радвам да го направите, защото темата ми е интересна, а и, надявам се, полезна.
  С добри пожелания!
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 10894
 • SEO - karma: +402/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Най-добрия оптимизатор
« Reply #1 on: February 22, 2012, 02:02:45 PM »

Най-добрия оптимизатор


Най-добрия оптимизатор е нечленуваното на "Най-добрият оптимизатор". Отбелязвам го, за да може да ни намират и хора, които търсят с нечленуваната форма.
 Поздрави на всички добри оптимизатори и не-оптимизатори!  8)
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 10894
 • SEO - karma: +402/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter

Добър СЕО/SEO експерт


  Поради наличието на повече термини за обозначаване на едно и също нещо, ще вметна и тези двата:
 • Добър СЕО експерт
 • Добър SEO експерт
.
 С това искам да осветля, че добър оптимизатор е равнозначно на добър SEO експерт (или с кирилизирания вариант на SEO - СЕО става добър СЕО експерт). При моята пуристична версия (SEO = ОТМ, т.е. "оптимизация за търсещи машини").
 В контекста на тази тема може да се даде и пример:
Най-добрия оптимизатор = Най-добрия SEO експерт(алтернативни: най-добрия СЕО експерт и най-добрия ОТМ експерт). (Членуваните им форми ще са, съответно:
1. Най-добрият оптимизратор
2. Най-добрият SEO експерт
3. Най-добрият СЕО експерт
4. Най-добрият ОТМ експерт
.)
 В женски род пък стават с "оптимизторка" и "експертка".
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 10894
 • SEO - karma: +402/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
  След като вече писахме за СЕО/SEO/ОТМ експерт/експертка сега искам да се спра на словосъчетанията "СЕО оптимизатор"/"SEO оптимизатор"/"ОТМ оптимизатор". Според мен тези словосъчетания са неправилни, тавтологични. Все пак в СЕО, ОТМ или SEO вече имаме думата "оптимизация" (независимо дали е на български или на английски) и няма нужда да се добавя пак "оптимизатор" (или "оптимизаторка", "оптимизаторче", "оптимизатори", съответно). Става нещо като "водна вода"  ;D. Едно е да се каже най-добрия оптимизатор, което просто означава, че някой е най-добрият в оптимизацията за търсачки ("оптимизатор" има и други значения, но няма да се спираме на тях); същото е и да се каже, че някой е най-добрия SEO специалист, което пък просто означава, че този някой е най-добрият специалист в областта на оптимизацията за търсачки. И съвсем друго е да се каже или пише "най-добрия SEO оптимизатор" или "най-добрия СЕО оптимизатор"; тези неща биха означавали, че някой е най-добрият оптимизатор в оптимизацията за търсачки. Ами звучи/изглежда тавтологично - ако може да направим аналогия с философията и философите, то все едно да се каже философски философ  ;D или пък, съответно - с математиката - математически математик;D Словосъчетанията "СЕО оптимизатор", "SEO оптимизатор" и "ОТМ оптимизатор" са същите тавтологични словосъчетания като популярното VIP персона(ВИП персона). В самото "VIP" вече се съдържа думата "персона"("person").
 Повече за тавтологията като такава в Уикипедия: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F_%28%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%29 (на български).
A fan of science, philosophy and so on. :)

 

Place your ads here ($4/day, $21/week or $60/month)

Your advertisements here ($4/day, $21/week or $60/month)

About the privacy policy

How Google uses data when you use our partners’ sites or apps

Post here to report content which violates or infringes your copyright.