☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: ПРАБЪЛГАРИТЕ  (Read 44588 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
ПРАБЪЛГАРИТЕ и пафтите
« Reply #30 on: July 18, 2011, 04:27:26 AM »
  Все съм се чудел това пафтите (който не знае какво са ПАФТИ да види снимката най-отдолу в поста) дали не са свързани с прабългарите. И ето, днес открих статийка, в която се казва, че "Според археологически находки в Мадара, пафти на територията на България са се ковали още през 9-10 век, като масово са се произвеждали по време на Второ българско царство. ". Ясно е, че съм бил прав.
 Ето и цялата статия за пафтите:

 Пафти (от персийски-турски pafta) или още чапрази (от перс.-тур. çapraz) са украсени метални токи за колани, които играят ролята и на накити в женската народна носия в България.

Според археологически находки в Мадара, пафти на територията на България са се ковали още през 9-10 век, като масово са се произвеждали по време на Второ българско царство. Известните от тогава форми и декоративни мотиви продължават да се възпроизвеждат до началото на 20 век, когато народните носии започват да отстъпват на модерното градско облекло. При това, с течение на времето се наблюдава постепенно увеличаване на големината на плочките.
 По размери пафтите варират от съвсем малки с големина на плочката колкото монета, до такива с размери 20-25 см в диаметър или на дължина. По своята форма те биват продълговати, правоъгълни, кръгли, или с характерната форма на палмета със завити нагоре краища. Обикновено представляват две плочки, едната от които снабдена с кукичка, а другата — с брънка за закачане на кукичката. При някои от моделите, към кукичката е прикрепено щитче, с което в закопчано положение пафтите изглеждат като съставени от три части. Има и модели, които наистина са съставени от повече на брой плочки, съединени посредством шарнири.
Поради по-голямата повърхност за ювелирна обработка, този вид накити се отличават с богато разнообразие на декоративните мотиви и сюжети. Най-често срещани са композициите от арабесковите елементи и орнаментите от флората (цветя, листа, клонки, гроздове) и фауната (пауни, гълъби, двуглави птици, змии). Освен тях, на някои пафти могат да се видят цели библейски сцени — Рождество, Благовещение, Възкресение. Изпълнението им е много разнообразно и в релефно отношение. Пафтите са изработвани от кована мед или друг метал, който после се посребрява или позлатява. За колориране, позлатата е смесвана с живак, а отделни елементи са емайлирани. Някои пафти са допълнително украсявани с апликации от седеф, рог или кост, с инкрустации на камъни и стъкло, както и с изящна филигранна обработка.
Пафтите заемат особено място в женската носия. Традиционно ги носят само омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си (само омъжените жени носят метални накити, по време на моминството накитите се състоят основно от мъниста). На накитите се е гледало като на средства за защита от лоши сили; по-специално коланът и пафтите са защитавали детеродните органи на жената.


http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%84%D1%82%D0%B8

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Belogradchik-hitorical-museum-19century-belt-buckle-14.jpg
Автор на снимката: Vassia Atanassova - Spiritia
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
ПРАБЪЛГАРИТЕ - Aспаруховият вал
« Reply #31 on: July 29, 2011, 03:46:40 PM »
  В българската история, един от най-известните прабългари е Аспарух. Аспарух е бил хан на прабългарите, който е основал Дунавска България, наследница на която е днешната Република България, намираща се в Южна Европа, на Балканския полуостров. Вече научаваме, че направеният от прабългарите "Аспарухов вал", за който до сега само се е предполагало, че съществува, е открит от археолози край Кнежа. За повече информация -
http://www.google.bg/#hl=bg&source=hp&q=%22%D0%90%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%22&oq=%22%D0%90%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%22&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=4902l11512l0l11797l18l15l0l6l6l0l432l1430l2-4.0.1l5l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=3b26d1e7d1c9deff&biw=1024&bih=608

 Радостно е, че знанието за прабългарите  се увеличава с времето!
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
 Много ясно е, че Гесер Курултаев е фен на прабългарите. Това, обаче, не му позволява да вярва безрезервно на всякакви "митове и легенди" (или просто заблуди), появяващи се от незнанието и често тачени от ултранационалистите в различни страни по света, в които въпросните ултранационалисти се смятат за потомци на прабългарите, вкл. и в Република България.
 Niks от predpriemach.com е решил да ми представи следните "митове и легенди", в които може да се намерят и няколко рационални зърна, в интерес на истината. 

 Ето основните твърдения приведени от Niks

1) "Гошко вие китайците сте РОБИ като склавяните, 200 години лижехте български задници и се грижихте за конете и добитъка ни и пак ще лижете"

 Гошко /Гесер Курултаев/ колко е китаец е отделен въпрос, обаче забележете колко много грешки само в едно и също изречение:

а) "Склавяните" (славяните) никак не изглежда да са роби. Доказателство - най-голямата държава в света е Русия. Те е основно славянска (по език, исторически-генетично и пр.). Тя е независима държава и е ядрена държава с развита армия, космическо дело. Една от водещите икономики в света и пр. Друга основно славянска държава -  Белорусия също е независима страна, която не личи да е роб на някой/някои.

б) Китайците (особено, ако се визира КНР - Китайската Народна Република - 中华人民共和国) са икономически дори по-напред от Русия (към днешна дата са трети в света по БВП след ЕС и САЩ. Това се потвърждава и от сайта на ЦРУ. Давам линк, за да се види:  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html?countryName=China&countryCode=ch&regionCode=eas&rank=3#ch  По БВП на глава (per capita) пък КНР е по-напред от европейски държави като: Молдова, Грузия, Армения, Босна и Херцеговина, и дори Украйна! Линк и към тези данни: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html?countryName=China&countryCode=ch&regionCode=eas&rank=126#ch ).
 Отделно съвсем определено може да се твърди, че КНР е с една от най-силните армии в света, която би могла да съперничи дори на САЩ или Русия.
 Китай има собствена, независима политика.
 При всички тези факти, за какви роби бълнува Niks ?

в) Има голяма вероятност прабългарите да са били ядрото на европейските хуни, според мен. Отделно, има и голяма вероятност европейските хуни да са свързани с азиатските (Хунну). Българите обаче се появяват едва през 7-ми век, след създаването на Славяно-българската държава от хан Аспарух, известна като Дунавска България, Първо Българско царство и др.  Ако ли пък се визират не българите, а прабългарите(които са един от предците, но не единствените на българите), то също не може със сигурност да се говори, че по времето на Хунну те са били вече оформени като отделна етническа група, със свое самосъзнание. Днешните китайци също не са напълно идентични с онези от времето на китайските династии по времето на Хунну. Все пак това са векове история, а днешния, нов Китай - КНР, е съставен не само от хански (汉族 - хан-дзу) етнос, а и от други, включително и татари (塔塔儿族 - татаър-дзу). Така че това, което днес се нарича "китайци" не е съвсем идентично с китайците, например от династия Сия (夏朝), а това пък, което днес се нарича "българи" съвсем не е онова, което е било Хунну, дори и да има някакво родство в някакъв предполагаем процент по прабългарска (хуно-българска) и друга Алтайска (кумани, печенеги, узи, авари, хазари, татари и др.) линия.
 Да не забравяме и, че отношенията между Хунну и китайските династии не са били винаги враждебни. Имало е и мирни периоди. Обменяли са се стоки, култура... Имало е династични бракове. И най-сетне - победата не винаги е била на страната на Хунну. В края на краищата е исторически потвърдено, че Хунну загубва държавността си, след поражение от тогавашните китайци и се разпръсква в различни посоки - една част приема китайско поданство, друга емигрира, трета просто е унищожена във войните. Предполага се, че 2 вълни от тези емигранти, смесени по пътя с фино-угорски, персийски и др. народи (напр. славянски и германски в по-късния период) стават известни като хуни в Европа.

г) Това как някой виждал бъдещето ми е доста съмнително и сериозно-недоказано. Според мен бъдещето не съществува, а зависи от настоящето. Бъдещето е просто възможности, от които само една се осъществява в прехода настояще-бъдеще. От тази гледна точка не вярвам, че китайците ще лижат задниците или каквото и да е друго на прабългарите, нито на българите. Едното е, защото прабългарите вече не съществуват, второто е, защото не виждам толкова голям потенциал в българския народ да надвие най-големият народ към днешна дата - китайския. Третото е, че не виждам да има голяма войнственост между България и Китай, нито голяма необходимост от такава. Затуй - задръж си предсказанията от шовинистичен тип за себе си.

2) "Българския Вожд - кан Мотун (200 - 174 г. пр. Хр.) - от рода Дуло завладял Китай за 200 години пленява китайския император Лиу Панг заедно с 320 000-та му армия и поставя Китай във васална зависимост от Българите. Кан Мотун (владял 27 народи през II в. пр. н. е. от Каспийско море до Великия океан, вкл. Япония, до Кашмир на юг. Издал закон: "Който продаде или подари даже педя българска земя на чужденци - за бъде наказан със смърт"."

  а) Мотун, известен още като Маодун (български - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BD), 冒頓 (китайски - http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%86%92%E9%A1%BF%E5%8D%95%E4%BA%8E), Мөде (Мьоде), Моду или Маодун (татарски - http://tt.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D3%A9%D0%B4%D0%B5_%D1%85%D0%B0%D0%BD), باتۇر تەڭرىقۇت (уйгурски - http://ug.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%D8%A7%D8%AA%DB%87%D8%B1_%D8%AA%DB%95%DA%AD%D8%B1%D9%89%D9%82%DB%87%D8%AA), Mete или Mao-tun (Мете, Мао-тун) (турски - http://tr.wikipedia.org/wiki/Mete), Modu Chanyu (Моду Чаню) (Сръбско-хърватски - http://sh.wikipedia.org/wiki/Modu_Chanyu), Mao Dun, Maodun Danyu (Мао Дун, Маодун Даню) (холандски - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mao_Dun_%28heerser%29), Modu Chanyu (Maodun, Maotun, Mode (английски - http://en.wikipedia.org/wiki/Modu_Chanyu), 冒頓単于 (японски - http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%86%92%E9%A0%93%E5%8D%98%E4%BA%8E), Мөде (Мөте) (Мьоде, Мьоте) (казахски - http://kk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D3%A9%D0%B4%D0%B5_%D2%9B%D0%B0%D2%93%D0%B0%D0%BD), Модун (монголски - http://mn.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BD_%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D1%8E%D0%B9), 묵돌 (Мукдоль) (корейски - http://ko.wikipedia.org/wiki/%EB%AC%B5%EB%8F%8C_%EC%84%A0%EC%9A%B0), Modu (есперанто - http://eo.wikipedia.org/wiki/Modu_%C4%88anju), Mao-tun, Mao-dun (немски - http://de.wikipedia.org/wiki/Mao-tun) и т.н. не е от никакъв род ДУЛО, още по-малко пък е кан (кхан; хан). . Титлата му е приета да се транскрибира от новокитайското четене на 单于/單于/ като Шанюй в българския. В новокитайския, споменатите йероглифи се четат като Chán yú (т.е. Чан-ю). Може би, като се изхожда от старокитайското четене, това да е било тогавашната китайска транскрибция на ХАГАН/КХАГАН/КАГАН или пък ТАРКАН/ТАРКХАН/ТАРХАН. Отделно и по същата логика на изследването пък името му съвсем не е било Мотун, а Багатур или от сорта (сравни корейското четене - Мукдоль/Муктоль~Муктор~Буктор...Писал съм за корейското М и тюркското Б в откритието си за самоназванието на прабългарите - "БЪЛГАР", което означава ГЛАВЕН РОД или ГЛАВЕН НАРОД.)
 Родът на този владетел пък, както вече писахме, не е Дуло, а е Луанди (Luándī) (挛鞮-новокитайски, 攣鞮-старокитайски).

б) За това какво точно се е случило по време на онази война виж Битката при Байдън - http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Baideng - има победа, има династичен брак, има данъци, но...никъде не се казва, че е имало българи. Най-много да са били прабългари, което е трудно да се докаже, защото по онова време - времето на ХУННУ, няма свидетелства те да са се осъзнавали в качеството си на прабългари/БЪЛГАР/БУЛГАР и каквото и да е от тоя род.

в) Не са ми известни доказателства за такава голяма територия на Хунну по онова време, а и по което и да е време. Дори по-късният Тюркютски хаганат не стига до Япония, а камо ли "включително Япония" да е имало в Хунну.

г) Къде е този документ или автентично свидетелство, в което да се казва, че този човек е използвал думата "българи" ? :o

Не приемай желаното за действително!

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
  Понеже предишният пост стана дълъг, тук, в част ВТОРА, да опровергаем и още една налудност с ултранационалистичен, шовинистичен, агресивен и психопатен елементи:

"Потомците на Багатура Мотун, Бича Божи Атила и княза на хуните Кубрат всичките от рода Дуло са живи а това означава само едно: Българската конница пак ще гази жълтата комунистическа измет, "великата" стена построенна специално заради нас няма да ви помогне !!! " - пише Niks от predpriemach.com

 Заблудени човече,

а) България вече няма конница. Доколкото ми е известно в повечето страни по света конницата (кавалерията) се използва до Втората световна война.

б) Като как си представяш, дори и да има някаква българска кавалерия или каквато и да е друга кавалерия - японска, гръцка, руска, индийска, ромска, френска, македонска и пр., тя да прегази модерно-въоръжена, милионна армия на ядрена държава?

в) "Измет" и други агресивни думички и пр. расизъм, който сме свикнали да четем, си ги заври в дупарата. Не познаваш всички хора (нито конкретно всички жълти комунисти), затова определението ти за тях като измет е нерелевантно. А щом не си запознат, по-добре да си мълчиш, както е съветвал Витгенщайн (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%89%D0%B0%D0%B9%D0%BD)

г) Великата Китайска стена (която на китайски се казва просто "Дългия град" - "长城") вече е само в рамките на КНР - виж картата на днешен Китай - та, ако има някаква инвазия от страна на някакви там конници, за които бълнуваш, танкове или каквото и да е, то тя трябва да се отбива не пред Стената, а доста преди нея. Просто научи малко повече географията.

д) Не се чувствам заплашен от българската конница, още по-малко мисля, че България заплашва Китай. Двете страни са в приятелски и добри отношения към днешна дата. А ти, ако щеш и 2000000000000000000000000000000 удивителни знака да сложиш в края на изречението си, то пак няма да придобие повече истинност.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Niks не можа да каже нищо за ПРАБЪЛГАРИТЕ
« Reply #34 on: August 07, 2011, 02:18:24 PM »
Niks, който чете тук (съдейки по скорошния цитат, който е сложил в predpriemach.com) не можа и думичка да обели за прабългарите. Така е по-добре, нека просто чете и да се учи на едно по-обективно и научно отношение към тях (прабългарите).
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
ПРАБЪЛГАРИТЕ - Хунска генетика
« Reply #35 on: August 16, 2011, 09:35:18 PM »
  Вече писах тук http://www.seo-forum-seo-luntan.com/teet/k-a-teee-at/msg3087/#msg3087 за един форум. Доколкото разбирам това е чувашки форум (на руски език) за генетиката на хуните или както са го нарекли там сполучливо - "ХУНЕТИКА" (чувашки - "хуннетика", руски - "гуннетика").
 Давам тази информация в темата за прабългарите, защото смятам, че те са били ядрото на хуните и по този начин информацията е интересна не само за тюрколозите и хунолозите, но и за прабългаристите конкретно.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
 

Прабългарската титла КАН/КХАН/ХАН си е АЛТАЙСКА!


     От Гесер Курултаев

Забележете алтайските сходства-аналогии:

 

1. Японски

КАМИ

2.  Пракорейски - Пекче:

КА

 

3. Пракорейски - Силла:

Кан

Хан

4. Пракорейски - Когурьо:

Ка

Кай

Кайсе

5. Тюрко-монголски

Каган

6.  Манджурски

Хан

===

 Други:

Пракорейски-Сила:

Късъ-кан = Крал

Корейски:

Хана = Едно
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
ПРАБЪЛГАРИТЕ и думата "ШАРЪЧИИ"
« Reply #37 on: October 18, 2011, 04:15:14 AM »
  "ШАРЪЧИИ" е дума, останала от прабългарите, която се среща в старобългарския език. Старобългарският е славянски (южно-славянски език), но в него се срещат и немалко алтайски (най-вече - прабългарски) думи. Една от тях е думата "шаръчии". Значи "художник". Както видяхме преди малко тук - http://www.seo-forum-seo-luntan.com/else-topics/game-'guess-the-language'/msg3997/#msg3997 , думата си има и друг сходен вариант, също в алтайски език (монголски). На монголски шаръчии (т.е. художник) е ЗУРААЧ.
 П.С. Реших да разуча допълнително и намерих уважавания Баскаков, че е писал, че тази алтайска дума, не е собствено алтайска, а е КИТАИЗЪМ в тюркските и вероятно в монголските езици, т.е. ШАРЪЧИИ е със сино-тибетски, а не с изконен алтайски произход*. Ето линк към Баскаковия труд за китаизмите в тюркските езици: http://www.philology.ru/linguistics4/baskakov-87.htm

___
* тюрк. sürčy sirčy 'маляр, художник' < кит. ts'i ~ ts'iet /33/ 'лак, лакировщик, художник' (Gabain, 1974, 365); < кит. tsi /34/ > sir 'лак' (Чэнь Чан-Хао, 1953, 305; Räsänen, 1969, 418). Т.е. става дума за йероглифа 漆 (Qī), който се чете като ЦИ в днешно време.
« Last Edit: October 18, 2011, 04:42:39 AM by MSL »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
ПРАБЪЛГАРИТЕ и Седемте славянски племена
« Reply #38 on: December 03, 2011, 04:07:18 AM »
  Който се интересува от прабългарите, най-вероятно знае и за Седемте славянски племена, които влизат в съюзни отношения с Аспаруховите прабългари през 7-ми век. Интересното е, че по света е имало и други обединения също на седем племена, 2 от които са с тюркски произход, точно както и прабългарите. Вижте по-конкретно в посветената на това тема:
http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/teeoto-ot-eta-a-akata/msg4422/#msg4422
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
ПРАБЪЛГАРИТЕ - хан Токту. 100% алтайско име!
« Reply #39 on: December 09, 2011, 02:19:19 PM »
  Някъде ми се беше мярнало твърдение, че името на един от известните хора сред прабългарите - хан Токту не било алтайско. Винаги съм твърдял, че това си е тюрко-алтайско име. И днес попаднах на една историреческа личност, от монголски произход, което на китайски се пише 托克托 (чете се Туокътуо), а в оригинал е било Тогто или Тогтох; на английски го транскрибират като "Toqto’a".
Хан Токту е имал брат, който също е носил име, разпространено сред тюрки и монголи - Баян. Предполага се, че са били от рода Угаин.
 Така че - не се съмнявайте, Токту, както и повечето имена на прабългарите, си е алтайско. Източници:

http://en.wikipedia.org/wiki/Toqto%27a_%28Yuan_Minister%29
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%B3%D1%82%D0%BE
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%B3%D0%B0%D0%B8%D0%BD
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BA%D1%82%D1%83
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Прабългарите, прабългарките
« Reply #40 on: December 30, 2011, 11:35:29 PM »
  Прабългарите. Като си говорим за тях, често подразбираме и прабългарите-мъже, и прабългарите-жени (т.е. прабългарките), но понякога често забравяме за женската част от народа на прабългарите (прабългарките). Това се дължи освен на лингво-психологични причини и на конкретно исторически - в онова време е било патриархално общество и само малка част от жените са можели да останат в историята, като това се отнася не само до прабългарите, а и до аварите, монголите, римляните, славяните и много други.
 В следващия си пост ще ви представя интересна информация за прабългарките.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Прабългарките и стъклените гривни
« Reply #41 on: December 30, 2011, 11:48:42 PM »
  От този материал - http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-08-01&article=198105 става ясно, че е напълно възможно прабългарките да са харесвали повече стъклените и бронзовите гривни, а не златните. Доколкото знам в началото стъклото се е произвеждало само в определени части на света и се е явявало доста интересно и ценно нещо (стока) за някои народи. Най-първи започват да произвеждат стъкло месопотамците или древните египтяни (вж. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0)
 Възможно е прабългарките да са харесвали повече стъклото, отколкото златото като украшение не заради (или не само заради) това, че е било рядка стока по онова време, а защото така да се е наложило от поколенията преди (навик, традиция) или по чисто естетически мотиви (и днес може да се срещнат хора, които харесват повече сребро, отколкото злато; повече кожени украшения, отколкото златни; повече кокосови украшения, отколкото златни...защо не в дадена културна общност да не се наложи естетическото/аксиологическото разбиране, че стъклото е по-красиво/по-ценно/по-нужно? Напълно възможно и вероятно предвид археологическата находка!).
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
ПРАБЪЛГАРИТЕ - символът "IYI"
« Reply #42 on: January 03, 2012, 07:34:57 AM »
         

IYI


 IYI е символ познат вероятно на всички, които се интересуват от прабългарите. Той се изписва в случая с латинските букви I и Y, обаче всъщност, в оригинал, прабългарите са си го изписвали в качеството на рунен надпис (знайно е, че първоначално прабългарите пишат не на латиница, кирилица или други азбуки, а с техните си руни, които са сходни с тюркютските такива). И до днес не е сигурно какво е означавал за прабългарите този символ.
Има предположения, че е значел "Тангра" (прабългарския върховен бог), "Дуло" (един от най-известните родове на прабългарите, от който, според някои произхожда и историческата личност Атила), цифра, строителен символ...
 IYI се използва и днес в България: "Заедно с други архаични знаци от българската история (като например вече излезлите от употреба кирилически букви ѣ (е-двойно) и ѫ (голям юс; голяма носовка), днес ІУІ се среща използван в различни рекламни съобщения и емблеми.

Символът ІYІ днес се използва (заедно с Розетата от Плиска и с буквата Азъ (GlagolitsaAz.gif) от глаголицата) от някои националистически партии и движения в България.
"http://bg.wikipedia.org/wiki/IYI

  В чисто латинския си вид като I, Y и I, тези три букви правят дума в турския език. Думата "ийи" на турски значи "добър", а ето и повече значения на английски от Гугъл-преводача:

"    noun
    B
    adjective
    good
    well
    fine
    great
    decent
    okay
    OK
    sound
    happy
    fair
    alright
    kind
    all right
    well enough
    just
    comfortable
    gratifying
    agreeable
    adverb
    well
    decently"
http://translate.google.cn/?hl=en#tr|en|IYI

 Като става дума за турската култура, не може да не споменем, че едни от прародителите на турците - племето кайъ(Kayı boyu - http://tr.wikipedia.org/wiki/Kay%C4%B1_boyu) също е ползвало този или подобен (IVI) знак за тамга. Много добри постове по темата има тук: http://forum.boinaslava.net/showthread.php?10641-I-Y-I-%F2%E0%EC%E3%E0-%ED%E0-%F2%FE%F0%EA%F1%EA%EE%F2%EE-%EF%EB%E5%EC%E5-%EA%E0%E9%FA

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
ПРАБЪЛГАРИТЕ - розатата от Плиска
« Reply #43 on: January 03, 2012, 07:16:16 PM »
  За тези, които се интересуват от прабългарите е важно да знаят за един важен прабългарски артефакт, който се казва "Розетата от Плиска".
 "Розетата от Плиска е древен български бронзов артефакт, намерен в старата столица Плиска през 1961 година. Датирана е в периода VII-IX век, a диаметърът ѝ е 38 mm. Розетата представлява седемлъчева звезда с изсечени на всеки лъч по два прабългарски рунически знака и халкичка за окачване. На гърба на медальона е изсечен прабългарският знак IYI, който, според Р.Рашев се открива най-често в християнски контекст и чието значение е все още неизяснено напълно."http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%BE%D1%82_%D0%9F%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13878
 • SEO-karma: +555/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
  Като става дума за прабългарите и/или за българите е редно да се спомене и за моето откритие за значението на самоназванието на прабългарския и българския народ. Представям го и тук на вашето внимание:

Досега са правени много опити за разгадаване на значението на думата “БЪЛГАРИН” (БЪЛГАР, БУЛГАР, БАЛКАР и пр. варианти), но те не са се увенчавали с успех. Главните причини са, че или е тълкувана през не-алтайски езици и/или е разчленявана неправилно на “БЪЛГ” и “АР”, а не на “БЪЛ” и “ГАР”.

Изхождайки от презумпцията, че прабългарите са говорили на език, сходен с днешния чувашки (Р-Л език), успях да изведа следното значение, което смятам за напълно естествено и реално.

Първата сричка е “БЪЛ”. Имаме варианти “БУЛ”, “БАЛ”, “БОЛ”. Изхождайки от това, че първоначалното звучене е било “БАЛГАР”, а след това е потъмняло в “БЪЛГАР”, извеждам БАЛ (с по-късната му форма БЪЛ-) от ОБЩОТЮРКСКОТО “БАШ” = “ГЛАВА, ГЛАВЕН, ГЛАВАТАР, ВОДАЧ, ВОДЕЩ”. Това потъмняване се отбелязва за татарския, башкирския и, което ни интересува най-много - древно-чувашкия.

Ето какво пише по темата Н.З. Гаджиева:
“В татарском, башкирском и древнечувашском языках произошел переход /a/ в первых слогах многих слов в лабиализованное, отодвинутое назад /å/, ср. *кара ‘черный’, др.-тюрк., казах. кара, но тат. кåра; *åт ‘лошадь’, др.-тюрк., тур., азерб., казах. ат, но тат., башк. åт и т.д. Произошел также переход /a/ в лабиализованное /o/, типичный для узбекского языка, ср. *баш ‘голова’, узб. бош.”
ИЗВОР:
http://www.philology.ru/linguistics4/gadzhiyeva-90.htm
В З-Ш тюркските езици освен “БАШ” имаме и варианти с: “БАС”, “ПАШ” или узбекското “БОШ” (това също се обяснява малко по-горе и дава прекрасен пример за преходите на “А” в “Ъ” (българ) или “О” (болгар), и пр.)

Какво още имам за доказателство освен днешните родствени форми :

-Баш
-Бас
-Бош
-Паш
-Пуш
?

Естествено това е ПРАТЮРКСКАТА ФОРМА НА ДУМАТА - “БАЛ” / “БАЛЧ”. В реконструираният древнотюркски език доста от думите са си във варианта Р-Л, което показва, че наистина БУЛГАРСКАТА ГРУПА (хазарски, прабългарски и чувашки) се е отделила най-рано, според данните на историята и глосохронологията, от останалото тюркско население, и, по този начин, е запазила тази си характеристика, докато другите езици са се развили (променили) до З-Ш:

ИМАМЕ ПОДОБЕН ПРИМЕР С

1. “ШАРАН”, което стои доста по-близко до пратюркската форма “САРЮГАН”, отколкото общотюркското днешно “САЗАН”.

2. “ЧОЛ” (чувашки - “КАМЪК”), което се противопоставя на останалите общотюркски - ТАШ, ТЪШ, ДАШ, ТАС, ТОШ, но се доближава до ПРАТЮРКСКОТО “ДИЪЛ” и праалтайското “ТЬОЛИ”.

3. “ХЪР” (момиче) - “КЪЗ”

Освен доказателството, че като Р-Л език прабългарският е запазил за “Главен, глава, водещ и пр.” Л-формата “БАЛ” (”БЪЛ”) , която си съответства на пратюркското “БАЛ-/ БАЛЧ-”, ще приведем и още по-широки АЛТАЙСКИ РОДСТВЕНИ СЪОТВЕТСТВИЯ:

1. Корейското “МЪРИ” (”МОРИ”, “БОРИ”, “БЪРИ”). Знае се, че в корейския “Р” и “Л”, често са преходими (графично се изобразяват с една и съща буква дори), както е и известно, че често “М” прехожда в “Б”. Например при названието на БАЛКАРЦИТЕ - “МАЛКАР/МАЪЛКАР”. Ето защо имаме реално съответствие между прабългарското ГЛАВНО/ГЛАВА - БЪЛ/БАЛ/БОЛ/БУЛ с корейското МОРИ/МЪРИ/БОРИ/БЪРИ.
2. Предполагаема древно-японска форма за ГЛАВА - “МУСИ” , “ПУСИ”.
2. Праалтайската форма - “МЪЛ-ЧУ”, от която следва пратюркската БАЛ-/БАЛЧ- и по-сетнешните БАШ, БОШ, БАС, ПАШ и, както виждам прабългарската БАЛ-/БЪЛ- /БУЛ-/БОЛ-/МАЛ-

______

ВТОРАТА СРИЧКА - “ГАР” се явява в разновидност “КАР” (при “БАЛКАР”, “МАЛКАР”), а според някои и като ГУР в “Оногур”, “Утигур”, “Кутригур”.

Това “ГАР” означава, според някои, “КЛАН”, “РОД”, “НАРОД”, “ХОРА”, “МАСА” и пр.

Нека да намеря сходните, родствени форми из тюркските и алтайските езици:

1. Имаме аналог с ДЖУН-ГАР. “ГАР” буквално на монголски значи “РЪКА”, но под това се е разбирало военно-административно - НАРОД, ВОЙСКА.
На тюркски имаме формите:

-КАР
-КАРА
-ГАРИ
-ХЪР

2. Имаме си и близки думи със значение на ПЛЕМЕ, РОД:

а/ Съответствието по закона Р-Л : З-Ш
на общотюркското ОГУЗ, ГУЗ, ГЪЗ, КЪЗ - обозначаващо даден народ - например КЪР-ГЪЗ (киргиз), т.е. ГАР=ГАЗ;ГЪЗ,ГУЗ.
б/ На старояпонски имаме думата У-КАРА с вариант УГАРА, което значи КЛАН, СЕМЕЙСТВО и се сближава по смисъл и звучене с прабългарското “ГАР”. На съвренен японски имаме сходната дума “КУРАН”.
в/ На пракорейски РОД, КЛАН е “УР”, а РОДНИНИ е “КЙЪРЪЙ”, на среднокорейски - “КЙЪРЕ”

3. Имаме и близки думи със значение СЕМЕЙСТВО, СБОР, СЪБРАНИЕ (на хора):

а/ Праалтайска форма “КАЛА”
б/ Тунгусо-манджурска - “КАЛ-”
в/ Японска - “КАРА”
г/ Тюркското (Башкирско) “КОР”, което значи политическо събрание на хора.

4. Имаме подобие и с ЧОВЕК, НАРОД:

ЕРЕН - пратюркски
ХАРАН - прамонголски

5. Някои лингвисти извеждат името КОРЕЯ ( идващо от едно от древните кралства - КОГУРЬО) от алтайски езици, при които КОР, ХОР, значи ХОРА.

6. Гурун или Гурен (в манджурски и монголски) означава ДЪРЖАВА и влиза в наименованието на държави като Монголската Империя и Манджурската Цин-династия ( Монголын Эзент Гурен; Айсин Гурун)

От всичко това се стига до заключението, че “ГАР” значи нещо от типа на КЛАН, РОД, НАРОД, ОБЕДИНЕНИЕ ОТ ХОРА, в най-общ смисъл, което е обозначавало нацията в онези времена, изговаряна с този соционим.
Според различни историци прабългарите са заемали водещи позиции в различни държавни обединения или са правели опити да заемат такива. Ето защо можем да сме сигурни, че:

“БЪЛ-ГАР”, означава “ГЛАВЕН НАРОД”.
* * *

Произведението е със запазени права - не го използвайте за комерсиални цели и не го променяйте. Може да го копирате свободно при същите условия - да не е за пари и да не се променя.Това произведение е със следния лиценз Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License.
« Last Edit: February 04, 2012, 12:44:55 AM by MSL »
A fan of science, philosophy and so on. :)

 

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.