☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Първи резултат в Гугъл (или първа позиция в Гугъл)  (Read 33 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dimitroff

 • Разбирач & играч
 • SEO sr. member
 • ****
 • Posts: 323
 • SEO-karma: +175/-1
 • Gender: Male
 • Разбирач, играч и предприемач.
  • View Profile
  • Много ме кефи тоя predpriemach!!!

Първи резултат в Гугъл


Първи резултат в Гугъл е същото като "първа позиция в Гугъл". И двата израза означават едно и също. Това е първото място, на първата страница (в търсачката на Гугъл).

Когато резултатите са малко, първата страница може да е и единствената страница. Случва се и така, че първият резултат (или първата позиция) в Гугъл да е един-единствен (думата се пише полуслято, проверих я как се пише 8)).

Има ли значение дали сме на първа позиция в Гугъла (и в другите по-важни големи търсачки на света)? Има, ако от това печелим пари, известност или нещо друго, което ни трябва. В противен случай какво ни интересува, че сме (или не сме) излезнали на първи резултат в Гугъл?!
Разбирач, играч, предприемач. Какво повече от това? ;)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13869
 • SEO-karma: +554/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
 Някои съображения:
 1) За тези, които не използват Гугъл (а те в момента са много, определено над милиард) дали си на първо място (първи резултат; първа позиция) няма никакво значение, защото те няма да видят и да разберат за този факт.
 2) За тези, които използват Гугъл има значение кой/какво е на първо място/резултат/позиция, защото те се нуждаят от това - напр. качествена информация, качествен продукт и т. н. За тях има значение и е в техен интерес първите резултати/позиции да са заети от релевантни, качествени, добри, полезни, научни и пр. позитивни сайтове, а не от обратното (нерелевантни, некачествени, лоши, вредни, ненаучни/антинаучни и т. н.)
 3) За тези, които получават пари от повече посещаемост (от Гугъл, например, но не само, защото освен него има и Бинг, и Яху, и Байду, и Яндекс, и още други търсещи машини с голяма посещаемост/използваемост) по някакъв начин (от продажби на стоки и/или услуги, от реклами и пр.), първото място е много важно - естествено, че за тях е по-добре да са на първа позиция, отколкото на сто и първа, например. :)
 4) За тези, които получават някакви нематериални ползи (например слава, известност и пр., макар че може да се поспори доколко неща като тези са добри примери за нематериални ползи) първата позиция също е важна. Важи същото - по-добре е да си на първо място в резултатите на търсачките (Гугъл и останалите), отколкото да си на петнайсто, двайсто, стотно или деветстотно място. :)
 5) Има случаи, в които сайтовете не могат да си осребрят голямата посещаемост. За тях тя е по-скоро проблем, отколкото благо. За такива сайтове първият резултат може да е "проклятие", а не нещо добро, защото за разлика от много (повечето) сайтове по света те нямат проблем с липса на посетители, а имат точно обратния проблем - посетителите им са твърде много. За тях непърви резултати биха били повече в техен интерес (като възможно средство за намаляване на огромната посещаемост, с която те явно не могат да се справят; не могат да я оползотворят).
 6) Същото важи и за хора със сайтове, които не желаят да имат много посещаемост по една или по друга причина. Има ги и такива - пишат си за себе си или за тесен кръг от хора и биха предпочели или направо си го желаят да не са обект на голямо и широко внимание. За такива случаи първото място (и дори първата страница като цяло) са нежелани.
 7) Първото място, само по себе си, не е гарант за голяма посещаемост и/или успешност, защото не е важно просто да си на първо място в търсачката, а е важно с какво си там (като съдържание). Примери може да се дадат много:
 - На първа позиция в Гугъл си по "Имам една жълта химикалка." или по "костенуркофил". :) Е, и? Ако (когато) никой не търси такива неща (или много малко хора търсят), то такива първи позиции в Гугъл са практически безполезни.
 - Сайтът е за продажба на книги или пък на дрехи, но вместо да се класира като първи резултат за нещата, които продава (книги, дрехи) се класира за неща, които нямат никакво отношение към въпросните бизнеси (с книги или с дрехи) - например класира се на първа позиция за "груб строеж" или за "Путария". Ползите от такова класиране (които ще донесат нетаргетиран или, в по-добрия случай, полунетаргетиран трафик) са от минимални до пренебрежимо малки и никакви (липсващи).
 - Класирането на първи (и най-вероятно единствени) резултати/позиции по разни произволнии буквосъчетания, цифросъчетания и пр., които почти никой няма да тръгне да търси от типа на: "фкйфифиефкфхкйфеуътуса", "8176487648172684762387753", "rerhdjhfskhhufkfoipowirw" и пр., при които шансът за търсене е сигурно от порядъка на 1 на милиард или 2 на пет милиарда. ;D
 В момента няма нещо друго, което да ми хрумва по темата, така че я завършвам така.
A fan of science, philosophy and so on. :)

Tags:
 

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.