☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your advertisement here ($5/day, $28/week or $90/month)

Your ad here ($5/day, $28/week or $90/month)

Your ads here ($5/day, $28/week or $90/month)

Author Topic: Детски приказки (от Гесер Курултаев)  (Read 2728 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 11900
 • SEO - karma: +444/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
                             

Детски приказки


     Мисля да започна да пиша и приказки (детски приказки), защото биха били полезни и за децата, и за по-големите. В следващия си пост ще започна с приказката "Със"
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 11900
 • SEO - karma: +444/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Със
« Reply #1 on: March 14, 2012, 06:27:26 PM »
                                                

Със


                          (Детска приказка за Със от Гесер Курултаев)


   В една вълшебна страна, преди милиони години, имало едно момченце, което се казвало Със. Родило се в сравнително богато семейство, имало късмет и да е здраво дете, обаче, не винаги всичко може да е наред в живота, и още докато бил малък баща му избягал с една друга жена, защото не харесвал достатъчно майката на Със, а и, защото не бил достатъчно отговорен човек. След още няколко години пък и майката на Със се разболяла от някаква тежка болест и умряла. Със още не бил порастнал много, за да се изучи на занаят, а още по-малко да бъде учен. По онова време сигурно е бил само на 14 или 15 години, още тийнейджър, както казваме за тази възраст днес.
 Със останал сам. Разбрал, че всичко на този свят е несигурно - днес имаш майка и баща, утре може и да нямаш. Рано или късно всеки умира. Днес си здрав, а утре може и да се разболееш. Със имал щастието да ги разбира тези неща, защото се бил родил способен да учи и, най-важното, учил. Понеже човек може да се роди способен да учи лесно и бързо, но, ако не учи нищо - няма полза. А Със учил ли, учил: изчел всички книги вкъщи, изчел всички книги на съседите, даже го било яд, че нямат нещо като интернет в онази приказна страна, че да може да чете колкото се може повече. Голям късмет имал Със със съсед, който бил мъдрец и му казал, че не всичко, което чете в книгите може да е вярно. Трябвало, учел го мъдрецът, да знае, че може някои неща да не са верни или да не са напълно верни, затова Със трябвало да си има едно на ум и да мисли сам, да не се предоверява, да изследва и да експериментира. Това за него било много голям и ценен съвет, който той завинаги щял да запомни!
                                                      ***
 Минали няколко месеца, откакто умряла майка му, а от баща му ни вест, ни кост...Със, понеже бил момче, а не просто машина за учене, освен от книги имал нужда и от храна, трябвало да се храни, демек! А запасите от храна свършили и един ден нашият Със както чел книжки, усетил, че е гладен. Търсил, търсил храна из къщи, но всичко било изядено. Глад! Глад усетил Със за първи път в живота си. И разбрал, че само с книги, само с познание - не става. Книги, познание - добре, но, ако човек не диша, не пие вода и не се храни - ще умре. А Със не искал да умира, особено пък да умира от глад съвсем не му се искало. Трябвало, значи, да намери храна.
Отначало посетил някои съседи, които не били чак толкова изпаднали в бедност и успял да се нахрани няколко пъти, но така не можело да продължава завинаги.
 Решил, че трябвало да си намери храна по друг начин. Имал малко земя зад къщата. Посадил картофи и домати, но те не можели да поникнат, още повече - да вържат изведнъж. Пък и да можели, то само с картофи и домати може ли да се живее? Като няма хляб или ориз, а и поне още няколко други неща, тялото на човек може и да се разболее, така бил чел Със по книгите, и си знаел, че даже и да не е точно така, то само на картофи и домати цял живот въобще не искал да я кара. Хайде да не говорим, че някои хора, които минавали покрай неговата къща не просто имали какво да ядат, но и си имали доста други скъпоценни неща - злато, коне, големи къщи и дори палати. Със. както вече казахме, не бил просто (в смисъл - глупаво, недоучило, загубено, тъпо) момче и му било ясно, че не всеки може да се вреди в обществото на богатите, но, поне за нормална храна имал голямо желание да се пробва и да опита.

                                                    ***

  Със се опитал да направи бизнес. За него нямало значение какъв ще е този бизнес, стига да е законен и да не наранява; да не прави лошо на хората.
 Опитало момчето, но не можало. Защо не можало? Ами поради различни причини - за един бизнес се оказало, че му трябват пари (а той нямал даже за храна, къде ти пари за бизнес?!). За втори бизнес пък се оказало, че му трябват много разрешителни, които той не можел да има, защото или бил беден (а те изисквали пари - например да покаже, че в сметката си има еди-колко си пари, а той даже нямал сметка в банката!), или нямал право (защото още бил малък), или нещо си друго (според законите на неговата си държава; какви ли не закони може да измислят различните хора, в различните държави)...опитал се да вземе заем от някои, ама те, независимо дали били банки или обикновени хора, му отказвали, защото давали само на богати хора, които било сигурно, че ще може да си върнат заемите, а не на бедни като него, които не било сигурно за какво ще ги изхарчат парите и (ако!) правят бизнес, дали въобще ще го доведат до успешен край...
 Накрая Със решил, че като не може да прави пари (да развива бизнес), то поне ще прави бартер. Бил чел, че бартер значи размяна. Например ти имаш книжка с картинки за оцветяване, но не ти трябва и искаш диск с анимация, а на някой друг не му трябва диск за анимация, но пък иска книжка с картинки за оцветяване...и решавате да си ги размените - ти му даваш книжката с картинки за оцветяване. Това е бартер. Има и още два вида баретер - например ти му правиш някаква услуга на твоя приятел (например рисуваш му много хубава картина), а той ти дава нещо (например 2 кила зеле); а също така - услуга за услуга: ти му подстригваш косата, защото си много добър фризьор, а той пък ти почиства къщата...
 И така Със започнал да се занимава с бартер (радвал се много, че в неговата страна това не било забранено; не били решили, че е незаконно, тези, които имали силата/властта да решават кое е законното и кое е незаконното). Пеел хубави песни по сватби и му давали да яде закуска, обед и вечеря. Прекопавал градинките на съседите и му давали дърва за огрев през зимата. Научил се да прави и други неща, за които получавал стоки, услуги и дори, понякога, пари. Така Със, в края на краищата, не забогатял много, но поне успял да оживее и да не умре от глад. Накрая, когато вече порастнал Със си рекъл, че е бил сравнително-щастлив, защото поне не е умрял от глад и е успял да запази здравето и живота си.

« Last Edit: May 28, 2012, 06:21:16 PM by MSL »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 11900
 • SEO - karma: +444/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Без
« Reply #2 on: March 16, 2012, 03:00:31 PM »
                

Без


           (Детска приказка за Без от Гесер Курултаев)

            
     Имало в по-стари времена едно момче, което било толкова бедно, че го кръстили "Без". Без бил без домашни животни, без кола, без градина, без собствена къща. Живял под наем и понеже бил без добро образование не можел да си намери и някаква по-добре платена работа, та си стоял без по-добре платена работа. Не му било хубаво да е толкова без, искало му се да е със, но това било положението. Понеже Без си бил поначало без много пари, голяма скука го гонела - като си без пари, то си без телевизор, без телефон, без компютър, без, разбира се, интернет...въобще без развлечения, защото те струват пари: да идеш на кино - пари се искат; да се качиш на транспорта - пари се искат; да отидеш на зоологическа градина - пари се искат...Едно от хубавите "без-" неща, според Без, (а и според много от нас, най-вероятно) било безплатното. Той много се интересувал от това нещо и за него си било единствената по-дълбока философия, с която се бил захващал (философията на Нищото, философията на Липсата, философията на Небитието и пр.)
 Без си бил без много неща, но не бил съвсем без приятели. Една година, обаче се случила много лоша за много от хората в тяхната страна, в това число и за приятелите на Без. Ето какво се случило с неговите приятели, които били общо четирима на брой:
 
 Първият имал кола. И карал колата, вместо да ходи пеш като Без. Един ден както си карал колата този приятел - катастрофирал тежко и починал. Без нямал кола и затова по-малко вероятно било да умре в кола.
 Вторият му приятел имал много пари. Купувал си златни ланци, пръстени...Един ден го нападнали разбойници, жестоко го пребили, ограбили го, а той останал инвалид за цял живот. Нашият Без нямал скъпоценности, та шансът някой да го нападне заради такова нещо бил почти равен на нула.
 Третият му приятел си имал приятелка. Без като човек без много пари трудно успявал да си намери приятелки, та поначало си стоял ерген или, както се казва под влияние на английския език - бил сингъл. Та онзи приятел се скарал много лошо с приятелката си, разделили се, а той изпаднал в депресия и много тежко се разболял. Без нямал приятелка, нямало с кой да се разделя, нямало и как да изпада в депресии.
 Четвъртият му приятел имал деца. Без, както се досещате, бил бездетен. На приятелят с децата му се случила много неприятна случка - те били две момчета, които нещо подлудяли и на един купон с още по-луди от тях запалили къщата. Всички изгорели. Без като бездетен не рискувал децата му да му направят такава мизерия.
  След тази тежка година Без съвсем дълбоко се замислил по тая философия на нищетата (Нищото, липсата, Небитието и пр. такива)...Един ден попаднал на философ, който му обяснил, че Без може да стане добър философ-онтолог. Без, колкото и да бил без пари, все успял да събере малко пари, влезнал да учи философия и станал добър онтолог. Даже научил, че името му - Без на друг език - татарския означава не "без", а "ние". И самочувствието му порастнало. Заплатата му вече била по-висока. Успял да отиде и на няколко конференции в чужбина. Вече не бил съвсем "без". Мислел да се прекръсти на "Със", обаче, бил чел приказката за Със и му било ясно, че човек и Със да се казва, не е задължително да е богат. Така че, в края на краищата, Без се прекръстил на Белчо и преподавал за имането и нямането, за наличието и неналичието, за Битието и Нищото. От него научавали, че не винаги да имаш е добре, а да нямаш е лошо.
« Last Edit: March 16, 2012, 03:02:10 PM by MSL »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 11900
 • SEO - karma: +444/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Прът
« Reply #3 on: March 24, 2012, 10:47:33 PM »
                                                                

Прът


    Имало едно време, едно далечно голямо село, разположено в подножието на красива планина. Наблизо минавала река, имало и горичка. Близко до селото се намирал един хълм, който от незапомнени времена имало забит един прът. Бил направен от материал, който не му позволявал да изгние, както би се случило с всеки друг обикновен дървен прът.
 Старите хора го почитали. Бил за тях Свещения прът. Носили му плодове, палили му свещи, кадели му тамян, кланяли му се. Много години, десетилетия и даже векове било така. После, обаче, нещата се променили. По-младите поколения престанали да вярват в духове, божества, богове и свещеността на пръта отначало била поставена под съмнение, а малко по-сетне въобще загубила всякакъв смисъл. Селяните престанали да се отнасят към пръта като свещен и той просто станал исторически паметник на селото, което било прекръстено на "село Хълмов Прът". Сега това било място за тържества, сбирки...даже площадче било построено пред хълма с пръта.
 Един местен предприемач решил да започне да прави умалени копия на този прът. И така много хора си купили по един прът-копие. И тогава настанала голяма разправия между отделните съселяни, защото всеки отделян селянин (и селянка) си имали свое разбиране за това как да се използват прътите:

-Прътът в ръцете ми,- твърдял един местен философ - дори и копие на нашия Прът с главно "П" е свещена традиционна работа. Затова всеки, който има прът-копие, трябва да го държи на видно място в двора или вкъщи и да се отнася с най-дълбоко уважение, така както се отнася и към изконният ни прът на село Хълмов Прът!

-Ах, че глупости! - реагирала Лепа Мара -Аз съм дала пари за моето си копие-прът, аз ще си решавам къде да си го слагам! На мен моя си прът си ми трябва, за да се пазя от петела и затова си го държа опрян до големия кокошарник; така си ми е по-удобно!

-Какви свещени традиции? Какви кокошки, ваааа?!- провиквал се селския алкохолик Бай Манчо Ракийков -Най-важното е да има пиене! Да се пие, да ни е весело, бря!!! Затова моя прът-копие, който си го купих за 10 гроша миналата година, сега го продадох по-скъпо - за 12 гроша, понеже новите пръти са вече по 22 гроша. И спечелих 2 гроша отгоре! Това са цели 2 ракийци у местното кръчме или 3 ракийци у голямата кръчма на съседното село! Изводът? Ако прътът седеше у дома да гоня петела с него или да обира прах като "свещена традиция", сега нямаше да имам за пиене. А сега имам за пиене!

-Не е важно да имаш на земята, а на Небето! - обадил се и един селски религиозен субект - Тук всичко е тленно. От пръст сме направени и на пръст ще станем, но душата, ДУШАТААААА, тя е вечната! Трябва да пазим душите си. А тези пръти са от земното, от грешното, от тленното! Аз не съм си купувал прът и мисля, че прътите подменят истинското преклонение, което трябва да се само пред БОГА! Трябва всички пръти да се забранят, както и големия Прът да се събори, а и да се прекръсти селото! Така може да влезнем всички хълмо-прътовчани в РАЯЯЯЯЯ!!!

-Приказки от 1001 нощ! - срязала го една атеистка -Няма никакви Бог, Душа, Рай и Фай. Няма и никакъв смисъл от тези прътове. По другите села, градове и паланки като не си имат работа с прътове да не са умрели?! Все едно с Прът или без Прът, с копията му или без тях. Абсолютно все едно!

-Ами то е все едно - намесил се един селянин-икономист, който бил завършил икономика у големия град на 347.874 км. от селото - но с прътовете се развива икономиката на селото! Едва ли някой човек, който е с всичкия си ще отрече, че икономиката трябва да се развива!
А ето и как производството на прътове-копия помага на икономиката на селото ни: предприемачът Прътововски купува дървен материал и боя, за да произведе прътите. Така дърводелците и бояджиите печелят пари с който ще си купят я кокошка от Лепа Мара, я ракийка от кръчмата, я нещо друго...Като продаде пръти-копия, господин предприемача Прътововски пък ще вземе пари и част от тях пак ще даде на дърводелците, и бояджиите, а с останалите ще си купи я петел от Лепа Мара, я лимонада от кръчмата, я други неща...На свой ред Лепа Мара, бояджиите, дърводелците, кръчмарите и пр. ще имат пари да си купуват нови пръти, дрехи, плодове, зеленчуци, ще си построят сайванти, ще си купят магаре и т.н. Ако спрем производството на пръти-копия, ще настъпи рецесия, а, ако спрем и още нещо, направо може да настане криза!

-Прътовете са готини - казал един фешън селски тийн - Без прът не съм фетски! Мацките няма да ме харесват и ще стоя без гадже! А аз съм на 18 и искам гаджета!

-Аз пък не харесвам момчета с прът - рекла една тийнейджърка, която била на гости на баба си и живеела в град, където въобще никой не искал да има какъвто и да било прът. Там за модерно се смятало, ако човек има кон и каруца, а ако имал и тройка (три коня, впрегнати заедно), тогава направо се водел баровец.

   Така спорели, спорели и сигурно и до ден-днешен още си спорят за пръта, и прътовото жителите на село Хълмов прът.
« Last Edit: March 26, 2012, 06:35:03 PM by MSL »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 11900
 • SEO - karma: +444/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Без пари
« Reply #4 on: May 09, 2012, 03:40:25 AM »
                                       

Без пари


 
- Нищо не мога да направя без пари! - тръшнал се да плаче Ахмед. Чула го да плаче добрата фея Зън-зън и долетяла в стаята му.
- Много неща има без пари! - казала Зън-зън - Аз съм феята Зън-зън и ще ти помогна да намериш какво може да имаш без пари.
- А ти като си фея не правиш ли магия за пари?
- Не, няма такова нещо като "магия за пари". То, ако имаше, нямаше да има икономически кризи по света.
- Ей, вярно бе! - съгласил се Ахмед. - А ти поне някое звънче нямаш ли, че искам да си поиграя със звънче, ама нямам пари, а никой не иска да ми даде звънче без пари.
- А, виж какво Ахмедчо, мило дете, - отвърнала феята - Това имената, ще знаеш, са всякакви, но не всеки има това, което се съдържа в името му. Да не мислиш, че, примерно вашия съсед Бъчваров има бъчви или пък, че другият ви съсед - Механджийски има механа?
- Е, значи нямаш звънче.
- Нямам. Още повече, че името ми Зън-зън не идва от звънче или звънене, а от глагола "зъзна". Нямам пари за отопление и зъзна, та от това зъзнене дойде и това "Зън-зън". Вярно, че по-точно щеше да е "Зъз-зъз", но "Зън-зън" е по-мелодично, нали?

 И, за да покаже на Ахмед колко много неща може да се правят БЕЗ ПАРИ, Зън-зън му написала стихотворение:

  "Не плачи, Ахмедчо, не плачи!
   Недей сълзи да рониш.
   Недей, Ахмедчо, се мъчи!
   Здравето си ще изрониш!"

-Виждаш ли, Ахмед! Човек може да съчинява стихове без пари!

 Това много се харесало на Ахмед, защото хем било създаване на култура/поезия, а хем и било без пари! Той също написал едно стихче:

  "Зън-зън фея е добричка!
   Зън-зън пее като птичка!
   Зън-зън, Зън-зън, е-хе-хе!
   Искам с нея на море!"

  Като за пръв опит не било зле, похвалила го Зън-зън. След това му обяснила, че, наистина, ако живеел в някой град на брега на морето или океана, щял да може да си ходи на море (на плаж) без пари.
 След това излезнали навън. Феята му казала да направи един крос. Ахмед потичал, потичал...поизморил се добре. След това спрял да си почине.
- Видя ли? - попитала полу-риторично Зън-зън
- Онези врабчета на оградата ли? - отговорил на въпроса с въпрос Ахмед.
- Нееее, видя ли, че може човек и да спортува без пари?
- Ейй, вярно, бре, Зън-зън! - рекъл Ахмедчо и съвсем се вдъхновил.
- А сега - разходка! - предложила феята. Разхождали се. Ахмедчо сам се сетил, че и това е без пари. Даже свежият въздух, който дишал му бил без пари. Ахмед започнал да се чувства много щастлив и през ум не му минавало да плаче вече. Накрая настанала вечер, месец изгрял, звезди обсипали свода небесен. Ахмедчо и феята започнали да ги гледат, било толкова релаксиращо и приятно. Изведнъж Ахмед чул някакъв шум и се събудил. Оказало се, че е сънувал (и много ясно, къде ти е реалността феи или фейове), но от този сън научил ценния урок, че много неща на този свят може да се правят/виждат/използват и без пари.
 Та станал от леглото Ахмед, направил сутрешна гимнастика, изпял няколко песни, излезнал навън да се поразходи, полюбувал се на цветята и пеперудите в парка...и всички тези неща безплатно, без да се налага да плаща пари, без пари...
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 11900
 • SEO - karma: +444/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Йобс
« Reply #5 on: May 28, 2012, 07:14:40 PM »
                                                     

Йобс


                            (Детска приказка за Йобс от Гесер Курултаев)

    Съществото Йобс се появило на земята, паднало отнякъде, а откъде - и то самото не знаело. Знаело само, че е същество и, че е Йобс. Тръгнало из саваната и срещнало едни животни. Те го видели и го подминали, все едно, че не било съществото Йобс, а било някое паднало дърво, камък или просто невидимо. След това то се разходило още малко и срещнало други животни. Те го видели и се разкряскали уплашено, след което избягали кой където му видят очите. Йобс продължило по пътя си. Отново срещнало животни, но този път те били хищници и се завтекли да го изядат. За щастие Йобсово наблизо имало хора, които успели да разгонят изгладнелите хищници и да го спасят. Сега на Йобс му предстояло да попадне сред хората. Най-мъдрият от тези, който го спасил му казал:
- И при хората ще е така. Едни няма да те забележат даже, че съществуваш. Други може да се уплашат от теб. А трети - може да искат дори да те унищожат!

A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 11900
 • SEO - karma: +444/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter

Хората какви дракони и змейове си имат, братче, а ние...


  Той пристигна в двореца и брат му го попита:
- Къде беше? Майка се притесни за тебе.
- Говорих си с ламята.
- Ама тя може ли да говори?!
- Може. И ми разказа една приказка:
"Имало едно мече, което не слушало майка си и се отдалечило много в гората. Една ламя го срещнала и му казала:
- Мечо, защо си самичък?
- Мене не ме е страх. - отвърнало мечето.
- Да, ама аз ще те изям! - креснала ламята и го изяла."
 Това е приказката, братче.
- Абе, брат! Каква е тази тъпа приказка?!
- Ами в другите царства си имат дракони и змейове, а ние си имаме ламя-олигофрен, какво да правиш?...
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 11900
 • SEO - karma: +444/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter

Четиримата - умен и богат, умен и беден, глупав и богат, глупав и беден


  Имало едно време четирима човека - умен и богат, умен и беден, глупав и богат, глупав и беден. Всичките били еднакво здрави и на една и съща възраст.
 Глупав и беден умрял най-рано, защото първо се забъркал от глупост с някакви секти, после се осъзнал, но решил да става богат и се замесил в нелегални истории, а междувременно се и разболял, защото бил толкова глупав, че не знаел как да си мие ръцете дори преди хранене, не знаел как да избягва заразите - ако не го били застреляли бандитите, то скоро пак щял да умре от толкова много болести, които си докарал от ниска хигиена.
 Глупав и богат живял малко по-дълго, защото даже и да се разболеел от глупост, все намирал много пари да се лекува по специални болници; колкото и да се намесвал в глупави сделки, имал много пари да си плаща на силна охрана, добри адвокати и да води политика. Да, но глупавията човек си е глупав, и един ден починал от свръхдоза, защото за него дрогата била удоволствие, а не по-разумни и безопасни неща като изкуство, екскурзии, спорт и други.
 Умен и беден живял дълго, но не кой знае колко щастливо, защото колкото и да бил умен, каквито и добри идеи да имал, така и не намирал начален капитал да ги реализира (а без пари и най-добрите идеи може да останат мъртво-родени; без пари даже елементарни неща не може да имаш - храна, ток, вода, а да не говорим за екскурзии или жилище). Така или иначе, понеже бил умен, често успявал да постигне по-добри резултати в много отношения дори и от много по-богати хора, защото се грижел за здравето си, не пушел, не пиел много, спортувал, пазел чистота, хранел се правилно, учил се постоянно и си обогатявал знанията - по този начин си спестил много неприятности със здравето, най-малкото (а то ни е най-ценното на света).
 Умен и богат няма какво да го разказваме, защото всички знаем, че той най-добре и дълго си изкарал - ум и пари да имаш в този живот!
 Така е било и така е сега - най-добре е да си умен и богат, най-лошо е да си беден и глупав; ум без пари не струва много, но пари без ум са нищо.
A fan of science, philosophy and so on. :)

 

Place your ads here ($4/day, $21/week or $60/month)

Your advertisements here ($4/day, $21/week or $60/month)

About the privacy policy

How Google uses data when you use our partners’ sites or apps

Post here to report content which violates or infringes your copyright.