☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Как да се пазите от К.  (Read 99 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К.
« on: August 24, 2021, 03:55:45 AM »

Да се пазите от К. Ето как.


  Отварям тази тема съвсем неемоционално (не е свързана с наскорошно разочарование; минаха месеци от последното такова), а съвсем рационално - за да мога да помогна на бъдещи жертви да не попадат в капаните му (които понякога са доста елементарни, но все пак е редно да се знаят всичките). Подчертавам дебело, че темата не е създадена с цел да му отмъщавам или да го злепоставям (затова и е изписан само с едно "К." - така хем остава в анонимност, но и хем тези, които са застрашени и са в контакт с него, може да се усетят, че става дума точно за този човек и да са наясно с всичките му номера, номерца и мръсотийки на които е способен и навреме да се опомнят, да не разчитат много на него, да не му се доверяват, защото това може да доведе до години изгубено ценно време, разрушени планове и дори опропастен живот!).
 Да започна с някои от мизерните неща, с които може да се сблъскате, когато контактувате с него:

 

1. "Кога съм казвал това?" ("Никъде не съм казвал това!"; "Никога не съм казвал такова нещо.")


 Когато не си удържи някоя дума, когато му се посочи, че е сбъркал или нещо от този сорт, най-примитивната му реакция е да отрече, изкарвайки те тебе с лоша памет или направо, че си лъжец. Започва съвсем сериозно и остро да пита кога бил казвал (или писал) такова нещо, твърди уверено, че никога и никъде не е ставало дума за нещо такова. Ако не пазите история на чатовете си (или мейли) или записи на разговорите си (каквито той твърди, че прави), тогава няма как да му докажете, че наистина е казал, написал, обещал нещо. Обаче, ако пазите (което е много наложително и препоръчително, когато си имате работа с К.), то той има резервен отговор:

2."Аз се пошегувах!"


 Един от резервните му варианти (когато му забиете цитат или копие от архивите на вашите чатове, кореспонденция, разговори и т. н.) е не да се засрами, а да обърне нещата пак в негова полза и във ваша вреда - той се бил пошегувал, всичко било на майтап, а вие сте някакви прекалено сериозни и/или тъпи хора, които нямат чувство за хумор и/или не правят разлика между сериозни думи и майтапи. В такива случаи, когато му се каже, че написаното или казаното от него въобще не е звучало като хумор, майтап или шега, че по нищо (дори по смеещи се емотиконки като тези -- ";D", ":D", ";)", ":)", ":P") не си е личало той наистина да се е майтапил, да е бил хумористичен и прочие, той може да използва (ако вече не го е използвал и преди този трик с "Ама аз се пошегувах!") трика с контекста:

3. "Аз това го написах в друг контекст!" ("Аз нямах предвид това.")


 Дори и да му се каже, че е казал нещо просто, което не подлежи на съмнение в какъвто и да е контекст като например, че "Аз повече няма да се занимавам никога с онази държава." или "Бях болен от такава болест.", той ще се опита да ви убеждава, че имало някакъв (несъществуващ) друг контекст, друг смисъл; той нямал предвид това и, разбира се, отново вие сте виновни, че не сте достатъчно умни да знаете какъв смисъл и контекст той имал - все вие сте виновните, вие сте неразбралите. (И това с цялата му наглост, след като сте се потрудили да докажете, че лъже, че никога не е казвал нещото и, че държите да се изясни истината.)
 Все пак, ако сте достатъчно упорити и не се оставите да ви изкара вас виновни и да ви обърка, че ужким не бил казвал, пък после като му покажете, че е казал да почне да ви залъгва, че било на шега или, че въобще не било това, което е със сигурност, той (в зависимост от настроението си и от степента си на зависимост от вас), може да приложи хватката с извинението и съчувствието:

4. "Ако съм сбъркал с нещо, се извинявам!" ("Посипвам си главата с пепел!")


 Лошо няма, ако човек искрено се извини и съжали. Ако след това вече не повтори грешката си. При К. обаче тези извинения, съжаления и "посипвания с пепел" са само тактически (временни) и неискрени чалъми, с които той цели да мине метър. Особено, ако в момента е зависим с нещо от вас или пък ако го е страх от вас (а това при К. е често явление, защото той се страхува и плаши не само от реални, но и от напълно въображаеми опасности. В същото време от неща, които наистина са опасни може и въобще да не се стряска, защото няма достатъчно информация или няма достатъчно умствен потенциал да осмисли опасността. Ще ви дам даже пример - от разни хора, които си мислеше, че ще му навредят въобще не видя нищо лошо и изгуби много време да се страхува напразно от тях. В същото време напълно пренебрегна опасностите от едни болести, за които му говорих и ги преболедува). Та, с една дума, не мислете и не вярвайте, че след като се извини и покае това е нещо сериозно и оттам насетне вече ще си имате работа с един нов К. Той е като вълка в поговорката, че вълкът си мени козината, но не си мени нрава.
 Някой може да поспори - дали К. наистина лъже, че не е казвал/писал такива неща или това се дължи на лошата му памет. Това обаче не е съществено в случая, защото дори и наистина да е забравил, че е казал (писал) нещо, то като му се припомни с доказателства, поне не трябва да се опитва да се измъква с "Ама то майтап! Ти нямаш ли чувство за хумор?!" или "Аз го казах в друг смисъл! Ти не си разбрал нищо!"... А лошата му памет (както и способността му да произвежда отвратителни фалшиви спомени) са факт, за който може да поговорим в следващата част на тази тема.
 Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част втора)
« Reply #1 on: August 24, 2021, 03:40:43 PM »
 
Как да се пазите от К. (Част втора)
Лошата памет на К. (за която сам си е признавал няколко пъти) както и способността му да произвежда отвратителни фалшиви спомени ще трябва задължително да се споменат тук, защото това са неща, които носят беди не само на него, но и на тези, които са в контакт с него.
 "Докато си спях сладко, парите ми изчезнаха заради вас." - такова нещо К. беше "запомнил". Отвратителен, оклеветяващ негов "спомен". Трябваше с часове да му припомням реалността: 1. Когато беше услужил с пари и сутринта се разделяхме, той се беше вече събудил и даже си пожелахме "Добро утро - Довиждане". 2. След това, докато играехме с тези пари, през цялото време го държахме в течение по телефона (а той отговаряше, което е още едно доказателство, че въобще не е спал)., 3. Върнахме му всичко до стотинката както се бяхме разбрали и не сме изхарчили или проиграли нищо отгоре!  След часове обяснявания, припомняния и цитирания на доказателства, той се съгласи, че наистина не било точно така, както той го бил "запомнил". Ами, ако въобще не се беше сетил какво точно е ставало и продължаваше да си живее с фалшивото убеждение, че сме му едва ли не откраднали парите докато спял (а то нито е спал, нито е бил подвеждан с пари)?
 Така че, по-добре да си нямате много работа с него, особено за неща свързани с пари, защото никога не се знае той какво ще "запомни" и как ще си го "спомни". Което и отново ни навежда на вече споменатата мисъл - винаги да държите записи и доказателства какво сте говорили, договаряли, правили с него!
 В следващата част планирам да ви разкажа за склонността му да подвежда кое колко му струва като време и пари, за да не се навътряте с пари за неща, които са фактически евтини или дори безплатни при други хора. (Пак дебело подчертавам, че пиша всичко това не, за да му вредя на него (и конкретно тук - не за да му провалям изкарването на пари), а за да ПРЕДПАЗЯ ДРУГИ ХОРА да не се опарят като мен с този К.!), затова и не му пиша нито цялото име, нито давам снимките му, нито давам адреса му - възможно най-голяма анонимност, както виждате!
  Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част трета)
« Reply #2 on: August 25, 2021, 04:13:36 AM »
Как да се пазите от К. (Част трета)

 Значи в тази част ще ви дам примери как К. се възползваше от незнанието ми (преди години) и лъжеше по отношение на парите (цената) и усилията/времето. Направо към примерите.

1. 5 лева за няколко кликвания.

 Трябваше да ми сложи нещо на сайта, който по онова време имах и който се хостваше при него. Още не разбирах как се управлява контролния панел и, че става дума за няколко кликвания (едно кликване да влезнеш вътре, още едно да намериш мястото за качване на файла, едно кликване за точната папка например и още едно-две за качването на файла там. Да допуснем, че е набирал и парола - работа за не повече от 1 минута!) и си представях нещата доста по-сложни, защото още не разбирах как се работи със сайтове. К. се възползва от моето незнание и изтърси ядно, защото не беше нещо в настроение, заради вечните му проблеми (за които съм го предупреждавал, но не слуша и само ги задълбочава, но това е отделна тема) "Ще ти струва 5 лева!" Още съжалявам и то не толкова за тези 5 лева, защото това, само по себе си, не е някаква огромна сума, а за това, че приятел може така жестоко да се възползва от незнанието ти и да си слага такава голяма надценка за около минута труд.

2. Да сме използвали времето да правим пари, вместо да го прахосаме това много време за линк. (Става дума за времето, през което би споделил линк във Фейсбук.)
 Става дума за още по-голяма лъжа от страна на К. Бях го помолил да сподели линк във Фейсбук относно задграничните паспорти, които да станат от 5 години на 10 години, за да е по-удобно на българските граждани, които сменят паспорти - да си спестят едно разкарване и харчене на пари до консулство/посолство. К. по някакви си негови причини не искаше да споделя такъв полезен за хората материал (въпреки че и той самият ползваше задграничен паспорт и бе в негов интерес това). Отказа ми с претекста, че вместо да губим толкова време (в споделяне на нещо във Фейсбук), по-добре било да го използваме това време да направим много пари и да не ни пука по колко пъти ще харчим пари за влакове, самолети и пр. Аз тогава въобще не бях запознат с Фейсбука и го бях чувал само като име на някакъв сайт. К. ме остави с впечатлението, че се изискват най-малкото часове, ако не дни и седмици труд за споделяне на линк там. (Защото той постави знак на равенство между времето прекарано в изкарване на пари за влакове и самолети с това, което се иска за едно споделяне във Фейсбука.) След години започнах да разбирам малко от социални мрежи, включително и Фейсбук ползвах в един момен, та видях истината - за няколко секунди се споделя линк там!
 Изводите, които трябва да си направите:
 1. Не вярвайте на К. за цените, а проучете внимателно, за да платите реална, а не надута цена.
 2. Не му вярвайте и за времето, което ще ви каже, че му коства. Проучете действително колко време отнема дадено нещо, с което ще се занимава, на средния човек.
 В интерес на истината, К. е доста туткав, пипкав, бавен в нещата, които върши. (Разбира се, не чак дотам един линк или един файл да му отнеме труд за 5 лева или да прахоса дни и месеци, както мен ме заблуди и в двата случая.) В следващата част ще видите как да се пазите (и въобще да не се захващате, ако искате нещо да ви се получи по-бързо, а не да отидат месеци, а най-редовно и години с него)!

Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част четвърта)
« Reply #3 on: August 25, 2021, 06:58:07 PM »
Как да се пазите от К. (Част четвърта)

 Има доста случаи (не всички, но доста) при които К. може да ви забави не просто с дни и седмици, а с месеци и години. Лошото е, че това се случва с проекти, които изискват не кой знае колко труд. Спомням си, че преди му отне над една година да вкара една опция (допълнение) в един софтуеър, което той направи за по-малко от час (когато реши, че може да му отдели време, защото дотогава все беше "много зает"). Не му пука въобще колко много ще ви притесни или натовари това, че закъснява ужасно с уговорките да направи нещо, защото е почти напълно лишен от емпатия (съчувствие; способност да се поставя на мястото на другите).
 В друг случай каза, че ще рестартира един проект през еди кой си месец, като мина този месец, отложи за друг месец и след това почна "да се надява", че нещата ще станели скоро (примерно до края на годината).
 Няма да говорим сега пък за онези наистина по-сериозни проекти (бизнеси), където пък нещата никога не се случват и когато му се припомни, че е обещал, че сме говорили по въпроса, започва да се оправдава, че не зависело от него, че идиотите били виновни, че светът му е виновен - всички и всичко е несъвършено... в по-лошите случаи дори може да ви обвини, че му държите сметка, че сте хвърлили око на парите му и всякакви други параноични, налудни неща.
 Та, да си го знаете това - никога не е сигурно, че К. ще успее да свърши поет ангажимент на време (или поне в разумен срок), а ако е нещо наистина по-голямо (на ниво дребен или среден бизнес, да не говорим за едър бизнес!), то въобще може да се откажете от всякакви надежди с К. да се получат нещата.
 В следващата част ще поговорим за пословичната склонност на К. да не иска отговорно да си застава зад думите.
 Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част пета)
« Reply #4 on: August 25, 2021, 07:37:22 PM »
Как да се пазите от К. (Част пета)

 Това е най-кратката част относно К. Чисто и просто той не иска да си застава зад думите и го прави по отвратителен начин.
 Примери - когато нещо не изпълни или направи обратното и му кажете "Но нали ти каза, че...", ако не използва трика си, който вече беше описан в 1-та част на тази тема, то директно може да ви рече грубо нещо от сорта на "И какво като съм казал?", "Не искам да ми припомняш какво съм казвал!"
 Имаше дори случай, когато като му се напомни какви ги е говорил и вършил, реши че било ненормално това някой да помнел за него толкова много (демек той като е с калпава памет, много му е добре, ако и останалите са с лоша памет, за да не могат да му напомнят за грешки, обещания и всичко друго, което би му донесло някаква справедливост).
 К. няма чувство за чест, за достойство и за справедливост, затова и не разчитайте много че като каже нещо, значи ще си удържи на думата или ще си поддържа мнението такова! В следващата част ще обясня колко нестабилен, вятърничав, непостоянен може да е той в мнения, намерения, думи, преценки и прочие.
  Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част шеста)
« Reply #5 on: August 26, 2021, 12:50:04 AM »
Как да се пазите от К. (Част шеста)

 К. е сигурно най-непостоянният човек, който някога съм срещал. Понякога за години (което може да се случи на всеки), но често за месец или дори седмица той може да си промени мнението, отношението и то на 180 градуса! Ще дам и примерите за това негово непостоянство, за тази негова нестабилност, вятърничевост и, като цяло, непредсказуемост.
 
 1. Изтрива/блокира хора в чатовете, а после пак ги добавя.
 Сам си е признавал, че е изтривал (или блокирал, не го знам точно кое е предпочитал, но с една дума - решавал е, че не иска да си има повече никаква работа с някой), а после пак е добавял същия човек. Питал съм го не му ли е неудобно така, няма ли себеуважение и в този дух. К. съвсем спокойно ми отговори, че им казвал, че ги изтрил "по погрешка".
 
 2. Заричал се е да си няма работа с еди коя си държава. Обиждал е и хората с гражданство на въпросната държава. След броени месеци отново иска да си има работа и дори бизнес с тази държава и хора.
 Представете си човек, който се оплаква постоянно от някоя държава и хората в нея и то до ниво направо да ги обижда с епитети и да пише тиради колко са зле, колко са лоши, тъпи и какво ли не. А след броени месеци (че и по-малко) да говори как ще опитва бизнес с тях и все едно, че нищо не е било!
 Като му се направи забележка, че така не е лоялно, че е непостоянен и какво ли не, той почва да се оправдава, че това било нормално; че било нещо като ситуацията, в която заради болката по време на зъболечение човек "намразвал зъболекаря"! (Аз не бях чувал, че има хора, които си мразят зъболекарите заради болката, но и това имах късмета да науча от К., който понякога ръси такива мъдрости.)
 За него (К.) може и да е нормално днес да казва едно, а утре да се извърта като фурнаджийска лопата на 180 градуса. Да, но хората предпочитат да си имат работа със стабилни, предсказуеми хора, а не с някой, който е "иде ми - дойде ми".
 Обобщение: Ако днес К. ви е казал нещо и е звучал на 100% убеден (и убедително), не му се връзвайте, че ще е на същото мнение утре. При него много от нещата са "ден до пладне".
 Следващата част ще е посветена на неговата склонност да не чете особено внимателно какво му пишете (а понякога и въобще да не чете, макар и вие да вярвате, че ви чете).
 Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част седма)
« Reply #6 on: August 26, 2021, 05:15:53 PM »
Как да се пазите от К. (Част седма)

 К. е човек, който ще ви залее и дори затормози със споделяния кой какво му казал, какво му писал; дори ще ви препрати километрични чатове/имейли и вие, ако сте отговорни като мен, ще ги четете, ще губите време да му влизате в положението, да анализирате ситуацията и да му пишете в отговор съвети, мнения, идеи. Парадоксалното е, че той много често въобще не чете какво му пишете, даже и тогава, когато е свързано с него; даже и когато е в негов интерес! Особено гадно е това, че може да ви заблуди, защото въпреки и непрочел, дава вид, че е прочел като праща в отговор емотиконки.
 Примерно, вие може да му пратите нещо такова:
"Прочетох ти мейла, който ми сподели и мисля така: 1. Твоят човек мисли основно за себе си., 2. Ти отново се прекарваш с много безплоден труд и наливане на финанси в нещо толкова несигурно., 3. Изоставаш с устройването на много по-важния за живота ти бизнес..." и това може да ви отнеме дори половин-един час (ако включите и внимателното четене, което сте вложили.) В отговор К. може да ви прати просто едно такова:  ":-\" или три такива " ::)  ::)  ::)", без дори да е прочел какво сте се потрудили да му напишете и да му помогнете!
 Как се получи, че разбрах за този отвратителен негов навик? В момент на криза, когато много се беше уплашил, че някакви от интернет форум, с които имаше пререкания може да му навредят, се беше жалвал на една обща съфорумничка, че видите ли, аз правилно съм го предупреждавал да избягва тези лоши хора, но той само ми пращал по една усмивка (емотиконка) и въобще не четял. Не знаете колко прекаран се почувствах тогава! Да пишеш с часове и то почти всеки ден на някой, а думите ти да остават на вятъра!
 По-сетне той се извини за това, дори обеща, че вече си е взел поуката и въобще "Аз вече съм друг човек." (в стила на алкохолиците, които се заричат да не пият и след два дена пак са пияни!) Мина се не мина, и той директно, пред мен си призна веднъж: "А? Кое? Чакай, че аз просто си позволих лукса да не прочета какво си ми писал." Това да му пишеш, да губиш време с него, а той да не чете е за К. "самопозволяване на лукс". И като му се случат пак беди и то само защото не е обърнал внимание какво съм го предупредил пак почва с "Ами той хубаво ми говори човека, ама няма кой да чете!"
 Извод - ако влезнете или вече сте влезнали в диалогични отношения с К., това значи да получавате много (и доста дълги често) съобщения, чиито четене и отговаряне може да ви костват часове на ден! В същото време, въобще не е сигурно, че К. ще ви чете отговорите. (А и дори да ги изчете, защото понякога чете, то пак не е сигурно, че след няколко дена няма напълно да е забравил почти всичко или дори всичко, заради супер влошената му памет. Най-редовно в последно време имаше от негова страна две модуса в такива случаи:
 1. Споменатият вече "режим емотиконка": вие му пишете, той не чете, а само праща в отговор емотиконки (понякога дори неадекватни - например вие пишете нещо тъжно, той ви праща усмивчица!)
 2. Напоследък малко надстрои този номер с емотиконките. Вместо да симулира, че е прочел написаното с просто една или няколко емотиконки, той дава някакъв едносричен или еднодумен отговор от рода на: "Аха.", "Хм.", "Разбирам."...
 Така че преценете си дали си струва и доколко си струва. Лично съм забелязал, че в периодите, когато не сме говорили с него (с месеци или години) съм имал много повече свободно време и време за работа - издигал съм се и финансово (повече време за намиране на почасови работи или нови идеи), и физически (повече време за спорт), и интелектуално (повече време за четене на някоя икономическа, философска, психологическа статия). И много по-добре така, отколкото да прахосвате време по някой, който въобще няма да го оцени! В следващия материал в тази тема точно това искам да напиша - как на К. му е трудно или невъзможно да разбира и оценява вложеното внимание, труд и отговорност спрямо него и колко може да е непризнателен и дори да прекъсва уговорки изневиделица, с тайничкото или почти явно желание да ви навреди, да ви нарани.
Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част осма)
« Reply #7 on: August 27, 2021, 04:50:55 PM »
Как да се пазите от К. (Част осма)

 К. независимо какво сте говорили с него, колко ви е уверявал/обещавал за нещо, когато се ядоса (а той може да се ядоса по съвсем малък и незначителен повод - например, че не сте на едно и също мнение за ученето в университет), веднага ще ви отреже от всякакви предишни договорки. На мен това вече ми се случи няколко пъти, затова трябва да сте наясно с тази непоправима склонност на К. и да не залагате на него решаващи проекти, задачи, работи, защото никога не е ясно кога той нещо ще се ядоса (дори по най-малък и незначителен повод) и ще ви изненада с прекъсване на всякакви отношения.
 Следват примерите - 1. имахме уговорка да му правя преводи по един сайт за дребни приходи. Вече 2 пъти, когато се ядоса за нещо (последният път беше, че не сме на едно и също мнение дали едно момиче да учи допълнително за докторска степен или да почва бизнес/да се хваща на работа) ме отрязва от тези преводи  (сигурно си мисли, че без тези 20-30 лева на месец ще страдам и ще изпадна до просешка тояга). 2. имахме и уговорка да участваме заедно в местна  лотария - плащаше около 1 лев за две комбинации. К. след като се ядоса, че не съм на едно и също с неговото мнение, реши и да спре участието си в лотарията, че да ми намали шансове да спечеля. (А това че той по този начин пък съвсем се лишава от шансове, защото едва ли ще намери друг всяка седмица да му купува лотарийни билети, не го мисли. Той така си действа импулсивно и редовно си самонаврежда.) Представете си как би се изял от яд, ако спечелим някой и друг милион и без него, а? (В момента играя само с още един човек - по 5 комбинации на теглене, но когато ми хартисат пари от нещо - ресторант, покупки и т. н., аз от себе си добавям за по 1, 2, 3 или 4 комбинации и пак, дори без К., имам приблизително същите шансове, та пак не му се получава да ми накриви шапката.) 3. Беше поел ангажимент да ми асистира за продажба на имот и то с 10% възнаграждение от моя страна. После реши, че не иска, защото било страшно; щели да го прокълнат роднините ми и прочие психарщини, които успя да сътрови болната му фантазия и лошата му памет. (Понеже някакви от града, където съм живял го проклели, той запомнил погрешно, че аз съм роден също в онзи град и че роднините ми са в онзи град. А не е като да не съм му казвал, че съм бил там преселник и че съм роден на Изток.)
 Извод: с К. въобще не рискувайте да почвате сериозни ангажименти, бизнеси и неща от които зависите, защото по всяко време нещо може да ви се ядоса (без основателна причина), да му прищрака нещо в главата и да се откаже най-безчестно от всичко. В следващата част възнамерявам да разкажа за опитите му за лихварство едно време.
 Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част девета)
« Reply #8 on: August 28, 2021, 01:51:55 AM »
Как да се пазите от К. (Част девета)

 К. се беше настроил на вълна вече за всичко да искал да му се плаща. Неудачния си живот отдаде на това, че много услуги бил правил на хората безплатно. Ако си били плащали както трябва, нямало да опре до това да е с много дългове и да е толкова неуспял. (Ако обаче вие го наречете "неуспял", "неудачник" или "лузър", той много ще се засегне. Сам той може да се самообижда - наричал се е "магаре", "син идиот" и др., но не иска вие да го определяте като такъв. Във вашите очи трябва да е винаги голямата работа.) В следващата част ще напиша за това. А сега, накратко, за опитите му за лихварство: всъщност не е вярно, че К. е правил много от услугите на хората безплатно. Както вече писах мен например ме е таксувал с 5 лева за няколко секунди работа (няколко клика онлайн). От други хора също е изкарвал пари по един или друг начин. Един от начините, които опита беше с наш общ приятел - плащаше му да му работи някаква физическа работа по къщата, както и за някакви преводи онлайн. В същото време му даваше и заеми, но искаше да му се връщат с лихва. Ако някой не знае какво е това - обяснявам просто: например, ако К. му е дал 500 лева после ще иска да му се върнат не само 500 лева, но и някакви пари отгоре (наример 515 лева да получи обратно, ако е дал 500). К. даже сам ми се хвалеше с остроумието си, което измислил за лихвите - "Пари дадени, когато са нужни са по-ценни, отколкото същите пари, когато нямаш нужда." (Всъщност не знам дали сам го е измислил или го е чул/прочел някъде, но го казваше с голяма гордост, че по този начин убеждавал, че има право да му се дава лихва.) По-късно те се изпокараха с този другия приятел (който в интерес на истината също не е много добър човек, но това е друга тема) и някаква позната, приятелка или роднина на онзи беше писала на К. километрични чатове (които К. ми даде да чета, че да губя време, нерви и пр., а после той да не ми признава нищо и дори да забравя колко жертви съм правил за него, за което вече стана дума по-горе) и му каза, че лихварството е незаконно.
 Малко по-късно, когато беше минало достатъчно време за К. да забрави какво ми е говорил/писал, той се опита и на мен да приложи този номер с лихварството. Бях изпаднал в малка финансова криза, защото нямах работа и беше трудно да си намеря по онова време с моята диплома (специалност "Философия"). Поисках му спешно един не много голям заем, колкото да си стъпя на краката, докато се преместя в град, където имаше работа. Ненадейно, забравил вече за хвалбите си с онзи лаф, с който убеждавал, че трябва да му се връщат заемите с лихви, той и на мен ми го изтърси, съвсем спокойно и сериозно - "Пари дадени, когато са нужни са по-ценни, отколкото същите пари, когато нямаш нужда." и това беше един от първите пъти, когато този човек (К.) сериозно започна да ми пада в очите - да използва нещастието на хората, че да изкарва лесни пари на техен гръб! Веднъж, след много години, когато пак се опитваше да изкарва пари на наш гръб (този път вече не беше с лихварство, а с негови си измислени цени на това и онова), аз му заявих, че не е коректно да се опитва да изкарва пари от най-бедните слоеве на населението (към които принадлежах тогава), а той вместо да си вземе бележка взе да говори, че и той бил човек, и той имал право да изкара "някой лев", което беше още по-тъпо, понеже той на хора, които са много по-платежоспособни им правеше много по-големи услуги безплатно само, защото ги харесва (по външност).

Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част десета)
« Reply #9 on: August 29, 2021, 01:19:16 AM »
Как да се пазите от К. (Част десета)

 Според мен К. е толкова неуспял, че директно и честно съм му казвал, че минава по всякакви определения за лузър. Той сам се е наричал и "магаре" и "син идиот" (да поясня, че "син" не значи цвят тук, а дете от мъжки пол, т. е. "идиотски син"), та в определени моменти той самичък си се самоосъзнава като неуспяващ, неудачник, лузър. Последният път, макар и по по-мек начин, също си самопризна, че нищо не постига в този живот с думите - "Да започна и аз най-после да го живея този живот!" В повечето случаи обаче настръхва, подскача, става му зле, ако вие му кажете, че е нещо такова - не търпи обективност и приятелски критики дори! А обективно си е наистина в не много добро положение - стар ерген, бездетен, без бизнес, с дългове, с липса на стабилни отношения с хората, с някакви приходи които обаче не му позволяват да се закрепи имуществено и да се види без дългове, с влошено и влошаващо се здраве и с лека-полека погрозняваща външност. Това не е ли неудачник, лузър?

 Ще дам и други примери:
 1. Веднъж, според каквото ми е говорил, писал и каквото гледах при него като знания и постижения по специалността, която си е избрал, му казах, че е вероятно средно добър в тази област. К. се жегна и почна да обяснява как бил много добър, как не сме го оценявали, как все бил недооценен. Въобще иска да го имат не за средно добър, а за много добър. А понякога и за най-добрия! Няма да забравя как се изкара един път най-добрия от всички електротехници в България - само той можел да оправи и обезопаси електрически дома си, всички останали в държавата, които се занимават с ток не разбирали колкото него и нямало да го направят добре колкото него!
 И същия този човек по-късно ми писа, че му омръзнало да е "все на опашката" (все да е последен по постижения/достижения)!
 2. Един друг път пък започна да се обяснява за пореден път колко много добър бил в сферата на сайтовете (софтуеър, уебмастърство, програмиране). Специалист се водел, дори специалността му била почти едно и също с тези неща. В действителност, това което е учил и специализирал има толкова общо с правенето на сайтове, колкото примерно биологията с микрохирургията или пък химията с фармацевтиката! Да, ама той си мисли, че хората са тъпи и ще му вярват на измислиците с голямата близост на неговата специалност с уебмастърство, програмиране, софтуеър. Веднъж само, по някакво чудо, си призна, че в неговата специалност учили само базови и най-общи неща за уебсайтове и от сорта. Трябваше много време да изгубя с него посочвайки му елементарни грешки в бивши и настоящи сайтове, за да се усети малко. А щом аз, който не съм голям специалист и съм самоук по отношение на сайтове, HTML, SEO, SEM и още малко от нещата онлайн, мога да му намеря грешки, смятайте какво става, ако някой наистина специалист реши да го оценява в тази област! Разбира се, не казвам, че нищо не разбира - той е над средното ниво на обикновения човек - може да намери примерно някои добри решения на проблеми онлайн, може да сглоби даже нелош сайт и може да намери отговори на много въпроси поне онлайн като се разрови. Просто давам за пример непокритото му самочувствие и надуване, което контрастира на ниската му самооценка, когато застане сериозно и ви каже, че не е учил професионално по тези неща.
 Изводи: Той няма да ви даде да бъдете честни с него, да му направите приятелска критика и ще иска винаги да ви кара да си мислите за него като неповторим, голяма работа, идеален направо. Да, ама и това не е стабилно при него, защото даже и да си мисли, че го мислите за такъв, пак ще влезне в противоречие със себе си заливайки ви с оплаквания и жалвания кой го заболяло (душевно или физически), колко много идиотите го прецакали за това или онова (защото той никога не е виновен, има външен локус на контрол - нещо, което ще обясня в следващата част, живот и здраве), колко светът е крив и несправедлив, как е на пашката, как пак не му се получило нищо, какви кошмари имал, как се скарал с поредния приятел или роднина... Е, вие си преценете струва ли си от една страна да ви прави на глупаци с някакъв самоидеализиран собствен образ, а от друга страна да ви залива с обективните си лузърски истории и да му ставате кошче за душевни отпадъци?

Очаквайте продължение.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част единадесета)
« Reply #10 on: September 01, 2021, 12:47:00 AM »
Как да се пазите от К. (Част единадесета)

 Стана дума, че К. е с външен локус на контрол - веднага обяснявам за незапознатите с тоя психологически термин, че става дума за човек, при който всичко му се проваля не, защото той е сгрешил или не е достатъчно кадърен, а защото нещо или някой друг му е виновен. В повечето случаи можете да чуете К. да обвини баща си, че не му дал добър старт в живота; съседите си, че са тъпи и нямат понятие как да се правят нещата; някой бивш или настоящ негов началник, че е долен и само го използва; някои приятели, които го прекарали; жени, които не го харесали... абе въобще, както нерядко сериозно е казвал, целият свят буквално е лош, хората са някакви идиоти, нямало никой, с който може да се работи - само той един-едничък е добър, нормален, много надарен и кадърен, но светът и другите са несъвършени и затова той не може да успее.
 Сещате ли се, че ако работите нещо с него и нещата не успеят, дори и той да е очевидно виновен, винаги ще изкара вината у вас? В най-добрия случай, ще ви изкара вас виновни, че сте му напомнили, че е сбъркал или, че сте установили, че нещо не е наред. Например той закъснява да плати. Аз му напомням. Човекът почва да говори как не било възпитано, как било лошо да се припомня за заплати. Въобще не вдява, че той е виновен, че закъснява с плащането, а сте виновни вие, че си искате нормално заплата! Бях му казал, че сам е решил да плаща нормално и че вече дори е плащал няколко пъти в срок. Отговорът беше: "Значи лошо съм те научил!"
 Друг пример е, че започна да мести един сайт на негов сървър и като почна да се проваля, пак аз му излезнах виновен, че не съм искал повече да работи по това, че ще си стои сайта ми на старото място... вместо да се усети, че нещата отиват към съсипване и да се извини, той ме изкара мен виновен, че съм му "вдигал гири", че се проваля. Роднини, приятели, колеги, преподаватели, шефове, съседи... всички винаги сме виновни, дори когато очевидно той си е виновен! Капка няма самокритичност, чест, достойнство. Само в случаи на случайно просветване или когато успеете да го уплашите някак (или той си се самопараноизира, самоуплаши) може да започне да се извинява, да си признава (макар и неискрено) грешките. Иначе - както вече знаете - по принцип той си е перфектен и всичко му е добре, но останалите са лоши и му пречи светът.
 Като споменах за жените в живота на К., това ми напомня, че може да е добра тема за следващия пост. Разбира се, с пълна анонимност, както досега (без имена, дати, места), ще ви разкажа какви простотии има К. с хората от женски пол.
 Очаквайте продължение.
« Last Edit: September 01, 2021, 04:02:59 AM by MSL »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Важно допълнение
« Reply #11 on: September 02, 2021, 01:34:53 AM »
 Прекъсвам за малко поредицата с едно важно допълнение. Както казах, няма да давам имената или друга прекалено лична информация за К. Затова няма да отговарям на въпроси от рода на "А той този К. да не би да се казва "Красимир"?" Разбира се, ако някой го разпознае по всичките тези неприятни и лоши факти, които споделям тук и ме пита на ЛС (лични съобщения) нещо от сорта на "Тук имам проблеми с един човек, той се казва "Красимир", за същия ли говориш?", тогава ще отговоря, за да не стават грешки, "Не, не се казва "Красимир". Явно си имате работа с някой друг, а не с моя познат "К."."
 А, ако по някаква случайност някой наистина си има проблеми със същия К., (за който споделям, за да знаете и да не попадате в неприятности и опасности, както се случи с мен вече многократно заради него) и на ЛС се изясни, че говорим за наистина един и същи субект, това ще означава, че наистина съм помогнал поне на един човек да е по-информиран, а оттам и по-предпазлив, за да не изстрада това, което аз изстрадах неведнъж. 
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 14557
 • SEO-karma: +597/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Как да се пазите от К. (Част дванадесета)
« Reply #12 on: September 11, 2021, 02:31:55 PM »
Как да се пазите от К. (Част дванадесета)

Както може да се предположи К. не е човек, който може лесно да привлече повечето от жените. Всички негови проблеми - лесното забравяне, измислянето на фалшиви спомени, непостоянството в настроенията му (и поведението му), дребнавостта и отмъстителността му, неспособността му да постигне сериозни успехи в живота, възрастта му (при която няма как да не се употреби "стар ерген"), някои недостатъци във външността му и т. н. - са основание да няма много жени, които да го харесват. Твъди, че е имал някаква интимна приятелка, с която по-късно се разделили, но никога не е показвал и една тяхна снимка, което навежда на мисълта, че е възможно това да е негова измислена история или фалшив спомен, в който сам да е повярвал. Твърди, че имало няколко други, които го харесват. Възможно е да има, но като цяло, не е човек, който може да си намери лесно (а и дали ще намери въобще?) спътница в живота.
A fan of science, philosophy and so on. :)

Tags:
 

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.