☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Author Topic: Тема за бизнес  (Read 3191 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Деси

 • SEO full member
 • ***
 • Posts: 164
 • SEO - karma: +59/-0
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Тема за бизнес
« Reply #225 on: February 13, 2019, 01:09:13 AM »
Никога не може да очакваме пълнота в плановете си. Вижте за какво учихме наскоро. Ако някой още не го е учил. Теорема на Гьодел за непълнота https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D1%8C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB_%D0%B7%D0%B0_%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0
Мечтателка ;)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13318
 • SEO - karma: +521/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Re: Тема за бизнес
« Reply #226 on: February 13, 2019, 11:50:14 PM »
Quote
Няма да напускам работа в никакъв случай.

 Ами много ясно. Има поговорка - "Преди да си намерил място за нощуване, не си събувай обувките в гората." (Перифразирам от японски автор.)

Quote
Залагам на общото правило, че всеки разход, който може да бъде намален или избегнат, трябва да му се случи това.


 Абсолютно. Това, в конкретика, съм го давал все за пример. Гледам някои хвърлят и милион юана в декорация! Декорацията, на първо време, може да се направи по-евтина (и пак да е естетически издържана), а когато вече потръгне бизнесът, да се редекорира, додекорира и пр.

Quote
Абсурд да си губя времето да събирам пари за нещо, което се дъни при подробно проучване и планиране.


 Всъщност, най-добре е човек ВИНАГИ да събира пари! (Ако не е за план А, ще е за план Б, план Ж, план Ъ.) Парите са много, много, много важни, защото не само за бизнес, но за почти всичко може да се наложи да ги имаш:

- болници/лекарства
- адвокати
- и всякакви непланирани, изненадващи проблеми в живота

Quote
Един вид, въобще не си правя планове за спестяване за тиган за китове, преди да съм видяла има ли такова чудо китове у нашата рекичка или няма.

 Ако, обаче, по принцип, се пести, тогава ако не за рекичка, ще има за езерце или за градинка. Като цяло парите/спестяванията/капиталът може да са (и според мен, в условията на капиталистически отношения в света, трябва да са) нещо като САМОЦЕЛ (когато още не е ясно за какво може да послужат, но ясно е, че на повечето хора в живота им идват моменти или поне момент, когато послужват).

Quote
Днес законът казва примерно: "Много е яко да имаш ресторант". А утре законът може да каже: "Много е яко да имаш ресторант, а сега искам 200 сертификата за н-броя пари и още 1000 изисквания, дето да бъдат изпълнени за вчера". Но преди тези промени да влязат в сила, тук при нас поне има обсъждане. Т.е. аз ще зная предварително накъде духа вятърът и че предстои някаква промяна.


 В условията на по-стабилни политически системи (да използвам такова определение) такива планове може да са възможни. Не във всяка държава, обаче, е ясно какви ще са политическите (а оттам и икономическите) промени. При конкуриращи се партии, интереси и пр., колкото са повече, толкова по-неясно е какви ще ти дойдат утре, какви закони ще прокарат за техните интереси и/или според техните разбирания... От българската история е останал един лаф за каръщина "Като да си купиш фабрика на 8 септември." (Става дума, че на 9-ти властта вземат комунистите, а след това следва национализация).

 
Quote
Примерно, искам ресторант с нигерийска кухня и ми тресват изискване- може, стани нигерийка по рождение и нямаш грижи.  ;D Ма имала съм пари, какво от това, понеже не съм родена в Нигерия и край с идеята.

 Добър пример в стил "ами ако". Хареса ми. В случая, обаче (по аналогия с други бизнеси) много използват следното - използват човек от страната, която се иска и всичко е точно (освен, ако човекът не те излъже, защото е на негово име бизнесът, а ти си просто съдружник, приятел и пр.)

Quote
Не за друго, но нямам парите да си позволя да ги рискувам с включване в начинание, което не му знам условията кога ще го фалират. А тези условия може да не са само от законодателно естество. Следи се и конкуренцията. Следят се доста фактори.

 Дори гиганти (по нашите мерки) може да фалират от най-различни причини - закони, конкуренции (вкл. нелоялни) и пр. Обнадеждаващото, обаче, е това че веднъж насъбрали добри доходи, те лесно може да превключат на друг бизнес (ако вече не са се диверсифицирали, де)... Примерно имал си ресторант, направил си 100 000 от него. Затваряш го (защото се налага или защото вече не ти се прави ресторант), но с тези 100 000 си отваряш бакалийка и фризьорски салон - почваш да печелиш или 2 пъти повече от ресторанта или поне си горе-долу на същото ниво. Примери има много такива - важното е да имаш капитала, бизнеси има (с малки изключения по света, където не разрешават да правиш бизнес).

Quote
Аз предпочитам да следя, да се подсигурявам до колкото мога повече, преди да започна да правя каквото и да било. Това няма как да спести всички възможни изненади, но ги намалява. Колкото и да ги намали, все е ок.

 Импонира ми напълно.
A fan of science, philosophy and so on. :)

 

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.