☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your advertisement here ($5/day, $28/week or $90/month)

Your ad here ($5/day, $28/week or $90/month)

Your ads here ($5/day, $28/week or $90/month)

Author Topic: Разни беседи, спорове и мнения от отминалите години  (Read 8594 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Nadia

 • SEO sr. member
 • ****
 • Posts: 285
 • SEO - karma: +81/-0
  • View Profile
Ето ви хубави думи за Синеморец от минали години.

"Бисерни слова за Синеморец

    Oколо Синеморец винаги е витаела, витае и сега една особена аура - като на недостъпно място. Нещо като райска градина – само че на брега на морето.

    Когато преминеш по металния мост над река Велека, те обзема някакво особено чувство на избран от съдбата.

    Синеморец е едно мистично място, обитавано още от древните траки. Златните находки от тракийска могила те приканват да потънеш в легендите за него, а защо не и да създадеш своя...

    Малцина знаят, че традицията на нестинарството е именно от този край. Хората, които ходят по жар с икона в ръка, сякаш носят топлината на пламъка в душите си. Те са готови да ти дадат от тази топлина, стига да я пожелаеш.


    Още докато пътуваш към Синеморец разбираш, че отиваш някъде, където нещата от живота имат различно измерение.

    Асфалтовият път е тесен , за да не отнеме от природата повече, отколкото е необходимо. Понякога го пресичат очарователни създания, родени от дивата любов на глиганите.

    Ако си запален ловец или рибар, в Синеморец ще откриеш достатъчно съмишленици. Можеш да се отдадеш на своята страст. На въдицата ти ще се хванат сафрид, зарган, паламуд, лефер.

"

Nadia

 • SEO sr. member
 • ****
 • Posts: 285
 • SEO - karma: +81/-0
  • View Profile
За динозаврите
« Reply #76 on: February 02, 2017, 06:59:20 PM »
Ето едно време какво си пишехме и четяхме за динозаврите. Може да ви е интересно.

Krisi: "Пуснато на: Пет Май 26, 2006 1:12 pm    Заглавие: Месоядни динозаври    Отговорете с цитат
Откъда са се появили?

Динозаври! Най - известните от всички известни животни, тези влечуги с размери на кит господствали над цялата планета в продължение на на около 160 милиона години. Влечугите еволюирали през карбона, преди около 350 милиона години, и достигнали своя разцвет през следващите периоди перм, триас, юра и креда. През тази истинска "ера на влечугите" разнообразието било огромно: имало сухоземни, морски и летящи; тревопасни, месоядни и всеядни влечуги. В края на периода креда, преди около 65 милиона години, измрели всички едри влечуги и дошъл редът на бозайниците. Ерата на влечугите била почти в разцвета си, когато в края на триаса, преди 225 милиона години, се появили първите динозаври.

"Месоядни динозаври", поредица "Изчезналите" на издателство "Хермес" "

ПЕТЯ: " Пуснато на: Пет Май 26, 2006 7:26 pm

АлбертозавърХищник, дълъг - 10 м, тежък – 2,4 т, живял през Кредния период. Албертозавърът бил един от последните гигантски динозаври от империята на динозаврите. Според учените той бил по-дребен от роднината си Тиранозавъра. Притежавал огромен череп, който бил по-широк и с
по-дълбока захапка в сревнение с Тиранозаврите. "

sweet_animal:             " Пуснато на: Вто Авг 21, 2007 10:46 am

Дейнонихусът:

Дейнонихусът вероятно е бил най-ловкият и агресивен хищник.Този бързо движещ се динозавър имал голям мозък.Бил достатъчно умен да ловува на групи.Използвал дългия остър нокът на задните си крака,за да разкъсва враговете и плячката си.

Тираноавърът:

Тиранозавърът е най-прочутият динозавър.Той живял през креда и е достигал 12 метра дължина.Тежал над 6 тона и имал подобни на трион 18-сънтиметрови зъби.Тъй като тиранозавърът не бил сред най-бързите и кръвожадни динозаври,навярно се е хранел с мърша.

Велоцирапторът:

Велоцирапторът бил интелигентно животно,което ловувало на групи.Той бил дълъг около 3 метра и тежал между 45 и 75 килограма.Имал остри като бръснач нокти на задните си крака и при бягане развивал скорост от над 50 километра в час.

Тарбозавъра:

Името на тарбозавъра означава "опасен гущер".Бил един от най-големите месоядни динозаври и бил родственик на тиранозаврите.

Дейнохейрус:

Учените са открили само една вкаменелост на дейнохейрус.Тази вкаменелост представлява горен крайник,дълъг 2 метра,с огромни,заострени нокти.Може би дейнохейрусът е бил голям хещник,който използвал ноктите си за да ловува.А пък може и да е бил като ленивеца и да е прекарвал живота си,висейки по клоните на дърветата и хранейки се с листа."

Gando: "Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 12:19 pm

Тиранозавър Рекс бил наи-огромния месояден динозавър!!! Twisted Evil"

Nadia

 • SEO sr. member
 • ****
 • Posts: 285
 • SEO - karma: +81/-0
  • View Profile
За динозаврите 2
« Reply #77 on: February 02, 2017, 07:37:41 PM »
Krisi: "Пуснато на: Пет Май 26, 2006 12:58 pm    Заглавие: Тревопасни динозаври

Първите тревопасни динозаври

Растителноядните динозаври били първите истински гиганти от ерата на динозаврите. След тях били могъщият диплодок и сеизпозавърът-най-едрите животни които са nнякога са ходили по планетата замя. Известни са разтителноядните влечуги още от ранните периоди от ерата на влечугите-преди 350 милиона години. първите тревопасни динозаври се появили в края на триаса, приблизително по едно и също време с месоядните. Тъй като тазовите кости и на двете групи динозаври били структорирани по подобен начин, днес знаем, че растителноядните вероятно са произлезли от месоядни динозаври."


"Пуснато на: Пет Май 26, 2006 12:59 pm

Най-малкият известен досега динозавърски скелет принадлежи на прозавропод. Мусзавърът е толкова дребен, че се побира на човешка длан. Днес обаче знаем, че това е скелет на новородено, защото очите и ходилата са по-големи спрямо размера на тялото, отколкото биха били при възрастен екземпляр, а освен това костите не са напълно сраснали. Възрастния мусзавър вероятно е бил дълъг около 3 м."

"Пуснато на: Пет Май 26, 2006 1:01 pm

Пангея

Светът е изглеждал много различно в края на триаския и началото на юрският период. Цялата суша била съединена в един единствен континент, наречен Пангея. Ето защо животни от едни и същи видове можели да се разпространяват на всякъде. Именно по тази причина откриваме останки от почти еднакви животни по целия свят-от Австралия до Америка."

"Пуснато на: Пет Май 26, 2006 1:02 pm

Диплидок

Диплодокът е може би най-добре проученият измежду дълговратите завроподи. Той е бил с дължина 27 метра и е обитавал равните и гористи райони на Северна Америка в края на юра. Свързването на костите му показва, че е пасял ниска папратовидна растителност и вероятно е обхващал голям периметър благодарение на дългата си шия. Мощните бедрени мусколи са му позволявали да се изправя на задните си крака и да достига короните на дърветата. Износването на зъбите му показва, че се е хранел и в двете положения."

ПЕТЯ: "Пуснато на: Пет Май 26, 2006 7:24 pm

Нека ви поясня за Пангея:

Алфред Вегенер дава името Пангея (на гръцки означава „всички земи“) на свръхконтинента, съществувал по време на Мезозойската ера преди тектонските плочи да разделят съставящите я континенти. Пангея се разделя преди около 200 млн. години. Когато континентите се събрали и оформили Пангея, се образували и планините. Някои от тях все още съществуват като например Апалачите и Урал. Огромният океан, заобикалящ Пангея, е наречен Панталаса.

Мантията под старото местоположение все още е гореща и се опитва да се издигне. В резултат от това Африка се издига на няколко десетки метра над другите континенти.

Смята се, че Пангея не е първият случай на свързване на континенти, образуващи един континент. Смята се, че свръхконтинентът Родиния е образуван преди около 1100 млн. години и че се разделя преди около 750 млн. години.

Също така се смята, че е съществувал и свръхконтинентът Панотия, образуван преди около 600 млн. години и разделил се преди около 550 млн. години.

По време на Юрския период Пангея се разделя на две части:
Гондвана
Лавразия "

ophidia: "Пуснато на: Пет Май 26, 2006 7:41 pm

Ето ви още снимки за Свръхконтинента Пангея:
Снимки на Пангея

Още за Пангея: ...
"

darksorrow: "Пуснато на: Съб Май 27, 2006 1:03 am

alpinista написа:   
Quote
Възрастния мусзавър вероятно е бил дълъг около 3 м.   Честно казано, в момента не мога да се сетя колко беше голям музавърът, но определено е МНОГО по-малък. Смятай, компитата са били около 40см, ако не ме лъже паметта, камо ли това...

Не знам защо тук налагате мнението, че динозаврите са били чудовищно огромни - това просто не е така. По-голямата част от видовете не са били по-големи от коза. Естествено, гигантите са тези, които привличат вниманието, но не изопачавайте факти...

Динозаврите НЕ СА били влечуги, да уточня.

И още нещо - като ми покажете снимки на Пангея, почвам да вярвам в теорията за панспермия. Laughing"

...

Aquila: "Пуснато на: Съб Юни 03, 2006 6:28 pm

...

Уточни от кои тревопасни са произлезли хищниците. Тревопасните са разделени в няколко разреда и сама представителите на един от тях имат подобни на хищниците тазови кости."

Kokerka: "Пуснато на: Нед Яну 07, 2007 2:19 pm

Всъщност тук в тази темичка имате една малка, но съществена грешка. Динозаврите не са тревопасни, а са растителноядни, защото по тяхно време тревата още не е съществувала. Имало е само папратови и плаунови растения, които нямат нищо общо с трева. И термина се оказва малко грешен.
_________________
Животните са По-добрите приятели на човека!"

"Animalia"
(Животно №1): "Пуснато на: Нед Яну 07, 2007 3:03 pm

изпревари ме.но все пак е така.това е правилно"

Kokerka: "Kokerka

Знам, утре това ще ми е един от въпросите -уловки от доцента на изпита. Няма как да не го знам Laughing"

Nadia

 • SEO sr. member
 • ****
 • Posts: 285
 • SEO - karma: +81/-0
  • View Profile
За динозаврите 3
« Reply #78 on: February 03, 2017, 12:46:09 AM »
ophidia
(Шефката): "Пуснато на: Пет Юни 15, 2007 11:17 am    Заглавие: Откриха най-големият пернат динозавър

В Китай откриха най-големият пернат динозавър: Гигантораптор
..."

...

Aries
(Природозащитничката): "Пуснато на: Пет Юни 15, 2007 8:19 pm

Много ги обичам тия динозаври,симпатични са ми Smile ,майка смята че са свирепи...Е аз няма да си ги гледам в двора!Най ме кефят ония огромните с шиповете по опашкит и ...Абе я по добре да намеря картинка!"

ophidia: "Пуснато на: Нед Юни 24, 2007 10:52 am

Стегозавър

И на мен са ми любимци Laughing Laughing
_________________
"Some people look at things the way they are and say, 'Why?' I see things the way they never were and I say, 'Why not?'"
Robert Kennedy"

The Warrior
(Воин на Отечеството - BeastMaster): "Пуснато на: Нед Юни 24, 2007 5:25 pm

Ми да на едното е стегозавър,а на малката снимка ако не се лъжа е Бранхиозавър-най-голямото сухоземно същество."

Aries: "Пон Юни 25, 2007 10:06 am

Не знам,ама като бях по малка много обичах да гледам филми за динозаври.И Джураск Парк също Laughing"

Nadia

 • SEO sr. member
 • ****
 • Posts: 285
 • SEO - karma: +81/-0
  • View Profile
За динозаврите 4
« Reply #79 on: February 03, 2017, 03:07:25 AM »
Krisi
(Брат на Администраторката): "Пуснато на: Вто Май 30, 2006 10:30 am    Заглавие: Летящи динозаври

Палеонтолози откриват масов гроб на нов вид птицеподобни динозаври в Юта, САЩ. Този нов вид е липсващата еволюционна връзка между кръвожадният Velociraptor и тревопасните и покрити с пера динозаври които водят до еволюцията на птиците.

Новооткритият Falcarius utahensis..."

"Ето ви един динозавър:

...

Не намерих имформация за него !"

...

lindsay_lohan: "Пуснато на: Пон Юни 12, 2006 4:08 pm

Иначе са красиви имаше един летящ ама забравих как се казваше.с големи крила иначе самият той не е голям но крилата му са огромни.този вид най-много ми харесва!"

Nadia

 • SEO sr. member
 • ****
 • Posts: 285
 • SEO - karma: +81/-0
  • View Profile
За динозаврите 5
« Reply #80 on: February 03, 2017, 03:26:20 AM »
sweet_animal: "Пуснато на: Вто Авг 21, 2007 11:27 am Заглавие: Изчезването на динозаврите.

Една от теориите за изчезването на динозаврите е,че в Земята се е блъснал огромен метеорит или астероид.Този удар е предизвикал мощни експлозии,силни ветрове и голяма горещина,в резултат на която водата се е изпарила и настъпила суша.Месеци наред огромен облак от гъст дим е обвивал планета и е закривал слънцето.Първи са измрели растенията,после растителноядните животни,които са се хранели с тях,и накрая месоядните.За късо време се е променил целият климат и са били унищожени почти всички живи организми.А ето ги и стъпките:
1.Изпаряване на водата
2.Разрушаване на сушата
3.Земетресения
4.Приливни вълни
5.Огромни пожари
6.Пепел и прах
7.Киселинен дъжд
8.Температурни промени

Други учени смятат,че динозаврите са измрели след изригването на вулкан преди 65 милиона години.Това било най-мощното изригване в историята на Земята.Във въздуха се отделили огромни количества въглероден двуоксид,киселина и пепел.Киселинният дъжд и липсата на слънчева светлина унищожили горите и променили климата.Това е втората най-известна теория за изчезването на динозаврите.

В района на Мексиканският залив има кратер,който се е получил от падането на огромен метеорит.Кратерът е с диагонал около 200 км.

Друга,много по-малко вероятна,теория за изчезването на динозаврите:станали са плячка на нов хищник,силен поради своята многобройност-бозайниците(първите гризачи може би са се хранели с динозавърски яйца).
Любопитен факт!
Ако метеорит или астеорид отново удари Земята,ще унищожи хиляди видове,включително хората.За да се избегне подобна катастрофа,учените са създали серия от проекти,сред които "Спейсуоч" и "Проджект Итанет".Целта на тези проекти е да се следи за всякакви опасни тела,приближаващи Земята.Чрез телескопи постоянно ще се правят снимки и хората ще бъдат предупреждавани за всяка за всяка възможна опасност.
"

Nadia

 • SEO sr. member
 • ****
 • Posts: 285
 • SEO - karma: +81/-0
  • View Profile
За динозаврите 6
« Reply #81 on: February 03, 2017, 03:29:01 AM »
sweet_animal: "Пуснато на: Вто Авг 21, 2007 11:26 am    Заглавие: Юрски период.

През юрския период Пангея се разцепила на две континента-Гондвана и Лавразия.Гондвана от своя страна се разцепила на огромни късове,които образувал Южна Америка,Африка,Индия,Австралия и Антрактида.
През този период се появили първите птици.Към летящите животни спадали и птерозаврите,които имали ципести криле.
Сред морските влечуги от този период били плезиозаврите-с дълги шии и перки,ихтиозаврите-с делфиноподобни тела,и морските крокодили-с огромни челюсти.
През юрския период живели и цератозаврите,които били месоядни животни.Те имали конусовидни зъби,дълги до 5 см.Зъбите израствали един над друг-по този начин износените стари зъби бързо били измествени от нови.
Ултразавърът бил най-големият динозавър.Той живял през юрския период и бил дълъг до 30 метра.Тежал повече от стадо от 130 крави.
Стегозаврите,или "гребенестите гущери",били сред най-добре въоръжените растителноядни.Името им идва от плочите на гърба.Имали и мощни опашки с дълги шипове.
Алозаврите били най-големите месоядни животни през юра.Те достигали 12 метра дължина и тежели цели 4,5 тона.Имали мощни крайници и остри нокти.
Любопитен факт!
През юра размерите станали много важни за оцеляването.В битка по-едрите животни надвивали по-дребните.Така в процеса на еволюцията месоядните и растителноядните животни развили някои полезни черти.Растителноядните станали по-големи и им пораснали шипове и рога за защита.Месоядните станали по-големи,а ноктите и зъбите им-по-остри."

Nadia

 • SEO sr. member
 • ****
 • Posts: 285
 • SEO - karma: +81/-0
  • View Profile
За динозаврите 7
« Reply #82 on: February 03, 2017, 03:55:21 AM »
ophidia
(Шефката): "Пуснато на: Пет Апр 07, 2006 3:09 pm    Заглавие: Динозаври!

Хайде да си поговорим и за тях!
Само такава тема нямаше хе хе, но вече има.
Реших да я пусна при зоологията, мисля че е най-подходящо.

Преди мнго се увличах по тях, но сега спрях нещо.
Ето ви един линк:
.../ на руски.

Не съм много запозната с тях, но мога да кажа някои интересни неща Wink"

"Пуснато на: Пет Апр 07, 2006 3:11 pm

А ето и нещо на български, като за начало, да се запознаете с темата.
Има всичко, което ви трябва и е забавно:
http://www.dechica.com/nauki/dinosaurs/alldino.htm"

adi
(Зооприятел): "Пуснато на: Пет Апр 07, 2006 3:15 pm

ооо много са ми любими Razz -преди години исках да ставам палеонтолог но се оказа, че за целта трябва да се учи история и се отказах Sad"

...

...

...

ПЕТЯ: "Пуснато на: Нед Апр 09, 2006 7:05 pm

Според мен няма вече динозаври защото една огромна комета се блъснала в Земята и всички динозаври умрели Sad Но така е по-добре защото те са месоядни Wink"

ophidia: "Пуснато на: Нед Апр 09, 2006 8:19 pm

Въпреки всичко много животни са оцелели и днес все още са между нас.
Например крокодилите, хлебарките и растението гинко"

ПЕТЯ: "Пуснато на: Нед Апр 09, 2006 8:27 pm

Много красиво растение но за първи път го чувам Rolling Eyes"

ophidia: "Пуснато на: Нед Апр 09, 2006 9:08 pm

декоративно, парково растение.
В Монтана го има на няколко места в градините."

Мъгълче
(Парцалена кукла): "Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 9:25 am

Поради каквато и причина да са загинали динозаврите, не можеш за съдиш, че така е било по-добре. По-добре е от гледна точка на това, че ако те бяха още живи, нямаше да ни има нас. Но дали е по-добре за планетата (няма да говорим сега за това, че и за динозаврите си е по-добре да си живуркат Smile )? Някой от вас дали е чел "Юрски парк" и "Изгубеният свят" на Майкъл Крайтън?"

ПЕТЯ: "Пуснато на: Нед Апр 23, 2006 9:39 pm

Аз съм чела Динозаврите Wink"

...

...

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13192
 • SEO - karma: +502/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
 На последните бях отговорил, че според някои биолози е възможно динозаврите, в случай, че са оцелели, да прозведат някои представители, близки като интелект до днешния човек. Така че, те, поради предполагаемото си по-ниско АЙКЮ е можело и да не произведат компютъра, но определено са щели да се занимават с някаква индустрия, което да породи, ако не подобни, то дори по-големи проблеми от днешните, екологични, за които се говори в този пост.
НАИВНО е да се мисли, че динозаврите е нямало да претърпят еволюция до нивото на някакъв по-сериозен интелект.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13192
 • SEO - karma: +502/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
 От 2010 година (във връзка с първата българска виртуална кръчма):

1. - Една от поредните "сателитки", т.е. спам (линк-спам!).
07.12.2010 12:27
Една от поредните сателитки, целящи да издигнат Krachma.com преди http://www.kry4ma.com... Да, но не се получава. Както знаем, това е един линк-спам.
Хайде да не говорим и за езиковите грешки на този пишман-"оптимизатор", който не знае, че да оптимизираш, грамотността е нещо важно. Писал оптимизиращия "НЯКОЙ от мъжете бяха", без да си дава сметка, че бърка единствено с множествено число. Писал и оФца, вместо "овца". За пунктуация да не говорим. Каквато му езиковата грамотност - такава му и оптимизацията - не можа да ни измести нито като позиция в Алексата, нито като стойност в оценяващите онлайн-сайтове, нито като ранкване в Гугъла. Просто със спамене не става, мой човек, не става...

2. 12.12.2010

Kry4ma (www.kry4ma.com) е първата българска виртуална кръчма . В тоя смисъл опитите на krachma.com да се изкарва първата, че дори и единствената са жалки. Да не говорим за спама им, който се опитват да пробутват (линко-колело правели), че да излезнели по ключовата дума "kry4ma" преди нас. Този спам присъства и в Блог.бг в профила kry4ma.blog.bg. Там вече кометирах с това: "Една от поредните сателитки, целящи да издигнат Krachma.com преди http://www.kry4ma.com... Да, но не се получава. Както знаем, това е един линк-спам.
Хайде да не говорим и за езиковите грешки на този пишман-"оптимизатор", който не знае, че да оптимизираш, грамотността е нещо важно. Писал оптимизиращия "НЯКОЙ от мъжете бяха", без да си дава сметка, че бърка единствено с множествено число. Писал и оФца, вместо "овца". За пунктуация да не говорим. Каквато му езиковата грамотност - такава му и оптимизацията - не можа да ни измести нито като позиция в Алексата, нито като стойност в оценяващите онлайн-сайтове, нито като ранкване в Гугъла. Просто със спамене не става, мой човек, не става..."

 Ще се радвам, ако хората не се подвеждат.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13192
 • SEO - karma: +502/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Алтаистика (мненията ми от 2010)
« Reply #85 on: October 07, 2017, 05:05:14 PM »
Мои мнения от друг форум, който напуснах отдавна и, които заслужават да имат своето място тук. От 2010 година са:

Реших аз да отворя темата за алтаистиката. Това е наука, която се занимава с Алтайските езици:
 
-Японска група
-Корейски език
-Тунгусо-манджурска група
-Монголска група
-Тюркска група
 
Понеже вече писах по някои въпроси, припействам по-важните тук, за да не се губи инфото за заинтересуваните:
 
Алтайската работа е голяма работа, отдето и да го погледнеш. Да знаеш само колко сходни татарски и корейски думи има, а и татарски и японски...личи си общият корен. Примерно ЖЕРАВ на корейски е ТУРУМИ, а на татарски е ТУРНА. Около 15-20 % от думите си приличат. С японският е почти същото - примерно японското КУРО значи черен, а това на татарски е КАРА...Неизчерпаема тема!
 
---
 
Всички фенове на лингвистиката и, конкретно, на АЛТАИСТИКАТА да са наясно, че родството на думите може да се проследява НАЙ-ВЕЧЕ в по-прости думички. Да речем, ако сравняваш 2 родствени езика по-голяма вероятност е да имат родствени, с общ корен, думи от рода на СЛЪНЦЕ, ВЪЗДУХ, ПТИЧКА, а не някои понятия като ДИАЛЕКТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИЗЪМ или ТЕЛЕВИЗИЯ.
Сарангхе (Сарангхейо)/корейски/ и Аишитерю /японски/ значат "ОБИЧАМ ТЕ" (за суки-то не знам какво е - може да ме просветиш). Така че има вероятност ОБИЧАМ ТЕ като думичка не толкова нова за човечеството да има сходства в езците.[/color ]
 
В случая с тези 3-те (японски, корейски и татарски) има едно неудобство - ГОЛЕМИЯТ БРОЙ ЧУЖДИЦИ И ЗАЕМКИ в тях - докато японците и корейците имат много китаизми и англицизми (стигали са и до 70 % от езика им, представете си!), то при татарския има много персизми, арабизми и русизми. Това е нормално, предвид историята на тези алтайски народи и различното им географско разположение. Това беше необходимо въведение, за да разберете, че АЙШИТЕРЮ излиза извън строя, защото идва от китайското ОБИЧ/ЛЮБОВ - "АЙ" (пише се така: 爱, ако са ви китаизирани комповете, ще го виждате като йероглиф, ако ли не - ще ви излиза като квадратче). Така че остава САРАНГХЕ или САРАНГХЕЙО да видим с кое татарско любовно нещичко е родствено. Коренът на тези думи е САРАНГ (обич)/да не се бърка със САРАМ = човек!/ В татарския родственото е СЬОЙ или СЮЙ (според диалекта), което има родство със САРАНГ-а. Най-родствения начин с корейския език е, ако кажеш "СЬОЯМЕН СИНЕ", почти звучи като "САРАНГ-ХЕ", иначе си има и други начини, но тоя е "най-корейския"
Извинявам се, ако съм писал в тази тема повече лингвистично, отколкото трябва. Моля душичката Сиерра или друга душа или душ (това е мъжки род на "душа" ) да ми дадат линкче към някои яки алтайски дебати, ако има такива тука. Ще ви разкажа много интересни неща за аналогии между КОРЕЙСКИ и ПРАБЪЛГАРСКИ, например. Това Алтаистиката ми е голямо хоби, макар и по образование да съм философ (философ-антрополог, по-точно)
 
----
 
 
Интересни неща са, особено, за хора, които обичат Алтайските народи и култура (а татарите и прабългарите са си алтайци, от западно-хунския клон на тюрксата група в Алтайското семейство).
 
----
 
За "суки"-то, предполагам, че може и да е с алтайски произход.
Погледнах в Алтайската база-данни и открих, че има няколко суки-та в японския.
1. Суки = плуг (родствено с прамонголското СЮКЕ = брадва, както и с доста тунгусо-манджурски думи за нещо остро, пробиване и пр.)
2. Суки (праяпонски) = село (родствено с пракорейското СЪКУР = провинция, село)
3. Суки-яки = вид японско месно ястие (родствено с прататарското СЬОГЮЛ = печено месо)
И.Т.Н.
 
Интересна е и възможната връзка между новопрабългарското (чувашко) ШЪЛДЪР /красиво/ и японското САСО /съблазън/. Смята се, че произлизат от общия праалтайски език, от думата САЛО (обич, обичане, обичам)
 
И за десерт - по любимата ти сексуална тема една дума:
В старояпонския има дума КУНАГАПИ значеща "съвкуплявам се" (в среднояпонския става КУНАГ). Родствена е с прататарското КЪН, което желание, стремеж, сексуално желание и от сорта.
 
 
----
 
В България има татари. Идването им е свързано с няколко вълни. Най-ранната е тази на Златната Орда, когато и се сформират татарите (те са основно кумани, смесени с монголи и прабългари; куманският език и днешният татарски са почти едно и също нещо). Последната е след разгрома на Кримското ханство. Много от румънските и българските татари са в малка или голяма степен турцизирани (в смисъл не правят голяма разлика между турско и татарско и/или говорят на турски и български/румънски, но не и на татарски). Много от тях даже не предполагат, че имат общ корен с японци, корейци, тунгусо-манджури, монголци, казахи, прабългари/чуваши и пр. Но това е друг проблем - сред самите японци, корейци и пр. също има доста народ, които не знаят, че си имат нещо общо с татарите (ако са чували за тях) или с монголците, примерно. Защото то едно е да имаш нещо общо, а съвсем друго е да си го осъзнал, да си го научил.
Далеч съм от мисълта, че всички татари са много готини и страшно работливи , но не е лошо да има всеки народ такъв имидж. Всичко си е до конкретния човек. Щом гледате корейски, японски и пр. сериали, значи че сте се образовали доста за народите извън България и сте видели, че всред всеки народ си има всякакви чешити: работни-мързеливи, страхливи-бойно, учени-тъпи...
 
Ако някой се е заинтересувал - Кримските татари (голямата част от българските татари са точно с Кримски произход) имат 3 диалектни зони - южна, средна и северна. Южната е била най-много под Османско влияние, затова и тя се е турцизирала най-силно. Останалите две си говорят на кумански. Това пояснение го правя в случай, че някой път откриете, че дадена татарска реч е всъщност почти турска. МАКАР ЧЕ ЗА НЕТРЕНИРАНОТО УХО даже японския може да звучи като турски:
Незабравима си остава случката от един общ чат на времето от град в Добруджа, където има български турци и съответно анти-турски настроени българи. Значи в тоя чат имаше някакъв ГОЛЯМ ФЕН на Япония. И по едно време се вдъхновил човека и реши да напише изречението "АЗ СЪМ САМУРАЙ!" на японски. Пише си го "Watashi-wa samurai des!" (Уаташи-уа самурай дес!) и реакцията е мигновена и разбийствена:
-Абе ти и на турски ли почна да пишеш, бе майка ти #$%!
 
Хаха.
 
 
----
За куманите - куманите са били много родове и много обединения. Понякога са печелили битки срещу Руските княжества и др. , понякога са губили. Специално за България - част от Западните кумани (щото Дешт-и-Кипчак или КУМАНСКАТА СТЕП е била от България до днешен Западен Китай) СА НАЙ-ПЛОДОТВОРНИТЕ съюзници до падането им под Монголска власт.
3 български династии са от кумански произход (то си личи и по куманските им, алтайски имена):
-АСЕНЕВЦИ
-ТЕРТЕРОВЦИ
-ШИШМАНОВЦИ.
Отделно много кумани са имали регионална власт като - Елтимир (Алдомир), Балик и пр.
Като цяло Второто Българско царство е кумано-българско.
За унищожаването на куманите - не са унищожени, просто днес са познати под различни имена (подобно на това както българите, примерно, са познати под различни имена - бесарабски българи, македонски българи, тракийци, добруджанци, шопи, торлаци, капанци и т.н.). В смисъл - има си народности: казански татари, литовски татари, кримски татари, астрахански татари, ногайци, кумъки, които по език и по други части от културата не са толкова различни помежду си и просто са потомци на куманите, леко видоизменени с времето.
А виж хазарите (те са били от същата тюрко-алтайска Р-група като прабългарите, даже според някои изследователи са едно от прабългарските племена) май са изчезнали, макар и според някои днешните кримчаци и карайлари да са им потомци (проблемът при тях е, че макар и да са с хазарска религия, говорят на кумански и не е много сигурно дали са някакви потомци на хазарите).
Допълнителни сведения за Р-групата:
 
Алтайските народи в началото са били само 1 праалтайски народ. После почват да се делят докато се стигне до днешното им разнообразие. Ето как е станало разделянето:
 
1. Алтайски голям народ.
2. Отделяне на Западен и Източен дял. Западен = тюрко-монголци; Източен = Японо-корейо-манджури.
3. Разделяне на Монголския и Тюркския народ (хуни). Все още неразделен японо-корейо-манджурски народ.
4. Монголски народ, Тюркски народ (хуни). Разделяне на манджурите с корейо-японците.
5. Отделни тюркси народ, монголски народ, манджури, отделяне на японците от корейците.
 
Общо взето това е. Та на онзи 3-ти етап, в най-ранните му моменти едни тюрки (хуни), все още пазещи много тюрко-монголски елементи в речта си (преобладаването на звуковете Л и Р, за разлика от тези на останалите, по-късни тюрки, при които ще преобладават З и Ш) се отделят от останалата тюркска маса и се придвижват към Европа. Точно това са хуните или хуно-българите (прабългарите). По въпроса защо хуни и прабългари е едно и също може да поговорим в отделен пост.
Р-тюрките или ЛИР-тюрките са: прабългари (хуни), авари, хазари и днешните чуваши. При тях много думи са се консервирали като тюрко-монголски или тюрко-алтайски, следователно по-често може да се намери прилика с японските, корейските, монголските и тунгусо-манджурските такива. Прост пример: КАМЪК - в обикновените тюркски езици е основно ТАШ. Да, но в чувашкия (новопрабългарски език) е ЧУЛ или ЧОЛ. Това е родствено с монголското ЧУЛУУ и с корейското ТОЛЬ.
 
Очаквам въпроси и включвания по темата. Иначе аз, от време на време, ще пиша по нещо в нея.


Първо да кажа за Асеневци и Шишмановци - за Шишман е сигурно (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B8%D1%88%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8 - тук има разни линкове, в английската версия също), а за Асеневци се предполага, че са кумани или печенеги по различни причини. "Асен" е тюркско име. Имало е печенеги на Византийска служба със същото име. Отделно е родствено на тюркютското АШИНА или АСЕНА. Асеневци са царе на българи и власи, а според един истори под ВЛАХ тогава се е разбирало не днешните власи, а КУМАНИТЕ. През цялото време имат тесни отношения с куманите, даже Бориловата жена е куманка. Доста има писано по темата из нета.
 
 
  На 2010/12/29 at 16:18, Stelita написа:
Много интересна информация, наистина. Признавам си, че всичко, което прочетох, беше нещо ново за мен. Ново и интересно. Въобще не подозирах колко надалече се простират корените ни. Благодаря за информацията, полезна и интересна е, за тези, които проявяват интерес към лингвистиката. Дори и чисто любителски, (като мен, например :)) Бих се радвала на още информация. Приятно поднесено интересно четиво, никога не е излишно :)
 
Правилно :)
За корените - всеки народ е съставен от различни народи, така че прабългарите са само един от корена на българите, македонците, някои от татарите, чувашите, башкирите и др.
Ето и следващото ми интересно материалче:
 
ТИТЛАТА "ХАН" У ПРАБЪЛГАРИТЕ СИ Е АЛТАЙСКА
 
Забележете алтайските сходства-аналогии:
 
 
 
1. Японски
 
КАМИ
 
2. Пракорейски - Пекче:
 
КА
 
 
 
3. Пракорейски - Силла:
 
Кан
 
Хан
 
4. Пракорейски - Когурьо:
 
Ка
 
Кай
 
Кайсе
 
5. Тюрко-монголски
 
Каган
 
6. Манджурски
 
Хан
 
===
 
Други:
 
Пракорейски-Сила:
 
Късъ-кан = Крал
 
Корейски
 
Хана = Едно
 
 
  На 2010/12/29 at 18:42, pe6ito написа:
Аз искам да вмъкна само нещо, че (поне така съм чела) японският не се причислява към нито едно езиково семейство, макар някои от характеристиките му да се свързват с тези на езици от други групи и семейста. В случая са отбелязани повече лексикални особености, които не мисля, че са основен критерий (за заемките и чуждиците). Като сме почнали темата трябва и някой от японистите също да се изкаже...
 
Това е старо инфо. След трудовете на гениалния Старостин (създател и на първата цялостна Алтайска база-данни в света) японският може да се счита за доказано-алтайски език. Освен лексикалните съвпадения има и граматически, фонетически...според мен въпросът с принадлежността на японският е приключена. Най-близък е с корейския (около 25 % съвпадения), но има родство и с тюркските езици (до 15%).
 
Ето едно добро обяснение как стоят нещата вече от руската Уикипедия:
 
  Цитат
Генетические связи японского языка до конца не выяснены. Японский может рассматриваться как изолированный язык (если включать его в одну группу с рюкюским — японо-рюкюские языки). Также существует гипотеза, (поддержанная, в частности, С. А. Старостиным), согласно которой японский относится к языкам алтайской семьи, пуёской группы, наряду с современным корейским и пуёскими (древнекорейскими) языками, со значительным австронезийским субстратом и китайским адстратом. Грамматическая структура японского языка весьма близка корейскому. И немало слов языка Когурё (древнего княжества на территории Северной Кореи) и, в меньшей степени, других пуёских языков, находят параллели в древнеяпонском языке[2].
 
Лексика японского языка может быть сопоставлена с лексикой алтайских или австронезийских языков, причём наиболее вероятным признаётся сопоставление с алтайскими языками, в особенности с языками пуёской группы. Как и корейский, японский испытал сильное лексическое влияние китайского языка, однако ввиду того, что это влияние в основном сказалось на лексике и почти не затронуло грамматику, японский язык не относят к сино-тибетским.
 
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%8F%D0%B7%D1%8B%D0%BA
 
 
За тези, дето не знаят руски - обобщавам: Японския и Рюкюските езици са групата на Японските или Японо-Рюкюските езици. Може да се разглежда и като ПУЙО-СКА ГРУПА - наред с корейския, пуйоския (древнокорейски), със значителен австронезийски субстрат (това е от аборигените на японските острови, които са от типа на днешните филипинци, например) и китайски адстрат (защото китайската култура много е влияла)
 
Още за титлата ХАН, КХАН или КАН:
 
"КАН е донякъде правилно, защото в прабългарският и в много други езици - например КАЗАХСКИЯ, ТАТАРСКИЯ си има един звук, който е между К и Х, та най-правилно е да се пише КХАН, но и КАН може. Ние сме си свикнали да го пишем ХАН, но да знаете, че е било нещо между К и Х. Също като името на Аспарух, което е било най-вероятно с К накрая и е звучало по-скоро като "ЪШБЪРЮК", родствено с Тюркютската династия - ЪШБАРА (АШБАРА). Даже някои си мислят, че това не е било лично име, а титла на хана, защото знаем, че баща му - Кубрат е бил дълго време в зависимост от Тюркютите (Тюркютския хаганат се е простирал приблизително от западните граници на днешна Корея до Черно море и Кубратова България е била част от него известно време). "

  На 2010/12/29 at 21:01, pe6ito написа:
Е, според мен този въпрос не е особено приключен, щом далеч по-компетентни лица все още го мъдрят... А и ако ще си цитираме цитати от Уикипедия, при условие, че в руската пише почти същото като в българската (е, може да е малко по-пълно) - според английската (http://en.wikipedia.org/wiki/Classification_of_Japanese) има поне 7 хипотези за принадлежността на японския. Това че принадлежи към алтайската група е само една от тях...
 
Според мен е приключен, защото за Старостин (който, заедно с екипа си е един от най-възможно компетентните) е бил приключен (вечна му памет!)
Да обобщим - Пешито е съгласна с това, че японският език има много алтайска лексика, алтайска граматика и алтайска фонетика, нооооо...не й се вярва той да е алтайски език. Ами добре, Пеши - избери си на какво да вярваш - аз, според моето "алтайско ухо", според висшето си образование и според големия си опит с Изтока, намирам, че алтайската теория е най-правилната и най-доказана не само ЛИНГВИСТИЧЕСКИ, но и:
 
а) антропологически (расовите типове на японците)
б) исторически (археологическите находки и обособяване на културите, свидетелстващи за преселение на алтайци от Корейские полуостров).
в) културологично (аналогиите в културата с други алтайски народи, извън сино-тибетското влияние)
г) генетически (макар и това да са само помощни данни при подобни изследвания)
 
Ако случайно смяташ някоя от останалите 6 хипотези за по-доказана, ще се радвам да я представиш и да обясниш защо смяташ така. На някои хора (не знам дали си от тях) направо им се бръква в здравето, когато разберат, че японците не са никак уникални и са доста свръзани с разни други народи, включително и с тюркските. Но фактите са такива. И няма нищолошо в това японците да са роднини с монголците или с каракалпаците, или с татарите.


Всъщност аз се зачетох и в английската версия (мога да чета на 7 езика, всъщност), та веднага уточнявам нещата. Тези СЕДЕМ ХИПОТЕЗИ всъщност не са всичките по-различни от Алтайската.
И така: 1) Алтайската, която аз намирам за най-правилна. За нея вече стана дума.
2) Японско-Когурьоската. В превод това ще рече Японо-пракорейска. Сиреч - пак алтайска, защото пракорейските езици се класифицират от повечето именно като алтайски.
3) Японо-корейска. Същата работа. ДАЖЕ АЗ ЕЙ СЕГА ЩЕ Я ДОПЪЛНЯ В ПОЛЗА НА АЛТАЙСКАТА ТЕОРИЯ, СПОРЕД ПРИМЕРИТЕ, КОИТО СА ДАЛИ - много ще е интересно, обещавам (защото това, което е родно между КОРЕЙСКИЯ и ЯПОНСКИЯ, не са се сетили да му намерят родството и с ТАТАРСКИЯ, примерно, но аз затова съм тук, за да ги правя тези неща. Гледайте сега виртуозно доказателство:)
 
1. Японското КИ (КУ, КО) било "ИДВАМ", а на корейски било ГА. Бай Гесер допълва, че на татарски, пък, е КИЛ или КЕЛ.
2. Японското КАТА- било "ДА Е ТВЪРДО", а на корейски било ГУТ-. Бачо ви Гесерчо веднага ви светва, че на татарски КАТЪ е ТВЪРДО
3. Японското И било "СЪМ", а и на корейски било И. Батко уточнява, че това е един от най-старите алтайски елементи, явява се КОПУЛА, както са написали и на татарски също произлиза от И, днес го има под формата -ИДЕ.
4. Японското НА било "НЕ, НЕДЕЙ", а на корейски пък било АНИ и АН. Тук с голямо задоволство батенцето казва, че в ЧУВАШКИЯ също е АН, напр. "АН КУЛ = НЕ СЕ СМЕЙ!", а в ТАТАРСКИ е МЕС или ЕМЕС, което също има алтайски произход
 
Ако още има съмнения за алтайкостта на японския, ще продължим. (За останалите хипотези в момента няма да говоря, защото примерно Креолската твърди, че езикът на японците е алтайско-австронезийски, което не е много далеч от истината и, което потвърждава алтайската теория донякъде, а Дравидийската е изначално погрешна).
 
  На 2010/12/29 at 23:34, mike написа:
Гесер, има една българска документална поредица: "Българите" на Бтв с автор Камен Петков. Доста интересна е, екипът обикаля всички места, свързани по някакъв начин с прабългарите. Струва ми се, че ще ти бъде любопитно да я гледаш, ако не си го сторил вече.
Благодаря, но нямам възможност да гледам БГ-телевизия, защото живея в Китай.
Преди гледах една, където искаха да докажат, че прабългарите са с ирански произход, но така и не успяха. Там поне показаха чувашите, които са най-преките потомци откъм език и култура, а и вероятно по генетика, на прабългарите.
 
  На 2010/12/29 at 22:54, ifka написа:
Браво за темата, доста интересна и подробна информация си дал; но моля те не се доверявай и не смятай за точна и прекалено достоверна информацията която четеш в интернет пространството ;) а що се отнася за българите и за произхода на българските династии има достатъчно български писаници които се опитват да доказват някакви тези и хипотези колко успешно е др въпрос, а за името Асен незнам от какъв произход е, но Асен I е носел името Белгун а братята му Петър и Калоян /Теодор и Йоаница/ ; безспорен факт е че хуни, авари и какви ли още не, идват на Балканите, но е вярно и че се претопяват в различни "етнически групи" т.е прав си но само донякаде. Интересно четиво, не съм запозната с японската история и ще ми е любопитно да прочета още инфо за тази Алтаистика  :)
Е, аз съм завършил философия и то с магистърска степен и не съм толкова доверчив. Някои от източниците, които ви казвам съм ги чел още, когато нямаше Интернет в България, т.е. на книга или във вестник, списание. За нет-пространството - зависи от източника.
Да, забравих да кажа, че освен тюркското име АСЕН, той е носил и тюрксата титла БЕЛГУН, което значи ЗНАЕЩ, КОМПЕТЕНТЕН. И до днес на татарски БЕЛЕМ (БИЛИМ) е ЗНАМ, а БЕЛМЕС е НЕЗНАЕЩ, ПРОСТ. Роднината на Асеневци - Борил също е с тюркско име.
Разбира се, че всички се претопяват - аз не съм твърдял, че има чист народ. Всичко е омешване в движение. А и на повечето не им е пукало много кой какъв е по народност - държели са повече на кланова принадлежност, държавна принадлежност, религия.
А за алтаистиката - питайте и, ако знам, ще кажа или поне ще намеря нещо, защото съм свикнал през последните 6-7 години да намирам по тоя въпрос.


  На 2010/12/30 at 0:13, pe6ito написа:
Не мисля, че има какво толкова да се обобщава в лаконичните ми коментари, още повече, че никъде не съм написала в какво вярвам и в какво - не, та дали изобщо вярвам в нещо.
Просто според мен всяко монета си има 2 страни и не мисля, че това, че ти си привърженик на едната, трябва да я прави меродавна...
 
А така. Хайде сега пак да напиша за онези 7, които ти си отбелязала:
 
1-та е Алтайската. Останаха 6. Втората е пракорейско-японска, т.е. част от алтайската - няма противоречия. Трерата е Корейско-японска - също няма противоречия, ДАЖЕ ДОКАЗАХ как си пасва супер с тюркските езици (татарски, чувашки). Четвъртата е креолската - т.е. казва нещо, с което и Алтайската теория е съгласна - че в японския има много австронезийски субстрати, но понеже лексиката и граматиката, и фонетиката са алтайски, то той се причислява към Алтайските езици. Дравидийската е сбъркана, те си го пишат там, т.е. тя е петатата. И шестата е чистата Австронезийска за която пишат в прав текст "One of the less accepted theories" (превежда ти: ЕДНА ОТ НАЙ-МАЛКО ПРИЕМАНИТЕ ТЕОРИИ).
Е, на тази база, ако смяташ, че е по-добре да сме на твоята АГНОСТИЧНА позиция - окей. Аз съм на позицията на най-доказаната и най-популярната вече - Алтайска теория. И мисля, че всеки един човек, който види, че даден език като лексика, граматика и фонетика е АЛТАЙСКИ, то го причисляваме към алтайските, особено, ако в подкрепа на това говорят и други научни сфери - културология, археология, генетика, история.
Нямам какво да добавя.


A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13192
 • SEO - karma: +502/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Re: Алтаистика (мненията ми от 2010)
« Reply #86 on: October 07, 2017, 05:21:23 PM »
 Пак от същия - този път основно кореистика:

  На 2010/5/11 at 5:21, Arina написа:
И моето е много хубаво : Soo-Yun (수윤) - " flawless lotus "
Интересно на какъв принцип ги генерира, при положение, че си ГЕРГАНА (или както се чете на корейски ГЕРЪГАНА) :)
 
  На 2010/5/14 at 2:32, YoTo написа:
Приятно ми е Kang Dong Hoon ..[ама колко мъжко ми звучи не е истина xD  :huh: ]
 
Защото си израстнала в култура/език, където има родове. В Алтайските езици няма род. Всичко е едно и също. Ако някой чете текст, по глаголите не може да се познае дали е го е писал някой или някоя. И това нищо не е. В китайския освен, че липсват родове, даже и множествено число липсва за неодушевените предмети. Примерно, ако искаш да кажеш, че има много дървета казваш, че има МНОГО ДЪРВО и те се сещат, че не е само едно.
 
  На 2010/5/21 at 8:27, mira71 написа:
Kim Ha Kyo - някой може ли да ми каже как се произнася.... защото ми звучи ужасно :blink:
 
Аз мога. КИМ ХА-КЬО.
 
  На 2010/5/23 at 17:34, ddzaz написа:
Park Eun Won-защо ми звучи като име за момче? <_<
 
Защото си израстанала в култура, където повечето женски имена завършват на -Я, -НА и пр. Сигурен съм, че корейският ПЕВЕЦ "А ХУ НА", ще ти звучи като жена.
 
  На 2010/12/2 at 7:26, Daible написа:
Генераторът е малко по-истински, защото поне си избираш пол. :)
Та, според него е Park Soo Ra - Со Ра звучи добре.
 
Другото ми е доста смешно - Sung Dong Ki, защото при първи прочит собственото име, произнесено заедно, звучи като "donkey" (сиреч "магаре"). Ах, магарицата аз! И все пак поне "Ki" обикновено се произнася "Ги".  :lol:
... И ми звучи като мъжко име, каквото по-всяка вероятност е.
 
Мисля, че ще е СУ РА, а не СО РА. Ако искаха да се чете СО, щяха да си послужат със "Soh". Така е Soo, а това е СУ.
Цялото име се чете "Пак Су-Ра".
 
  На 2010/7/11 at 4:35, vaniliika написа:
Choi Hye Mi  :blink: .. усещам неква смесица между мъжко и женско ама се тая .. <_<:D
Женско е това. "МИ" иде от китайското "МЕЙ" (美) и значи КРАСОТА. Дава се обикновено на момичета.
 
  На 2010/6/2 at 22:50, Ishikawa_Michiyo написа:
Park Hye In ^-^ някой знае ли как се чете Hye ?
 
"Хье" , т.е. с меко "Е", както го изговарят във Варна и др. места от Източно-българския говор. Цялото е Пак Хье-Ин.
 
  На 2010/10/7 at 3:23, mims3 написа:
Това е първият вариант - Moon Seo Hyo
А това е вторият - Kang Yong Byung
 
Първото повече ме кефи!  :lol: А някой да знае как се произнасят??
 
Аз.
 
1) Мун Съ-Хьо , 2) Канг Йонг-Бюнг.
 
  На 2010/7/12 at 14:47, amita написа:
Shin Rae Soo
 
Малко тъп въпрос все още съм нова тук ъъ на Rae, е-то четели се? и Soo как се прознася Со или Су?
 
Първо трябва да е ясно, че в корейския няма Ш, така че първото е СИН. Второто е САМО "Е", т.е. РЕ. А третото е СУ.
 
Т.е. - СИН РЕ-СУ.
 
  На 2010/10/7 at 14:33, zlaty_pet написа:
Мун Со Хьо и Канг Йонг Бьонг
За по-сигурно - Спиди да каже!
 
 
Може и Со, вместо моето Съ. Работата е в това, че този звук е нещо между О и Ъ, така че както си изберете.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13192
 • SEO - karma: +502/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
За корейското "ㅅ"
« Reply #87 on: October 07, 2017, 05:36:31 PM »
 В днешно време съм малко по-осведомен за корейското "ㅅ" - преди йотирана гласна се чете близко до "ш" (но не съвсем). А и, пропуснал съм да кажа (това си го знам отдавна), че понякога и като "т" (в края на сричката) - примерно 맛 [мат].
 Ето и повече от онова време, след като ме доосведомиха и се доизяснихме:
   На 2010/12/30 at 5:27, speedy86 написа:
Понеже в тая тема влизам веднъж на високосна, моля който ще ме пита кое как се чете, да пише на ЛС.
 
Гесер, в грешка си, мой човек. Пред И или йотирана гласна ㅅ се чете именно Ш. Гледай като даваш компетентни мнения, поне да са верни. ;)
 
 
Спиденце, мненията, когато са компетентни, то са и верни. Компетентно-и-невярно мнение е ОКСИМОРОН. Така че да оставим евтината риторика (може и "рЕторика" - дублетни форми са!) и да видим как стоят нещата:
 
а) В руската уикипедия ИЗРИЧНО са подчертали, че ШИН е неправилно, а трябва да се изписва на кирилица като СИН.
 
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B8%D0%BD_(%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D1%84%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F)
 
б) Работата е там, че тази съгласна в конкретния случай пред гласната "И" се произнася като нещо средно между Ш и С, нещо подобно на Казанско-татарското "Ч", което клони към "Ш".
 
 
в) Нека видим как се транскрибира от другите системи:
 
Според 국어의 로마자 표기법 това е "Sin"
 
Според McCune-Reischauer romanization това е пак "Sin"
 
Според Система Концевича това е "Син".
 
И след всичко това аз трябва да се съглася, че е по-редно на български да се транскрибира като "Шин"?
 
Опитай се да ме разбереш, че не съм съгласен с мнението ти.
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13192
 • SEO - karma: +502/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
Пак от същия, вече от 2011
« Reply #88 on: October 07, 2017, 05:51:06 PM »
 Пак от същия форум - по темата за коленето на животни (аз съм против и мога да карам без месо - на вегетариански начала - е, разбира се и с мляко, кашкавал, яйца, т. е. вегетариански, а не вегански... но никой не ме пита/не зависи от мен, демек):

  На 2010/12/29 at 1:02, sme6ko88 написа:
Да, клипчето не беше от най-лицеприятните, но... и тук идва голямото НО:
Гледал/а ли си как се коли прасенце за Коледа? Е почти същото е! Ще кажеш "Но това са делфини", а аз ще отвърна, че в различните култури различни неща се смятат за деликатес. Ако пуснеш например в Индия как някой българин прави същото с някоя крава, сигурно и те ще ни нарекат изроди. Не може да обиждаш някоя култура само заради нещата, които яде. Аз примерно харесвам филе от акула... и прасенце... и кравичка... Но не смятам, че съм изрод. Това е лично мое мнение, не се нахвърлям върху теб и това по никакъв начин не е нападка, но това което си пуснал/а не заслужава цяла тема... Отново лично мое мнение.
 
Ама разбира се. Човекът е хищник, както съм писал и по-рано - дали ще колиш делфин, змия, прасе, куче, заек е все тая.
Знае ли човекът, който се е възмутил, че някой убива делфин как ще погледнат на него тези, които смятат КРАВИЧКИТЕ за свещени и разберат, че той ги хапва, а?...
Даже и вегетарианци да станем - пак много неща ще се убиват - визирам растенията. Да извадиш един ЖИВ морков и да го нарежеш и после надъвчеш не е ли убийство? Ама няма как. Така е станала еволюцията.


Точно така! Много зряло разсъждава Зенитчето! :)
Аз да добавя - прасето е роднина на делфините и също е много интелигентно, и разбира, ако някой иска да го коли. Отделно, ако са живели 2 прасета и заколиш едното, другото изпада в депресия и може да умре.
Ако някой се интересува от роднинските връзки между прасета, хипопотами, делфини, косатки и китове може да види тоя материал, който е и в контекста на източните теми: Еволюция и родство на прасетата. (линкът в момента, 2017, не е достъпен.)Отговорено 3 Януари, 2011
  На 2010/12/30 at 17:32, Zenith написа:
Е да, ама делфините, за разлика от китайците, са ни кът бройката :D
 
PS.Много съжалявам, ама трябваше да го напиша.
 
Тук и аз съжалявам, че го написа, защото не е хуманно да се разсъждава така. Дали един народ има много или малко хора, на никой друг народ не дава право да ги избива.« Last Edit: October 07, 2017, 06:01:25 PM by MSL »
A fan of science, philosophy and so on. :)

MSL

 • Философ | Philosopher | 哲学家
 • SEO Mod
 • SEO hero member
 • *****
 • Posts: 13192
 • SEO - karma: +502/-0
 • Gender: Male
 • Peace, sport, love.
  • View Profile
  • Free word counter
 Пак от същия - малко за китайските транскрибции на български имена:
тговорено 3 Януари, 2011
  На 2010/3/22 at 1:09, sinardin написа:
Заслужава си да е тема.  :D
 
Само ми се струва, че това нещо работи с определен набор от по-известни западни имена, та хората с по-специфични и славянски са прецакани.  :D
Моя милост е от късметлиите 维克多利娅
 
ПС. Показва как се пише името ти на китайски, не те кръщава с китайско такова.
 
 
Значи ти си Виктория? Изписало е "Уей-къ-дуо-ли-я".
 
  На 2010/3/22 at 1:12, Шингу написа:
Пробвайте и тук Chinese, Japanese, Korean, Thai
http://www.chinese-tools.com/
en-names-calligraphy-20122-23612-23068.png на китайски
 
nnc.4799.png почти на корейски
Marchooo последната буквичка случайно де е Я
 
 
На корейски имаш само сричката "ЯН". А на китайски се чете "Я-ни-на".


---

  На 2011/1/3 at 5:11, Камелия написа:
卡梅莉娅 Ей го на и моето. Приятно ми е  :)
 
Ка-мей-ли-я. Добре е.
A fan of science, philosophy and so on. :)

 

Place your ads here ($4/day, $21/week or $60/month)

Your advertisements here ($4/day, $21/week or $60/month)

About the privacy policy

How Google uses data when you use our partners’ sites or apps

Post here to report content which violates or infringes your copyright.