☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your advertisement here ($5/day, $28/week or $90/month)

Your ad here ($5/day, $28/week or $90/month)

Your ads here ($5/day, $28/week or $90/month)

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - MSL

1
Other languages / Евтини домейни
« on: April 22, 2017, 04:23:40 AM »

Относно въпроса за евтините домейни


  Всеки (почти всеки), който иска да си направи сайт, а и тези, които се занимават по принцип с направата на сайтове, се интересува/-т от това какви са цените на домейните. Изключение правят хората, които решават да ползват някой безплатен поддомейн и онези, за които парите (по една или друга причина) не са проблем.
 Нормално е повечето хора да се интересуват от евтини домейни (на принципа "Защо да е скъпо, когато може и да е евтино?" или пък - "Добре е да се пестят пари.")
 Добре е да се знае, че в днешно време се намират различни евтини домейни, но при закупуването/поръчването им трябва да внимавате какви са условията при ги продават, защото, например, може да е евтин даден домейн само в началото (да речем - само 1-та година), а после да поскъпва осезаемо. Тоест, трябва да се внимава да не стане така че "евтиното да излезне скъпо"!
 Ако сте си го купили домейна за 1 година и после не си го платите пак (за следващата), той престава да е вече ваш, някой друг може да го закупи. Така че, технически погледнато, вие не купувате, а само регистрирате (наемате) домейни (за определен срок), след което или продължавате да ги наемате (подновявате наемането), или някой друг (евентуално) ще ги наеме вместо вас, ако си ги хареса и му притрябват. Това е положението.

2

"Пилешки език" задачка за втори клас


  Попадна ми онлайн за някаква задача (упражнение) за втори клас - някои сии мислят, че е трудна, че не е добра... Аз съм на противоположното мнение - такива задачи са полезни за развиване на логическо мислене, изобретателност, находчивост.
 
 Ето я и задачата - Двама второкласници си говорили на "пилешки" език. Учениците трябва да "преведат" и напишат какво всъщност си казвали въпросните второкласници. Диалогът е:

"– Пище пидойпидеш пили пиу пидопима? – попитал първият.
– Пине пимопига. Пиипимам пида пичепита. – отвърнал вторият.
– Пикапикво?
– Пиупиропика пиза пижипивотпинипите."

 Доколкото "пилешки език" предполага използване на много "пи"-та (понеже пилетата ужким казвали "пи-пи-пи"), то лесно махаме излишните "пи" от думите и получаваме диалог на български в следния вид:
- Ще дойдеш ли у дома?
- Не мога. Имам да чета.
- Какво?
- Урока за животните.

 Това е. :) Може и да не е лесно за много от второкласниците, но пък е полезно. Не всичко лесно е полезно, не всичко трудно е полезно. Това е от трудните, но полезни за развитието на мозъка/мисленето упражнения.

3
Drinks / A cold drink -- lime-mint drink
« on: April 21, 2017, 12:43:03 AM »

A lime and mint drink


  A cold drink from a North-Korean food restaurant (in South China). It's a lime-mint drink. I like it. A photo of this drink: .

4
Food / Thins chips
« on: April 20, 2017, 11:46:07 PM »

Thins


Sour cream & Chives


  Tasty Thins chips:
Quote
irresistibly TASTY
. 8)

5

Birthday decoration


from a local KFC


  It's a pretty birthday decoration (in a local KFC): -- balloon flowers, balloon stars, balloon fish, balloon clouds,... balloons. :):)

6
Food / Two pizzas from a new pizzaria
« on: April 17, 2017, 12:20:15 AM »

2 pizzas


from a new pizzaria


  Two pizzas from a new pizzaria:
Pretty and delicious pizzas. 8) :)

7

Защо част от западняците (западно-европейци и северно-американци) не обичат българите


  Преди малко попаднах на едно твърдение, че западняците не обичали българите, понеже Калоян бил разбил Латинската империя. Това е много далече от истината и ще ви обясня защо:

1. Голяма част от западняците НЕ знаят какво точно е "България" и "българи". Има доста примери от историята, които показват, че примерно на някой западняк "Bulgaria" му звучи като африканска държава (например асоциира я с "Nigeria") или латино-американска (например асоциира с "Bolivia"). (А не е ли същото, че и българите не знаят някои такива малки държави? Колко българи ще кажат каква е тази държава Суринам? Или пък каква е тази държава Белиз?)
 Повярвайте, че хора, които не знаят какво е "България" съвсем няма някакъв забележим шанс да знаят какво е "цар Калоян", а още повече, че той воювал с някаква си Латинска империя, която пък била западна държава.
 Все едно средният български гражданин да знае нещичко за Гардар Свавасон!
 За чужди исторически личности основно знаят историците (и то не всички от тях). Така че, повтарям, ако някой си мисли, че повечето западняци са чували за някакъв български цар Калоян и затова не обичат българите е в голяма заблуда.


2. Имах шанс да поживея и поработя известно време с откровен шотландец (с канадски паспорт), който обичаше да си казва откровено нещата (беше син на пастор, може би затова).
 Човекът ме просветли по следния начин:

- Българи, украинци, чехи, поляци, унгарци... за нас всичко това е "Източна Европа". Асоциираме я с: изостаналост, глупост (олигофрения), странни (откачени) азбуки, леки жени (проститутки).

- Самите езици ни звучат странно и отдалечено. Едно е да слушаш немец и да схванеш някоя дума, а друго е да слушаш поляк и да ти звучи като поредица от "бър-бър".

 Е, към тези причини като се добави и наплива на разни български работници (които подбиват цените на труда), разни криминални елементи и пр., няма как негативното отношение да не се затвърди. (И пак за това цар Калоян няма никаква роля.)

 Естествено, не всички западняци имат лошо отношение към българи и др. източно-европейци. Има хора, които просто са безразлични или приемат всеки като равен. Има и една част, които даже харесват нещо или неща от българското (напр. футболисти, народни песни и пр.)
 Зависи и кой какъв опит е имал с българи и български граждани - напр. един австралиец казваше, че имало около тях улица с български търговци, та той останал с добри впечатления. Друг - канадец - казваше, че познавал един много добър българин, затова харесвал българите. Трети - немец, бил идвал на българското черноморие, та останал доволен (по времето на Т. Живков, обаче). Хора всякакви. И нито един, който да знаеше за цар Калоян и битките му.

 Извод - ако една част (вероятно голяма) от западняците не долюбват българи (както и румънци, руснаци и пр.), то това не е заради средновековната история, а заради новата и най-новата история - от една страна по времето на социализма в Източна Европа те са промивани с поколения, че СССР и Източна Европа са лоши, изостанали, опасни, вредни... а от друга страна - в момента - като от дадена страна ти идват хора, които или подбиват цената на труда или вършат престъпления, ти няма как да си във възторг от тази страна, даже и тя да има уникална култура, примерно, красива природа и пр. позитиви.
 Това е положението.

8

За смисъла от играенето на лотарии


  Лотариите (под различни форми по цял свят) си имат и привърженици, и противници (а естествено има и такива хора, които нямат мнение по въпроса и дори не знаят за какво точно става въпрос).
 Четох преди някаква статия на Карбовски, където осъжда търкащите билети на Моментните лотарийни игри в България. Такива хора бяха наречени "добичета". Не съм съгласен с това отношение на Карбовски (макар и за други неща да е много прав и даже да съм го споделял тук с добро преди)!
 

Сега и ще поясня с какво точно не съм съгласен, както и ще изясня смисъла от играенето на лотарии


 1. Не били "заслужили" хората големите пари, но се надявали.

 НЕВЯРНО! Всеки, който си е: а) дал пари и законно притежава лотариен билет, б) направил труда да си го закупи (а и в редица случаи да си избере числа), в) проверил дали печели или не, НАПЪЛНО-И-БЕЗУСЛОВНО заслужава да има парите, които е спечелил! Никакви други заслуги не са необходими.

 2. Лъжели ги.

 ДОКАЗАТЕЛСТВА?! Това беше първото нещо, което казваше един наш професор в СУ по философия, когато някой или някоя просто подхвърляше нещо. Е, и в случая е така - много народ мисли, че в лотариите имало лъжи, измами. Добре, де, теоретично е възможно, НО МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ДОКАЖЕ? Това е въпросът. Останалото е "Невинен (невинна/невинни) до доказване на противното." Иначе какво? Всеки може да набеждава друг/други за лъжа, измама, кражба... и докъде ще стигне едно такова общество?

 3. Шансът бил само "едно към седем милиона".

 Вярно е, че шансовете в лотариите са 1 към няколко или няколко десетки милиони. (То иначе няма да има натрупване на такива големи джакпоти!)  Да, АМА тук има една много важна информация, която не е спомената, а е близко до ума на човек дори с основно образование: Ако за 1 билет (комбинация, фиш и пр.) имаш шанс 1:7 000 000 (едно към седем милиона) или нещо подобно (нека се спрем само на примера с въпросното едно към седем милиона), то ако купиш 7, шансът ти е вече 7:7 000 000 (или 1:1 000 000); ако ли пък купиш 70, то имаш шанс 70:7 000 000 (или 1: 100 000). И какво излиза? Ами излиза това, че наистина шансовете са си малки, даже и да купиш повече билети, но не са чак толкова нищожно малки, както при само 1 билет (фиш, комбинация и пр.)

 4. По телевизията давали "смотаняци", които са спечелили.

 Излишно е да казваме, че определения като "смотаняци" за хора, които не познаваме лично са не просто обидни, но и несигурни откъм познавателна гледна точка. Ако произволно наричаш всеки от група хора "смотаняк", то няма да си винаги прав, защото не всички са смотаняци (каквото и да означава това). Още нещо - дори и някой да е "смотаняк" (или "лузър", или каквото там биха му измислили някои, заради някои негови неуспехи в живота или лични качества/недостатъци), ТО СЛЕД КАТО ВЕЧЕ Е СПЕЧЕЛИЛ ГОЛЕМИ ПАРИ, има и голям шанс да надскочи нивото си и дори да стане по-добър в много отношения от тези, които не играят лотария и чакат на една заплата (или една пенсия)!

 5. Тези, които купували лотарийни билети били купувачи на надежда и продавачи на децата си.

 Много едностранчиво! Вярно е, че надеждата е основното в лотариите. Даже според някои това е добре и терапевтично (да си създаваш/купуваш/доставяш надежди. Надеждата крепи човека. Знаете как е.), ОБАЧЕ това за децата е незадължително вярно. АКО става дума за някой, който купул лотария и не му останали пари да купи нещо необходимо на детето си/децата си - лошо е това! НО!!! Ако този някой или някоя, не лишават дете/деца от необходимото (както и себе си от необходимото), то участието в лотария е нещо добро, защото дава шанс на тях И НА ДЕЦАТА ИМ да излезнат от бедност или от посредствен живот и да заживеят по-добре, с повече възможности, повече избор и повече свобода, фактически! Знаете, че "повече пари = повече избор", "повече пари = повече възможности", "повече пари = по-голяма свобода" и т. н.
 Накрая завършвам с едно по-научно нещо - "ПАРАДОКСА НА ЛОТАРИЯТА": https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%81_%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B8 (линк към статия на руски в Уикипедия).
 Става дума за това, че може повечето и да не печелят от лотарията, но все някой от участвалите печели (ще спечели).
 Дори на месец само по 1 човек да печели големи пари, то това са 12 човека за година и 60 човека за 5 години! Ако никой не играе на лотарии, то няма да имаме и 60 човека по-богати (а останалите, които са спестили парите от лотарията, едва ли ще усетят някакво значително подобрение в стандарта си на живот - например не си купил лотарийни билети, а си купил 1 бира в повече... или пък не си пуснал фишове, та си купил един вестник).
 

В заключение


 За много хора по света и у нас, лотариите са ЕДИНСТВЕН НАЧИН ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ БЕДНОСТТА (или за надскачане на средното ниво). На никой няма да му дойдат лошо няколко милиона или поне няколко-стотин хиляди за един нов апартамент (или нещо подобно)!
 Много хора нямат образование и/или пари и/или нямат възможност за кредити и/или просто не могат да правят бизнес. Това, че като се хванеш на работа ще забогатееш не е вярно за по-големият процент от работите по света. (Даже на времето бях чувал една поговорка - "От работа не се забогатява, а се получава гърбица".)
 Отделен въпрос е, че самите лотарии подпомагат спорт, бедни семейства и пр. (според това как са го решили в различните страни по света), та парите не отиват съвсем на вятъра дори и да не си спечелил. Това си е вид благотворителност!
 Така че, не трябва да се мисли повърхностно, емоционално и едностранчиво - лотариите си имат своите неоспорими предимства, както и самото участие в различните лотарии по света. Аз, лично, участвам и го препоръчвам на всички, които нямат друг шанс да си вдигнат стандарта на живота! (Стига да им остават пари, за да не се лишават от други необходими неща в живота си: храна, вода, сметки, лекарства, медицинска помощ и пр.)

9
Food / Chinese meatballs 'NUANNAN CHUFANG'
« on: April 11, 2017, 02:21:45 AM »

NUANNAN CHUFANG


  Different Chinese meatballs 'NUANNAN CHUFANG':
.
  :)

10
Food / LIBAVA Baltic Sardine (in tomato sauce)
« on: April 11, 2017, 01:58:55 AM »

LIBAVA

Baltic Sardine (in tomato sauce)


  A tasty can of Libava Baltic sardine (in tomato sauce): .
 I like very much this kind of food (fish in tomato sauce). 8) :-*

11
Food / Two New Swiss Chocolates
« on: April 11, 2017, 01:55:12 AM »

Two Swiss Chocolates


  Two new (for us) Swiss chocolates: .
 Very tasty, indeed!  8) :-*

12
Plants / Tree roots painted in blue
« on: April 09, 2017, 02:04:53 AM »

Tree roots

Painted in blue

  Well, I'm not very sure are they only the tree roots or also a part of the tree stem, but the fact is that it's an interesting photo of ours and I think it's enough artistic to share it here with you -- tree roots painted in blue:
.
:) 8)

13

Richard S Bustillo, RIP!


By Mike Searson - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18371795

Richard Bustillo passed away on March 30th, 2017.

He was a Filipino-American martial arts instructor from Hawaii who was a student of the late Bruce Lee and an authority on Jeet Kune Do Concepts and Filipino Martial Arts. (https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Bustillo).

14
Drinks / Openers
« on: April 02, 2017, 01:57:57 AM »

Openers


  A lot of colorful and pretty openers (like wine openers and others): . 8) :)

15
Drinks / Pretty evian bottles
« on: March 31, 2017, 11:54:14 PM »

Two pretty Evian bottles


  A photo of 2 pretty Evian bottles: . :) :)

Place your ads here ($4/day, $21/week or $60/month)

Your advertisements here ($4/day, $21/week or $60/month)

About the privacy policy

How Google uses data when you use our partners’ sites or apps

Post here to report content which violates or infringes your copyright.