☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MSL

526
Other languages / Ергенски данък
« on: March 12, 2019, 05:36:05 AM »

Ергенски данък

  Сигурен съм, че много, дори и всред по-образованите хора, не са чували това ергенски данък, а и да са го чували не знаят какво точно значи. Просто казано - това е данък, който те кара да плащаш държавата (ако реши) в случай, че си решил да не сключваш граждански брак, да нямаш деца... Тоест  вземат ти пари насила, защото си избрал да нямаш деца по някакви причини. Вменява ти се, че трябва да имаш деца, дори и да не си способен да им предоставиш бъдеще, дори и да има риск да им предадеш наследствени болести! Идеята е "да се ражда на всяка цена", да се "насърчава раждаемостта", да има колкото се може повече население.
 Аз лично не съм привърженик на тоталния антинатализъм (философска позиция, която смята, че планетата Земя ще е по-добре без човечеството и по-добре всички да спрем да се размножаваме, та като умре и последния човек, Земята да е по-добре), но съм за ПРАВОТО на всеки да избира дали да се жени/омъжва, дали да има или да няма дете (и съм по-скоро за контрола върху раждаемостта - да НЕ се позволява на хора да раждат по повече деца, отколкото могат да отгледат щастливо, защото в противен случай само увеличават бедността, пренаселеността)!
 В днешно време се чуват гласове за повторно въвеждане на ергенския данък в България. Например този човек (Валери Найденов) в статията "Защо България се е оженила за смъртта" (https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7336887) иска ергенски данък, защото българският етнос намалявал, пък циганският се увеличавал (и, което си е вярно, с такава тенденция - след време може вече да няма български етнос).
 Ето някои мои съображения:
 1) Всеки е в правото си да иска да има повече от неговия си етнос или от други етноси. Например някой българин може да иска повече българи, дори може да иска повече корейци или пък повече ескимости. Нека си иска и нека си има право да иска.
 2) Факт е, че преди време е нямало много от днешните етноси, после тези етноси се появяват, а в бъдеще, независимо какво и колко искаме, някои от тях ще изчезнат. Има даже (правдиви) предположения, че след много време, ако човечеството оцелее, ще се слее в един-единствен етнос. (Една от няколкото възможности за бъдещето на хората.)
 3) Данъците и, в частност, ергенският данък може да се окажат контрапродуктивни (с обратен ефект) върху тези, които са си решили, че не искат деца (или поне не искат засега деца). При някои, съвсем резонно, това ще доведе до избягване в друга държава (където няма такова данъчно насилие), а това пък още повече ще намали населението (и така желания български етнос) в България.
 4) Много по-добри решения от данък са такива, които стимулират по-добрия жизнен стадарт на хората - повече пари, повече сигурност, повече култура; повече развитие в духовен и материален план. Дай на хората повече материално и духовно богатство, повече безопасност, сигурност, независимост (вътрешна и външна) - направи им живота щастлив и достоен! Тогава те (много от тях) сами ще поискат да имат деца, ако дотогава не са искали.

527
 Без плодове и зеленчуци, които еволюционно са станали неделима част от човешкото хранене, предполагам повечето хора по земното кълбо ще се разболеят. Склонен съм да повярвам на теориите, които громят хляба и тестените изделия, че са вредни, че може и без тях, защото човечеството сравнително отскоро отглежда зърнени култури масово. Преди това милиарди години (още преди да стане на човечество) се е задоволявало с меса, растителности, вкл. плодове и ядки.
 Въобще, да припомня, ако сте забравили, не подкрепям някакви екстремистки идеологии като това да  не се яде никакво месо и животински продукти (веганство), да се ядат само плодове (фрутарианство/фрукторианство/плодоянство) и пр. Аз дори не съм вегетарианец, защото съзнавам, че месото е незаменимо за здравето, та основно съм флекситарианец.
 Няма 100%-во мнение какво и колко точно е здравословното, но има такива, ПРИБЛИЗИТЕЛНИ схеми, по които да се ориентираме какво да ядем: The Eatwell Plate is a pictorial summary of the main food groups and their recommended proportions for a healthy diet. It is the United Kingdom's food standard agency's method for illustrating dietary advice.. Както виждате плодовете и зеленчуците не са никак малък процент.
 Не виждам проблем в консумацията им - хем са НИСКОКАЛОРИЧНИ (повечето), хем са достатъчно вкусни (или поне стават като се овкусят правилно), хем съдържат много полезни витамини, минерали, протеини.
 Харесвам един китайски лозунг "健康第一" ("Здравето на първо място"). Лично мен едно такова НЕБАЛАНСИРАНО хранене (бисквити, риба и свинско) ме плаши и съм 99% сигурен, че би ме разболяло (в същото време и съм съгласен, че горното - цял хляб, лютеница, кисело мляко, филе и баница, колкото и да е по-балансирано е СВРЪХКАЛОРИЧНО, ако човек не е някой работещ тежка физическа работа или доста спортуващ). Все пак, целта не е само да пестим пари и да имаме повече за бизнес (които го искаме и сме кадърни), но и да не се разболяваме. Защото, както е казал един философ (Артур Шопенхауер) - "Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо."

528
 Сериозна си е темата. Най-малкото може да помогне на хората да пестят пари за храна (без да им вреди пестенето, защото то, ако ще се ограничаваш без необходимите ти всеки ден витамини, минерали и пр., си е заявка за сериозни заболявания или предразполагане към такива).
 Всъщност дискутираната тема беше много по-широка - как с под 1200 лева заплата може да се пестяло сериозно за бизнес, но аз реших да погледнем на нещата по-детайлно, защото това (може ли с по 150 лева на месец, среден човек, да си яде в България сега каквото и колкото си поиска) е по-важно за повечето хора, отколкото дали може да се пести за бизнес (понеже повечето хора не искат да правят бизнес и си доволстват на заплати или на помощи по света).
 Значи, доколкото виждам аз от всичките тези цени, както и от допълнителното ми ровене из интернет и питане на още хора (които не участват в този форум), с 5 лева не само не можеш да си купиш колкото и каквото искаш, а дори е леко-неудобно да се вместиш в графата "пълноценно хранене", макар и да е възможно при броене на стотинките сякаш...

529

Какви 5 лева?

  Има един идиоматичен израз в българския език "Какви 5 лева?" ("К'ви 5 лева?"), който изразява недоумение, несъгласие, изненада. Такива едни неща - недоумение, несъгласие, изненада, а и дълбоко зачудване ми предизвика твърдение на приятелка-българка, в България, че може с по 5 лева на ден в днешно време (2019 година) в Република България да яде каквото си поиска.  :o Уточнявам, че изчислението "5 лева" го направих след като прочетох изречението й
Quote
Цените за храна са такива, че на мен при разкош и без ограничения 150 лв ми стигат да ям каквото си поискам. Буквално. И колкото си поискам. Пак буквално.

 Смятам го за месец от 30 дена. Защото, ако го сметна при месец от 31 дена, то няма дори 5 лева, а само около 4 лева и 84 стотинки (150 : 31 = 4,838709677419355..., та закръгляме на 4,84). Само за февруари (независимо дали е високосна или невисокосна година) имаме над 5 лева на ден при 150 за месеца. Затова и избрах да вземем чистите 5 лева при месец с 30 дни (150/30 = 5).
 Правя уточнения, които са важни:
 - не е веганка, нито се придържа към някакви религиозни възгледи, които да й спестят примерно месото изцяло (има, примемрно, будисти, които не ядат никакво месо и са си вегатарианци, де факто).
 - не пази някакви постоянни диети (има вманиачени жени, които все си мислят, че са дебели и икономисват здраво от диетите. Отварям една скоба, че не е добре и да си в другата крайност - човек, който пък съвсем не вижда на какво "прасе" е заприличал и не се сеща да яде здравословно и диетично!).
 Значи, вземаме 1 среден човек, с ако не идеално, то поне нормално (или приблизително нормално) хранене. Изключваме всякакъв алкохол (това НЕ Е ядене).
 И нека да поразгледаме сега как става така (и въобще възможно ли е) да ядеш буквало каквото си поискаш и колкото си поискаш? Дори, по-малко, може ли с 5 лева на ден да имаш нормална закуска, нормален обед и нормална вечеря (под нормално имам предвид - да не е наблъскано с калории, да има всякакви полезни за тялото витамини и минерали, т. е. да има яйце, малко месо и/или риба, зеленчук, плод) и, понеже без алкохол може, но без вода не може, да се има предвид и поне 1 напитка на ден (защото малко са хората, които карат само на чешмяна вода, а и на някои места водата от чешмите не е годна за пиене, а само за миене).

Аз дали бих могъл с 5 лева на ден да хапна пълноценно?

Започвам аз. Сериозно и без никаква насмешка, майтап и пр. Сериозно си представям, че съм в България и с моя си що-годе здравословен и диетичен начин на живот тръгвам на работа и искам да закуся по-бързичко (няма да крия, че сутрин ми е толкова криво, че въобще не ми се готви и ще спестя пари с нещо набързо). Избирам си нещо що-годе здравословно, хранително - 2 варени яйца и (по пътя) 1 малка минерална вода. Толкоз! До обяд ми стига да не огладнявам. На обяд - да речем, че имам обедна почивка голяма и няма да се тъпча с пици, банички, понички и всякакви недотам добри за диетата ми храни, а мога да си наготвя нещо. Какво ще е то? Примерно днес ядох салата с ряпа, чушка, домат и малко лук, и печени гъби на фурна, и проста зеленчукова супа. За вечерята - пак няма да купувам разни неща от улицата, пак нещо домашно-приготвено - нека да е пилешки гърди (първото ми и последно за денонощието месо), малка салата (примерно моркови и краставици с чесън) и (пак първо и последно в денонощието) плод - да кажем 1 ананас, а за питие - нека да е една лимонада, защото аз обичам лимоновия аромат и вкус.
 Виждате, че изключвам всякакви неща, които в момента мога да ям в Китай на корем - калмари, суши, питая и пр. неща, които минават за "екзотични". Направих си скромно меню и искам да ми кажете дали с 5 лева това нещо се покрива поне приблизително?   

530
Other languages / За неологизма "джендъраст"
« on: March 11, 2019, 02:36:18 PM »

Какво се има предвид под "джендъраст"

Неологизмът джендъраст (в множествено число: джендърасти) е жаргонно, презрително и обидно творение съставено от "джендър" и "-аст" (произлизащо от "педераст"). По същия начин са образувани и думи като "толераст", "либераст" и т. н.

531
Social network | SEO - Social network / The Omnilogy forum in public
« on: March 11, 2019, 02:15:16 AM »

The Omnilogy forum in public


-- our Omnilogy forum in public.  8)

532

A Chinese woman in traditional Chinese clothes


  -- a Chinese woman in traditional Chinese clothes (gold related ad).

533
Food / Different stickers for kids
« on: March 11, 2019, 02:10:06 AM »

Different stickers for kids

And some different stickers for kids: .

534
Food / New Boonie bears (熊出没) stickers for kids
« on: March 11, 2019, 02:07:50 AM »

熊出没 (Xiong Chu Mo) stickers for kids


 New Xiong chu mo (熊出没) stickers for kids: . :)

535
Food / Again new pretty sea world stickers for kids
« on: March 11, 2019, 02:02:52 AM »

Again new pretty sea world stickers for kids

And again -- new pretty sea world stickers for children: -- lovely octopus, fish, jellyfish, starfish, turtle, manta ray, whale, clam. :)
 

536
Other languages / Хлебарка в ухото!
« on: March 10, 2019, 11:48:18 PM »
 Преди малко по гуандунския канал TVS2 (广东南方卫视 - приблизително изговаряне "Гуандун нанфан уейшъ") показаха случай на вмъкнала се хлебарка в човешко ухо! Извадиха я успешно лекарите, но е важно да се знае и да се пазим, доколкото можем, от такива насекоми!

537
Other languages / Re: Ч8М
« on: March 10, 2019, 05:01:41 AM »
 А! Браво, че си обърнала внимание! Аз преди минутки само ти писах във второто си съобщение, защото видях, че първото се е "самосецнало" заради явно установен лимит на дължината на лс-тата... мислех, че няма да погледнеш "Чосемм" (или както се чете "Ч8М"  ;D ) и те подсетих, защото тази розичка специално си я измислих, набрах и оцветих.  :) Много си я харесвам! Дано и на тебе да ти е допаднала!
 И извън темата за "8-ми март", но по темата за този вид изкуство: преди известно време видях един от ресторантите за варена риба тук (много почитатели има на варената риба наоколо, та гледам, който се е заимал с пари, обикновено често отваря такъв бизнес) с поредната му интересна идейка. Преди бяха наслагали някакви вицове по стъклата от сорта "Какво най-много мразят мъжете да носят жените? Дрехи!"  :-X, но последното ми хареса наистина - рибки, изрисувани по същия начин като розата (ASCII-арт, демек) и ще се опитам да ви пресъздам една такава риба тук:

>>('>

 Ето ви и по-качествени рибки от други автори:

 o
o      ______/~/~/~/__           /((
  o  // __            ====__    /_((
 o  //  @))       ))))      ===/__((
    ))           )))))))        __((
    \\     \)     ))))    __===\ _((
     \\_______________====      \_((
                                 \((

00000000000000000000000000000000000000000000

            FISHKISSFISHKIS               
       SFISHKISSFISHKISSFISH            F
    ISHK   ISSFISHKISSFISHKISS         FI
  SHKISS   FISHKISSFISHKISSFISS       FIS
HKISSFISHKISSFISHKISSFISHKISSFISH    KISS
  FISHKISSFISHKISSFISHKISSFISHKISS  FISHK
      SSFISHKISSFISHKISSFISHKISSFISHKISSF
  ISHKISSFISHKISSFISHKISSFISHKISSF  ISHKI
SSFISHKISSFISHKISSFISHKISSFISHKIS    SFIS
  HKISSFISHKISSFISHKISSFISHKISS       FIS
    HKISSFISHKISSFISHKISSFISHK         IS
       SFISHKISSFISHKISSFISH            K
         ISSFISHKISSFISHK               

00000000000000000000000000000000000000000000000000

         ^
       //                        ___   ___
     (*)     "O"                /  _   _  \
    (*)                           / \ / \
   (*)    "O"                    |   |   |    |\
  //                             |O  |O  |___/  \     ++
 //                               \_/ \_/    \   | ++
//                              _/      __    \  \
/     /|   /\                  (________/ __   |_/
     / |  |  |                   (___      /   |    |\
    / /  /   |                     \     \|    |___/  |
   |  | |   /                       \_________      _/   ++++
  /   | |  |                      ++           \    |
 |   / /   |                              ++   |   /  +++
/   /  |   |                               ++ /__/
~~~ ~~~~   ~~~~~~~~~~~~  ~~~~~~~~~~~~~  ~~~~        ~~+++~~~~ ~

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

 И така... Ех, като се поуспокои човек какво е хубаво! Даже за рибки ви поствам. ;D

538
Other topics / The PMs are limited
« on: March 10, 2019, 04:44:55 AM »
 The PMs (i. e. the private messages) are limited in this forum. Well, it's not a problem, but I just wanted to let you know it, because if you plan to send very long PMs here it'll be impossible! Just letting you know, you know. :) :)

539
Other languages / Ословостяване
« on: March 09, 2019, 02:27:39 AM »

Ословостяване

Присъни ми се думата ословостяване. Предположих, че вече може да е употребена поне малко онлайн, в някой философски текст. Потърсих. Бях прав. Намерих я в "СТАНОВИЩЕ

от доц. д.н. Лазар Копринаров, ЮЗУ „Неофит Рилски” - Благоевград

за дисертационния труд на Галин Пенев Пенев

„МИТЪТ В ОНТОЛОГИЧНА ПЕРСПЕКТИВА”

за придобиванe на образователна и научната степен доктор

по специалност „Естетика /философия на културата/”", където е употребена в изречението "То изисква подходи и ословостяване, които са непривични за днешния стил на мислене, за „логоса”, който привично ни служи в днешните научни занимания." (Източник: https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=http%3A%2F%2Fissk-bas.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F05%2FSTA-KOPRINAROV.doc)

540

Artificial dog decoration


 Dog decoration (artificial dog decoration) in front of a shop: .

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.