☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MSL

886
 Както споменах вече на много хора - изгубих почти всякаква вяра, че нещо ще се получи от това - няма на кой да се разчита: роднини, съседи, приятели, съученици... НИКОЙ и НИКОЯ! Я не искат, я не могат, я и двете...
 Все пак, имам още 2-ма съученика предвид (хора, които имат възможността да се включат в нещо такова), които доколкото предполагам обосновано, на база на това, което чувам от тях, не ми вярват и/или не разбират за какво става дума (или просто се правят, защото не искат да ми откажат пряко... знае ли човек?) Та ето какво им пуснах, заедно с едно мое видео (което нямам намерение да давам тук, защото на него изглеждам грозен, а аз съм суетен  :) ):
 
 До М. М.: "ЧНГ!  :) Китайската Нова настъпи... изкарах курс за TEFL, продължавам с още няколко курса и колкото и доколко станат нещата (защото се е видяло, че явно на 100% сам ще трябва, защото на никой не може да се разчита. Е, тая надежди до край, но в крайна сметка си е унижаващо например да чакаш с години на хора и само да те мотаят). Ето едно видео от мен (ако ти е интересно). Адресирах го до Б., че все ми говори за бизнес-план и все му казвам, че преди да е избрал място няма как да изчисля нещата дори приблизително. За човек завършил математически науки като него едва ли е трудно да разбере; предполагам, че отново е проблемът "Не вярвам дали това е Гешо." Та си поиграхме да снимаме това видео - хем доказва, че съм аз; хем, че съм в Китай, хем обяснявам с думи прости за бизнес-плана. Това, като последен опит, защото вече почти 1 година опитвам и... както казваше една колежка-философ: "Старах се, опитвах с всички възможни средства - който разбрал - разбрал." /Не е нещо оригинално, но просто го чувствам по същия начин и аз вече.../ Отивам да уча. Не знаех, че на стари години ще ми дойде това чудо на главата - да уча като студент и да се преквалифицирам от философ и учител на какво ли не, ама с бедняците като мен е така..."
 До Н. Б. .: "Днес е Китайската Нова година. Едно видео от мен - хем да ти докажа, че съм истински (ако това е проблемът), хем да обясня с думи български прости за този вече станал прословут бизнес-план. Това, като последен опит, защото няма с какво друго и как иначе да докажа и обясня."

887
 Пратих й и лично съобщение, че да е сигурно, че най-после сме се разбрали:
Quote
Тук ти го пиша малко по-пряко: Кате, БЕЗРАБОТЕН СЪМ, нямам време за простотиите на Фейсбука!!! Писах ти и мейл! Карам курсове! Не е лесно да си БЕДЕН и в БЕДА откъм ПАРИ! Големи хора сме, трябва да се БОРИМ И ДА НАМИРАМЕ ВИСОКО ЗАПЛАЩАНЕ, ДА ПРАВИМ БИЗНЕС! Не може да очакваш да стоя в този противен сайт (Фейсбука)! Ако има нещо - в моя сайт или на мейла!

888
 Все бях чувал вицове, че ако някой не влизал във Фейсбука го имали за умрял, заболял, попаднал в катастрофа, ухапан от змия, отровен с гъби, отвлечен от извънземни и всякакви други реални и измислени премеждия, които може да родят човешкит мозъци! Но тези дни/седмици ми се случи точно това! Много се притеснила една колежка за мен! И то при положение, че съм казвал неведнъж, че рядко вече влизам точно във ФБ-ка!
 Ето и тук, защото не искам да стои само във Фейсбука и аз да губя от собственото си съдържание, това (съдържание), което пуснах преди малко:
"ПРИПОМНЯМ: Появявам се тук само по празниците (да честитя и отвърна на честитки) - в случая Честина Нова китайска година (на прасето)! СПЕЦИАЛНО ЗА КАТЯ (и други недоразбрали): 1) Ако има нещо спешно, търсете ме в сайта или на мейла. 2) Избягвам да пиша в конкурентни сайтове (в случая е ТЪПО да пълня сайта Фейсбук със съдържание и да се САМОКОНКУРИРАМ!) 3) От известно време съм безработен, търся си нова работа. КАРАМ КУРСОВЕ, защото явно "магистър по философия" не е достатъчно за много от днешните работодатели и закони (изкарах вече TEFL - педагогически, продължавам с мениджмънти и пр.), защото както добре знаете - НЯМА ДРУГ НАЧИН: нито съм наследник на богати родители, нито в момента някой приятел, роднина, съсед или съученик иска да почнем заедно бизнес (колкото и да съм увещавал, молил и предлагал!!!), нито съм спечелил от лотарията... ВСИЧКО ТРЯБВА ДА БОРЯ САМ, за да се отърва от мизерното съществуване в шумен, едностаен апартамент! (Така че, много ви моля, не се безспокойте толкова за мен, ако не се появявам в този противен сайт - Фейсбук! Не са се изчерпили останалите начини за комуникация, ако толкова е наложително!)"
  ::) :(

889
Other topics / Re: Truisms, facts, etc.
« on: February 04, 2019, 08:52:11 PM »
 "Are you reading me or you're just sending automatically, like copypasta? The point is -- are there..." -- a good beginning of a response to someone, who is bot-like. ;D

890
Other languages / ВИЦ - Предсказание
« on: February 04, 2019, 04:04:34 AM »

Предсказание


- Ще умрете самотен в мизерия и ще страдате жестоко!
- Извинете, какво?!
- Казвам, че исканият от Вас кредит е одобрен. Подпишете тук, тук и тук!

::) :(

891
Food / New lovely and pretty stickers for kids
« on: February 03, 2019, 03:32:43 AM »
 Some new lovely and pretty stickers for kids: -- "Nagoya 3rd anniversary". :)

892

Fruit stickers with Chinese and English words

-- apple, peach, carambola, pear, cherry, litchi, coconut, pomegranate, orange, strawberry, banana, melon, watermelon, mango, kiwi, grape. (苹果,桃,杨桃,梨,樱桃,荔枝,椰子,石榴,橙子,草莓,香蕉,甜瓜,西瓜,芒果,猕猴桃,葡萄。)

 Another one, the same kind: :)

893
 246. По-лесно се отговаря на въпроса, ако се абстрахираме на кого е корабът. На Тезей или на Мойсей, все едно. Важното е друго - разглобяваш кораба и го сглобяваш на ново място. Пак си е той. Ако ли пък полека-лека му смениш всички части и после на новото място от неговите си, натурално-стари части направиш пак кораб, пак си е той. От новите части имаме само КОПИЕ, НОВО КОПИЕ на стария кораб. Както казах - по-лесно е да се схване с нещо по-просто устроено като една брадва. /Иначе собствеността, прилагателното "Тезеевият" - имат значение, но при положение, че и без въпросните неща пак може да се схване същността на проблема, не виждам смисъл да се стига до тях. Корабът си е кораб, независимо дали ще е Тезеев или после ще е Йоргосов, Кимов, Найденов, Мифунев и пр./
 
 247. Их, Ваня как издава кой стои зад никовете. :) :D
 
 248. Браво на Ники и на настоящият му фаворит Хайдегер, които правилно интерпретират мисълта на Енгелс:
"Естествоизпитателите си въобразяват, че се освобождават от философията, когато я игнорират или псуват. Но, ТЪЙ-КАТО БЕЗ МИСЛЕНЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИДВИЖАТ НИ КРАЧКА НАПРЕД, за мисленето са необходими логически категори... то в резултат те, все пак, се оказват ПОДЧИНЕНИ НА ФИЛОСОФИЯ, но, за съжаление, в голямата си част на най-лошата."
+
"Така се получава, защото категориите си те заимстват... от всекидневното, общо съзнание на т. нар. образовани хора, над което господстват останки на отдавна умрели философски системи..."

  А ето и думите на Сагатовский, които идеално подкрепят мисълта на Ники:
"Ошибки начинаются тогда, когда один специалист не видит из своей «ямы» позицию другого, но судит о его действиях, не зная, ради какой цели они совершаются. Чтобы не делать таких ошибок, надо уметь переходить на такую позицию — философскую, — с которой хорошо видно соотношение исходных рубежей и целей отдельных специалистов." (Превеждам - Грешките започват тогава, когато даден специалист не вижда от своята "яма" позициите на другия, но съди за неговите действия, не знаейки, с каква ЦЕЛ те се извършват. За да не се правят такива грешки, трябва да се умее минаването на такава позиция - ФИЛОСОФСКАТА, - от която добре се вижда съотношението на изходните ГРАНИЦИ И ЦЕЛИ на отделните специалисти.)

  Както виждаме мисловните усилия и на Диалектическия материализъм са напълно-достатъчни за "стоплянето" на такова положение, че философията е мирогледа и метода на частно-научното познание, което без философия е невъзможно, заблудено и даже потенциално-опасно.

 249. Наистина го сънувах. То беше поредица от сюжети и добре, че се свърши с него, а не с Антонио Бандерас и лъвовете, примерно. Понякога кошмарите могат да изтормозят целия ден, знаеш...
 За Лили - зависи дали е омъжена и, ако да, зависи дали съпругът й чете тук. След уточняване на тези два фактора, които възлагам на теб (т. е. вменявам ти чувство на ВЪРХОВЕН ДЪЛГ И ЧЕСТ, като в армията, хе-хе-хе), може да почнем с някаква романтична стратегия, ама ще трябва да се мисли и как да се заобиколи модераторския контрол... Лесно няма! :):) /Малко хумор. :) /
 Иначе за числата - да. Мене ме заинтересува и едно друго математическо понятие. Имало МНОЖЕСТВО, което НЕ СЪДЪРЖАЛО ЕЛЕМЕНТИ. Един от символите му бил {}... И ето някои от "свойствата" му :
1. Мощността му е равна на нула.
2. Мярата му е равна на нула.
3. Обединяването му с което и да е друго множество е равно на последното...
  Т.е. ОЩЕ ЕДНА ИЛЮЗИЯ, за която някои философи питали къде й е:
- смисъла
- ползата...
   Празното множество, т.е. множество, което няма нищо в себе си, ми прилича на "празен народ" - "народ, който не се представя от нито един човек", "празна заплата"  - "работиш и накрая ти плащат 0.00 лева" и пр. празни неща, които не са това, за което се представят, а са ЕДНОТО НИЩО. /Дори е оксиморонно - "множество" (много неща/много обекти/много каквото и да е) и "празно" (без нищо/нула/без присъствие). "Множество, което не съдържа нито един елемент." Е, това си е една нула! Не е и не може да бъде множество. Все пак определението, дефиницията за множество е, че то "представлява съвкупност от различни обекти, наричани още елементи, която се разглежда като едно цяло. "https://bg.wikipedia.org/wiki/Множество Толкоз./

 250. Просто ми беше интересно какво мислят хората и исках "да си сверя часовника" с други мнения. Моето лично е, че след замяната и на последният детайл вече си имаме работа със съвсем друг кораб. Дори и след заменяне на един-единствен детайл, това вече е несъщия кораб, но при 100% смяна на всички детайли, естествено, корабът вече на 100% е друг. Просто и логично.

 251. Да, хубаво обсъждане сте спретнали там. Аз го повторих в един от моите часове с китайски деца в сборна група по СИП между 3 и 5 годишни. И никой не видя делфини. :) Една каза, че вижда НИЩО, после един рече, че вижда ЧЕРНО, следващия каза, че вижда ЧЕРВЕНО (доста точно, предвид, че беше доста слънчево и като си затвориш очите на срещу слънцето, примерно се вижда черно-червеникав отенък) и останалите също казаха, че виждат ЧЕРНО.

"Там също някои деца твърдяха, че виждат цветовете."
 Трябва да се отчита и факта, че при някои играе доста въпбражението или даже съзнателните лъжи, тези неща са си абв-то ("абеве-то") в детската психология.

"Шегата настрана, нека помислим случай, в който на децата се предлага да смесват цветове от палитра - тук "каквито си искам" (цветове) продължава да сработва. Излиза ли тогава, че въпросните получени цветове са някак "по-малко" обективни (от...???) ? Ясно е, че критерият "зависещо/независещо от волеви акт" на най-първо четене е "стабилен" критерий за различаване на субективно и обективно."
  Да, ама КАК СА ПОЛУЧЕНИ? Само с ИСКАНЕТО НЕ СТАВА. Тоест трябва и ДЕЙСТВИЕ. Ако си останем на ниво ИСКАНЕ, остава си субективното. Така че аналогията не е правилна, понеже имаме и елемента на актуализацията с действие, въздействие върху изходни материали.


"Но ако мислим разликата между, да кажем, натрапчив образ и парче восък, ще излезе, че първият е "по-обективен" от втория."
 Зависи в качеството им на какво се мислят. Ако едното се мисли като образ, а другото като восък и двете са си реални и обективни - едното като образ, а другото като восък.

"че ако се мисли природното като другото на субектното, от това никак не следва, че сме станали солипсисти."
 ВСЕ ОЩЕ НЕ СЛЕДВА, но има ТЕНДЕНЦИЯ КЪМ това. Тоест вземаш нещо изначално:
- създадено в природата
- живеещо в природата
- основаващо се на природата (черпещо от нея живот и взаимодействащо постоянно с нея)
- родствено на всичко в природата на различни нива,
и от това нещо (човекът, който му хрумнало да се нарече "субект" или "Исмаил Хасаноглу", все едно) се прави нещо ТОТАЛНО ПРОТИВОПОСТАВЯЩО СЕ И ЗАКОНОДАТЕЛНО, ВЕЛИКО НАПРАВО В НЯКАКЪВ КРАЙНО-ХУМАНИСТИЧЕН И АНТРОПОЦЕНТРИЧЕН МОДЕЛ, което, разбираш ли вече не е никаква природа. Не е коректно спрямо действителността ни и спрямо реалността ни. Виж, ако говорим за някакъв АНДРОИД (втора природа) /в изначалния смисъл на думата, а не като марка; под андроид се разбира човекоморфен робот с изкуствен интелект; в научната фантастика се срещат често/, който да няма взаимодействие на биологическо ниво с природата тогава изказът и идеята, която сте си създали с колегата би имала коректност, но така... със същата сила (макар и на по-различно количествено ниво) твърдението ви, че човеците са неприродни, защото примерно правят това и това спрямо природата, може да се каже и за един вълк (Canis lupus) или за един хипопотам (Hippopotamus amphibius).


"Питането "не се ли оказва,че ако няма субектно, няма природно?" като че си прилича с "не се ли оказва, че ако няма субектно, няма изкуствено?""
  Може и да си приличат, но отговорите им хич не си приличат. Ето ги: Ако няма субектно, пак си има природно, защото на природата, както казваше моят познат юрист-политолог, "хич не й пука" кой какво си мисли за нея.
 Ако ли пък няма субектно, разбира се, че няма да има и изкуствено. И доколкото вече е открито, че маймуните правят копия (оръжия), значи че и една маймуна може да бъде (и е!) субект. /Това е само един пример./


"Какво се "оприродностява" по отношение на светлината след "изясняване на вълново-корпускулярната й "природа"?"
 А аз като човек чувствителен към симулакрумите искам да знам глаголът "оприродностява" има ли реален корелат в действията на човек, т.е. има ли такова нещо като "оприродностяване" или не? Тоест какво значи нещо да се "оприродности"? Природата е СБОР от жива и нежива природа, т. е. от доста единични неща - камъни, вода, мухи, вируси, бръмбари, щурци, хора и прочие. Така че, лесно може да се разбере, ако се вземе КОНКРЕТЕН, ПРИРОДЕН ЕЛЕМЕНТ какво е, примерно, да се НАВОДНИ нещо или да се ВКАМЕНИ. Дори можем да се съгласим, че зад неологизми като ВИРУСИЗИРА /не по смисъла на "вайръл", че нещо е "станало вайръл", а в обикновения природен смисъл на "вирус"/ или МУХИЗИРА нещо се крие смисълът на изпълване с вируси, с мухи. Хайде сега да видим какво значи "оприродностяване"? Има ли такова действие в човешкия физически или умствен, индивидуален или групов труд?


"Тук разлики като създадено-несъздадено, овладяно-неовладяно и т.н. не може да не се намесят, но кога (дали) са достатъчни?"
   И, напоследък, след задълбочаване на познанията ни по биология и етология е редно да се запитаме и СЪЗДАДЕТО-ОТ-КОГО? Понеже едно гнездо може да се направи:
- От хора,
- От птици,
- От маймуни.
  Гнездото природа ли е? Природа е. Първа или втора? Втора. Има ли значение дали е направено от птица, човек или маймуна? Няма. Това е чистата и правилна логика.

 252. Нека сега се спрем и на бати Веско. :) ("Бати" в уважителна форма, по аналогия с турското "АГА", което също значи БАТКО и се е ползвало за уважение на хора, независимо от годините им. /Още за алтайските връзки на "бати": http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kata-a-'o-a'-ot-'aam-ta'-akte-'atkoaoateato'/msg13988/#msg13988./)

"която разлика се получава именно, когато природното се мисли, като производно, положено, получено, направено, начин на присъствие и т.н. и т.н. от/на духа, субекта, разумното и т.н.и т.н."
 
 Ами ето тука е разковничето - Обективен идеализъм! Производното на природата и намиращо се в нея (разума, субекта, духа/ако въобще има такова нещо/) става ТВОРЕЦ на природното. Това е Юдео-Християнски "отглас", който Хераклит (нашия) привижда като Хегел, а за мене си е точно едно религиозно мислене, но с философска форма.


"а изобщо възможността природното да се мисли през идеи."
 
 Да речем, че това положение досега ми е убягвало в информационния поток пред който всеки ден съм изправен. Затова и чак сега се прознасям по него:  А има ли нещо, което не може да се мисли "през идеи"? Мисленето на природното през идеи не е нещо уникално. Всяко нещо, което е в съзнанието може да се мисли през/чрез идеи. /Да, трябва да е в съзнанието, защото ако не е, няма как да се мисли - няма как да очакваш някой да мисли за тутси, ако въобще не знае, че има такъв народ на Земята. /


"В намесите на Dalai_tatar за пореден път намирам израз на едно автентично мислене, което може да постави събеседника в творческа позиция"
  Благодаря! Точно това целя с разсъжденията си, които виждам като градивна критика, колкото и доколкото мога.


"правенето на философия с деца на чужд за тях език и възможностите, които имаме да онагледяваме философското – с жестове, знаци, изигравания с тялото, вещи и предмети, рисуване,  и т.н."
  В смисъл чужд като небългарски или чужд като професионален, който те не разбират?


"Когато се пита какъв е смисълът да се различава природно от неприродно, както пита Dalai-tatar, и какво пречи всичко да си е природа, нещата се представят сякаш те са въпрос на номиниране, без налични съдържателни разлики."
   Ами така излиза, защото в моето понятие за природно = Вселенско няма съдържателни разлики. Има само формални разлики. Да речем какво значение има дали един камък е тук или на Луната? Ако ли пък се засели колония от хора на Марс някой ден, те няма ли да са природа, пък било то не-Земна природа, а Марсова природа? Абе даже и да се ограничим до Земята пак нещо неприродно аз не съзирам, като разбира се, разграничавам първа - втора природа, донякъде, понеже възниква въпросът - това, което правят животните като изкуствено - гнезна, копия, хралупи, ями и пр. - не е ли също втора природа? Тоест не е ли резултат от субектна дейност?"Ако това беше така, то тогава се снема всяка отговорност от всеки. Изобщо престава да може да се мисли свободното действие, автономното, автентичното, отговорното, творческото и оттам безброй много социални и всякакви други последици свързани с отговорността. Тук е мястото да се каже, че човешката история познава много опити, в които на човешкото се гледа именно като на материал, сила, отношение и други."
  Отговорността се разбира на ниво ВМЕНЯЕМОСТ. Нищо не пречи, ако хората са природа, в същото време да имат и отговорност. А отговорността не е нищо свръх-естветвено и просто-социално. Отговорността се ВЪЗПИТАВА, а всички знаем какво е възпитанието - набор от условни рефлекси, получени с подкрепление и/или аверзия.
 Ето, много се радвам, че през последните си години сте прекарали и вие по детски градини и начални училища. Няма как да не ви е направило впечатление, че 1-2 годишните са крайно-безотговорни - вземат неща, без да са техни. Бият някой без да е виновен. Като им дадеш нещо даже не казват едно "Мерси, чиче!" и пр. И какво става, ако това дете никой не се стреми да го научи да не прави така? Ами израства си като дивак. Така че ОТГОВОРНОСТТА се получава именно от систамата - подкрепяне/наказание. Нищо повече. Ето защо в историята някои народи, които системно не срещат отпор/аверзия от други могат да си ги експлоатират до безкрайност. В същото време знаем, че като някой народ изяде една гора бой, особено няколко пъти и става "ангелче". Това е природната истина. Човекът по природа е "лош" и е "хищник" /казано с цялата условност на тези понятия/. Писал съм по друга тема."Трета задача е да се проследи обособяването от природното на „околната среда” и „изкуствени природи” (имат се предвид растителни култури и сортове, изкуствени по-роди животни)."
  Първите две задачи не коментирам, понеже са изпълнение с понятия тип "Мики Маус" и "Сун Укун - Царят на маймуните." Има ги в масовото съзнание, но никой не ги взема насериозно. Виж третата е по-интересна и има резон в нея - редно е да се знае кое е дело на ЕСТЕСТВЕНИЯ и ИЗКУСТВЕНИЯ ОТБОР. То иснтрументариумът за това е разработен още от Дарвин."Например свързаните с генно модифицираните организми и желанието на някои фирми да се сдобият с права върху добива на такива („Монсанто” и искането им пред европейския парламент) – не просто да продават семена, каквато практика има от векове, а да претендират за дял върху всяко растение, добито от продаваните от тях семена."
  Ами същото като с авторските права на филмите от Холивуд. Ако идеш в киното и го заснемеш с камерка, после го размножиш на дискове и ги продаваш - не можело, било незаконно. Трябва да си платиш и тогава да си официален дистрибутор, и пр. Иначе няма печалба. И онези със семената така - гледат хората, че от тях има по-голям добив и като купиш един път, не си луд да купиш втори път като ще имаш собствена реколта, та гледат да те обложат с малко "данък". Ами всеки си търси печалбата, защото е капиталистически света. Ако беше комунистически, друга работа. Правиш семена, после всеки ги ползва, а ти се радваш и си доволен на едната популярност и признателността на народа, защото пари не ти трябват - всичко е безплатно! Ама като са нужни пари и като без пари даже в автобуса не можеш да пътуваш... много ясно, че ще гледа всеки по някакъв начин да те изкрънка, одруса, изцеди /жаргонни думи, използвани за "да ти вземе парите"/"да изкара печалба от теб"/"да спечели"/. Мамонизъм на ента степен...

"Друг пример свързан с правата. Фактът, че никой не може да притежава права над природността на дадена вещ."
   Веско, сега ще освободя теб и останалите от една наивност. Не НИКОЙ, а ВСЕКИ може да притежава права над КАКВОТО И ДА Е, стига да има СИЛАТА да си ги ПОДСИГУРИ тези права. Примерно преди Австралия е направила опит да окупира Антарктида, ама разни хорица като САЩ и др. възропатали и Австралия, която даже няма ядрено оръжие и разчита на ядрена подкрепа от подводници на Великобритания и САЩ, взела че се съгласила, че Антарктида е международно местенце, където даже българи могат да си правят научни станции. /Примерът с Австралия и детайлите (по отбраната и оръжията) по него съм ги черпил от източници онлайн. Не знам дали са на 100% точни и верни. Разбира се, може да се дадат по-точни и по-обосновани примери. Конкретно за териториялните претенции на държавите за този континент: https://ru.wikipedia.org/wiki/Территориальные_претензии_в_Антарктике и https://ru.wikipedia.org/wiki/Антарктида#Правовой_статус/
 Ами преди с робството? За гърци /древни гърци, византийци/, турци /османци/, татари /Кримско ханство и др./, англичани /преди векове/,... това да имаш роби не е било нещо осъдително, а дори въпрос на просперитет. Ето Аристотел казвал нещо в смисъл, че ако нямал роби едва ли е щял да има време за толкова филосфстване...Така че хората на хора притежават или са притежавали права, ти говориш за това, че не можело да притежават права над СЕМЕНА и то такива, които те са си модифицирали. Могат и още как. Въпросът е какво ще се гласува от сило-имеющите (властимащите; силните на деня). И , примерно, след 100 години всеки ще те има за престъпник, ако не си си платил за семената от модифицира лимон, да речем, който си сееш в ранчото в Петрич... Въпрос на гледна точка. Правото е на силния.

"Т.е. ти би могъл да притежаваш права върху тази конкретна вещ (домат, двигател, парче злато и т.н.), но не би могъл да притежаваш доматността, двигателността, златността (извинете ме за изразите)."

  Изразите са много на място в случая и точно за това говорят. Някой като произведе, примерно филмът "Онг Бак" си мисли, че притежава и Онг-Баковостта. Хората, ако могат, ще притежават целия свят и пак няма да им стига. /Говорим за прословутата безкрайна алчност у някои хора, а не че всеки е алчен безгранично./

"Дори не можеш да минеш за техен автор, а в най-добрия случай за производител."
  Ами да. Някой като снима филма "Лолита", да не би да му е автор?! Хич не. /В смисъл, че "Лолита" е книга, съдържанието вече е създадено от друг и сценарият не е 100% авторски./Обаче... ходи продавай копия, които са наречени "пиратски", макар да не виждам никаква аналогия с действията на морските разбойници и хора, които са решили да направят някой лев от продукт на културата, който, според други идеалисти като Веско също били ОБЩЕСТВЕНО ДОСТОЯНИЕ и пр. То и аз искам така, ама не става... Всеки си пази продукта. Ето даже Ники като формулира нова, доразвита теза по Хайдегер и вика - "А някой ми я е откраднал, а съм го осъдил!" Е, той се шегува човекът донякъде, ама си му е мило и драго продуктчето и си иска собствеността върху него. Както е казал друг мой любимец - Валери Динев на лекция- "Абе ние сме териториални животни, бе!"

"Когато някой ядрен (или елемнтарно-частичен) физик иска милиони евро за да „изучава природата” има ли всъщност самосъзнание за това, което точно си „мисли” че изучава?"

 Пари се дават за резултати, т.е. за осмисляне на даденото, независимо под каква форма - дали ще е да си изперат нелегални пари, дали ще е да получат продукт, който после ще "уголеми" вложените парични знаци, дали ще е нещо полезно за обществото... В този смисъл, ако той покаже резултативност и/или е полезен по друг начин, то ще бъде субсидиран дорде е жив. Ако ли не - отпада от "проекта" и е друг на негово място. В този смисъл на капиталистическите спонсори хич не им дреме ти дали :
- имаш самосъзнание за това, което изучаваш
- си фен на футбола или на волейбола
- си марсксист или фабианист, или теократ,
 Те искат ПОЛЗА. Тоест прагматични и утилитаристични са. По този начин работи целия бизнес и само тук-таме има изключения от това правило. /А по въпроса доколко нивото на елементарни частици е също природа - да, това е физическото, най-дребното ниво на природата. Не виждам пречки да се смята за такова, при положение, че става дума за нещо, което е фундамент на всичко, което го има и се обединява в понятието "природа"./


"В много от дискусиите „за и против”: аборт, хомосексуализъм, евтаназия, климатични промени, борба с това или онова (климатични промени, замърсяване и т.н.), къде явно, къде скрито идеята за природно участва или се ползва в аргументацията."
   Ами защото природното е всичкото, както съм казал. Няма нещо, което да пипнеш и да не опреш я до жива, я до нежива природа, я до втора природа. Този пример подкрепя моята теза.


"Отново стана дълъг пост и благодаря за търпението на тези, които проявят търпението да го изчетат."
   Дълъг, за който не е алчен. :) Аз съм алчен, само че моята алчност е СУБЛИМИРАНА към разни такива ИДЕАЛНИ НЕЩА като постове от Веско и други образовани хора, а не към МАТЕРИАЛНИ като пари (в смисъл такъв, че сега докато те четох и писах можех да изкарам поне 5 евро, с които в Китай можеш да си купиш над 10 бири или над 10 кила тропически плодове, но аз предпочитам да си увеличавам духовното богатство, а не материалното, което пак си е алчност, но, както казах сублимирана). Едни жадни за пари, други жадни за знание... И така. /Което сега осъзнавам, през последните години, че е било не много правилно. Човек наистина трябва да си увеличава и духовното, и физическото/телесното и пр. богатства, но в условията на капитализъм (когато толкова много неща му зависят от парите), да НЕ забравя да увеличава и тях! Защото само с духовно богатство не може да се заимаш нито с апартамент/къща, нито със сериозно лечение, нито с екскурзии до по-далечни места,... списъкът е дълъг!/

СЛЕДВА...

894
Internet / Giant bee photos
« on: February 02, 2019, 12:19:51 AM »

Two giant bee photos


  Two photos of an artificial giant bee:
:). It's lovely! :) :)

895
Other languages / Re: Сънища
« on: February 01, 2019, 06:20:00 PM »
 Да. То направо си беше като "бизнес-идея на сън", погледнато по-икономически така... За съжаление, за реализацията й се искат много пари и други неща, които нямаме...
 Снощи пак сънувах (продължавам темата със сънищата, защото човек, когато в реалността е нещастен - заради лош късмет с гражданство, родители, роднини, приятели и съученици, и всички наоколо на които може да разчита за подкрепа, но по една или друга причина не може, и трябва да се оправя сам /а САМ невинаги е възможно да успееш!/) нещо почти приказно - бяхме с някакви хора на събиране в някакви беседки, хотелски тип - наоколо вода/басейнчета, а шоуто беше - надбягване с омари! Омарите са живи, качват се по беседките до върха, за да се доберат до хлебарка. ;D ;D ;D И които се доберат първи, те печелят! За печелившите - фойерверки (заря).  :)
 Този сън не ме израдва толкова, колкото предишния, НО поне съм благодарен, че се е запазил прикзния му елемент! Защото в реалността - няма толкова радост, колкото в сънищата... поне не в моята настояща реалност.

896
Other languages / Една внушителна снимка
« on: February 01, 2019, 05:05:22 AM »

Внушителна снимка


 Ето една внушителна снимка: .

897
Other languages / Re: Красотийки
« on: February 01, 2019, 05:04:18 AM »
 Най-после изгледах клипчето с птиците - много са красиви! Браво!

898
Other languages / Красив, приказен сън
« on: February 01, 2019, 04:28:24 AM »

Красив и приказен сън

  Тези дни, доколкото може да спя, разбира се, защото знаете, че съм в шумен, едностаен апартамент и това - да спиш - е нещо като лукс, сънувах на пресекулки едни сънища, които бяха без "хепи енд" (т. е. без щастлив край). Не бих ги нарекъл кошмари чак, но не бих казал, че и бяха от добрите сънища, макар и да имаха редица интересни елементи.
 Тук обаче, искам днес да се похваля с един много хубав сън, който сънувах последно! Красив и приказен! Много обичам приказните сънища или поне сънища с приказни елементи, а толкова са ми рядко. Та ето го и този сън:
 Аз и баща ми пътуваме за някъде в тролея. Оказва се, че "някъдето" е до лозята, които имаме (то едно време имахме, наистина, сега нямаме, но в полуприказния сън имаме лозя, такъв му беше сюжетът). Та слизаме на 2-та спирка на едни краен квартал. Запътваме се към лозята, където отиваме на екскурзийка, на разходка. Да, но вече почти се е стъмнило! Продължаваме, питайки се дали в тази тъмница има смисъл да се ходи, при положение, че няма да може да виждаме добре листата на лозите, гроздето и въобще нищо. Да, но така и така сме дошли, продължаваме. И тук стана интересното, защото първо попаднахме на красива природа - водопадчета с искрящи светулки и светлинки наоколо, а малко по-натам - градче! И в това градче - насреща същинска голяма къщичка направена от бисквити, бонбони, крем и прочие сладки неща (като онази къщичка от популярната приказка). Много добра архитектура, изградена професионално! Много се зарадвах на тази къщичка, която беше на обикновена, но спретната уличка с лъснати дървени пейки, фенери, някакви магазини и малки хотели. Та влизаме там и - леко разочарование, но все така оставащо очарование от самата идея за такава къщичка, както и самата радост, че сме попаднали не в тъмните лозя, а в такова приказно местенце. Та, лекото разочарование беше, че къщичката не е нито приказна, нито музейче, нито игрална зала, нито ресторантче - беше просто сладкарничка, където продаваха умалени модели на такива къщички, които разбира се ставаха за ядене.  :) 8) Обичам го този сън!  :-* :P :)

899
SEO / Re: Improving domain authority
« on: January 30, 2019, 09:27:31 PM »
 You're welcome!

900
 242.  Честит Р. Д. и от мен!
 Като е жив, здрав, свободен човек и с необходимите финанси, винаги може пак да иде в Австралия, Австрия, Аржентина и където си поиска, ако няма черен печат. :) Така че не е важно това. Важното е да си прекара човекът добре, да се наслаждава на виното умерено (четох по блога, че му е специалист и любител) и да произвежда качествена, полезна и добра философия.
                                                                         Колегата Георги.
 
 243. Ами то процес и срещу Тодор Живков имаше, дето направил голям външен дълг /Сега, при наличието на повече информация онлайн, без да знам доколкото е точна, давам линк към списък в Уикипедия към конкретните дела към Тодор Живков: https://bg.wikipedia.org/wiki/Тодор_Живков#Последни_години/, а сега защо няма срещу всички последвали го правителства, които направиха още по-голям? Много ясно, че който има властта, той може да организира процеси. Много показателен е примерът с Филип Хубавият (френски крал), който дори процес срещу Папата е завел и си е имал после свое Папство, със свой Папа ("Анти-Папа", по Католическите термини).
 Разбира се, че от СПИН се почива. Никой не отрича съществуването на СПИН. Друг е въпросът дали СПИН се причинява от ХИВ и дали лекарствата или "лекарствата" не причиняват повече почивания/смърти отколкото натуралното лечение, за което става дума.
 Както казах това е една АЛТЕРНАТИВНА, СЪЩЕСТВУВАЩА, поддържана не само от лаици, но и от ПРЕФЕСИОНАЛИСТИ теория, наречена дисидентска. В момента я поддържам на базата на различни логически аргументи + различни фактологически случаи. Ако някой ден безспорно се докаже връзката ХИВ-СПИН, ще изоставя дисидентската теория. За повече информация и на английски, не само на руски, за всички здравомислещи читатели - тук: virusmyth.com (http://www.virusmyth.com/aids/) Сайт за "вирусния мит", както го наричат, под мотото "A Rethinking AIDS website".
-------
Красива Лили, с Хераклит стана дума по-горе за нещо интересно - той сведе множеството на всички възможни множества до единица, аз не се съгласих с това... Ако имаш мнение и ти се занимава, би ли отразила и виждането си по този въпрос?

 244. Е, ами същите пожелания и препоръки вървят и за именните дни. Няма проблем.
Аз съм любител-тюрколог, та ще поясня за името - на турски наистина има дума "ЮНУС" (със "с"), която значи делфин, но името идва от арабската транскрипция на староеврейското име "Йона", което значи "гълъб".

 245. Какво значи въпросът "КАТО е станало въпрос за разликата между идентичност и автентичност" ?

 СЛЕДВА...

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.