☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MSL

1006
Other languages / Фейковщина
« on: December 25, 2018, 05:08:02 PM »

Фейковщина


 Фейковщина (в множествено число - "фейковщини") идва от английското "фейк" ("fake"), което значи "фалшив/-а/-о/-и", "неистински/-а/-о/", "неверен/невярна/невярно/неверни" и означава нещо невярно (най-вече се употребява за фалшивите новини, които са придобили популярност като "фейк нюз"/"фейкнюз").

1007

Ющьобръпцък


- Чудили ли сте се някога какво е "ющьобръпцък"?
- Не.
- Ами и аз не съм.

:) :P ;D

1008
Other languages / Корейски трот
« on: December 25, 2018, 06:02:06 AM »

Трот


  Това много, които четат български, няма да го разберат, но моите носталгии са свързани дори с нещо като корейския трот: ето едно примерно тук -

1009
Other languages / Носталгии
« on: December 25, 2018, 04:47:59 AM »

Носталгии


 За разни хора, които искат да си носталгират по хитове от 90-те:

1.Haddaway What Is Love
2.Spice Girls Wannabe
3.Corona Rhythm Of The Night
4.Ace of Base Happy Nation
5.Neneh Cherry & Youssou N'Dour 7 Seconds
6.Christina Aguilera Genie In The Bottle
7.Captain Jack Captain Jack
8.2 Unlimited No Limit
9.Aqua Barbie Girl
10.Bomfunk MC's Freestyler
11.Bloodhound Gang The Bad Touch
12.Blur Song 2
13.Snow Informer
14.Cardigans Lovefool
15.MC Hammer U Can't Touch This
16.Lou Bega Mambo No.5
17.Backstreet Boys I Want It That Way
18.Britney Spears Baby One More Time
19.Savage Garden Truly Madly Deeply
20.Emilia Big Big World
21.No Doubt Don't Speak
22.Eagle Eye Cherry Save Tonight
23.Offspring Pretty Fly For A White Guy
24.Scooter How Much Is A Fish
25.The Rembrants I'll Be There For You
26.Michael Jackson They Don't Care About Us
27.Nana Lonley
28.Vanilla Ice Ice Ice Baby
29.Dr.Dre Nuthin' But A 'G' Thang
30.Ricky Martin Livin La Vida Loca
31.E-Type Russian Lullaby
32.Eiffel 65 Blue Da Ba Dee
33.Mr.President Coco Jambo
34.Heat Hunter Revolution In Paradise
35.Iner Circle Sweat (A La La Long)
36.The Prodigy Breathe
37.Cranberries Zombie
38.Nirvana Smells Like Teen Spirit
39.Green Day Basket Case
40.Dr.Alban It's My Life
41.Dj Bobo Everybody
42.Madonna Frozen
43.Mylene Farmer California
44.Celine Dion My Heart Will Go On Z Filmu Titanic
45.Mariah Carey My All
46.Radiohead Karma Police
47.Scorpions Wind Of Change
48.Queen The Show Must Go On
49.Sting Shape Of My Heart.
50.Whitney Houston I Will Allways Love You z Filmu Bodyguard


1010
Animals / A dog with hairstyle and clothes
« on: December 25, 2018, 03:01:32 AM »

A dog with hairstyle and clothes


  Two photos of a dog with interesting hairstyle. The dog wears clothes, too. The photos:
.

1011
Other topics / Art -- "Jack the Flower"
« on: December 25, 2018, 02:57:00 AM »

"Jack the Flower"


  -- "Jack the flower", December, 2018.

1012
 Ами то се предполага, че тези машини трябва наистина да генерират колкото се може по-случайни числа. Друго - дори и да е намерен някакъв "пропуск", "повреда", "бъг" в дадена машина, то се предполага, че скоро ще бъде отстранен. Трето - ако някой толкова може да познава/прогнозира сам/сама числата, защо не си ги пуска сам/сама и да печели, вместо да търси други да пускат тото?
 Много казано, както разбирам, но нищо недоказано. Всеки може да твърди, че увеличава шансовете за познаване на числата от тотото, защото разбирал машината или, защото бил голям математик, или защото му говорели извънземните  ;D ;D ;D, но без доказателства, не трябва да се подвеждаме да вярваме.

1013
Social network | SEO - Social network / What's anmei1
« on: December 24, 2018, 05:20:08 PM »

About the anmei1


  Well, let's see what we may say about this: anmei1.
  • It looks like a nickname. It reminds me nicknames like angel1, Mary007 and many others like these, which I saw long time ago, when I chatted online in mIRC.
  • anmei1 is a combination of letters and a numeral (a numeral digit), which is an Arabic (Hindu–Arabic) numeral. More about these numerals, in Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Arabic_numerals.
  • There are 5 letters in "anmei1", which are "a", "n", "m", "e" and "i".
  • It sounds (looks) like a Latin transcription of some Chinese name (or Chinese word).
That's all that I know and all that I can think of now.

1014
 194. Аз разбирам, че си опитвал да изясниш казаното от по-горните и критикувам тяхното разбиране за природното, като същевременно пиша и някои отношения към твоята позиция. Колкото до това дали ти си се изразил неясно или аз не съм разбрал - не знам. Знаеш, сигурно, ориенталската приказка : "Аз ли криво ти се молих, ти ли криво ме разбра?"... Причината за неразбирането ни (не само между мен и теб, а между почти всеки/всички двама души) е, че хората си правят различни асоциации (според умствения багаж, миналия опит и сегашното състояние - т.е. АПЕРЦЕПЦИЯТА по Кант). Знаеш, няма начин, Гадамер колко е дълбоко промислил РАЗБИРАНЕТО и понякога достига до не много радостни изводи; от друга страна, както казва Жижек, "Не е толкова важно да се разбираме, а е по-важно да можем да съ-съществуваме заедно." :) Да речем, че аз заемам някаква междинна позиция по въпроса.
 Иначе, не се и съмнявай, всичко което към теб казвам го правя с много уважение, обич и даже някакво чувство на преданост. Преди се питах дали "Духовно богатство" е неправилен термин/симулакрум/алегория/символичност... Но всеки път като чета твой пост се усещам по-богат, което и ме кара да не се съмнявам в неща като "Духовно богатство" или "Духовен капитал".
:):):) /За съжаление, обаче, в свят където се иска и истинско богатство, само духовното забогатяване е много недостатъчно./

 195. Първо към Хераклит-Кирилица, след това и към Дядо Ники (все си казвам, че "Дядо" е относително: за някои "дядо", за други - "батко", за трети "чичо"...)
 Хераклит-Кирилица (Да не се бърка с Хераклит-Латиница), харесва ми модела ти на представяне на нещата, заявен от самия тебе - "Тука четат и хора, които тепърва навлизат във философията, затова и аз пиша неща, които на професионалистите може да се сторят отегчителни." Определено си беше удоволствие ОТНОВО да прочета за Киническата школа (дори тепърва научих, че там освен кучета е имало и боклуци, нещо като бунище, значи е било), но ще добавя нещо, което може и професионалистите тука да не знаят: Според Лудвиг Соучек, Диоген не е живял в бъчва (според повечето мнения - ДЕЛВА). Имал е малка къща, която просто носела подигравателното "бъчвата"/"делвата". Не се наемам да твърдя дали Соучек е прав, но споделям и ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА, за да се обогатяваме.
 Ники, спомняш ли си на моя семинар, когато имаше и физици как един доцент по физика не се съгласи с прилагането на философска спекулация, просто защото я сбърка с икономическата спекулация? :) Наистина извън някаква договореност, конвенционалност по използваните понятия направо може да излезне, че говорим на различни езици. Правя редукционен пример не с философско понятие на български, а с дума. За руснак "дума" значи "мисъл", за китаец - "Самотен кон" (приблизително казано - например "独马" - среща се в "单枪独马"), т.е. който както са го учили. ЦЕЛТА НА ВСЯКА ЕДНА НАУКА, особено пък на други форми на културата, като ФИЛОСОФИЯ и РЕЛИГИЯ, задължително трябва да бъде достигане на прецизност, яснота и непротиворечивост на понятията. Иначе, пак редукционистки пример - ти може да говориш за "книга", а у събеседника ти да възниква представата за хартия, като по този начин диалог ще се състои, дори и успешен диалог може да се състои, но няма да е автентичен, а само имитация на такъв. Сагатовский казва (по смисъл), че ако във философския диалог като употребяваме понятието "кон", примерно, у мене възниква представата за еднокопитен бозайник, пасящ на воля, а у тебе статуята пред Народното събрание на "Цар  Освободител", яздещ кон, това не е проблем, защото е ясно, че асоциираме и оперираме с качествено-еднакъв смисъл. Обаче, ако след казан/прочетен "кон" аз си мисля за ИЗВЕСТНИЯ ФИЛОСОФ И.С. Кон, а ти си мислиш за kon.org (домейн), то, както е казал Тодор Живков "Така до никъде няма да стигнем. Голяма грешка ще направим." :) :) "Тясно-философски интереси в определена традиция" наподобява американско философстване. Още си спомням Дейвид Дърст (американски философ, който ни беше преподавал), при който карахме "Модерна Политическа Философия", който обясняваше със задоволство колко напредничава е американската образователна система, при която хората се концентрират върху само 2-3 неща и накрая (аз добавям) не знаят колко страни има един триъгълник (Който не е гледал да гледа клипа в Youtube - "Americans are not stupid.", там средно-интелигентните хора смятат, че Фидел Кастро е певец, триъгълникът има една страна или николко, а пък Иран се намира в Австралия)... /Това не значи, че няма и образовани, знаещи американци. Не говорим, че 100% са все такива незнаещи./ Тоест, пак позовавайки се на Сагатовский, ще кажа, че така човек се ЗАКОПАВА само в собствената си яма и губи връзка с останалото полезно знание. Примерът му е, че някои физици не са запознати с последните математически открития, някои литературоведи не са запознати с различни философски течения, а това осакатява възможностите на една по-добра физика, философия и пр. И ето, да вземем предвид не само Енгелс, който без познанията си по други сфери на знанието едва ли е можело да напише "Анти-Дюринг" и "Диалектика на природата", но твоят настоящ любимец ХАЙДЕГЕР-
Хайдегер е немец. А немците, за разлика от американците, имат един доста по-различен подход на образование - вкл. на ФИЛОСОФСКО ТАКОВА. В този смисъл Хайдегер НЕ Е чел само 2-3 философа. Според енциклопедиите - над 10 философа е изследвал и се е повлиял от тях от Аристотел през Дънс Скот до Хусерл! ОТДЕЛНО Хайдегер е имал понятие и от : теология, изкуство, ТЕХНИКА! Същото може да се каже и за Хегел - изключителна за времето си, макар и не абсолютна, информираност по различни страни на света. Ето защо, няма как да очакваме, че EX NIHILO, от TABULA RASA, ще може да се направи ВИНАГИ-И-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО качествена философия. Това е атавизъм, останал от миналото, когато не е имало обособени науки и хората са си философствали, най-често, достигайки до някакви НАИВНИ ФИЛОСОФИИ. Ако непредубедено изследваме РЕЗУЛТАТИТЕ на който и да е Древногръцки философ, примерно от Досократиците, няма как да не признаем, че днес едно 17 годишно "дете" с успех в училище над средния, но и под отличния, ще е доста по-способно да представи АДЕКВАТНА КАРТИНА НА ВЪПРОСИТЕ, КОИТО СА ЗАНИМАВАЛИ ДРЕВНИТЕ ФИЛОСОФИ и по-АДЕКВАТНИ резултати. Да речем преди са си представяли, че от очите излизат едни неща и от предметите други, та така ставало ЗРЕНИЕТО... Пълен наивитет!
+++
И сега, с оглед на казаното, се връщам към темата (и то съвсем първоначалното, което ме "бодна"), че "Атомите и Слънцето не са природа, но пък Слънчевата светлина е." Аз съм далече от мисълта, че науката ще приеме едно такова определение на ПРИРОДА/ПРИРОДНО. И, все пак, доколкото понякога имеменно философите за "законодателите" и "понятие-творците" (понятотворците) на науките, се безспокоя, че в един "Възможен свят" ;) , ако такова определение се застъпи официално и, съответно, промие мозъка на учениците, то ще се върнем доста назад и логически ще стигнем до субективен идеализъм и солипсизъм.
  Не само онтологично, чисто физически е абсурдно да се мисли, че Слънцето не е природа, но ЕСТЕСТВЕНОТО МУ ПРОДЪЛЖЕНИЕ - СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ, ЛЪЧИТЕ, ТОПЛИНАТА са природа, само и само, защото се индикират от Homo Sapiens-а. Това е като фоклорното шопско мислене, направо, че "няма жираф, защото досега не е присъствал в нагледа и опита".
Индикаторът - човек, животно, огледало (с уговорки), микроб и пр. не задава наличност. Наличността, както са казали класиците, е "ВЪН И НЕЗАВИСИМО ОТ" нашето възприемане, съзнание и пр.
Съвсем последно ще си послужа с пример от "Философия за деца" в българска детска градина. Доколкото е безспорно, че и децата могат да философстват - ето нещо МНОГО МЪДРО от момиченце:
- Като си затвориш очите какво виждаш?
- Виждам (иска да каже "представям си" - бел. моя) делфини.
- А какви са на цвят?
- КАКВИТО СИ ПОИСКАМ!
- А като си отвориш очите можеш ли пак да си променяш както си поискаш цветовете на нещата.
- Не.
- Защо?
- Ами защото те са си там!!!
  Тоест, даже дете, след определена възраст, може да разсъди кое е обективно и кое е субективно.
(Ако се не лъжа примерът, който възпроизведох е на доктор по онтология - Цена Желязкова).

 196. Философска типология на проф. Каприев
 От част от някакво интервю:
Quote
Аз на шега, мисля за първи път пред вас, направих една типология на българската философия и хуманитаристика. Има философи-аграрници, индустриалци и постиндустриалци. Искам да направя уговорката, че това е идеална типология. Във всяка страна бихме могли да открием тези типове, нещо повече - във всяка отделна личност се открива действие и на трите типа, въпросът е за пропорциите. Аграрниците са тези, които се реализират вербално на, така да се каже, местна почва. Тази почва се характеризира с два топоса: единият - ако изобщо е налице - е университетската аудитория, другият кръчмата или приятелският кръг, където те - наистина, някои блестящо, хвърлят сентенции, идеи, анализи, които остават акустични. Падат в земята и не гният само по изключение. Индустриалците са ясно кои - хората, които произвеждат текстове, критични издания, преводи, изобщо всичко, което се брои за траен продукт в една наука. Пост-индустриалците са тези, които пишат проекти и правят експертни оценки. Светът е такъв, че всеки от нас се занимава по малко с всичко това. Но пак казвам - въпросът е в пропорциите. Както е известно, България е предимно аграрна страна - и във философски аспект също. И това се отнася не само за философията, а за всичките ни хуманитарни науки. Това си има някакъв чар, но носи и проблеми.
Доста ми допада и доста съжалявам, особено за първите, които наистина раждат добра философия, но тя остава непозната за тези извън тесния им кръг.  :(
 (Следва...)

1015
Internet / Photo of a funny bag
« on: December 24, 2018, 02:22:48 AM »

A photo of a funny bag

A pic of a funny bag: -- "I am sleepy. 我不想起床。z Z..." :D :)

1016
学习英语 / Simple English (简单英语) 8
« on: December 24, 2018, 02:19:24 AM »

8


  -- 1. "mandarine"; "orange", 2. "What is it?", "It's the letter "O".", 3. "1. "O o - orange", 2. "P p - pineapple", 3. "Q q - queen"", 4. ""O", "K", "OK", "OK!"", 5. "Let's make an "O"!", 6. "Where is the pen?".

1017
Drinks / Corkscrew Wine Opener
« on: December 24, 2018, 02:09:38 AM »

A Corkscrew Wine Opener


 A new corkscrew wine opener: .

1018
Other topics / How to Draw an Old Man
« on: December 24, 2018, 01:36:10 AM »

How to draw an old man


 How to draw an old man in three steps: .

1019
Other topics / "How to Draw an Old Woman"
« on: December 24, 2018, 01:34:14 AM »

How to draw an old woman


 How to draw an old woman in 3 steps: .

1020

За джан-джин (джан-джун, джин-джан)

  В комбинация с "няма" (Няма джан-джин (Няма джан-джун; Няма джин-джан)) това (джан джун) означава, че няма никой ("Няма жива душа."/"Няма жив човек."). Това е вече архаизъм (излязло е от широка употреба; много хора не го знаят какво означава).
 Има и такива думи (и словосъчетания) с китайски произход, но няма да се спираме на тях, защото те не са налични по някакъв начин в българския език. Изключение прави дума със сходно звучене - "Чанчун" (на китайски: "长春"), което е името на един от големите китайски северни градове.
 

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.