☯☼☯ SEO and Non-SEO (Science-Education-Omnilogy) Forum ☯☼☯☆ ☆ ☆ № ➊ Omnilogic Forum + More ☆ ☆ ☆

Your ad here just for $2 per day!

Your ads here ($2/day)!

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MSL

1
Other languages / Какво значи "пъстроцветност"
« on: April 29, 2021, 01:40:58 AM »

Какво значи "пъстроцветност"


 По въпроса какво значи "пъстроцветно" ("пъстроцветен", "пъстроцветна", "пъстроцветни") е обяснено в поста относно пъстроцветността.

2
Other languages / Пъстроцветност
« on: April 29, 2021, 01:35:17 AM »

Пъстроцветност

Много, много отдавна не ми беше попадало това - пъстроцветност. Какво значи това (ако някои от вас не знаят)? Нещо, което е пъстроцветно е с пъстри цветове и/или шарено. Примери: пъстроцветен букет, пъстроцветна пролет, пъстроцветна дъга.

3
 Или, нека допълня това, числата от тотото са непознаваеми. Нямам предвид "непознаваемо" като агностицизъм, а просто като производно от глагола "познавам" - как да "познаем" числата нали някои питат, та аз казвам - "Няма как да ги познаем." и в този смисъл те са "непознаваеми", непредсказуеми (както вече стана дума). Могат да бъдат улучени, естествено, но това е резултат от случаен характер, а не от някакво "знаене" на печелившата комбинация.

4
Other languages / Вяра
« on: April 21, 2021, 02:03:10 AM »

Вяра

(хумористично стихотворение от Гесер Курултаев)


Правеше си малка скара
тази наша леля Вяра.
Искаше тя да покани
и съседката си - Мара.

Тръгна да я уговаря,
ала ей-там, на дувара,
хвана си мъжа да бара
същата съседка (Мара).

Ах, ядоса се тя (Вяра)
и му цапна три шамара!
"Абе, мамата му стара!
Ще те пребия с лизгяра!"

Явно нямаше тя мяра!!!
Тръгна право към лизгяра!
А мъжът й ('баси звяра!)
сам колата им подкара.

Вяра, без да разговаря,
с камъни го зазамяра!
Счупи на колата фара!
И така до светофара.

Леле! Скарата загаря!
То направо си изгаря!
Леле, само не пожара!!!
Че отиде къща стара!

Вяра тича към бунара.
Ама спъва се в бъчваря
И се просва о дувара!
И тогаз очи отваря...

А!?! Това е то - кошмара!
:) :) :)

5
Other languages / За парламентаризма
« on: April 16, 2021, 12:49:23 AM »

Парламентаризмът


  Днес се замислих, за известно време, относно парламентаризма, понеже четох материал, в който ставаше дума за парламента и имаше фразите "в знак на парламентаризма" и "в духа на парламентаризма".
 Повече за това какво е парламентаризъм - връзка към Уикипедия на български: https://bg.wikipedia.org/wiki/Парламентаризъм.

6
Internet / Re: Domain registrar raised prices without warning
« on: April 15, 2021, 12:25:19 AM »
 Yes, that's the right thinking.

7
EARN MONEY / Re: Is betting a good idea?
« on: April 15, 2021, 12:13:06 AM »
 And how there are these "sure odds"? The only sure is that nothing is sure.

8

Chaerin from "Descent of a Goddess" (a.k.a. "True Beauty")


 Chaerin from "Descent of a Goddess" (a.k.a. "True Beauty"): "You're living in a dream world... There are so many bad people out there so you're bound to meet some as you go through life. Honestly, don't think everyone in the world is nice."

9
SEO / Re: What do you mean by the term Web optimization ?
« on: April 08, 2021, 01:33:34 AM »
But it's just a copy-paste part of the bracknelson's post (reply 11 from November 16, 2020)! It's useless and even harmful to duplicate the content in this low-effort way. Is that some low-effort syndrome or just a bot-like behaviour?!

10
 Всеки си решава по колко езици и/или диалекти да учи едновременно. Според мен, обаче, не е добра идея да се учат езиците едновременно и ще изложа малко съображения.
 Тези дни ми попадна резултат от изпит по китайски на един човечец, който въпреки многогодишното му учене на въпросния език (китайския официален - мандарин, известен още и като путунхуа/путунгхуа) се беше представил доста незадоволително (на ниво някой ученик от средно училище, който е учил езика 1 година, най-много 2 години). Причините за това ниско ниво са няколко (човекът не е от паметливите; дори често демонстрира смайващи паметови проблеми; освен това не учи китайския език нито много сериозно, нито много професионално; има ниска степен на организираност, както и ниско КПД като цяло за почти всичко в живота си, та няма как да се очаква, че ще е по-различно с езиковото му обучение по китайски), но една от тях, която е повлияла малко или повече за недоброто му ниво е това, че се беше раздвоил в един период да учи един от китайските диалекти - кантонския (известен още и като гуангдунгхуа/гуандунхуа/юею). Още тогава му споменах, че е по-добре първо да овладее поне на средно ниво китайския официален език, а после да се захваща с диалекти, но той си е твърдоглав и не се усеща (а, ако се усети ще минат месеци, години, дори десетилетия), та си продължи да си губи времето с кантонски думи, вместо да го беше вложил това време за учене на мандарински думи. Ще конкретизирам с някои примери - да речем, че не знаеш на литературен китайски думата "ти" и вместо да я научиш на въпросния литературен китайски, да я научиш на кантонския диалект. И понеже двата са по-различни отколкото примерно руски и полски или казахски и татарски, то това, че знаеш на кантонски "ней" ("ти") не ти върши работа, когато ти трябва мандаринското "ни"/"ний" ("ти"). Все едно някой чужденец, изучаващ български, вместо да учи литературните "аз", "той", да учи диалектните "я" и "он".
 Изхождам от предпоставката, че всяко нещо, вкл. ученето на езици (и всякакво друго учене), си има количествени лимити (за запомняне - колко максимално някой може да запомни, за време - колко време максимално може да вложи за учене). Да си отнемаш от ресурса за ученето на главното с учене на второстепенно, третостепенно или направо - ненужно, си е нерационално. Ако има случаи, когато някой или някоя се стимулира с ученето на втори език или нещо друго паралелно и така достига до по-добри резултати - добре. Обаче в конкретния случай и в много други случаи не се получават така нещата. Така че, моят съвет е - учите ли китайски (или някой друг чужд език), не се раздвоявайте, разтроявайте и т. н. с учене на други езици, преди да сте достигнали до желаното от вас ниво.

11
Other languages / Предвидимост
« on: April 01, 2021, 12:48:00 AM »
 Ето и едно свързано с предвидимостта: много трудно е да работиш в такава ситуация, при която нямаш предвидимост. :)

12
Различни видове освобождение: освобождение от османското владичество/османска власт/османско господство (термини от историята), освобождение от захват (освобождаване от захват) (термини от самоотбраната/бойните изкуства), освобождение от предразсъдъци и т. н.

13
Other languages / Телостроене
« on: March 25, 2021, 12:00:28 AM »

Телостроене


"Телостроене" къде на шега, къде по-сериозно, се употребява понякога вместо "бодибилдинг" (което идва от английското "bodybuilding"). Не трябва да се бърка с "телостроеж", което има друго значение (а то е тип тяло на човек - например "пикничен телостроеж", "атлетичен телостроеж", "астеничен телостроеж").
 Примерно използване: "Става дума за телостроене." (вместо "Става дума за бодибилдинг.")

14
Internet / Re: Domain registrar raised prices without warning
« on: March 15, 2021, 02:08:35 AM »
I like cheap domains. :)

15
Българо-китайски думи свързани с интернет:

онлайн zài xiàn 在线
в Интернет; в Мрежата; онлайн wǎnɡ shànɡ 网上
сърфирам в интернет (в мрежата); използвам интернет shàng wǎng 上网

Your ad here just for $1 per day!

Your ads here ($1/day)!

About the privacy policy
How Google uses data when you use our partners’ sites or apps
Post there to report content which violates or infringes your copyright.